BTC USD 59,916.0 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Lot Bungalow - rm 156k Bandar akademia

ismailmohamad

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
2,571
Reaction score
244
Points
33
Assalamualaikom dan salam sejahtera..

baru2 nih aku ade pegi metro kajang.. then ade ternampak satu flyer.. rm 156k rumah idaman anda.. (huhuhuhuh)

setelah membelek2 flyers tu..

nih info2 dan data2 nye


ceduk dari forum lain..

Baru2 ni saya pergi tgk umah sebiji (3 Bilik) setingkat..50 x 80 luas tanah dia..RM 156,000..di Bandar Akademia, Lenggeng NS..actually sempadan je dgn selangor..sebelah Beranang..dari University Nottingham tu dalam 15 KM..kalau dari Putrajaya adalah 50 minit..jauh tu memang jauh ckit lah tapi kalau nak cari umah macam ni kat Bangi jangan mimpi rega dia RM 156,000. Saya dapat tau project ni bila jalan kat Warta Bangi..ada Sale Ass.. kat situ. Project ni LION Group punya. Project ni pada asalnya LION cuma jual tanah je...tapi Land Owner (pembeli tanah tu) tak wat2 umah..gak..yang wat adalah 2..3 biji umah..sebab tu for this time LION wat project ni called New Package Sale Land + House constructions..for RM 156,000 (4000 Sqft). So ada sape2 leh share info berkaitan this project.

actually.. aku mmg berminat dengan umah nih..

aku dah call sales rep properties nih..

die cakap.. rm156k just utk tanah..

tapi untuk rumah 3bilk/5bilik (aku lupe lak)

rm 222k.. umah siap dalam tempoh 2 tahun lagik..

bile umah siap... rm 20k akan dikembalikan..

ade promotion for gov servant dalam tempoh terdekat nih..

- free kabinet dapur n so n so..
- deposit rm 3k sahaja


ade sape2 tau x pasal umah nih? aku ade nengok gambo (juge dari forum lain..

1565287_1263227794so18.jpg


1565287_1263227758YNo2.jpg


1565287_1263227655jBKF.jpg


1565287_1263227584e8I5.jpg


1565287_1263227517t5on.jpg


1565287_12632274332xqd.jpg


keluasan = 50 x 80 (termasuk tanah)

ade sape2 bole kasik info yg terbaikk x??

aku mmg dah tergoda sangat2 dah nih
 
Sponsored Post

ismailmohamad

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
2,571
Reaction score
244
Points
33
aku cume nak review dari kawan2...

- lokasi
- arge

niat kalo dah beli nih mmg nak duduk sini.. sebab tu nak tau dulu review..

lagik satu..

andai kater aku buat gov loan..

join name ngan bini aku.. kate kan laa loan rm 220k

installment bulanan brape eh>?
 

ismailmohamad

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
2,571
Reaction score
244
Points
33
BROGA+2.JPG


BROGA+1.JPG


lagik gambo dari uncle google..

berbaloi ke idak eh??

aku keje putrajaya..

bini aku keje UKM..
 

antudegil

Active Member
Joined
Feb 25, 2006
Messages
1,790
Reaction score
103
Points
33
aku cume nak review dari kawan2...

- lokasi
- arge

niat kalo dah beli nih mmg nak duduk sini.. sebab tu nak tau dulu review..

lagik satu..

andai kater aku buat gov loan..

join name ngan bini aku.. kate kan laa loan rm 220k

installment bulanan brape eh>?

loan gomen la eh. flat rate 4%. katala amik paling maximum 30tahun.

(RM220K x 4% x 30 tahun) + RM220K = RM484000

bayaran bulanan; RM484000 / 360 = RM1344

tula dia anggaran bayaran bulanan. :D jangan lupa amik MLTA untuk insurans kalau berkemampuan untuk beri pulangan dimasa hadapan.

nak senang pergi la dekat http://bpp.treasury.gov.my/web/. ade kalkulator utk kira benda ni. kalau ikut situ, lebih rendah lagi. :D
 
Last edited:

antudegil

Active Member
Joined
Feb 25, 2006
Messages
1,790
Reaction score
103
Points
33
area dekat situ ada kemudahan apa je? dekat ke sekolah, hospital and sebagainya?
 

ismailmohamad

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
2,571
Reaction score
244
Points
33
A refreshing township away from the pollution of the cramped city living, complemented by commercial parks and easily accessible amenities such as a clubhouse, proposed medical centre, public schools and private college, sport complex, taxi terminal, fire and police station and others. With its ample facilities, Bandar Akademia will emerge as a self-contained township completed by an abundance of ready amenities within close proximity :-
SCHOOLS AND COLLEGES
College Tuanku Ja'afar
College Lavenda
University Notthingham
Starfield Golf Course
Primary Chinese School (Ulu Beranang and Mantin)
Secondary School (Mantin and Lenggeng)
HYPERMARKET
Tesco Semenyih
BANKS
Maybank (Mantin and Semenyih)
Ambank (Mantin and Semenyih)
EON (Semenyih)
Public Bank Bhd (Semenyih)
Hong Leong Bank (Semenyih)

nih kemudahan2 yang ade.

mase call tu pon.. sales rep tu cakap.. skola ade 2..

ermmmmm.. berbaloi ke eh..

adeiihhhhhh...

aku gaji kerani..

bini aku gaji pen. peg.


bajet2 aku nak duk kuarters dulu.. 2 tahun bayar umah..

umah siap.. kua kuarters dok situ lak..

ape pendapat korang eh??
 

ismailmohamad

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
2,571
Reaction score
244
Points
33
nih aku dapat info dari blogger nih

http://toharudinrasid.blogspot.com/2010/08/looking-for-final-settlement.html

BANDAR AKADEMIA, SEMENYIH


Pada hari Sabtu 21hb Ogos 2010, aku bawa family ke Warta Shopping Complex, Bangi untuk cari baju Melayu untuk Heikal dan baju kurung untuk Nurul.

Aku tertarik dengan satu meja promosi jualan rumah. Perumahan baru dekat dengan Semenyih bernama Bandar Akademia. Pilih punya pilih, aku pun TERminat untuk book satu lot banglo. Mula-mula ambik corner lot (6000 sq/feet), tanah dan rumah (4 bilik) kosnya RM259,000. Ok juga tu. So bayar RM200. Tapi masa pergi tenguk site, dimaklumkan lot tepi tu telah ditempah orang lain, so aku ambik second lot (4000 sq/feet) harga RM222,000.

The next day (22nd August) I went to the project site. It is about 13km from Semenyih town, via Semenyih to Broga road (passed by University of Nottingham Malaysian campus). Reaching the Selangor-Negeri Sembilan boarder at the junction of Ulu Broga small town (Police Station), turn right and drove straight, passing by Ulu Beranang small town (in sub-district of Lenggeng and about 10-15 minute (from Ulu Broga) we met the entrance of Bandar Akademia. Now entered back into the state of Selangor.

The show house was the old design ( different from the plan showed at Bangi). Getting satisfied with the situation and conditions (4 bedrooms, one study rooms and 2 bathrooms), I signed the booking form. Lot 4460 (land area, 4000 sq feet (50' x 80') and house floor plan, 1780.41 sq ft. Then we drove back to Warta Complex, Bangi to pay the booking fees (RM2000).

aku bace review die.. die puas.. ermmmmmmm
 

antudegil

Active Member
Joined
Feb 25, 2006
Messages
1,790
Reaction score
103
Points
33
aku bab property ni kurang cerdik lagi. kalau ade encik ayip ni mungkin dia bley bagi pandangan sebab dia tu berilmu dalam hal property. tgk harga rumah serta tanah, memang berbaloi lah. lagipun kawasan ni akan maju masa depan. 50 80 besar tu.. huhuhu.

dah tentu jenis freehold ni kan?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register