BTC USD 63,450.1 Gold USD 1,743.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

LHDN fail notis bankrap terhadap Najib, gagal bayar tunggakan cukai RM1.69 bilion

Fayafa

Active Member
Joined
May 21, 2017
Messages
1,714
Reaction score
554
Points
81
sekadar bacaan utk yg rajin membaca macam cmm, kalau tak silap rasanya sebelum ni najib ada tunjukkan bukti byrn cukai pendapatan dia setiap tahun tanpa gagal.. dan hasil perbicaraan di mahkamah juga membuktikan transaksi2 kewangan yg masuk dari arab saudi seperti yg didakwa sebelum ni..

yg peliknya, dulu kerajaan kata najib curi duit 2.6billion, tp sejak bila duit curi dikenakan cukai..haha

cukai hanya dikenakan kepada pendapatan yg sah, adakah bermakna kerajaan mengakui dana 2.6billion itu diterima secara sah dan bukan duit curi..

dan cukai juga tidak dikenakan terhadap dana politik..

najib boleh guna pelbagai cara menghadapi isu cukai ni, berjaya atau tidak tu cerita lain, tp perasan tak permainan politik keji macam ni style siapa..hahaha

patut dia xpyh pun play victim camni..dia berkuasa jd PM brapa lama?2 penggal lebe..akta cukai pendptn ni kalu dia table ke parlimen waktu tu, buat pindaan(termasuk mungkin yg bg advantage pd politikus2) senang2 ja luluih psi waktu tu dia ada 2/3 majoriti..benda akta ni smua parlimen yg luluih...sapa kuasai parlimen, nk pinda perlembagaan sekalipun buleh..tu yg politikus2 ni hidup mati pun nk jd PM..slama lani, ribu2 org dh kena "perangkap" akta ni, ngadu ketidakadilan, ada dia kesah?dr yg mkn gaji spi la bisnes yg kecik yg besaq, politikus pun terikat dgn akta ni...lani pakat2 merasa la
 
Sponsored Post

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
3,693
Reaction score
1,180
Points
111
patut dia xpyh pun play victim camni..dia berkuasa jd PM brapa lama?2 penggal lebe..akta cukai pendptn ni kalu dia table ke parlimen waktu tu, buat pindaan(termasuk mungkin yg bg advantage pd politikus2) senang2 ja luluih psi waktu tu dia ada 2/3 majoriti..benda akta ni smua parlimen yg luluih...sapa kuasai parlimen, nk pinda perlembagaan sekalipun buleh..tu yg politikus2 ni hidup mati pun nk jd PM..slama lani, ribu2 org dh kena "perangkap" akta ni, ngadu ketidakadilan, ada dia kesah?dr yg mkn gaji spi la bisnes yg kecik yg besaq, politikus pun terikat dgn akta ni...lani pakat2 merasa la
Ntahnya.....dia kan seorang Najib.....dapat gelaran Najibnomics lagi. Bekas PM yang paling terer bab ekonomi di Malaysia. Semua pembangunan ekonomi dan percukaian dialah yang paling terer. Setakat notis saman LHDN untuk mengbankrupkan dia, apa ada hal....dia kan pahlawan bugis.

hehehe
 
  • Haha
Reactions: WnB

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
3,012
Reaction score
689
Points
81

JUMPAKATMAHKAMAH.com

· 2j ·

Seksyen 103 Akta Cukai Pendapatan digunakan untuk ‘menganiaya’ Dato’ Sri Najib? Ini kali pertama LHDN menggunakan seksyen di atas dalam mahkamah?

Terdapat lebih seribu kes saman melibatkan individu yang kena bayar cukai di bawah seksyen 103 Akta Cukai Pendapatan. Dato’ Sri Najib bukanlah orang yang pertama.

Undang-undang ini sudah wujud sejak puluhan tahun dan sudah digunakan ke atas ribuan pengelak cukai. Mengapa ada individu yang perlu mendapat layanan istimewa sedangkan orang lain perlu membayar cukai mereka di bawah peraturan ini?

Memang inilah peraturannya dan mahkamah tidak boleh memaksa undang-undang ini ditukar, melainkan dengan kuasa Parlimen sahaja. Jadi sekiranya Ahli-Ahli Parlimen berpendapat undang-undang cukai ini tidak adil, bahaskan dan gubal di Parlimen bukan menyalahkan pihak mahkamah.

Dalam kes KERAJAAN MALAYSIA v SARATOGOA SDN BHD [2006] MLJU 274, mahkamah sudah memutuskan bahawa kehendak seksyen ini seperti berikut;
“In any proceedings under this section the court shall not entertain any plea that the amount of tax sought to be recovered is excessive, incorrectly assessed, under appeal or incorrectly increased under section 103(3), (4), (5), (6), (7) or (8).”

“Oleh yang demikian defendan tidak boleh mempetikaikan jumlah yang ditaksirkan. Apa yang perlu dilakukan oleh defendan ialah membuat rayuan kepada Pesuruhjaya Khas Cukai di bawah peruntukan sek.99 Akta.”

Mahkamah menyatakan kedudukan undang-undang ini dengan jelas, di mana mahkamah tiada bidangkuasa untuk mendengar ‘rintihan’ atau ketidak puas hati berkenaan sesuatu kadar cukai yang dikenakan oleh LHDN.

Jadi jangan kata kononnya Najib dizalimi dan sebagainya. Bukan beliau sahaja seorang yang berdepan dengan peraturan ini. Ribuan sudah mengalaminya.

View attachment 359735
View attachment 359736

dalam beribu2 kes tu cuba cmm petik satu kes cukai yg dikenakan oleh lhdn terhadap penerimaan dana politik dari luar negara, terima kasih cmm,
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
dalam beribu2 kes tu cuba cmm petik satu kes cukai yg dikenakan oleh lhdn terhadap penerimaan dana politik dari luar negara, terima kasih cmm,
aduhai tn zari, cuba tn zari direct pm fb jumpakatmahkamah dan
buat consultation dengan dept legal LHDN sendiri
diorang insya Allah boleh provide info
 

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
3,012
Reaction score
689
Points
81
patut dia xpyh pun play victim camni..dia berkuasa jd PM brapa lama?2 penggal lebe..akta cukai pendptn ni kalu dia table ke parlimen waktu tu, buat pindaan(termasuk mungkin yg bg advantage pd politikus2) senang2 ja luluih psi waktu tu dia ada 2/3 majoriti..benda akta ni smua parlimen yg luluih...sapa kuasai parlimen, nk pinda perlembagaan sekalipun buleh..tu yg politikus2 ni hidup mati pun nk jd PM..slama lani, ribu2 org dh kena "perangkap" akta ni, ngadu ketidakadilan, ada dia kesah?dr yg mkn gaji spi la bisnes yg kecik yg besaq, politikus pun terikat dgn akta ni...lani pakat2 merasa la

kamu byr cukai pendapatan setahun sekali ke tiap2 bulan? dah mmg tugas lhdn memungut cukai atas kuasa yg diberi kepadanya, kita pun byr cukai dulu kemudian cukup tahun bulan mac baru boleh buat tuntutan semula yg berkaitan, isunya skrg adakah lhdn memungut cukai dari hasil tidak boleh dicukai.. hehe
 

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
3,012
Reaction score
689
Points
81
aduhai tn zari, cuba tn zari direct pm fb jumpakatmahkamah dan
buat consultation dengan dept legal LHDN sendiri
diorang insya Allah boleh provide info
hehehe... mana la tau cmm ada.. siapalah sy nk minta mcm2.. cmm kan org kuat profesional perundangan malaysia.. tak perlu byk, satu contoh pun boleh utk dibincangkan bagi perkongsian kpd rakyat malaysia yg suka membaca..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
hehehe... mana la tau cmm ada.. siapalah sy nk minta mcm2.. cmm kan org kuat profesional perundangan malaysia.. tak perlu byk, satu contoh pun boleh utk dibincangkan bagi perkongsian kpd rakyat malaysia yg suka membaca..

alaa nt zari jangan kata mcm ni, siapalah sy nk minta mcm2
ye la kan, tak salah tn zari tanya
mana tahu kot kot saya ada info kan

cuma saya tak berapa ada info tu
klu berkenaan cukai lhdn tu mostly dlm pengetahuan legal dept LHDN

cuma kan tn zari, klu bab penerimaan dana politik dari luar negara, pada pendapat saya kes yg ada cuma UMNIO jelah, particularly pakJib

back to basic, klu pakJib nak question berkenaan jumlah taksir cukai tu, pakJib kena merayu kat Pesuruhjaya Khas Cukai
 

Fayafa

Active Member
Joined
May 21, 2017
Messages
1,714
Reaction score
554
Points
81
kamu byr cukai pendapatan setahun sekali ke tiap2 bulan? dah mmg tugas lhdn memungut cukai atas kuasa yg diberi kepadanya, kita pun byr cukai dulu kemudian cukup tahun bulan mac baru boleh buat tuntutan semula yg berkaitan, isunya skrg adakah lhdn memungut cukai dari hasil tidak boleh dicukai.. hehe

akta cukai pendapatan adalah sbg panduan..bab2 cukai ni berkait rapat dgn polisi kerajaan waktu tu..utk adjust keperluan i.e pendptn mana kena cukai, relief mana buleh claim, insentif apa yg di bagi etc, arahan mai dr kementerian kewangan, turun pi jbtn perbendaharaan, turun pi LHDN dlm bentuk Arahan Perbendaharan no.sekian2...tu flow dia..

cth, polisi kerajaan waktu tu berkehendakkan rakyat biasa, bisnes sila byq cukai sekian2 tp politikus w'pun berapa byk pendptn, berapa byk derma terima, beli brg apapun tidak dicukai, so tu lah polisi dia..

kalu declare benda sepatutnya kena declare, xpyh goyang xpyh takut spi mlm xtidoq lena..hehehehehe
 

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
3,012
Reaction score
689
Points
81
akta cukai pendapatan adalah sbg panduan..bab2 cukai ni berkait rapat dgn polisi kerajaan waktu tu..utk adjust keperluan i.e pendptn mana kena cukai, relief mana buleh claim, insentif apa yg di bagi etc, arahan mai dr kementerian kewangan, turun pi jbtn perbendaharaan, turun pi LHDN dlm bentuk Arahan Perbendaharan no.sekian2...tu flow dia..

cth, polisi kerajaan waktu tu berkehendakkan rakyat biasa, bisnes sila byq cukai sekian2 tp politikus w'pun berapa byk pendptn, berapa byk derma terima, beli brg apapun tidak dicukai, so tu lah polisi dia..

kalu declare benda sepatutnya kena declare, xpyh goyang xpyh takut spi mlm xtidoq lena..hehehehehe

wah.. akhirnya ada juga pakar cukai dalam cg ni, terbaik tuan. boleh kongsi sama2 tak,

1. klausa mana dlm akta cukai yg menyatakan berkenaan cukai ke atas hasil curi dan jenayah

2. klausa mana dlm akta cukai yg menyatakan berkenaan cukai terhadap dana politik

ramai nak tau ni, terima kasih tuan atas perkongsian..
 

Fayafa

Active Member
Joined
May 21, 2017
Messages
1,714
Reaction score
554
Points
81
wah.. akhirnya ada juga pakar cukai dalam cg ni, terbaik tuan. boleh kongsi sama2 tak,

1. klausa mana dlm akta cukai yg menyatakan berkenaan cukai ke atas hasil curi dan jenayah

2. klausa mana dlm akta cukai yg menyatakan berkenaan cukai terhadap dana politik

ramai nak tau ni, terima kasih tuan atas perkongsian..

benda common sense tuan..xperlu nk act naive sgt..aku bkn pakar cukai pun tp sbg slh sorg pembayar cukai sj, mkn gaji bln2..aku org marhaen, bkn kayangan..
aku xperlu nk pungut provision utk kemasukan duit derma ka dana mana2 psi aku takdak kepentingan&xkan buat demikian..bkn aku ada yayasan atau ada parti politik,jauh sekali ada jawatan..



nk tau lebe lanjut berkenaan percukaian, sila hubungi:


tanyalah depa bab cukai hatta apa LHDN tuntut dr BOSSKU spi billion2 tu..malu bertanya, sesat jln..slh tya xdpt jwpn..
 
  • Like
Reactions: WnB
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register