limited user account kena hack

CG Sponsors




azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
151
salam..aku mewakili member aku utk tanya perkara ni..

sekarang dia menghadapi masalah yang serius kerana boss tempat keja dia nak terminate dia disebabkan dapat detect user account dia pernah download cerita or file blues (lucah)..dia tak tahu bila perkara ni terjadi,tgk2 dalam folder download,dah ade file2 tu..komputer tu pulak digunakan oleh org ramai kat tempat kerja dia tu..

so, persoalan aku,macam mana dia nak buktikan yang dia x bersalah..sbb boss dia ckp mustahil org lain yg khianat sbb password dia org lain xtahu..

ade possibility x user account dia di hack? kalau ada cara utk hack tu, ade sesape tahu x macam mana nak hack..sebab sekurang2 nya dia blh tunjuk bukti kat boss dia camne org blh masuk dlm account dia n pedajal kan dia..

kesian betul member aku,dah la harapan keluarga dia,org plak nak jatuhkan dia sbb prestasi dia bagus kat tempat keja..

hope cgrian dapat bantu ye..:)cgrock
 
Sponsored Post

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
dia research assistant..sama U dgn aku..
kalau jawatan dah confirm, majikan perlu keluar surat tunjuk sebab terlebih dahulu. Kalau dia kata nak terminate...tu cuma 'gertak' je.
 

fardly83

Active Member
Joined
Mar 6, 2009
Messages
1,683
Reaction score
100
Points
33
susah nak tau once login kalau tak logout still aas nama die, seperti office au gak aku yg control benda2 ni, so aku leh tau saper yg guna apa domain yg diguna, maknanye semua detail pasal guna pc akan di record ke system.

jadi hati2la bila bagi org menggunakan pc anda, atau logout bila tk duduk kat pc...
 

fardly83

Active Member
Joined
Mar 6, 2009
Messages
1,683
Reaction score
100
Points
33
tapi opis aku lagi banyak layar lama blue, semua muka aku tau termasuk yg dah kawin pon ader, tp aku malas nak kacau dorang aku just block domain je, kalau dorang bukak lepas waktu keja aku biar je...
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
151
kalau jawatan dah confirm, majikan perlu keluar surat tunjuk sebab terlebih dahulu. Kalau dia kata nak terminate...tu cuma 'gertak' je.
kalau la boss a.k.a lecturer dia tu kuarkan surat tunjuk sebab n terminate tu, blh ke dia bawak benda ni ke pihak atasan..maksud aku dean school ke..

boss dia tu kata nak bagi surat kat dia ari ni,suruh dia sain n ngaku tu semua keja dia..dia ckp pusat komputer trace IP dia yang download semua tu..

tapi bagi aku,setakat trace IP,xde benda yg blh buktikan yg dia salah..sebab xde saksi yg tgk time dia download tu..betul x?
 

acan

Banned
Joined
May 31, 2009
Messages
19,661
Reaction score
15
Points
120
bkn susah pn nk msuk user login org lain..:p
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
151
susah nak tau once login kalau tak logout still aas nama die, seperti office au gak aku yg control benda2 ni, so aku leh tau saper yg guna apa domain yg diguna, maknanye semua detail pasal guna pc akan di record ke system.

jadi hati2la bila bagi org menggunakan pc anda, atau logout bila tk duduk kat pc...
hmm..mungkin salah dia x log off time dia wat keja lain..masa tu org lain blh pedajal dia..
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
kalau la boss a.k.a lecturer dia tu kuarkan surat tunjuk sebab n terminate tu, blh ke dia bawak benda ni ke pihak atasan..maksud aku dean school ke..

boss dia tu kata nak bagi surat kat dia ari ni,suruh dia sain n ngaku tu semua keja dia..dia ckp pusat komputer trace IP dia yang download semua tu..

tapi bagi aku,setakat trace IP,xde benda yg blh buktikan yg dia salah..sebab xde saksi yg tgk time dia download tu..betul x?

jangan sain apa2 surat perakuan.

cuma tunggu saja surat tunjuk sebab....memang tu prosedur jabatan. buat masa ni, kerja spt biasa. komputer tu...format je balik !
 
Sponsored Post
Top
Log in Register