Lesen Pelelong

CG Sponsors




krulnzm

Fun Poster
Joined
Dec 18, 2008
Messages
123
Reaction score
2
Points
15
Assalamualaikum & Salam Sejahtera CG Menber,
Aku nak tanya kalo sapa2 kat sini tau dan ada pengalaman jadi pelelong hartanah. Sebab sekarang aku tengok banyak rumah yang kena lelong dan apa yang pelelong perlu buat adalah marketing utk cari buyer. Mcm mana nak dapat lesen tu dan nak cari hartanah yang nak dilelong oleh bank. Jom kita bincang sama2...

:)cgrock
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Sapa yang tau pasal benda nie leh bincang2
 

ulam

CG Top Poster Club
Joined
Apr 30, 2008
Messages
22,373
Reaction score
59
Points
120
Bagus untuk dibincangkan.. :D
 

krulnzm

Fun Poster
Joined
Dec 18, 2008
Messages
123
Reaction score
2
Points
15
ada tak sapa2 or otai2 kt CG ni boleh bg info....
 

MasterZen

Super Active Member
Joined
Nov 8, 2006
Messages
5,563
Reaction score
190
Points
73
Aku rasa forum CG ni krng sambutan pasai hartanah... hang kena carik kat tempat lain. Bnyk gak thread perbincangan hartanah yg sejuk... Sini tempat hu ha hu ha! :))
 

bangzaf

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2007
Messages
14,855
Reaction score
33
Points
120
Aku rasa forum CG ni krng sambutan pasai hartanah... hang kena carik kat tempat lain. Bnyk gak thread perbincangan hartanah yg sejuk... Sini tempat hu ha hu ha! :))
kat BJ
atau pegi seminar azizi ali....:)
 

azrine

Legendary Member
Joined
Jul 22, 2008
Messages
14,535
Reaction score
560
Points
166
Assalamualaikum & Salam Sejahtera CG Menber,
Aku nak tanya kalo sapa2 kat sini tau dan ada pengalaman jadi pelelong hartanah. Sebab sekarang aku tengok banyak rumah yang kena lelong dan apa yang pelelong perlu buat adalah marketing utk cari buyer. Mcm mana nak dapat lesen tu dan nak cari hartanah yang nak dilelong oleh bank. Jom kita bincang sama2...

:)cgrock
actually..kalu kira nak jadi pelelong hartanah tak kire ler harta tu bergerak cam kete dll atau tidak bergerak cam rumah dll..kita kene pergi mendaftarkan diri kita kepada Unit Perancang Negeri..atau kat KL..kene pegi DBKL la..kat sana depa akan memberikan kita borang untuk kita isikan..

soalan2 yg dikemukakan adalah soalan biasa..tiada yg berputar belit pon..dan selepas itu mengemukakan salinan kad pengenalan kita serta company kita atau company yg kita wakili..berserta dengan alamat tempat operasi kita tu..

kita juga perlu mendapatkan sokongan dari sesorang yg berpengaruh..seperti MP, Adun, Pegawai Kerajaan Kelas A dan sebagainya..

selepas borang tersebut diisikan..perlu dikembalikan kepada UPEN untuk semakkan dorang..dan anada akan diberitahu tarikh utk anda ditemuduga oleh pihak kerajaan negeri..tak kira ler sapa org nyer..maybe MB sendiri or..org kanan kerajaan negeri berserta dengan pegawai UPEN tu sendiri..

sekiranya berjaya..lesen pelelong akan dikeluarkan kepada anda untuk anda menjalankn operasi auction anda sendiri..

sebelum tu..ada kos yg perlu anada jelaskan kepada kerajaan negeri iaitu auctioneer fee..kalu tak silap RM300..kalu silap..sila lah bertanya dengan pegawai UPEN negeri anda sendiri..renewal RM10 setahun..yg nie confirm..:D

tang nak mencarik customer pulak..anda seharusnya peka dengan keadaan semasa..iaitu..sapa yg mempunyai banyak hartanah tak kire ler apa pon..rumah, kete, lori, banglow, tanah etc..

depa nie..tak lain dan tak bukan..institusi kewangan iaitu BANK..dan LAWYER( this one is for real estate only)

apa yg and perlu lakukan..ialah berkawan baiklah dengan sesiapa yg mempunyai jawatan tertinggi dlm bank tersebut..disamping..tidak melupai siapa yg akan membuat kerje2 anda tu..

kenapa saya cakap begini..tanpa kelulusan org berjawatan tinggi..lesen lelong anda hnya akan tinggal lesen lelong yg anda bule framekan kat rumah atau opis anda..

dan..tanpa org yg akan membantu kerja anda..umpama..duit tak masyuukk ler..tu jer ubat dia..

dan..berbaik-baik ler ngan lawyer..coz..lawyer nie mengendalikan banyak kes saman atau mortgage dengan pihak bank..apa yg bule kita buat..selalu2 ler pi jumpa depa..dan make sure depa nie handle big housing loan account kat tempat anda..

wassallam..


:)cgrock
 

azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73
yg aku tau...
setiap kali lelongan yg berlaku menggunakan lesen kita akan mendapat komisen sebanyak RM2700..
x silap aku la..
 

azrine

Legendary Member
Joined
Jul 22, 2008
Messages
14,535
Reaction score
560
Points
166
yg aku tau...
setiap kali lelongan yg berlaku menggunakan lesen kita akan mendapat komisen sebanyak RM2700..
x silap aku la..
lebih dari tu bang..kalu kita buat sendiri..

cuba calculate..say rumah tu dijual 100K..comm kita bank bagi paling cikai pon 1%..baper tu..tak seriban..atau pon paling minima kat RM500 per successful auction..

maybe aku silap tang commission tuh..yer ler..tu dulu..skang maybe dah diselaraskan..

tu bru satu..kalu 10 buah rumah..dah baper..

biasanya..kerajaan negeri akan mendahulukan org Melayu kita sebagai pemegang lesen lelongan..

but..ramai yg memperdagangkan lesen tersebut..disebabkan nak keje senang..dan suara tak hilang..:D

ini experience sendiri la..

wassallam


:)cgrock
 

azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73


lebih dari tu bang..kalu kita buat sendiri..

cuba calculate..say rumah tu dijual 100K..comm kita bank bagi paling cikai pon 1%..baper tu..tak seriban..atau pon paling minima kat RM500 per successful auction..

maybe aku silap tang commission tuh..yer ler..tu dulu..skang maybe dah diselaraskan..

tu bru satu..kalu 10 buah rumah..dah baper..

biasanya..kerajaan negeri akan mendahulukan org Melayu kita sebagai pemegang lesen lelongan..

but..ramai yg memperdagangkan lesen tersebut..disebabkan nak keje senang..dan suara tak hilang..:D

ini experience sendiri la..

wassallam


:)cgrock
yg aku cakap tuh juz biler kiter adakan lelongan samada org beli atau x..
yg cnfirm dapat mmg RM2700..
tp kalo terjual benda yg dilelong tuh..
kita mmg akan diber per% yg lain..:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register