Lebih 100,000 pelancong China, India 'bermastautin' di Malaysia?

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
50,442
Reaction score
6,369
Points
1,746
Malaysia Gazette
Semalam jam 10:24 PG ·
Kebetulan Ogos lalu berlaku gangguan sistem rangkaian di KLIA selama tiga hari.
Tiada rekod keluar pelancong China, India seolah-olah sindiket terancang
By
Manzaidi Mohd Amin
-
31 December 2019

Kamaruzaman Mohamad

Kamaruzaman Mohamad

KUALA LUMPUR – Isu lambakan pelancongan asing dari China dan India yang tidak mempunyai rekod keluar dari negara ini amat membimbangkan.

Ketua Penerangan Pas Malaysia, Kamaruzaman Mohamad berkata, perkara itu serius dan boleh menjejaskan kedaulatan dan keselamatan negara jika tidak ditangani segera.

Beliau berkata, menurut laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2, sepanjang 2016 sehingga 2018, sebanyak 79,799 data ketibaan warga China dan 41,243 warga India melawat ke negara ini.

Namun, Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) merekodkan 76,258 atau 95.6 operatus warga China dan 39,806 (96.5%) warga India tidak mempunyai rekod keluar.

Pada 21 Ogos lalu pula, telah berlaku gangguan sistem rangkaian di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selama tiga hari, yang menjadi catatan hitam dalam sejarah negara.


“Dalam tempoh tersebut, tular di media sosial segerombolan warga China masuk ke Malaysia atas tiket pelancong.

“Perkara ini dilihat sebagai satu tindakan terancang apabila Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB) membuat laporan kepada Jabatan Imigresen dan polis supaya menyiasat kegagalan rangkaian di KLIA itu seperti satu tindakan berniat jahat,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Kamaruzaman, apa berlaku itu seperti mempunyai kaitan dengan sindiket kad pengenalan, pasport dan sijil kelahiran palsu di Pulau Pinang menyebabkan lebih 20 suspek ditangkap termasuk seorang pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Pulau Pinang.

Manakala Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk T. Narenasagaran pula mengatakan pihaknya percaya sindiket itu bukan sahaja berlaku di Pulau Pinang, malah di negeri lain dan percaya sudah lama beroperasi.

“Pas menegaskan secara total agar menteri dan pihak berkuasa segera menyiasat sindiket kemasukan warga China dan India serta kaitannya dengan sindiket kad pengenalan palsu secara menyeluruh.

“Jangan kerana kepentingan pihak tertentu untuk mempertahankan kuasa politik, kedaulatan dan keselamatan negara tergadai di tangan orang asing,” tegasnya. – MalaysiaGazette

 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register