BTC USD 56,904.9 Gold USD 1,835.03
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Lim Kit Siang persoal ketelusan pemilihan NC UM

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
Kuala Lumpur, 11 November - Lim Kit Siang dalam blognya hari ini menyifatkan proses pemilihan Naib Canselor Universiti Malaya sebagai tidak setelus yang dijanjikan oleh Menteri Pengajian Tinggi baru dan sebelum ini. Beliau menyifatkan ‘tidak ada sesiapa pun tahu yang Datuk Rafiah Salim akan digantikan sebagai Naib Canselor dan bahawa beliau diberikan notis 48 jam’. Turut ditambah beliau berkenaan tiada langsung pemberitahuan bahawa pencarian Naib Canselor Universiti Malaya yang baru telahpun bermula.

Beliau juga mempersoalkan siapa yang mengetuai pencarian tersebut dan juga siapakah yang tersenarai dalam senarai calon-calon Naib Canselor baru Universiti Malaya.

Lim juga menambah bahawa seharusnya proses pencarian tersebut dibuat secara terbuka dan telus untuk membolehkan sesiapa yang berminat untuk menghantarkan permohonan kepada jawatankuasa terbabit, agar yang benar-benar layak, tanpa mengira bangsa dan agama dapat dipilih untuk menaikkan semula kecemerlangan akademik universiti-universiti di Malaysia selain setaraf dengan universiti terbaik dunia.

Beliau juga turut menyatakan tahniah kepada perlantikan Naib Canselor Universiti Malaya yang baru, Prof Dr. Ghauth Jasmon.

p/s : ada pape motif ke nih....?:-?
 
Sponsored Post

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
kalau dibuat secara terbuka, lebih complicated nak pilih NC......

ramai yang akan pro dan cons kepada satu2 pemimpin dan terlalu banyak pendapat.....

committee pun susah nak decide dan kalau terbuka, ramai orang nak campur tangan....

terbaru, kebanyakan komentar di blog2 menyarankan pemimpin kerajaan mahupun pembangkang memilih orang luar untuk memimpin UM.....

Boleh dilihat mereke menyebut2 nama pemimpin dari NUS, MIT dan calon2 yang mempunyai Nobel Laurete.....

kita boleh pilih mereka, kualiti uni kite mungkin lebih better, tapi agama kita dan bangsa kita tak terbela.....

cuba lihat di NUS, hampir kebanyakan lecturer mereke orang luar.....

nanti lecturer2 kita merempat di negeri sendiri.....

“WE CAN HAVE WORLD CLASS UNIVERSITY WHERE IT IS LOCATED IN MALAYSIA BUT MALAYSIAN IS INVISIBLE”
 

baim

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2007
Messages
3,214
Reaction score
18
Points
25
kit siang ni memang nak kaum dier jer.. bg jer la.. biar sonyap sikit..
p/s bro kehidupan ni asik citer pasal univ jer, nk jd letcurer ker??
aku punya famili 40% letcurer.. pening aku..
 

nippon_hokage

Fun Poster
Joined
Jul 20, 2008
Messages
856
Reaction score
3
Points
15
kalau dibuat secara terbuka, lebih complicated nak pilih NC......

ramai yang akan pro dan cons kepada satu2 pemimpin dan terlalu banyak pendapat.....

committee pun susah nak decide dan kalau terbuka, ramai orang nak campur tangan....

terbaru, kebanyakan komentar di blog2 menyarankan pemimpin kerajaan mahupun pembangkang memilih orang luar untuk memimpin UM.....

Boleh dilihat mereke menyebut2 nama pemimpin dari NUS, MIT dan calon2 yang mempunyai Nobel Laurete.....

kita boleh pilih mereka, kualiti uni kite mungkin lebih better, tapi agama kita dan bangsa kita tak terbela.....

cuba lihat di NUS, hampir kebanyakan lecturer mereke orang luar.....

nanti lecturer2 kita merempat di negeri sendiri.....

“WE CAN HAVE WORLD CLASS UNIVERSITY WHERE IT IS LOCATED IN MALAYSIA BUT MALAYSIAN IS INVISIBLE”



sepatutnya perlu di perhatikan dari semasa ke semasa NC yg baru ni....kalo dia buat kerja betul should be no provoke....querry what so ever...since senario skg yg lbih pada kesamaan hak...


if diorg NC BIJAK...every decisson yg bakal di bentuk upon discussion with BOARD sepatutnya membawa lbih byk kebaikan dari menguntungkan sesuatu bangsa....especially lagi bila mengenepikan bangsa2 yg still mundur cam bumiputra msia barat.....jgn dulupa melayu pun byk yg below 1k sallary as per topic 1 lagi


kita yg bapak2 ni sepatutnya terus mengutarakan apa yg mngkin kurang baik di masa dpn



p/s: bila boss ckp NUS aka national uni of sngalapok.....mmng le racist sna tu....sakit ati jek klo start cita
 

cikepong

Active+ Member
Joined
Apr 1, 2008
Messages
4,367
Reaction score
50
Points
30
kit siang ni ada kepentingan kaum dia ni...racist si lim kit siang ni...
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
sepatutnya perlu di perhatikan dari semasa ke semasa NC yg baru ni....kalo dia buat kerja betul should be no provoke....querry what so ever...since senario skg yg lbih pada kesamaan hak...


if diorg NC BIJAK...every decisson yg bakal di bentuk upon discussion with BOARD sepatutnya membawa lbih byk kebaikan dari menguntungkan sesuatu bangsa....especially lagi bila mengenepikan bangsa2 yg still mundur cam bumiputra msia barat.....jgn dulupa melayu pun byk yg below 1k sallary as per topic 1 lagi


kita yg bapak2 ni sepatutnya terus mengutarakan apa yg mngkin kurang baik di masa dpn



p/s: bila boss ckp NUS aka national uni of sngalapok.....mmng le racist sna tu....sakit ati jek klo start cita

sbb tu sy kata...

ada pro & cons....:">:">
 

AILA2002

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2008
Messages
8,094
Reaction score
326
Points
81
biase la...kan dia yg rata2 kat sini sokong...apa lagi sokong la parti dia...halalkan je apa yg nak dia buat....
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
biase la...kan dia yg rata2 kat sini sokong...apa lagi sokong la parti dia...halalkan je apa yg nak dia buat....

hurm....:-?

bukan sokong 100% la.....
 

puyong

Super Active Member
Joined
Jan 29, 2007
Messages
6,474
Reaction score
15
Points
65
kit siang buat kerja dia..dia wakil dari bangsa dia..
tu dia punye cadangan je..
tak setuju jgn buat..senang je..:D
bg aku jgn bangkitkan isu perkauman..aku tak suka la..bukan apa..kita dari zaman dulu lagi diperkenalkan masyarakat majmuk..
kalau tak nak masyarakat majmuk, naper zaman tun razak dulu tak hantar balik cina n india kat negeri dorang..tu zman umno yang perintah tu..
ni cuma pandangan aku je..cuma bg aku jgn perlekehkan Islam je..
 

syah99

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2006
Messages
6,069
Reaction score
63
Points
70
biase la...kan dia yg rata2 kat sini sokong...apa lagi sokong la parti dia...halalkan je apa yg nak dia buat....

sape kat sini sokong parti dia yg byk sgt tu ?

kalau penyokong UMNO mmg ya byk menghalalkan apa yg pemimpin dia buat, walhal yg boleh merugikan bangsa sekalipun tetap yes tuan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register