BTC USD 41,706.2 Gold USD 1,813.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Lebih 90% Usahawan PMKS Gulung Tikar Jika PKP Berterusan

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,788
Reaction score
563
Points
171
Klu duit bantuan perlu harapkan kilang .. kerajaan boleh naikkan cukai tambahan 50% dikenekan pada syarikat2 kilang2 yg dibuka sewaktu pkp.. tinggikan cukai dan cukai tersebut leh disalurkan kepada mereka2 yg terkesan..

yg terkesan leh teruskan hidup.. syarikat yg tak terkesan leh bantu rakyat... Kenape dalam zaman yg dikira darurat mcm ni ada syarikat yg bertambah3 untung.. tauke2 bertambah3 kaya plak.

Klu tak mampu nak buat.. ikut je indon.. open je semua sektor.. sama3 rasa sama3 kene covid.. tak ada yg tutup
tula

kena la adil bahaya covid ni

kilang boleh bukak plak

kalau cakap kilang boleh control sop.. industri lain pun boleh control sop. sama je.
 
Sponsored Post

pakciktua

Fun Poster
Joined
Jun 4, 2018
Messages
197
Reaction score
58
Points
30
2 minggu kalau betul buat total lockdown 100%

aku tak rasa kilang boleh lingkup

pekerja pun masih boleh survive lagi dlm 2 minggu ni

kalau tak .. sampai bila nak buat PKP bersiri ni? PKP 4.0?

main income gomen dari duit petronas,

cukai kilang2 ni takde lah banyak mana pun ..

gomen boleh tunggu kejap untuk betul tutup 2 minggu ni

dgn syarat buat betul2 .. jangan ada pintu belakang

2 minggu je.. tahan kejap .. hospital kita dah nak penuh

jangan sampai runtuh je .. nauzubillah..
Ha ah yang ni pendekatan lebih proper .. kalau 2 minggu Kilang kilang yang bukan buat /proses makanan ( yang tak ada tempoh masa pendek prosesan/ bukan betul betul perlu / ada stok untuk rotation rasanya boleh tutup secara total ..lagi satu masalah kilang2 ni adalah bila lockdown /tak bekerja pulak .. pekerja dia caca marba..duk dalam hostel/asrama /rumah sewa bercampur campur ..even kalau local workers tapi dapat penempatan kategori asrama pun .. rasa kesian jugak masih.. satu perkara yang boleh jadik issue juga ni..penempatan ini yang sekarang few months atau minggu seblum ni ada yang meeting MITI tu.. tapi macam masih dalam proses perbincangan.. naik taraf tempat tinggal industri workers ,.. for the time being memang masih caca marba rasanya..dan dapi penyumbang utama kes ( sama juga dengan bekerja di pejabat ) unless memang tak ada orang yang tinggal dengan dia ( accomodation sorang lengkap bilik air etc) dan kat ofis pun penjarakan distancing contact di jaga dengan lengkap.. bukan datang huha huha dengan ofis mate pulak tak kira lah 30 % ker 60% ker selagi ada yang dekat dekat dan kita tak tau apa yang ada kat dia ..it is still a risk .
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,226
Reaction score
1,977
Points
201
Ha ah yang ni pendekatan lebih proper .. kalau 2 minggu Kilang kilang yang bukan buat /proses makanan ( yang tak ada tempoh masa pendek prosesan/ bukan betul betul perlu / ada stok untuk rotation rasanya boleh tutup secara total ..lagi satu masalah kilang2 ni adalah bila lockdown /tak bekerja pulak .. pekerja dia caca marba..duk dalam hostel/asrama /rumah sewa bercampur campur ..even kalau local workers tapi dapat penempatan kategori asrama pun .. rasa kesian jugak masih.. satu perkara yang boleh jadik issue juga ni..penempatan ini yang sekarang few months atau minggu seblum ni ada yang meeting MITI tu.. tapi macam masih dalam proses perbincangan.. naik taraf tempat tinggal industri workers ,.. for the time being memang masih caca marba rasanya..dan dapi penyumbang utama kes ( sama juga dengan bekerja di pejabat ) unless memang tak ada orang yang tinggal dengan dia ( accomodation sorang lengkap bilik air etc) dan kat ofis pun penjarakan distancing contact di jaga dengan lengkap.. bukan datang huha huha dengan ofis mate pulak tak kira lah 30 % ker 60% ker selagi ada yang dekat dekat dan kita tak tau apa yang ada kat dia ..it is still a risk .

Msalah penempatan.. leh salahkan both kompany tu sendiri gan kerajaan sumber manusia

Kompany tau nak amik foregner tapi kebajikan kelaut.. jbt kerajaan sumber manusia plak hanya benarkan tolak duit hostel pada foregner tak leh banyak.. ada had... So kompany tak nak spent lebih pada hostel so ala kadar

Ape pon masalah kt atas bukan masalah utama yg jadi penyebab tak leh tutup ke ape.. foregner bukan nya keje seminggu ada je cuti n dianorg leh je hidup mcm biasa.. bukannya klu cuti foregner ni akan bertindak liar pon
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,226
Reaction score
1,977
Points
201
tula

kena la adil bahaya covid ni

kilang boleh bukak plak

kalau cakap kilang boleh control sop.. industri lain pun boleh control sop. sama je.

Dalam keadaan yg mcm ni Kerajaan skrg masih hanya menyebelahi sebelah pihak je..

Tgk time ramadan kerajana push nak tutup bazar n mcm2 peniaga yg menibatkan ramadan.. pendekatan mcm kita ni punca n penjenayah.. tapi bile clustee kilang/pekerja tinggi tak de plak nak ckp lebih3... Tak ya la pilih Kerajaan mcm ni
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,417
Reaction score
4,180
Points
201
Klu duit bantuan perlu harapkan kilang .. kerajaan boleh naikkan cukai tambahan 50% dikenekan pada syarikat2 kilang2 yg dibuka sewaktu pkp.. tinggikan cukai dan cukai tersebut leh disalurkan kepada mereka2 yg terkesan..

yg terkesan leh teruskan hidup.. syarikat yg tak terkesan leh bantu rakyat... Kenape dalam zaman yg dikira darurat mcm ni ada syarikat yg bertambah3 untung.. tauke2 bertambah3 kaya plak.

Klu tak mampu nak buat.. ikut je indon.. open je semua sektor.. sama3 rasa sama3 kene covid.. tak ada yg tutup


Kerajaan dlm apa² situasi akan open sikit tutup sikit..

Itu cara kerajaan beroperasi..
Risk management..

Tak setuju, terpulang dkt boss..

---

Lagi pun kita tak akan dpt impak betul2 clear covid jika full lockdown 2 minggu dijalan kan..

Sebab covid mutasi spread dia lain dari covid masa mula2 dlu..

So akan ada lagi pkp seterusnya.. Set dlm minda sendiri, is not about fulllockdown. Is about covid mutation and how it spread between human.

Benda ni mmg kena hadap sehingga rakyat membentuk imun dari vaksin atau dari covid sendiri..

---

Solusi utk open semua juga x menguntungkan kerajaan, bila ramai yang kena covid dan bersesak² ke hospital sehingga melumpuhkan kkm..
 
  • Like
Reactions: WnB

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,226
Reaction score
1,977
Points
201
Kerajaan dlm apa² situasi akan open sikit tutup sikit..

Itu cara kerajaan beroperasi..
Risk management..

Tak setuju, terpulang dkt boss..

---

Lagi pun kita tak akan dpt impak betul2 clear covid jika full lockdown 2 minggu dijalan kan..

Sebab covid mutasi spread dia lain dari covid masa mula2 dlu..

So akan ada lagi pkp seterusnya.. Set dlm minda sendiri, is not about fulllockdown. Is about covid mutation and how it spread between human.

Benda ni mmg kena hadap sehingga rakyat membentuk imun dari vaksin atau dari covid sendiri..

---

Solusi utk open semua juga x menguntungkan kerajaan, bila ramai yang kena covid dan bersesak² ke hospital sehingga melumpuhkan kkm..

mcm aku ckp awal.. pilihan berat sebelah iaitu mengkayakan kilang kapir n foregner tak ada kaitan pon cobid mutasi.. nak kawal kawal betul2 .. bukan hanya laksana pkp pada pihak yg leh dikitai.. yg dragon takut nak amik tindakan...
 

zari83

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
3,686
Reaction score
892
Points
81
kesimpulan dari dasar kerajaan pn,

1. pkppkpbpkpkpkpkpkp yg berulang berkali2 sampai abg jamil mamp.... adalah baik untuk kilang2 dan ekonomi kerajaan..

2. pkp full lockdown yg teramat ketat walau hanya utk 14 hari hanya baik untuk rakyat dan sistem kesihatan..

teramat susah mereka nak buat pilihan samada nak pilih no.1 atau no.2.. akhirnya pemimpin 'pilihan rakyat' ini memilih untuk selamatkan nyawa kilang2 walaupun terpaksa mempertaruhkan nyawa rakyat.. fikir2kan dan selamat beramal..

kerajaan: rakyat sila duduk diam di rumah!!
rakyat: maaf, kami diarah untuk keluar bekerja..

#totallaukdaun
 

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
9,083
Reaction score
382
Points
91
boleh ke nak total lockdown.. tak dpt beli stationary pun dah memekak.. :D
 
Last edited:

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,588
Reaction score
2,590
Points
201

Kurang 20 peratus PKS bumiputera dibantu​

amir-hamzah.png
AMIR HAMZAH
  • Oleh ZAREEN HUMAIRAH SEJAHAN
  • 5 Jun 2021, 7:29 pm
Share on facebook

Share on twitter

Share on whatsapp

Share on email

Share on telegram
PETALING JAYA: Hasil kajian ke atas peniaga atom, mikro, kecil dan sederhana bumiputera mengenai bantuan yang diterima kalangan berkenaan tidak mencapai 20 peratus daripada jumlah bantuan yang diberikan.
Dalam satu sidang akhbar menerusi aplikasi Zoom, Setiausaha Agung Dewan Peniaga Melayu Malaysia (DPMM), Amir Hamzah berkata, kajian yang dijalankan itu mendapati PKS bumiputera lebih terjejas berbanding Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terdahulu.
“Ini amat membimbangkan kerana bilangan PAMKS Melayu & Bumiputera adalah melebihi 70 peratus daripada bilangan PKS iaitu seramai 1.2 juta, malah, ada industri tertentu berterusan tercicir. Ini adalah sesuatu yang perlu dipandang serius oleh semua pemegang taruh.
“Atas hakikat ini, kajian telah dilaksanakan oleh DPMM bagi mengenal pasti kedudukan PKS yang sedang menghadapi sekatan pergerakan penuh ini. Hasil kajian yang dibentangkan memberikan gambaran lebih buruk berbanding dengan hasil kajian yang dilakukan pada PKP 1.0 serta 2.0 yang lalu,” katanya dalam sidang akhbar secara maya itu.
Tambah Amir, bantuan kerajaan kepada komuniti peniaga masih rendah memandangkan ramai rakyat Malaysia yang terpaksa mengeluarkan simpanan mereka daripada akaun dua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Katanya, jumlah bantuan yang diberikan adalah RM340 bilion dengan RM55 bilion dalam bentuk suntikan fiskal. Secara perbandingan, jumlah penggunaan dana hari tua oleh rakyat sendiri melalui i-Sinar dan i-Lestari telahpun melebihi RM78 bilion setakat 11 Mei laluyang melibatkan 6.29 juta pencarum KWSP.
“Jelas disini bahawa bantuan yang diberikan oleh kerajaan masih rendah berbanding dengan usaha rakyat membantu diri mereka sendiri
,” katanya..
Lebih ramai peniaga dijangka akan gulung tikar dalam tempoh dua bulan dari sekarang jika pihak kerajaan tidak menambah baik pelan bantuan kewangan khususnya untuk golongan itu.
“Ketika ini kita masih belum ada data untuk berapa ramai peniaga kecil yang sudah gulung tikar tetapi kebiasaannya peniaga hanya boleh bertahan untuk dua bulan tanpa untung. Jadi, dalam Ogos nanti lebih ramai peniaga kecil dijangka gulung tikar.
“Lebih 90 peratus setuju supaya kerajaan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh ataupun Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara bersasar di kawasan tertentu, tetapi, mahu kerajaan serius membanteras wabak ini,” katanya. -UTUSAN ONLINE
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
7,480
Reaction score
948
Points
121

Kurang 20 peratus PKS bumiputera dibantu​

amir-hamzah.png
AMIR HAMZAH
  • Oleh ZAREEN HUMAIRAH SEJAHAN
  • 5 Jun 2021, 7:29 pm
Share on facebook

Share on twitter

Share on whatsapp

Share on email

Share on telegram
PETALING JAYA: Hasil kajian ke atas peniaga atom, mikro, kecil dan sederhana bumiputera mengenai bantuan yang diterima kalangan berkenaan tidak mencapai 20 peratus daripada jumlah bantuan yang diberikan.
Dalam satu sidang akhbar menerusi aplikasi Zoom, Setiausaha Agung Dewan Peniaga Melayu Malaysia (DPMM), Amir Hamzah berkata, kajian yang dijalankan itu mendapati PKS bumiputera lebih terjejas berbanding Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terdahulu.
“Ini amat membimbangkan kerana bilangan PAMKS Melayu & Bumiputera adalah melebihi 70 peratus daripada bilangan PKS iaitu seramai 1.2 juta, malah, ada industri tertentu berterusan tercicir. Ini adalah sesuatu yang perlu dipandang serius oleh semua pemegang taruh.
“Atas hakikat ini, kajian telah dilaksanakan oleh DPMM bagi mengenal pasti kedudukan PKS yang sedang menghadapi sekatan pergerakan penuh ini. Hasil kajian yang dibentangkan memberikan gambaran lebih buruk berbanding dengan hasil kajian yang dilakukan pada PKP 1.0 serta 2.0 yang lalu,” katanya dalam sidang akhbar secara maya itu.
Tambah Amir, bantuan kerajaan kepada komuniti peniaga masih rendah memandangkan ramai rakyat Malaysia yang terpaksa mengeluarkan simpanan mereka daripada akaun dua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Katanya, jumlah bantuan yang diberikan adalah RM340 bilion dengan RM55 bilion dalam bentuk suntikan fiskal. Secara perbandingan, jumlah penggunaan dana hari tua oleh rakyat sendiri melalui i-Sinar dan i-Lestari telahpun melebihi RM78 bilion setakat 11 Mei laluyang melibatkan 6.29 juta pencarum KWSP.
“Jelas disini bahawa bantuan yang diberikan oleh kerajaan masih rendah berbanding dengan usaha rakyat membantu diri mereka sendiri
,” katanya..
Lebih ramai peniaga dijangka akan gulung tikar dalam tempoh dua bulan dari sekarang jika pihak kerajaan tidak menambah baik pelan bantuan kewangan khususnya untuk golongan itu.
“Ketika ini kita masih belum ada data untuk berapa ramai peniaga kecil yang sudah gulung tikar tetapi kebiasaannya peniaga hanya boleh bertahan untuk dua bulan tanpa untung. Jadi, dalam Ogos nanti lebih ramai peniaga kecil dijangka gulung tikar.
“Lebih 90 peratus setuju supaya kerajaan menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh ataupun Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara bersasar di kawasan tertentu, tetapi, mahu kerajaan serius membanteras wabak ini,” katanya. -UTUSAN ONLINE
kuasa membeli dh kurang... cam ne pks nak maju. buat produk tapi tak de sapa nak beli. sian ke makcik kiah.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register