BTC USD 57,175.0 Gold USD 1,779.73
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Link CIMB Scam?

AILA2002

Super Active Member
Messages
8,094
Joined
Mar 11, 2008
Messages
8,094
Reaction score
326
Points
81
ada sapa2 leh confirmkan tak yg ini original punya email atau tak? terutamanya link ke CIMB tu?

aku dapat email ni dalam email company aku..dan setau aku tak pernah pun aku bagi cimb email aku ni..ada sapa leh check?
kalu scam..kasi tahu semua orang...

Subject: Account under investigation - Action required!
Sent By:
"Cimb Bank" <[email protected]> On: December 10, 2008 3:06 PM

Dear CIMB Bank customer,
We are hereby notifying you that we've recently suffered a DDos-Attack on one of our's Internet Banking server. For security reasons you must complete the next steps to verify the integrity of your CIMBClicks account. If you fail to complete the verification in the next 24 hours your account will be suspended.

Here's how to get started:

1. Log in to CIMBClicks online account (click here)https://www.cimbclicks.com.my/wps/portal/!ut/p/c0/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9QJ_89Mw8_YJ0RUUAk9OZqw!!/.

2. You must request for TAC online via CIMBClicks - your TAC will be sent via SMS to the mobile phone number you registered at the ATM.
( you can find the "request TAC" button in the left menu of your account )

3. Logout from your account and close the browser.

4. When you have received the TAC (Transaction Authorization Code) on your mobile phone, Log in to our secured verification server and submit the requested information(Account user ID, password and TAC).CLICK HERE to go on our secured server.

5. Please allow 48 hours for processing.
Please comply and thanks for understanding.
� 2008 CIMB Bank



Note: Please do not reply to this email.
This mailbox is not monitored and you will not receive a response.
 
Sponsored Post

fnd75

Active Member
Messages
1,938
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
tipu tu suma, peng'scam' yg tak penah serik nak curik duit org :(scam:(scam:(scam

bank takkan htr email suruh klik kat link. maybe sbb maybank tak bleh nk di scam mcm tu, diorang tukar bank lain la plak :(scam:(scam:(scam

yg aku heran sket, mcmana diorang bleh tahu email user online banking ekk??
 

AlchemisT

Permanently Banned - , Newbie hacker password stea
Messages
11,718
Joined
Feb 19, 2008
Messages
11,718
Reaction score
328
Points
131
ramdom jer tu...
 

AILA2002

Super Active Member
Messages
8,094
Joined
Mar 11, 2008
Messages
8,094
Reaction score
326
Points
81
yg aku heran sket, mcmana diorang bleh tahu email user online banking ekk??
yang ini kadang org dalam bank punya kerja...sure dorg curi maklumat..jual...
 

sekam padi

Super Active Member
Messages
8,899
Joined
Dec 17, 2006
Messages
8,899
Reaction score
252
Points
91
KUALA LUMPUR: Pengguna perkhidmatan perbankan internet di sebuah bank terkemuka tempatan menjadi mangsa jenayah siber yang memecah masuk laman web bank berkenaan untuk meyakinkan pemilik akaun sehingga menyebabkan kehilangan RM10,000.

Mangsa, Rozeta Che Omar berkata, beliau menerima e-mel yang disangkanya daripada bank berkenaan meminta kerjasama untuk mengaktifkan sistem secara jaringan atas sebab keselamatan dan beliau juga tidak menyangka laman web bank itu mudah diceroboh.

Katanya, beliau mendapat arahan yang memintanya memasuki laman web bank berkenaan melalui hubungan pada e-mel itu dan melakukan beberapa arahan tanpa sebarang transaksi.

“Saya yakin sebab paparan yang keluar selepas klik pada arahan itu 100 peratus seperti laman web bank berkenaan yang pernah saya gunakan sebelum ini untuk pelbagai urusan.

“Saya tidak menyangka apa-apa kerana selama ini saya tidak pernah mendedahkan identiti kepada sesiapa yang tidak berkenaan.

“Saya hanya mengikut arahan kerana menganggap orang lain tidak tahu data saya melainkan bank.

“Saya diberi nombor keselamatan melakukan transaksi (TAC) melalui khidmat pesanan ringkas yang menyebabkan saya lebih yakin kerana nombor TAC hanya dikeluarkan bank dan diarah melakukan beberapa perkara tanpa membabitkan transaksi.

“Bagaimanapun saya mendapati M5,000 hilang” katanya, semalam.

Beliau mendakwa wang itu dimasukkan ke akaun seseorang yang tidak dikenalinya berdasarkan rekod transaksi yang diperoleh daripada bank berkenaan.

“Saya tidak berpuas hati kerana saya membuat laporan kepada bank dan polis. Bank sepatutnya mempunyai masa untuk menyekat transaksi itu,” katanya.

Seorang lagi mangsa, Khairuzzaman Mohammad, berkata beliau melalui perkara yang sama sebelum RM5,000 hilang daripada akaunnya.

Beliau berkata, wangnya dikeluarkan melalui mesin ATM bank berkenaan di beberapa tempat.

“Saya mendapat maklum balas daripada pegawai bank perkara ini banyak berlaku. Bank sepatutnya memberi amaran meluas melalui media atau terus kepada e-mel pelanggan,” katanya.


kang ada yg kena dah.....:(:(:(
 

MyBroadband

Active Member
Messages
1,350
Joined
Sep 6, 2008
Messages
1,350
Reaction score
38
Points
30
ni la jadi nye bile org buta IT nak salahkan bank sebab tak bagi amaran..
yg pandai sgt tgk website tapi tak tgk url tu pe hal..ish2..
 

izack1981

Legendary Member
Messages
10,380
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2007
Messages
10,380
Reaction score
61
Points
120
KUALA LUMPUR: Pengguna perkhidmatan perbankan internet di sebuah bank terkemuka tempatan menjadi mangsa jenayah siber yang memecah masuk laman web bank berkenaan untuk meyakinkan pemilik akaun sehingga menyebabkan kehilangan RM10,000.

Mangsa, Rozeta Che Omar berkata, beliau menerima e-mel yang disangkanya daripada bank berkenaan meminta kerjasama untuk mengaktifkan sistem secara jaringan atas sebab keselamatan dan beliau juga tidak menyangka laman web bank itu mudah diceroboh.

Katanya, beliau mendapat arahan yang memintanya memasuki laman web bank berkenaan melalui hubungan pada e-mel itu dan melakukan beberapa arahan tanpa sebarang transaksi.

“Saya yakin sebab paparan yang keluar selepas klik pada arahan itu 100 peratus seperti laman web bank berkenaan yang pernah saya gunakan sebelum ini untuk pelbagai urusan.

“Saya tidak menyangka apa-apa kerana selama ini saya tidak pernah mendedahkan identiti kepada sesiapa yang tidak berkenaan.

“Saya hanya mengikut arahan kerana menganggap orang lain tidak tahu data saya melainkan bank.

“Saya diberi nombor keselamatan melakukan transaksi (TAC) melalui khidmat pesanan ringkas yang menyebabkan saya lebih yakin kerana nombor TAC hanya dikeluarkan bank dan diarah melakukan beberapa perkara tanpa membabitkan transaksi.

“Bagaimanapun saya mendapati M5,000 hilang” katanya, semalam.

Beliau mendakwa wang itu dimasukkan ke akaun seseorang yang tidak dikenalinya berdasarkan rekod transaksi yang diperoleh daripada bank berkenaan.

“Saya tidak berpuas hati kerana saya membuat laporan kepada bank dan polis. Bank sepatutnya mempunyai masa untuk menyekat transaksi itu,” katanya.

Seorang lagi mangsa, Khairuzzaman Mohammad, berkata beliau melalui perkara yang sama sebelum RM5,000 hilang daripada akaunnya.

Beliau berkata, wangnya dikeluarkan melalui mesin ATM bank berkenaan di beberapa tempat.

“Saya mendapat maklum balas daripada pegawai bank perkara ini banyak berlaku. Bank sepatutnya memberi amaran meluas melalui media atau terus kepada e-mel pelanggan,” katanya.


kang ada yg kena dah.....:(:(:(

Tula org kata... Lain kali jgn cayer taktik2 macam ni..
:(scam:(scam:(scam:(scam
 

fazarudin

Legendary Member
Messages
10,989
Joined
Jan 2, 2006
Messages
10,989
Reaction score
258
Points
136
Aku pun dpt gak email tu ...tp aku nih xde akaun CIMB ..so aku delete jer email tu
 

ammal07

Super Active Member
Messages
5,069
Joined
Apr 3, 2008
Messages
5,069
Reaction score
368
Points
81
ada sapa2 leh confirmkan tak yg ini original punya email atau tak? terutamanya link ke CIMB tu?

aku dapat email ni dalam email company aku..dan setau aku tak pernah pun aku bagi cimb email aku ni..ada sapa leh check?
kalu scam..kasi tahu semua orang...

semua link bank website dari email adalah scamm....
pihak bank tidak akan memaklumkan apa-apa berita melalui email,sebaliknya melaui news di website nya yg ori...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register