Loan untuk beli tanah

CG Sponsors




fadlie

Active Member
Joined
Jul 7, 2008
Messages
1,993
Reaction score
4
Points
25
Salam semua,
Saya nak beli tanah berharga 75k. Masalahnya skrg, saya tak tau loan mana yang patut saya buat. Mak sedara saya suruh buat personal loan je.. Saya survey kat Bank Rakyat, CIMB, BIMB & BSN, BSN offer paling rendah, 5.2% untuk 15 tahun.

Ada ke loan lain untuk beli tanah? Actually saya kakitangan awam.. Nak tau ada tak loan lain yang interest rate dia lebih rendah.

P/S: kalau ada yg nak promote bank (ejen), just PM me directly.. jangan reply di sini. Cadangan dialu-alukan disini.. thanks
 
Sponsored Post

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
Salam semua,
Saya nak beli tanah berharga 75k. Masalahnya skrg, saya tak tau loan mana yang patut saya buat. Mak sedara saya suruh buat personal loan je.. Saya survey kat Bank Rakyat, CIMB, BIMB & BSN, BSN offer paling rendah, 5.2% untuk 15 tahun.

Ada ke loan lain untuk beli tanah? Actually saya kakitangan awam.. Nak tau ada tak loan lain yang interest rate dia lebih rendah.

P/S: kalau ada yg nak promote bank (ejen), just PM me directly.. jangan reply di sini. Cadangan dialu-alukan disini.. thanks

cuba try bank pertanian..
interest??ermmm..ghasa tinggi kot...bagi loan tanah..even memana bank pong..
sakitnya lagik satu..
bank hanya bagi 60-70% loan ajer...the rest..sendirik kena top up...

begitu jua ngan loan gomen tuk beli tanah...tak kan dapat 100%...:)
 

T2T

Super Active Member
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
bro, jangan buat personal loan, sbb interest flat, lebih baik buat mortgage loan, interest reducing balance. tgk status tanah tu, normally mcm ayip cakap, leh dapat +/- 70%
 

fadlie

Active Member
Joined
Jul 7, 2008
Messages
1,993
Reaction score
4
Points
25
itu la.. loan memang tak dapat full.. around 70% je..
kalau buat mortgage loan, kita takleh jual tanah tu selagi tak habis bayar kan?
 

pedagang cyber

Active+ Member
Joined
Mar 28, 2007
Messages
2,960
Reaction score
19
Points
25
kalau kijo gov buat loan dgn gov utk beli tanah tu,aku penah terbaca boleh buat loan beli tanah ni tapi tak pasti loan boleh dapat 100% ke tidak.
 

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
bakal tuan tanah.....

beli tanah utk buat rumah atau beli tanah sahaja?
 

fadlie

Active Member
Joined
Jul 7, 2008
Messages
1,993
Reaction score
4
Points
25
Akan buat rumah tp bukan sekarang.. keliling tanah tu masih belukar..
tahun depan akan ada projek taman perumahan belakang tanah tu, so masa tu baru sesuai buat rumah..
 

T2T

Super Active Member
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
itu la.. loan memang tak dapat full.. around 70% je..
kalau buat mortgage loan, kita takleh jual tanah tu selagi tak habis bayar kan?
boleh jual takde masalah, mungkin kena penalti kalau jual dalam tempoh lock in. tengok berapa margin untung, agak boleh cover jual je.

ermm kalau nak buat personal loan untuk beli tanah, tapi boleh settle cepat (sebab run biz), pe salahnya.
 

mamamoto1

Fun Poster
Joined
Nov 3, 2009
Messages
148
Reaction score
5
Points
15
beli cash aje lah pkai wit OD
berbaloi baloi kot
any komen
 
Sponsored Post
Top
Log in Register