BTC USD 34,707.2 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral Lelaki maut dicekik dalam pergaduhan

Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,437
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,437
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Dalam sejarah, dua kes 302 je dapat jamin. Samirah dgn 2 anak dia

Pastu razak baginda altantuya
 

pelitaminyak

Super Active Member
gem
Messages
6,260
Joined
Aug 13, 2008
Messages
6,260
Reaction score
1,749
Points
151
Kesian juga.... Org flat Ashby semua org2 susah............. Jadi macam ni, sape nak tanggung anak bini
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Dalam sejarah, dua kes 302 je dapat jamin. Samirah dgn 2 anak dia

Pastu razak baginda altantuya
Yg lain tu kalu hakim offer jaminan 500k
Blom tentu bole bayo agaknya bos
 

Lantaklah

Fun Poster
Messages
373
Joined
Sep 28, 2021
Messages
373
Reaction score
133
Points
23
Kesian juga.... Org flat Ashby semua org2 susah............. Jadi macam ni, sape nak tanggung anak bini
Ada la tu rezeki diorang.
Rezeki yg dah tertulis.
InsaAllah tak mati kebulur anak isteri dia.

Jgn kusut2 pala fikir.
Relax2 sudah doa yg baik2 untuk mereka n kita juga
 

yussv

Active+ Member
Messages
4,236
Paid Membership
Joined
Oct 18, 2008
Messages
4,236
Reaction score
662
Points
81
aah tn siamanggagap, ada syarat syaratnya, tapi takde lah hebat sangat syaratnya
klu diikutkan ada je org biasa yg berada dlm keadaan mcm ni, tapi takkannya Mahkamah Tinggi layan keadaan mcm ni

saya letak info syarat tu dibawah

oh kes ni tgh dlm bicara, bicara masih belum selesai






Dear tn QIPIDELANA, tn yussv, tn siamanggagapp, tn TXT yg saya hormati kesemua tuan tuan sekalian,


secara asasnya seksyen 302kk melibatkan jenayah tidak boleh diikat jamin
once tertuduh dituduh di mahkamah dengan s302kk, maka dia tidak boleh diikat jamin.

ok ye, kemudian timbul isu kes bunuh CEO Cradle Fund, yg mana samirah muzaffar sebagai tertuduh yg dituduh dengan s302kk telah dibenarkan ikat jamin
dlm kes ni ye peguamnya adalah TS Muhammad Shafee, dan tertuduh sendiri adalah Samirah Muzaffar, iaitu anak kepada Dr Chandra Muzaffar, renowned dan femes person
peguamnya adalah org terkenal dan tertuduh sendiri adalah anak org terkenal

dlm kes ni tertuduh berjaya diikat jamin dengan nilai rm500k
tapi perlu diingat, mahkamah yg benarkan dia diikatjamin bukanlah mahkamah tinggi, dan bukan juga mahkamah rayuan, tapi mahkamah persekutuan
Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan tolak permohonannya utk ikatjamin
pastu bawak kes ke peringkat mahkamah Persekutuan, Mahkamah Persekutuan benarkan

tengoklah, sampai ke peringkat mahkamah persekutuan nak fight hanya pasal ikat jamin saja. kes dia baru je kena panggil masa ni, bukan dah peringkat bicara atau dah selesai
tapi baru diperingkat awal pendakwaan kes kat mahkamah


maksudnya mmg s302kk tidak dibenarkan ikatjamin, tapi nun lain kesnya dlm kes ni sampai kena fight di mahkamah persekutuan


ok, meh kita tengok kronologi mengenai ikatjamin Samirah Muzaffar ni

Ada tiga peringkat:
1.peringkat pertama: pada 11/4/2019
Ikat Jamin beliau ditolak oleh Mahkamah Tinggi
https://www.astroawani.com/berita-m...ohonan-ikat-jamin-balu-ceo-cradle-fund-204174

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan ikat jamin Samirah Muzaffar yang menghadapi pertuduhan membunuh suaminya, ketua pegawai eksekutif Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle Fund) Nazrin Hassan pada Jun tahun lepas.

Hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan daripada peguam tertuduh, Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah dan pihak pendakwaan yang diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Jamil Aripin.

Dalam penghakimannya, Ab Karim berkata terdapat kemungkinan saksi-saksi dalam kes itu akan diganggu sekiranya tertuduh dibenarkan diikat jamin.

Menurut beliau, dalam kes ini, pembunuhan didakwa berkaitan dalam kalangan anggota keluarga dan saksi-saksi adalah dalam kalangan anggota keluarga selain kejadian berlaku di rumah tertuduh dan mangsa, justeru, wujud kemungkinan besar untuk saksi-saksi diganggu oleh wanita itu.

Mengenai hujahan pihak perayu (tertuduh) sama ada tertuduh boleh menyediakan pembelaan yang lengkap, Ab Karim berpendapat sudah tentu wanita itu boleh berbuat demikian meskipun berada dalam tahanan reman.

"Pihak peguam bela juga menyatakan surat-surat anak guamnya telah ditapis oleh pihak penjara dan seperti yang dinyatakan oleh pihak penjara, hanya sebahagian kecil sahaja kandungan surat tertuduh ditapis. Saya berpendapat sudah tentu keseluruhan surat telah mencapai maksudnya.

"Tertuduh juga boleh berjumpa peguam selama 45 minit dalam seminggu tertakluk kepada peraturan penjara dan ini tidak menghalang hubungan antara tertuduh dan peguamnya. Jadi tidak mungkin pembelaan tertuduh tidak dapat disediakan," katanya.

Mengenai faktor kesihatan ibu bapa serta dua anak tertuduh yang masih kecil, Ab Karim berkata perkara itu tidak cukup untuk dipertimbangkan oleh mahkamah memandangkan mereka masih mempunyai anggota keluarga rapat yang lain untuk menjaga kebajikan serta kesihatan mereka







2.peringkat kedua: pada 10 Mei 2019

https://www.sinarharian.com.my/arti...h-Rayuan-tolak-permohonan-ikat-jamin-balu-CEO

Mahkamah Rayuan menolak rayuan Samirah untuk dibebaskan dengan ikat jamin, sekali gus mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam sebelum ini yang menolak permohonan ikat jamin Samirah.


Permohonan beliau untuk dilepaskan dengan jaminan sementara menunggu perbicaraan pada 3 Sept ini, telah sebulat suara ditolak panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada Datuk Kamardin Hashim, Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

"Kami tidak yakin bahawa yang arif hakim (Hakim Mahkamah Tinggi) telah melakukan kesilapan dalam menjalankan budi bicaranya untuk tidak membenarkan jaminan.


"Oleh itu, notis usul ditolak," kata Kamardin yang mengetuai panel hakim berkenaan.



3. peringkat ketiga: pada 29 Mei 2019

https://www.bharian.com.my/berita/k...eo-cradle-fund-isteri-bebas-dengan-ikat-jamin



Semalam, Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan Samirah, 44, yang didakwa membunuh suaminya, untuk dibebaskan dengan ikat jamin RM500,000 dengan dua penjamin.

Keputusan itu dibuat panel lima hakim diketuai Tan Sri Azahar Mohamed.

Azahar berkata,
a.alasan utama Mahkamah Tinggi sebelum ini bahawa pemohon mungkin akan mengganggu saksi jika dibebaskan adalah dakwaan yang samar dan tanpa bukti.

b.Mahkamah Tinggi juga gagal untuk mengambil kira bahawa wanita yang menghadapi tuduhan membunuh yang sedang menunggu perbicaraan dibenar untuk dibebaskan dengan ikat jamin.

c.pemohon juga mempunyai dua anak kecil di bawah usia lima tahun yang memerlukan penjagaan serta perhatiannya, selain dia sebelum ini memberikan kerjasama kepada polis sepanjang siasatan dijalankan.

d.Mahkamah turut menetapkan lima syarat terhadap Samirah berikutan keputusan itu iaitu
-ia perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah,
-melaporkan diri kepada balai polis terdekat sekali dalam tempoh dua minggu dan
-perlu berada dalam rumah dari jam 6 petang hingga 8 pagi.
-dia juga tidak boleh berada di sebarang tempat umum dan menghadiri sebarang majlis umum kecuali untuk tujuan keagamaan dan hal ehwal keluarga,
-dia tidak boleh meninggalkan Kuala Lumpur dan Petaling Jaya tanpa kebenaran mahkamah.



gitulah kiranya tuan tuan sekalian :)
Tq mek atas penjelasan.. maksudnya kalau ade alasan kukuh, 302kk masih bole fight utk jamin.. baru tau ni..sbb sblm ni yg sy tau kes bunuh mmg xbole jamin..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,581
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,581
Reaction score
15,816
Points
2,066
Awards
1
Tq mek atas penjelasan.. maksudnya kalau ade alasan kukuh, 302kk masih bole fight utk jamin.. baru tau ni..sbb sblm ni yg sy tau kes bunuh mmg xbole jamin..

tn yussv, gini, saya sebenarnya masih tetap dengan pendirian bahawa kesalahan bawah s302kk tidak boleh diikat jamin.

hanya kerana ada kes samirah muzaffar dan razak baginda tu, tu masih tak memberikan keputusan muktamad bahawa s302kk boleh diikat jamin atas alasan kukuh
dlm kes samirah muzaffar tu, mahkamah tinggi tak benarkan, naik ke mahkamah rayuan, juga tak benarkan, naik ke mahkamah persekutuan, baru benarkan, tapi alasan dan syarat yg dibenarkan pun takde lah atas kepentingan yg sebenarnya-benarnya yg membuatkan ikat jamin dlm kes s302kk sepatutnya dibenarkan

to be as direct and honest as possible, saya boleh katakan bhw mahkamah persekutuan benarkan sebab melibatkan tertuduh yg high profile, tu je

org yg high profile ni mana nak duduk kat penjara walau sekejap je pun, diorang akan ikhtiar bayar ikatjamin walau berapa nilainya

hilangla la reputasi klu duduk kat penjara
 
Last edited:

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Tq mek atas penjelasan.. maksudnya kalau ade alasan kukuh, 302kk masih bole fight utk jamin.. baru tau ni..sbb sblm ni yg sy tau kes bunuh mmg xbole jamin..
Kalau hakim bg jaminan
Kita semua kene buat tabung bro byr utk pak aji tu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register