Lelaki Pilih Perempuan yg Lawa, dan Perempuan Pula Memilih Lelaki Kaya | BETUL KE?

Recommended Brokers


Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,563
Reaction score
147
Points
33
teladan cite p romli..musang berjanggut.

mencari isteri ..tiada siapa kenal dia..

seorang perantau..dari zahir tiada apa2..

rupanya anak angkat soltan...

zaman sekarang.. dah berubah..

buat cara tu ..tak sapa nak..haha
.
 
Sponsored Post

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
50,312
Reaction score
1,436
Points
596
Rasa zaman lani

Laki ka pompuan pilih yang mampu keja ka atau biz

Bukan duduk nganga ja

Sat menghabiskan beras ja

Kalau tak pandai biz

Paling kurang rajin bekerja dan boleh buat duit

Apapun laki pompuan nak kahwin lani

Fikirkan pasangan yang akan kita kahwin tak bebankan kehidupan kita

Sebaliknha meringankan beban hidup kita dan bagi kita lebih maju dalam hidup
 

Lazat

Freshie
Joined
Aug 1, 2019
Messages
19
Reaction score
3
Points
8
Rasa zaman lani

Laki ka pompuan pilih yang mampu keja ka atau biz

Bukan duduk nganga ja

Sat menghabiskan beras ja

Kalau tak pandai biz

Paling kurang rajin bekerja dan boleh buat duit

Apapun laki pompuan nak kahwin lani

Fikirkan pasangan yang akan kita kahwin tak bebankan kehidupan kita

Sebaliknha meringankan beban hidup kita dan bagi kita lebih maju dalam hidup
Apa yang dicita tak semestinya mendatang.

Jangan terlalu berkira, toleransi perlu.

Klu terlalu memilih dan kalkulatif, khuatirnya sampai ke tua belum jumpa yang dicari. Masa tetap terus berlalu.

Jangan pula satu pagi kita bangun melihat cermin terlihat kedutan wajah yang menceritakan betapa telah lama kita kembara waktu. Namun kecerewetan menjauhkan kita untuk menemui jodoh. Sedangkan si lelaki sudah memasuki umur andropause, atau kalau si perempuan umur hampir menopause.

#seribuSesalan
#hidupJanganKetat
#buangEgo
 
Last edited:

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
50,312
Reaction score
1,436
Points
596
Apa yang dicita tak semestinya mendatang.

Jangan terlalu berkira, toleransi perlu.

Klu terlalu memilih dan kalkulatif, khuatirnya sampai ke tua belum jumpa yang dicari. Masa terus berlalu.

Jangan pula satu pagi bangun pagi melihat cermin terlihat kedutan wajah yang menceritakan betapa telah lama kita kembara waktu. Namun kecerewetan menjauhkan kita daripada jodoh. Sedangkan si lelaki dah memasuki umur andropause, si perempuan menopause.

#seribuSesalan
#hidupJanganKwtat
#buangEgo

Apa pun nak kahwin

Fikir adakah perkahwinan ini akan membebankan hidup aku

Bagi sengsara hidup aku

Atau bagi aku lebih bahagia juga berjaya dalam hidup

Jangan sampai salah kahwin

Merana hidup dalam dunia
 

Lazat

Freshie
Joined
Aug 1, 2019
Messages
19
Reaction score
3
Points
8
Apa pun nak kahwin

Fikir adakah perkahwinan ini akan membebankan hidup aku

Bagi sengsara hidup aku

Atau bagi aku lebih bahagia juga berjaya dalam hidup

Jangan sampai salah kahwin

Merana hidup dalam dunia
Tidak boleh lari dari tanggungjawab. Suami ada tanggungjawab pada isteri dan begitu juga sebaliknya. Kalau tanggungjawab itu disamakan dengan beban, bermakna kita mengelak dari tanggungjawab fitrah.
 

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,495
Reaction score
114
Points
128
Salam...

Aku sebagai lelaki, aku mengaku lelaki ni bila nk cari jodoh(perempuan), agak memilih sikit...lelaki akan pilih yg lawa....

DISCLAIMER: sebelum aku cerita lebih lanjut, ini sebenarnya pandangan peribadi aku,,, so kemungkinan pandangan aku berbeza dengan lelaki-lelaki lain...

ok....berbalik pada topik... LELAKI (mcm aku) agak memilih sikit...memilih perempuan yang lawa....

lawa ni subjektif....maksudnya lawa tu bergantung pada TASTE lelaki tu sendiri..

- ada lelaki suka perempuan putih & kurus
- ada lelaki suka perempuan putih & gemuk
- ada lelaki suka perempuan gelap & kurus
- ada lelaki suka perempuan gelap & gemuk
- ada lelaki suka perempuan yg agak berusia sikit
- ada lelaki suka perempuan yg muda

so, kalau nk list-kan, mmg banyak...


bagi aku, sgt penting bagi seorang lelaki tu utk memilih perempuan yang kena DENGAN TASTE lelaki tu sendiri..

kenapa??

mungkin org ckp, "ko ni hanya pandang pada rupa"....

bukan...

tapi....lelaki ni nafsu dia mmg lebih tertumpu pada seks..
maksudnya, seks ni mmg penting bagi lelaki...Tuhan dah jadikan mcm tu...
so, bila pilih isteri, mesti lah isteri tu mmg taste lelaki tu sendiri...

kalau kita pilih isteri yg bukan taste kita,,, aku yakin, tak kira lah isteri tu baik dan solehah macam mana pun, lelaki tu pasti akan curang dgn wanita tu...(kecuali kalau si lelaki tu betul2 jenis BERTANGGUNGJAWAB dan ada AKAL)....tp biasanya mmg lelaki tu akan cari lain...biasanya...


...
..

ok, so bila kita dah jumpa perempuan idaman kita berdasarkan LUARAN perempuan, and then baru lah kita mula kenal peribadi dia.... macam aku, aku simple je....kalau aku rasa seronok berkawan dgn dia, maksudnya aku ok lah dgn perempuan tu....

..
..

dan lama-kelamaan, jika aku serius dgn hubungan tu, insyaALLAH sayang dan cinta tu akan muncul....
so, bila cinta dh muncul, kita tetap akan sayang wanita tu walaupun suatu hari nanti wanita tu sudah hilang kecantikannya,, walaupun kt rumah asyik kentut busuk je.....lelaki dah tak kisah dh semua tu kalau dah sayang.....sikit2 gaduh tak puas hati tu biasalah....

..
..
..

ok, itu adalah bagaimana lelaki (mcm aku) memilih wanita...

sbb tu, first skali sebelum aku kenal perempuan tu, aku nk tgk gambar perempuan tu...kalau takda gambar, agak payah sikit aku nk teruskan hubungan ....huhu


...
...

ok, itu lelaki...


..
..

tapi aku terpikir-pikir, perempuan pulak mcm mana ye??

macam mana perempuan memilih lelaki?
betul.
nafsu lelaki lebih kepada seks. sbb nak perempuan cantik.

soalan : mcmne ko sure pompuan cantik tu hebat di ranjang?
apa jaminannye pompuan cantek tak mcm batang pisang?


perempuan mmg patut pilih lelaki kaya.
sbb dalam islam sendiri dah cakap, isteri dan anak adalah tanggungan suami.
kaya - depends pada org menentu-nilaikan kaya tu mcmne.
 

marvelous

Legendary Member
Verified
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,423
Reaction score
2,594
Points
191
betul.
nafsu lelaki lebih kepada seks. sbb nak perempuan cantik.

soalan : mcmne ko sure pompuan cantik tu hebat di ranjang?
apa jaminannye pompuan cantek tak mcm batang pisang?


perempuan mmg patut pilih lelaki kaya.
sbb dalam islam sendiri dah cakap, isteri dan anak adalah tanggungan suami.
kaya - depends pada org menentu-nilaikan kaya tu mcmne.
itu fitrah....

lelaki suka seks....

perempuan suka goda lelaki....

dan kalo ikutkan nafsu....kita akan lesu....

nafsu itu hanya perlu di kawal....

nikah adalah jalan penyelesaiannya....

ramai sangkut bila nak nikah....

sbb lelaki nak cari yang lawa....

lawa tu akan hilang bila dah kahwin....

lawa tu subjektif....

cari lah yang patuh agama....bukan yang patuh nafsu...

p/s : lama otai x nampak...
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,044
Reaction score
369
Points
81
kalau dah nafsu, lawa tak lawa dia tolak tepi.

carilah yang elok perangai, tak melawan cakap, tak suka bersosial.

ilmu agama x seberapa x apa, kawin nanti slow2 sama2 belajar. bayangkan pahala mengalir setiap kali isteri beribadah hasil ilmu yg ko ajar.. fuhhhh..

tapi ye la, sebagai lelaki mestila suka yg cantik2. kereta pun nak juga mimpi bawa mercedez benz kan, nak juga rumah sebesar istana.

tapi secara peribadi, aku dari segi paras rupa, asal sedap mata memandang je. dan maaf cakap, aku kalau boleh nak yg kulit putih/cerah dan body mcm neelofa je. muka biasa2 takpe.

1. kulit putih/cerah
2. body neelofa
 
Sponsored Post
Top
Log in Register