Letak kamera dalam bilik air, pelajar didenda RM2,500

CG Sponsors
mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,253
Reaction score
4,259
Points
201
KUALA LUMPUR - Akibat mengaibkan kehormatan seorang wanita menerusi kamera tersembunyi di dalam bilik air di sebuah asrama pekerja, seorang pelajar lelaki didenda RM2,500 atau tiga bulan penjara oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Majistret S Mageswari menjatuhkan hukuman itu terhadap Ng Soon Seong, 19, yang mengaku bersalah terhadap pertuduhan tersebut melibatkan seorang wanita berusia 29 tahun yang juga pekerja di asrama berkenaan dengan niat cuba mengaibkan kehormatannya semasa mandi.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di sebuah asrama pekerja di sini pada 7 malam, 18 Oktober lepas mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun setengah atau denda atau kedua-duanya.

Soon Seong yang diwakili peguam, Mohammad Zaidi Othman memohon hukuman denda dengan alasan anak guamnya adalah pesalah muda dan itu kesalahan pertamanya.

"Tertuduh merupakan anak yatim piatu, dia kini bekerja sambil belajar dalam bidang masakan dan tinggal di asrama tersebut kerana sedang menjalani (latihan) praktikal. Kejadian ini memberi kesan mendalam ke atas dirinya dan dia juga telah memohon maaf kepada mangsa,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya, Hanis Anisha Jamilludin memohon hukuman setimpal supaya memberi pengajaran kepada tertuduh.

Di mahkamah sama, dua lelaki dipenjara sebulan selepas mengaku bersalah mencuri sebungkus penyedut minuman, lima bekas Cocojar, seutas jam tangan dan 'power bank' yang anggaran keseluruhan bernilai RM180 daripada seorang penjaja.

Mageswari memerintahkan Muhammad Nur Akmal Azisham, 22, dan Abdul Halim Ahmad Fuad, 39, menjalani hukuman tersebut bermula dari tarikh tangkap pada 15 Okt lepas.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di hadapan sebuah stesen minyak di Jalan Jambu Kerteh, di sini pada 3.15 pagi, 15 Oktober lepas mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau dengan denda atau kedua-duanya.

Ketika rayuan, kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman ringan dengan alasan mereka tidak bekerja bagaimanapun Hanis Anisha memohon hukuman setimpal berbentuk pengajaran. - Bernama

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...kamera-dalam-bilik-air-pelajar-didenda-RM2500
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 
Top
Log in Register