BTC USD 39,745.3 Gold USD 1,814.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Lebih 90% Usahawan PMKS Gulung Tikar Jika PKP Berterusan

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,888
Reaction score
13,834
Points
2,376
IMPAK PKP | Lebih 90% Usahawan PMKS Gulung Tikar Jika PKP Berterusan

Lebih 90 peratus usahawan mikro, kecil, sederhana (PMKS) dan informal menghadapi risiko penutupan perniagaan sekiranya PKP dilaksanakan berterusan.

72 peratus usahawan pula menjangka perniagaan mereka akan terus mengalami kerugian.

 
Sponsored Post

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,653
Reaction score
2,216
Points
206
Xpe. Micro kecik xbyk untung kepada kerajaan
Yg penting kilang kene bukak 24/7 kate menteri
Baru kerajaan untung + undertable pada menteri
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,642
Reaction score
2,593
Points
201
Byk kluster drp usahawan mikro
Kan diorg yg byk kene saman 🤣
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
305,888
Reaction score
13,834
Points
2,376
‘TOTAL LOCKDOWN’ | Kerajaan Digesa Beri Bantuan Tambahan Kepada PMKS

Kira-kira 1.5 juta Perusahaan Mikro Kecil dan Sederhana (PMKS) dikhuatiri tidak mampu bertahan, sekiranya tidak mendapat bantuan yang mencukupi daripada kerajaan.

Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera, Datuk Ameer Ali berkata sektor itu yang menyumbang guna tenaga negara seramai 7.3 juta orang, sudah cukup menderita sejak tahun lalu.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini

 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,230
Reaction score
1,978
Points
201
Salah masuk persatuan.. sila join persatuan kilang
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,465
Reaction score
4,217
Points
201
Goverment xde duit..

Kena tunggu income dari cukai kilang, baru boleh bagi bantuan..

Itu pun kalau rakyat faham ?

Kalau x faham boleh continue suruh tutup kilang..
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,230
Reaction score
1,978
Points
201
Goverment xde duit..

Kena tunggu income dari cukai kilang, baru boleh bagi bantuan..

Itu pun kalau rakyat faham ?

Kalau x faham boleh continue suruh tutup kilang..

Da 2thn ke kilang tutup cukai tak dpt2 lagi ni??

Rasanya selangor pkp half cook awal jan tu pon rancak kilang jalan mcm biasa.. banyak tak kilang da muflis??
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,465
Reaction score
4,217
Points
201
Da 2thn ke kilang tutup cukai tak dpt2 lagi ni??

Rasanya selangor pkp half cook awal jan tu pon rancak kilang jalan mcm biasa.. banyak tak kilang da muflis??

Tak setuju dgn pendapat aku, xpe..

Aku bg cth, mungkin ada yg faham masalah kerajaan skrng..
 

Megat Al Fateh

Active Member
Joined
May 6, 2019
Messages
1,339
Reaction score
709
Points
81
2 minggu kalau betul buat total lockdown 100%

aku tak rasa kilang boleh lingkup

pekerja pun masih boleh survive lagi dlm 2 minggu ni

kalau tak .. sampai bila nak buat PKP bersiri ni? PKP 4.0?

main income gomen dari duit petronas,

cukai kilang2 ni takde lah banyak mana pun ..

gomen boleh tunggu kejap untuk betul tutup 2 minggu ni

dgn syarat buat betul2 .. jangan ada pintu belakang

2 minggu je.. tahan kejap .. hospital kita dah nak penuh

jangan sampai runtuh je .. nauzubillah..
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,230
Reaction score
1,978
Points
201
Tak setuju dgn pendapat aku, xpe..

Aku bg cth, mungkin ada yg faham masalah kerajaan skrng..

Klu duit bantuan perlu harapkan kilang .. kerajaan boleh naikkan cukai tambahan 50% dikenekan pada syarikat2 kilang2 yg dibuka sewaktu pkp.. tinggikan cukai dan cukai tersebut leh disalurkan kepada mereka2 yg terkesan..

yg terkesan leh teruskan hidup.. syarikat yg tak terkesan leh bantu rakyat... Kenape dalam zaman yg dikira darurat mcm ni ada syarikat yg bertambah3 untung.. tauke2 bertambah3 kaya plak.

Klu tak mampu nak buat.. ikut je indon.. open je semua sektor.. sama3 rasa sama3 kene covid.. tak ada yg tutup
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register