LGE akan dihadapkan ke mahkamah atas 2 pertuduhan bersangkut kes terowong dasar laut

CG Sponsors




TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
281,113
Reaction score
11,491
Points
2,376
FB_IMG_1597040791751.jpg

FB_IMG_1597040794465.jpg

Projek kondo mewah dua blok 43 tingkat milik syarikat terowong diluluskan kerajaan DAP Pulau Pinang dalam masa 8 hari sahaja.

Manakala projek-projek perumahan mampu milik Rakyat perlu tunggu antara 220 hari sehingga 516 hari untuk mendapat kelulusan yang sama.

Siapakah Ketua Menteri (Guan Eng) masa itu yang juga merupakan pengerusi State Planning Committee (Guan Eng) dan EXCO negeri bagi Hal Ehwal Tanah dan pembangunan tanah (Guan Eng) masa itu?

Dan siapakah yang telah didakwa dalam mahkamah kerana ada kepentingan 10% dalam projek-projek syarikat terowong (Guan Eng juga)?

Sudah tentu projek sendiri diluluskan dengan begitu laju sekali. Rumah untuk Rakyat miskin tolak ke tepi.

Kerajaan mana lagi dalam dunia mampu luluskan projek hartanah dua block kondo mewah setinggi 43 tingkat bernilai RM1 bilion dalam masa 8 hari sahaja?

Najib Razak
 
Sponsored Post

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
6,543
Reaction score
702
Points
121
Projek kondo mewah dua blok 43 tingkat milik syarikat terowong diluluskan kerajaan DAP Pulau Pinang dalam masa 8 hari sahaja.

Manakala projek-projek perumahan mampu milik Rakyat perlu tunggu antara 220 hari sehingga 516 hari untuk mendapat kelulusan yang sama.

Siapakah Ketua Menteri (Guan Eng) masa itu yang juga merupakan pengerusi State Planning Committee (Guan Eng) dan EXCO negeri bagi Hal Ehwal Tanah dan pembangunan tanah (Guan Eng) masa itu?

Dan siapakah yang telah didakwa dalam mahkamah kerana ada kepentingan 10% dalam projek-projek syarikat terowong (Guan Eng juga)?

Sudah tentu projek sendiri diluluskan dengan begitu laju sekali. Rumah untuk Rakyat miskin tolak ke tepi.

Kerajaan mana lagi dalam dunia mampu luluskan projek hartanah dua block kondo mewah setinggi 43 tingkat bernilai RM1 bilion dalam masa 8 hari sahaja?

Najib Razak
abesla jd gajah puteh projek nih
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
281,113
Reaction score
11,491
Points
2,376
Depa yang terima sogokan RM3.3 juta cash.

Depa yang ada kepentingan 10% dalam projek hartanah bernilai sekurang-kurangnya RM30 bilion.

Depa yang bayar RM19 juta cash untuk cubaan tutup siasatan rasuah terowong.

Lalu, depa rayu kepada Raykat untuk bayar wang jaminan RM1 juta kes rasuah dia.

Raykat pun akur.

Najib Razak
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
46,299
Reaction score
3,178
Points
201
SocDem kritik penahanan ke atas Guan Eng

SHAH ALAM - Jaringan Demokrasi Sosial di Asia (SocDem Asia) mengkritik penahanan yang dilakukan oleh pihak berkuasa Malaysia terhadap Setiausaha Agung DAP (Lim Guan Eng) kerana dikatakan ia didorong oleh tujuan politik.


SocDem dalam satu kenyataan berkata, ia juga merupakan sebahagian daripada usaha keseluruhan pemerintah untuk mendiamkan pembangkang yang demokratik.

"Kami bersolidariti dengan parti saudara kami DAP dalam memperjuangkan ketelusan, keadilan dan kemajuan untuk Malaysia. Penahanan Guan Eng berlaku pada petang hari Khamis, 6 Ogos berdasarkan kepada tuduhan yang serupa dengan tuduhan yang sebelum ini telah pun dibatalkan oleh badan kehakiman. Jelas bahawa penangkapan ini bersifat pendakwaan politik," katanya hari ini.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 6 Ogos lalu menahan Guan Eng ketika memberikan keterangan.

Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu dibawa ke Mahkamah Khas Rasuah, Jalan Duta, Kuala Lumpur pada 7 Ogos lalu.

SPRM dalam kenyataannya turut menjelaskan, Guan Eng juga akan didakwa pada 10 dan 11 Ogos di Mahkamah Sesyen Pulau Pinang mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

Mengulas lanjut, SocDem berkata, kes tersebut merupakan usaha berterusan untuk melumpuhkan Pakatan Harapan (PH).

"Kami bimbang penangkapan pemimpin tinggi PH yang lain dilakukan dengan objektif untuk menjadikan pemimpin pembangkang tidak dapat bertanding pada pilihan raya yang dikhabarkan bakal berlangsung.

"Sekiranya usaha pihak berkuasa sekarang berhasil, segala reformasi yang telah diusahakan oleh pemerintah PH sebelum ini akan menjadi sia-sia. Mereka juga akan memastikan bahawa mana-mana kuasa politik yang tidak selaras dan sehaluan dengan mereka tidak akan kembali ke pemerintahan," katanya.

Jelasnya, amat menyedihkan apabila mandat yang diberikan oleh pengundi pada tahun 2018 bagi pemerintahan yang bersih, mencerminkan suara rakyat, dan dipilih secara demokratik telah digulingkan sejak rampasan kuasa oleh gabungan pemerintah yang ada sekarang.

"Kami menggesa rakyat Malaysia dan pembangkang demokratik untuk merapatkan barisan dan tetap waspada sebarang serangan terhadap kebebasan sivil.

"Lebih menyedihkan apabila tragedi ini berlaku kurang dari tiga tahun sejak rakyat Malaysia berjaya mengusir rejim korup bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak keluar dari pejabat kerajaan. Pemerintah yang berkuasa kini jelas sekali tiada sebarang keraguan untuk meniru taktik pelecehan dan intimidasi politik yang sama dilakukan oleh kerajaan pimpinan UMNO yang korup," katanya.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...onal/SocDem-kritik-penahanan-ke-atas-Guan-Eng
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
11,021
Reaction score
2,025
Points
191
Kebanyakan open tender hanya lakonan semata2 sekadar memenuhi kehendak prosedur. Kontraktor yg menang pun dah ditentukan lebih awal dan masuk harga & spec yg pasti dipilih. Kontraktor/sebutharga ‘dummy’ biasa digunakan utk securekan perolehan tender.
Fyi..

Zaman BN pun sama shj..
Jika projek politik.. Ada suapan dia..
Jika projek kecil²an.. Ada suapan dia utk pegawai @ kakitangan kerajaan yg luluskan..

Jika org umno yg nk dpt tender kecil²an..
Dia akan guna pengaruh ahli politik utk dpt tender tu..

Rfp, tender terbuka, x kisah..

Semua akan masuk meeting utk point company yg ada cable..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
65,876
Reaction score
10,364
Points
1,896
1597042239733.png

1597042251194.png


Mengapa Azam Baki perlu cabar saya, soal Lim
Diterbitkan Hari ini 12:57 pm

Dikemaskini Hari ini 12:57 pm

Bekas menteri kewangan Lim Guan Eng mempersoalkan mengapa Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki bersikap sangat peribadi terhadapnya sehingga mencabarnya untuk membuat laporan polis mengenai layanan terhadapnya semasa ditahan dalam lokap suruhanjaya itu.

“Saya harap Azam dapat menerangkan mengapa dia perlu mencabar saya sebegini supaya kita dapat mengetahui kebenaran melalui fakta, bahawa Azam dalam kapasitinya sebagai ketua pesuruhjaya SPRM bertindak adil dan tidak berat sebelah.

“Dan bukannya berusaha mengalihkan perhatian dengan memberi cabaran terhadap ahli parlimen pembangkang seperti saya?” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Selain menuruh Lim membuat laporan polis, Azam ketika mengulas hantaran Lim mengenai layanan SPRM ke atasnya, juga mencadangkan supaya setiausha agung DAP itu mengambil tindakan undang-undang terhadap SPRM.

Lim pada satu hantaran 8 Ogos lalu di Facebook, menceritakan pengalamannya bermalam di lokap SPRM di Putrajaya sebelum didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Bekas menteri kewangan dan ketua menteri Pulau Pinang itu mengimbas kembali bagaiamana dia tidur di atas lantai papan dan "tidak bernasib baik seperti menteri kewangan sebelumnya" iaitu Najib Razak, semasa ditahan SPRM berhubung kes 1MDB dan SRC International.



"Saya terpaksa tukar pakaian kepada baju oren lokap SPRM, mengharungi tidur malam beralaskan lantai papan di bilik lokap yang sempit (tanpa bantal mahupun tilam), dan tidak berbasib baik seperti menteri kewangan sebelum saya yang tidak perlu bermalam walau satu malam pun di lokap.

"Sama ada ini satu bentuk pilih kasih atau tidak, hanya SPRM yang boleh menjawabnya," katanya.

Mengulas catatan Facebook itu, Lim berkata dia tidak sesekali saya membuat komen tentang layanan pegawai SPRM terhadapnya semasa dalam tahanan mereka pada 6 hingga 7 Ogos lalu.

“Saya hanya menyoal mengapa menteri kewangan sebelum saya tidak mendapat layanan yang sama, iaitu dimasukkan ke dalam lokap dengan memakai baju oren lokap SPRM. Itu sahaja.

“Untuk menyegarkan ingatan Azam, ini klip video menteri kewangan sebelum saya dengan gembiranya menyatakan bahawa beliau tidak ditempatkan di lokap pada hari 20 September 2018 tetapi ditempatkan di dalam bangunan SPRM.

“Tidak pernah pula Azam menyangkal ataupun membetulkan kenyataan beliau pada September 2018 itu,” katanya.


 

logammaut

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
9,798
Reaction score
430
Points
91
Betul tu. Sbb tu dulu2 ramai org UMNO yg dpt projek atas nama ketuanan melayu pastu ali baba kat cina. Nak untung atas angin je.

Fyi..

Zaman BN pun sama shj..
Jika projek politik.. Ada suapan dia..
Jika projek kecil²an.. Ada suapan dia utk pegawai @ kakitangan kerajaan yg luluskan..

Jika org umno yg nk dpt tender kecil²an..
Dia akan guna pengaruh ahli politik utk dpt tender tu..

Rfp, tender terbuka, x kisah..

Semua akan masuk meeting utk point company yg ada cable..
 

azmann33

Legendary Member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
10,380
Reaction score
856
Points
171
View attachment 269162

Kes Guan Eng: Beri keadilan pada yang terdakwa dan mendakwa
Diterbitkan Hari ini 10:53 am

Dikemaskini Hari ini 11:37 am

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa bertindak telus, bebas dan tidak pilih kasih semasa menengani kes bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan isterinya, Betty Chew.
Pertubuhan Lawyers For Justice berkata apa-apa perkara berbangkit perlu diperbetulkan segera agar keadilan dapat diberikan bukan saja kepada pihak yang didakwa, malah yang mendakwa.
"Setiap individu di Malaysia dijanjikan hak untuk melalui proses perundangan dan perbicaraan yang adil di bawah Perlembagaan Persekutuan.
"Proses tindakan undang-undang sama penting dengan proses perbicaraan sesuatu kes.

"Proses yang telus dan bebas yang tidak pilih kasih (double standard) akan memberi keyakinan kepada rakyat yang menuntut keadilan ditegakkan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan itu ditandatangani Senator Yusmadi Yusoff; Anggota Dewan Undangan Negeri Kebun Bunga, Jason Ong Khan Lee; dan Pengerusi Persatuan Hak Asasi Harapan Rakyat, Raveenthran V Subramaniam.

pada 6 Ogos lalu Lim yang juga bekas menteri kewangan dipanggil memberi keterangan kepada SPRM dan bermalam dalam lokap agensi antirasuah berkenaan sebelum didakwa di mahkamah keesokan harinya.

Mesti nampak dilaksanakan
Lawyers For Justice berkata mereka terkilan apabila melihat ada pendekatan pilih kasih oleh pihak SPRM dalam proses penyiasatan kes Lim berbanding ahli politik lain.

Contohnya, kata mereka, Lim dikenakan pakaian berwarna oren semasa ditahan manakala ahli politik lain yang melalui proses sama namun tidak dikenakan pakaian tersebut.

Kata Lawyers For Justice SPRM boleh saja mengarahkan Lim hadir di mahkamah pada hari pendakwaan - sama seperti ahli politik lain - dan tidak perlu dilayan sebagai banduan, penjenayah atau pesalah sebelum proses undang-undang dijalankan.

View attachment 269166
Yusmadi Yusoff

"Pada kami keadilan tidak mengenal warna, tidak mengira pangkat, darjat apatah lagi fahaman politik.

"Proses tindakan perundangan adalah sama penting dengan proses perbicaraan sesuatu kes.

"Proses yang telus dan bebas yang tidak double standard akan memberi keyakinan kepada rakyat Malaysia yang menuntut keadilan yang sentiasa ditegakkan," katanya.

Justeru Lawyers For Justice yang dianggotai peguam kanan itu menggesa hal sedemikian dapat diperbetulkan segera demi keadilan.

"Lebih penting biarlah rakyat tahu keadilan bukan saja perlu dilaksanakan, tetapi mesti dilihat dilaksanakan," katanya.


LGE tak kena pakai baju orn pun..lagi mau bising.
Yang berlegar di internet dia pakai baju oren adalah palsu.
1597043558715.png
1597043612698.png
1597043635175.png

1597043558715.png

1597043612698.png

1597043635175.png
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
20,068
Reaction score
1,763
Points
201
Perbandingan kes -
Apandi Ali dulu lepas kan Najib kata tiada kes - hujah ni digunakan UMNO utk cakap Najib tak bersalah
PH naik....kasi hantam sama Najib...semua berkes kes

Tommy Tomato - Lepas kan Guan Eng kata tiada kes
PN naik hantam sama dia...bersusun kes

Tapi bila Najib bersalah - Mahkamah Adil....PH berhaya reform Mahkamah...itu jasa PH
Tapi bila Guan kena tuduh - belum apa apa.....Guan Eng tak salah...kena gugurkan kes...pendakwaan terpilih....itulah ..ini lah...

sama juga dgn geng UMNO punya hujah....

so politikus di Malaysia i semua hipokrit lah...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register