Macam mana nak beli rumah direct pada owner

Recommended Brokers


AnakKetam

Junior Member
Joined
Dec 6, 2008
Messages
65
Reaction score
1
Points
11
Kwn aku nk jual rumah 170k ... kalau nk submit loan , aku kena cari peguam jugak ke... stamp duty kena byr jugak ke... ape benda lagi nak kena byr... boleh bri anggaran yg aku kena sediakan tak ?? ...

satu lagi nk tanya, gaji aku basic rm1,800 , ade komisen, kadang2 bersih 1.8k, kadang2 bersih 2k pernah jugak bersih 2.4k ... pastu gaji isteri bersih rm900 ... boleh ke loan aku lepas 170k .. beri cadangan bank yg mudah lulus.. tq friends ~X(
 
Sponsored Post

CH4

Legendary Member
Joined
Nov 9, 2010
Messages
18,532
Reaction score
461
Points
136
Kwn aku nk jual rumah 170k ... kalau nk submit loan , aku kena cari peguam jugak ke... stamp duty kena byr jugak ke... ape benda lagi nak kena byr... boleh bri anggaran yg aku kena sediakan tak ?? ...

satu lagi nk tanya, gaji aku basic rm1,800 , ade komisen, kadang2 bersih 1.8k, kadang2 bersih 2k pernah jugak bersih 2.4k ... pastu gaji isteri bersih rm900 ... boleh ke loan aku lepas 170k .. beri cadangan bank yg mudah lulus.. tq friends ~X(
kije gov ker swasta?
CH4-->> mhlnya rumah cecah rm290k ni
 

AnakKetam

Junior Member
Joined
Dec 6, 2008
Messages
65
Reaction score
1
Points
11
swasta .. gov goyang kaki la... gov untung .. bank yg cr kita bukan kita yg cr bank ....
 

deankl

Fun Poster
Joined
Jun 21, 2012
Messages
912
Reaction score
18
Points
15
Cari Loyer buar Sales and Purchase Agreement. Pass tu cari bak utk buat loan.
Loyer agak agak dlm RM2000.00 kot bole discuss la kalo kenal loyer tu.

dah ader S$P terus jumpe bank.
 

AnakKetam

Junior Member
Joined
Dec 6, 2008
Messages
65
Reaction score
1
Points
11
lawyer tu biasa xtermasuk pd byaran 10% pinjaman rumah kan
 

aloy5513

Fun Poster
Joined
Nov 10, 2011
Messages
656
Reaction score
3
Points
15
perlu bayar snp fee (x perlu buat kalu nak sumbit loan leh pakai jer yg lama dulu, tapi kalu nak kuar KWSP kena ade snp yg baru) + lowyer fee + mrta

try cimb pasal aku gaji dlm 1500 je leh loan sampai 180k. kalu 1800 lg xde masalah ku.
 

gombakman

Active+ Member
Joined
May 9, 2009
Messages
3,544
Reaction score
506
Points
71
Kwn aku nk jual rumah 170k ... kalau nk submit loan , aku kena cari peguam jugak ke... stamp duty kena byr jugak ke... ape benda lagi nak kena byr... boleh bri anggaran yg aku kena sediakan tak ?? ...

satu lagi nk tanya, gaji aku basic rm1,800 , ade komisen, kadang2 bersih 1.8k, kadang2 bersih 2k pernah jugak bersih 2.4k ... pastu gaji isteri bersih rm900 ... boleh ke loan aku lepas 170k .. beri cadangan bank yg mudah lulus.. tq friends ~X(
cari bank yg paling rendah rate dia.....boleh google jer...bawak document pay slip kau dgn bini kau & lain-lain document yg berkaitan, pastu bagi kat officer bank tu.....bagi tahu dia rumah yg kau nak beli tu harga, jenis rumah dan lokasi dia, alamat rumah tu sekali.....kalau ada S&P lama, geran rumah tu lagi bagus.

kalau bank tu bagi green light............baru lah kau buat perjanjian jual beli.....jgn sign perjanjian jual beli selagi loan kau tu tak tahu lepas ke tidak.....kalau tidak naya....sia-sia kau punya deposit 10% hangus nanti.

Cari lawyer utk buat S&P dan loan agreement kau tu....kau kena ada cash dalam RM8000 ke RM9,000.00 (anggaran) kat tangan utk bayar lawyer yg buat loan dan S& P tu. Ini termasuk legal fees, stamping, transportation, dan lain2 lagi.....

Legal fees aje dah RM3,000 lebih (utk S&P dan loan)

stamping pun dah lebih kurang tu jugak,kadang2 stamping lagi tinggi dari legal fees pun (stamping S&P dan loan).

lain2 lagi - charge (gadaian),caveat, registration pejabat tanah, bankruptcy search, transportation, bla bla...so kena ada cash kat tangan lebih sikit...selalunya org selalu lupa pasal cost lawyer dengan stamping ni...
 
Last edited:

N70

Active Member
Joined
Oct 26, 2011
Messages
1,074
Reaction score
0
Points
20
pasti kan nama peminjam bebas dari CTOS dan CCRIS.. br lepas buat loan.. :D
 

AnakKetam

Junior Member
Joined
Dec 6, 2008
Messages
65
Reaction score
1
Points
11
woooo ... takpa2 ... 10% aku xperlu byr pada owner ... owner tersangt la baiknya.. dia xmintak ... dia suh try buat loan je.. lepas loan br byr kat dia ... byk jugak nk kena ready pulus cash yek.. lawyer aku try guna kakak kwn aku sebelah rumah sewa ... mana tau bleh kurang bayarannya ... yg stamp duty dan yg selebihnya tu ade terkucil skit... nampak gayanya byk benda nk kena gadai ni hahahaha
 
Sponsored Post
Top
Log in Register