BTC USD 42,597.7 Gold USD 1,777.72
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Lynas Kejar Masa Cari Tapak Baru Lupus Sisa Radioaktif

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
24.07.2021 - Kuala Lumpur, Syarikat perlombongan Australia Lynas Rare Earths Limited mesti membina kemudahan pelupusan tetap (PDF) berikutan keputusan Putrajaya tahun lalu untuk memperbaharui lesennya selama tiga tahun dengan beberapa syarat. Antaranya, PDF mesti dibina dalam masa setahun. Tetapi rancangan Lynas untuk membinanya di Bukit Ketam - terletak di hutan simpan sekitar 35km dari Kuantan, Pahang - mengalami masalah susulan penolakan Jabatan Alam Sekitar (JAS) pada April.

Lynas menunjukkan rancangan pembinaan tempat pelupusan di Bukit Ketam masih berjalan dan firma itu mendakwa JAS memerlukan maklumat lebih lanjut mengenai cadangan berkenaan. Pun begitu dokumen yang dilihat oleh Malaysiakini menunjukkan firma itu sekarang sedang memohon kelulusan untuk membina kemudahan pelupusan tetap itu di lokasi lain.Tapak baru PDF itu terletak di Kawasan Perindustrian Gebeng, di Lot 89798, yang terletak bersebelahan dengan kilang Lynas Advanced Materials Plant (LAMP).
ebf338f9dfdfa38148868a0f9bd9d137.png

Sementara itu, JAS mengesahkan kepada Malaysiakini Lynas sedang mencari kawasan untuk membina PDF untuk sisa penulenan air larut lesap (WLP) yang beradioaktif di Kawasan Perindustrian Gebeng. Pegawai JAS juga berkata terma rujukan (TOR) untuk penilaian kesan alam sekitar (EIA) bagi tapak baru itu telah diluluskan pada 14 Julai. Selanjutnya, JAS berkata pihaknya sedang dalam proses melakukan penilaian kesan alam sekitar untuk tapak PDF itu. Pada 27 April, laman web JAS mendedahkan pihaknya telah menolak laporan EIA mengenai rancangan Lynas sebelum ini di Bukit Ketam. Laporan itu disediakan oleh syarikat perunding EIA AGV Environment Sdn Bhd. Bagi tapak baru berkenaan, Gading Senggara Sdn Bhd (GSSB) kekal sebagai kontraktor untuk PDF tetapi syarikat perunding EIA yang berbeza, Dr Nik & Associates Sdn Bhd, telah dilantik.
48e0e85b99ec22baffbecc1d712c054b.png

Menurut dokumen TOR daripada sumber yang boleh dipercayai, tapak baru yang dicadangkan itu cuma dalam lingkungan 30 meter ke utara dari kilang Lynas. Dokumen tersebut menyatakan pada asalnya terdapat lima pilihan. Antaranya, pilihan Bukit Ketam "diberhentikan" kerana terletak di dalam Hutan Simpan Bukit Kuantan dan hulu sungainya menjadi sumber pengambilan air minuman. "Tapak (baru) itu sudah ada di Kawasan Perindustrian Gebeng (GIE). Oleh itu, dijangka tiada konflik penggunaan tanah. Pilihan ini dipilih sebagai pilihan terakhir."


Kerajaan Pahang Bantu "Perolehan Kembali" Tanah

Berdasarkan dokumen yang dilihat oleh Malaysiakini, Lynas dan kontraktor PDF, GSSB nampaknya telah mencapai kesepakatan dengan kerajaan Pahang mengenai cadangan tersebut, yang akan membantu melepasi halangan berkaitan masalah tanah. Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, pada surat kepada GSSB, menyatakan Majlis Mesyuarat (Exco) Kerajaan Negeri telah "secara prinsip setuju" supaya Lot 31375 dapat digunakan sebagai lokasi alternatif untuk PDF itu. Kerajaan negeri juga bersetuju Perbadanan Setiausaha Negeri Pahang (PSK) akan memohon untuk "perolehan kembali" bahagian Lot 31375.

Ia membabitkan tanah seluas 28.328 hektar (70 ekar) dan terletak di Mukim Sungai Karang, daerah Kuantan. Namun kerajaan negeri juga menekankan berdasarkan prinsip "kepentingan umum", tapak pelupusan sampah tidak boleh dibina di kawasan perindustrian dan sisa penulenan air larut lesap (WLP) beradioaktif yang terkumpul di tapak LAMP perlu dipindahkan ke tempat pembuangan tetap. Malaysiakini belum dapat mengesahkan kesahihan dokumen yang didedahkan itu secara bebas. Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang Sallehuddin Ishak, Lynas Malaysia dan GSSB tidak menjawab pertanyaan Malaysiakini setakat laporan ini ditulis.


Keluasan Tanah Simpanan Sisa Lebih Kecil

PDF yang dicadangkan di Gebeng memerlukan keluasan tanah yang lebih kecil berbanding rancangan sebelum ini di Bukit Ketam. Kapasiti simpanan telah dikurangkan sebanyak 18 peratus. Tapak Bukit Ketam yang dicadangkan melibatkan tanah seluas 58.25 hektar. Rancangan asalnya membina dua sel simpanan residu WLP berskala besar dengan jumlah keseluruhan 1.35 juta meter padu, bersamaan dengan 540 kolam renang saiz Olimpik.
203932e4ade428376f48f475c18315b9.png

Namun, tapak cadangan baru di Gebeng kurang separuh (48.6 peratus) berbanding rancangan asalnya, dan kapasiti penyimpanan hanya 1.1 juta meter padu, atau sekitar 440 kolam renang Olimpik. Dari segi reka bentuk, PDF baru yang dicadangkan itu akan mempunyai empat sel simpanan selari. Terdapat dua jenis sisa utama yang dihasilkan oleh kilang pemprosesan nadir bumi Lynas iaitu, sisa penulenan air larut lesap (WLP) beradioaktif dan sisa buangan bukan radioaktif tidak berjadual Neutralization Underflow Residue (NUF). Sisa WLP yang dihasilkan oleh Lynas telah terkumpul di lima kemudahan simpanan sisa sementara (RSF) di laman LAMPnya sejak 2012 dan lebih banyak lagi akan terus menimbun sehingga tahun 2023.


Bergegas, Tarikh Akhir Makin Dekat

Selepas bertahun-tahun bantahan dibuat, Lynas bersetuju untuk memindahkan proses pemecahan dan larut lesap (cracking and leaching), yang menghasilkan sisa WLP, kembali ke Australia menjelang Julai 2023. Sementara itu, semua sisa WLP yang ada mesti dipindahkan ke kemudahan simpanan tetap. Dianggarkan pada tahun 2023, jumlah sisa WLP akan menjadi sekitar 1.04 juta meter padu.
0eb3197455d2237fe3d09cafaa9485eb.png

Sebelum PDF dapat dibina, sangat penting bagi Lynas untuk menyelesaikan beberapa masalah dengan beberapa jabatan dan agensi kerajaan. Untuk perkara berkaitan dengan tanah, firma itu mesti mendapat kelulusan kerajaan negeri manakala penilaian kesan alam sekitar bergantung kepada kelulusan JAS. Di samping itu, pembaharuan lesen dan pengurusan sisa radioaktif pula bawah bidang kuasa Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB). Kerajaan Pakatan Harapan pada mulanya mahu Lynas menghantar pulang sisa WLP ke luar negara tetapi kemudian mengubah keputusannya dan sebagai ganti membenarkan Lynas membina PDF.

Selepas EIA menolak rancangan PDF di Bukit Ketam, AELB bersetuju untuk memanjangkan tarikh yang ditetapkan untuk membina PDF sehingga 2 September 2021. Ini bermakna firma itu mempunyai masa kurang dari dua bulan untuk melakukannya. Dalam satu kenyataan kepada parlimen pada 16 Julai tahun lalu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata Lynas boleh kehilangan lesen operasinya jika gagal memenuhi semua syarat yang ditetapkan oleh Putrajaya.

Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/584321
 
Sponsored Post

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,121
Reaction score
2,390
Points
201
Pulak elok buat luaq Malaysia la
 

logammaut

Legendary Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
10,884
Reaction score
1,136
Points
201
Kerajaan PH yg dulu lantang menentang PDF dibina di Malaysia. Tapi bila memerintah benarkan pulak PDF di Malaysia.

Pendapat aku masih konsisten sisa WLP mesti dibawa keluar dari Malaysia.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Gebeng Bukan Lokasi Sesuai Simpan Sisa Radioaktif Lynas - Fuziah

28.07.2021 - Kuala Lumpur, Kemudahan tapak pelupusan kekal (PDF) untuk sisa radioaktif Lynas tidak boleh dibina di Gebeng, Kuantan, kerana berisiko berlakunya pencemaran air bawah tanah, kata Anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh. Bercakap kepada Malaysiakini, Fauziah mendakwa permukaan air bawah tanah di tapak baru yang dicadangkan itu dekat dengan permukaan dan sebarang kebocoran akan mencemarkan air bawah tanah dan secara tidak langsung mempengaruhi persekitaran dan rantaian makanan.

Fuziah menjelaskan bahan radioaktif Thorium - salah satu radionuklida dalam sisa penulenan air larut lesap (WLP) - mempunyai jangka hayat yang sangat lama sekitar 14 bilion tahun dan juga agen penyebab kanser. Oleh itu, Fauziah menyarankan agar tempat pembuangan tetap sisa Lynas itu tidak dibina berdekatan dengan sistem air.

"Ini kerana air dapat membawa radionuklida, dan akan masuk ke alam sekitar. Sebagai contoh, ia akan memasuki air bawah tanah dan menyerap ke dalam tanaman, dan kemudian haiwan memakan tanaman itu dan ia benar-benar dapat masuk ke rantaian makanan kita. Sangat penting untuk mengalihkannya dari sumber air. Itu juga salah satu sebab mengapa rancangan Bukit Ketam ditolak kerana tapak yang dicadangkan juga merupakan kawasan tadahan air," katanya.

Fuziah berkata demikian sebagai bantahan terhadap cadangan baru Lynas untuk membina tapak simpanan tetap sisa WLP yang beradioaktif di Kawasan Perindustrian Gebeng. Fuziah mendakwa pencemaran air bawah tanah telah direkodkan di Lynas Advanced Materials Plant (LAMP), berdasarkan laporan yang diterbitkan oleh jawatankuasa semakan eksekutif Lynas pada tahun 2018. Pencemaran air bawah tanah ditunjukkan oleh data dari stesen pemantauan air bawah tanah Lynas.

"Kami tidak mahu menanggung risiko seperti ini. Kita tidak boleh menyelamatkan Lynas dan mengorbankan rakyat,” katanya, sambil menambah sebarang kebocoran sisa radioaktif akan membawa kesan serius. Jabatan Alam Sekitar (JAS) juga dibayar oleh pembayar cukai. Oleh itu, JAS mesti melakukan kerja mereka dengan penuh perhatian, fikirkan rakyat, fikirkan orang ramai dan generasi masa depan kita," tambahnya lagi.

Sementara itu, Lynas Rare Earths Ltd Australia mengesahkan kepada Reuters bahawa pihaknya elah mengenal pasti tapak berpotensi kedua di Malaysia untuk membina PDF. Kata syarikat lombong itu, lokasi alternatif telah dikenal pasti "di tengah-tengah kelewatan yang berterusan untuk membersihkan tapak pembuangan sebelum ini yang telah dikenal pasti oleh kerajaan negeri Pahang". Namun, syarikat itu tidak menyebutkan lokasi tepat mengenai tapak pembuangan alternatifnya itu.Lynas Malaysia tidak menjawab pertanyaan Malaysiakini semasa penulisan laporan ini semalam.​

1627445895389.png
 

akecema

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 26, 2007
Messages
22,974
Reaction score
2,745
Points
206
Gebeng Bukan Lokasi Sesuai Simpan Sisa Radioaktif Lynas - Fuziah

28.07.2021 - Kuala Lumpur, Kemudahan tapak pelupusan kekal (PDF) untuk sisa radioaktif Lynas tidak boleh dibina di Gebeng, Kuantan, kerana berisiko berlakunya pencemaran air bawah tanah, kata Anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh. Bercakap kepada Malaysiakini, Fauziah mendakwa permukaan air bawah tanah di tapak baru yang dicadangkan itu dekat dengan permukaan dan sebarang kebocoran akan mencemarkan air bawah tanah dan secara tidak langsung mempengaruhi persekitaran dan rantaian makanan.

Fuziah menjelaskan bahan radioaktif Thorium - salah satu radionuklida dalam sisa penulenan air larut lesap (WLP) - mempunyai jangka hayat yang sangat lama sekitar 14 bilion tahun dan juga agen penyebab kanser. Oleh itu, Fauziah menyarankan agar tempat pembuangan tetap sisa Lynas itu tidak dibina berdekatan dengan sistem air.

"Ini kerana air dapat membawa radionuklida, dan akan masuk ke alam sekitar. Sebagai contoh, ia akan memasuki air bawah tanah dan menyerap ke dalam tanaman, dan kemudian haiwan memakan tanaman itu dan ia benar-benar dapat masuk ke rantaian makanan kita. Sangat penting untuk mengalihkannya dari sumber air. Itu juga salah satu sebab mengapa rancangan Bukit Ketam ditolak kerana tapak yang dicadangkan juga merupakan kawasan tadahan air," katanya.

Fuziah berkata demikian sebagai bantahan terhadap cadangan baru Lynas untuk membina tapak simpanan tetap sisa WLP yang beradioaktif di Kawasan Perindustrian Gebeng. Fuziah mendakwa pencemaran air bawah tanah telah direkodkan di Lynas Advanced Materials Plant (LAMP), berdasarkan laporan yang diterbitkan oleh jawatankuasa semakan eksekutif Lynas pada tahun 2018. Pencemaran air bawah tanah ditunjukkan oleh data dari stesen pemantauan air bawah tanah Lynas.

"Kami tidak mahu menanggung risiko seperti ini. Kita tidak boleh menyelamatkan Lynas dan mengorbankan rakyat,” katanya, sambil menambah sebarang kebocoran sisa radioaktif akan membawa kesan serius. Jabatan Alam Sekitar (JAS) juga dibayar oleh pembayar cukai. Oleh itu, JAS mesti melakukan kerja mereka dengan penuh perhatian, fikirkan rakyat, fikirkan orang ramai dan generasi masa depan kita," tambahnya lagi.

Sementara itu, Lynas Rare Earths Ltd Australia mengesahkan kepada Reuters bahawa pihaknya elah mengenal pasti tapak berpotensi kedua di Malaysia untuk membina PDF. Kata syarikat lombong itu, lokasi alternatif telah dikenal pasti "di tengah-tengah kelewatan yang berterusan untuk membersihkan tapak pembuangan sebelum ini yang telah dikenal pasti oleh kerajaan negeri Pahang". Namun, syarikat itu tidak menyebutkan lokasi tepat mengenai tapak pembuangan alternatifnya itu.Lynas Malaysia tidak menjawab pertanyaan Malaysiakini semasa penulisan laporan ini semalam.​

1627445895389.png

alamak
die dah start balik mutation lynas
22 bulan aritu ok je, xde kesan
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Mahkamah Tolak Permohonan Cabar Keputusan Lanjutkan Lesen Lynas

29.07.2021 - Kuala Lumpur, Tiga individu hari ini gagal dalam permohonan mereka untuk mencabar keputusan bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan bekas anggota Kabinetnya melanjutkan lesen kilang pemprosesan nadir bumi, Lynas Malaysia Sdn Bhd, selama enam bulan. Hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Kamal Md Shahid menolak permohonan semakan kehakiman yang difailkan Pengerusi Save Malaysia Stop Lynas Tan Bun Teet serta dua penduduk Kuantan, Ismail Abu Bakar dan G. Ponusamy selaku pemohon, terhadap Dr Mahathir serta 27 menteri Kabinet ketika itu, kerajaan Malaysia, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan Lynas selaku responden pertama sehingga ke-31.

Peguam Dinesh Athinarayanan, yang mewakili ketiga-tiga individu, ketika dihubungi menerusi aplikasi WhatsApp berkata mahkamah turut mengarahkan kesemua pemohon membayar kos berjumlah RM20,000 kepada responden pertama hingga responden ke-30 dan RM20,000 lagi kepada Lynas, selaku responden ke-31. Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly, yang mewakili Dr Mahathir, 27 menteri kabinet, kerajaan dan AELB turut mengesahkan keputusan mahkamah hari ini yang diperoleh menerusi e-mel. Lynas diwakili peguam Tan Sri Cecil Abraham dan Datuk Sunil Abraham.

Pada 8 Jan 2020, Mahkamah Tinggi memberi kebenaran kepada tiga individu terbabit untuk memulakan prosiding semakan kehakiman itu. Antara lain, mereka memohon satu deklarasi untuk membatalkan keputusan Dr Mahathir dan 27 menteri Kabinetnya pada 15 Ogos 2019 yang membenarkan operasi Lynas dilanjutkan selama enam bulan. Tan turut memfailkan bantahan terhadap penaksiran kesan persekitaran (EIA) dengan menunjukkan bahawa berlaku pelanggaran syarat lesen dan pencemaran air bawah tanah seperti dalam laporan Jawatankuasa Penilaian Eksekutif (ERC).

Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/584985
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Aktivis Buat Rayuan Keputusan Mahkamah Isu Lanjutan Lesen Lynas

18.09.2021 - Kuala Lumpur, Sekumpulan aktivis mengajukan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi mengetepikan saman mereka bagi membatalkan pelanjutan Lesen Pengendalian Sementara (TOL) kepada Lynas Corporation. Saman yang diajukan kumpulan yang dikenali sebagai Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) dan dua penduduk Kuantan, Pahang telah diketepikan pada 28 Julai dan mereka diminta untuk membayar kos sebanyak RM40,000.

Pengerusi SMSL Tan Bun Teet hari ini memberitahu Malaysiakini bahawa rayuan mereka akan diajukan pada 18 Ogos dan pengurusan kes telah ditetapkan pada 26 Oktober. Kabinet memutuskan pada 15 Ogos 2019 untuk memberikan lanjutan kepada Lynas. Tiga bulan kemudian, Tan dan dua yang lain mengemukakan saman tersebut untuk membatalkan keputusan itu.

Ketiga-tiga mereka berpendapat bahawa keputusan kabinet tidak memenuhi keputusan Lembaga Perlesenan Tenaga Atom, yang memutuskan pada 4 Disember 2018 bahawa Lynas mesti memenuhi dua prasyarat sebelum lesen operasinya dapat diperbaharui. Ini termasuk penghapusan 451,000 tan sisa pemurnian air (WLP) menjelang 2 September 2019. Kedua, syarikat itu perlu mengemukakan rancangan tindakan untuk pelupusan NUF bukan radioaktif (sisa berjadual) sebelum 15 Februari 2019.

Oleh itu, ketiga-tiga mereka berpendapat bahawa kabinet telah bertindak di luar kuasa undang-undang dalam memberikan lanjutan enam bulan kepada Lynas. Lynas telah diberikan banyak lesen operasi enam bulan kerana sukar untuk memenuhi syarat membina kemudahan pelupusan tetap untuk sisanya.

Lynas adalah salah satu syarikat pengeluar nadir bumi terbesar di dunia. Penduduk Kuantan telah lama mengadu tentang risiko yang ditimbulkan oleh sisa yang dihasilkan oleh kilang Lynas di Gebeng, Pahang.

Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/591767
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register