Lebih 100,000 pelancong China, India 'bermastautin' di Malaysia?

CG Sponsors




Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,359
Reaction score
1,300
Points
101
SHAH ALAM - Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendapati tiada rekod tarikh keluar lebih 95 peratus pelancong China dan India yang melawat ke negara ini antara 2016 sehingga tahun lalu.

Menurut laporan itu sepanjang 2016 hingga 2018 data ketibaan 79,799 warga China melalui Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) didapati 76,258 (95.6 peratus) tidak mempunyai rekod tarikh keluar.

"Bagi warga India pula, kemasukan yang dicatatkan ialah 41,243 antara 2017 dan 2018 tetapi 39,806 atau 96.5 peratus tidak mempunyai catatan tarikh keluar.


"Pengauditan itu juga mendapati data kira-kira 1.26 juta warga China dan 295,634 warga India masih diproses secara manual di bawah MyIMM," kata laporan berkenaan yang dikeluarkan semalam.

Selain itu, dilaporkan juga wujud kelemahan dalaman yang serius dalam pelaksanaan Sistem Maklumat Pendaftaran Pelancong Elektronik (eNTRI) dab MyIMMs ketika proses di pintu masuk pelancong.

"Pihak audit berpendapat pengurusan Jabatan Imigresen dan kawalan dalam di pintu masuk kurang cekap kerana pengesahan data kemasukan pelancong secara manual dan offline tidak dikemaskini.

"Keadaan itu mengakibatkan data apungan sebanyak 1.56 juta dalam tempoh 2016 sehingga 2018," kata laporan berkenaan.

Semua penemuan itu dibuat dalam Laporan Audit Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mengenai aktiviti kementerian, jabatan kerajaan dan badan-badan persekutuan.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...lancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


Sumber
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...lancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 
Sponsored Post

moore426559

Super Active Member
Joined
May 11, 2012
Messages
9,095
Reaction score
892
Points
111
SHAH ALAM - Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendapati tiada rekod tarikh keluar lebih 95 peratus pelancong China dan India yang melawat ke negara ini antara 2016 sehingga tahun lalu.


Menurut laporan itu sepanjang 2016 hingga 2018 data ketibaan 79,799 warga China melalui Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) didapati 76,258 (95.6 peratus) tidak mempunyai rekod tarikh keluar.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...lancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

"Bagi warga India pula, kemasukan yang dicatatkan ialah 41,243 antara 2017 dan 2018 tetapi 39,806 atau 96.5 peratus tidak mempunyai catatan tarikh keluar.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...lancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

"Pengauditan itu juga mendapati data kira-kira 1.26 juta warga China dan 295,634 warga India masih diproses secara manual di bawah MyIMM," kata laporan berkenaan yang dikeluarkan semalam.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...lancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Selain itu, dilaporkan juga wujud kelemahan dalaman yang serius dalam pelaksanaan Sistem Maklumat Pendaftaran Pelancong Elektronik (eNTRI) dab MyIMMs ketika proses di pintu masuk pelancong.

"Pihak audit berpendapat pengurusan Jabatan Imigresen dan kawalan dalam di pintu masuk kurang cekap kerana pengesahan data kemasukan pelancong secara manual dan offline tidak dikemaskini.

"Keadaan itu mengakibatkan data apungan sebanyak 1.56 juta dalam tempoh 2016 sehingga 2018," kata laporan berkenaan.

Semua penemuan itu dibuat dalam Laporan Audit Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mengenai aktiviti kementerian, jabatan kerajaan dan badan-badan persekutuan.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...lancong-China-India-tiada-rekod-tarikh-keluar
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


Sumber
Sebab tu PH menang
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,359
Reaction score
1,300
Points
101
Pihak berwajib harus mengambil serius akan angka pendatang haram yg tinggi ini.

Pihak polis dan jabatanpenguatkuasa yg berkenaan harus mengambil langkah lebih aggresif dalam menangkap pendatang haram ini.

Harus adakan lebih banyak operasi dansekaan jalan raya yang mensasarkan 'Chinese national' dan 'Indian national' khususnya
Nampak saja terus tahan dan siasat adakah mereka ini datang dengan dokumen yg sah dan juga adakah mereka ini pemegang IC beli?

angka ratusan ribu adalah angka yg tinggi.bayangkan 10% dari jumlah itu saja sudah cukup utk membuat huru hara, apatah lagi kalau mereka punya bekalan senjata yg mungkin dibekalkan oleh pejuang komunis dan pengganas LTTE

Nampak saja pendatang cina dan india harus ditahan dan siasat habis habisan.
 

pemain

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
2,542
Reaction score
371
Points
51
baru seratus ribu.. rilex lah dulu
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,539
Reaction score
1,959
Points
206
patut buat macam korea.
cina2 mainland ni nak masuk kena ada tarikh keluar dan tiket return.

barulah negara aman damai.
ini entah2 diorang dah siap jadi ahli parti politik roket pendukung ideologi komunis.
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,359
Reaction score
1,300
Points
101
95% yg datang sini hilang?
mana mereka pergi?

dijaga oleh pengganas LTTE?
dijaga oleh komunis?
jadi penipu scammer mcm yg tangkat dekat 1000 org di Cyberjaya tempoh hari?

takda faedah langsung mereka berada disini.
hidup menipu rakyat tempatan.. dan mambawa keluar hasil negara ke luar negara.

POLIS HARUS AGGRESIF MENGADAKAN OPERASI DAN SEKATAN JALAN RAYA BERSEPADU DISELURUH NEGARA. NAMPAK SAJA PENDATANG CHINA DAN INDIA TAHAN DULU. SIASAT HABIS HABISAN. INI ADALAH ANCAMAN KEPADA NEGARA
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,533
Reaction score
2,138
Points
151
harap control lah benda ni....
 

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
19,771
Reaction score
1,636
Points
201
95% yg datang sini hilang?
mana mereka pergi?

dijaga oleh pengganas LTTE?
dijaga oleh komunis?
jadi penipu scammer mcm yg tangkat dekat 1000 org di Cyberjaya tempoh hari?

takda faedah langsung mereka berada disini.
hidup menipu rakyat tempatan.. dan mambawa keluar hasil negara ke luar negara.

POLIS HARUS AGGRESIF MENGADAKAN OPERASI DAN SEKATAN JALAN RAYA BERSEPADU DISELURUH NEGARA. NAMPAK SAJA PENDATANG CHINA DAN INDIA TAHAN DULU. SIASAT HABIS HABISAN. INI ADALAH ANCAMAN KEPADA NEGARA
setuju....tangkap tanpa bicara hantar pulang ..peguam DAP yg nak bela mereka tangkap juga terus dgn alasan bersubahat melindungi pendatang...tak kisah kahwin org sini ke...bertunang ke...hantar pulang....puak puak ni yg DAP dok try nak minta warganegara segera ni...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register