leadership thru example (ketam mengajar anaknya berjalan lurus)...

CG Sponsors




MR.NUKE

Active+ Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,569
Reaction score
3
Points
25
Selamat Tinggal Helmet Kura-Kura
18th December, 2008

HelmetBaru-baru ini Menteri Pengangkutan, Datuk Ong Tee Keat telah mengumumkan bahawa penjualan topi keledar separuh atauh lebih dikenali sebagai helmet kura-kura akan diharamkan kerana ia tidak menjamin keselamatan penunggang dan pembonceng motorsikal.

Helmet kura-kura ni memang popular di kalangan anak-anak muda masa kini terutamanya golongan mat-mat rempit. Antara sebab utamanya adalah kerana harganya yang murah. Helmet ini dijual dengan harga sekitar RM25 hingga RM28 setiap satu.

Seorang guru, Shauki Ariffin, 35 mengakui bahawa dia lebih gemar memakai topi keledar separuh kerana ia lebih ringan dan mudah dipakai berbanding topi keledar yang lain. Malah dia juga berkata, “Saya tahu ia tidak diluluskan Sirim Berhad (Sirim), tetapi kenapa pihak berkuasa benarkan topi itu dijual?” Betul jugak kan? Kalau dah tahu benda ni berbahaya dan tidak diluluskan Sirim, kenapa kebenaran menjualnya diberikan kepada pihak kilang dan pengeluar? Suspicious betul.

Anak-anak muda masa kini menganggap penggunaan helmet jenis kura-kura ini sebagai satu trend. Ada juga helmet ini yang dijual sehingga mencecah kepada ratusan ringgit bergantung kepada design dan rekabentuk topi keledar tersebut. Jadi tidak hairanlah mengapa jarang kita melihat golongan dewasa yang menggunakan topi keledar jenis ini.

Pada padangan VOY sendiri pun VOY lihat penggunaan helmet kura-kura ni agak kurang selamat kerana ia hanya menutupi separuh daripada bahagian kepala kita sahaja. Jadi kalau berlaku kemalangan, bahagian belakang kepala kita boleh terdedah dengan hentakan yang boleh mendatangkan kecederaan dan mungkin membawa maut.
tadi waktu aku pegi review kat klinik aku ternampak laaaa makhluk kura2 ni masih lagi dok kat atas kepala manusia.. tapi sayangnya manusia tu adalah pihak yg berwajib untuk membenteras c kura2 ni.. pasal member aku dah kena saman last week gara2 letak kura2 kat atas kepala dia.. skg ni korang tgok la gambau ni.. macamanaaaa ek?? atas alasan apa lagi dorang nak cakap??




p/s: kepimpinan melalui tauladan..
 
Sponsored Post

GT

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Nov 14, 2008
Messages
38,557
Reaction score
245
Points
123
Hangat2 taik ayam ker apa nie?
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Biasa ler tu...polis kan penjenayah berlesen
 

azri1984

Fun Poster
Joined
May 13, 2008
Messages
223
Reaction score
1
Points
15
bhenti kn kete,
amik no polis die,
amik tarikh dan waktu kejadian,
trus report kt BAHAGIAN TATATERTIB PDRM.
LPS TU JGN DIAM CM TU JE,
rpt sx kt KMENTRIAN KSELAMATN DLM NGERI ats tajuk:
kesalahan tatatertib anggota

lbh krg cm tu le,
msa tu bru polis tu tau kuasa die had mane..

nk rpt tatatertib boleh minta no tel ibu pej polis,
bg kmntrian keselmtn ko ble bt aduan secara onlne.

PASTI DIE AKAN JAWAB ADUAN.
KOMPOMM!!!
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
hmm....kena order 1 kontena helmet baru nie...
 

MR.NUKE

Active+ Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,569
Reaction score
3
Points
25
harapkan pagar.. pagar tabley harap
.. harapkan padi.. padi ta' menjadi
- karam singh walia tv3
 

rakyat_jelata

Active+ Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
3,387
Reaction score
131
Points
38
saman arr balik...
tp mana nk dapat surat saman ?
huhuhu...
 

aKuLaH

Active+ Member
Joined
Jan 13, 2008
Messages
2,648
Reaction score
5
Points
30
undang2 tu terpakai utk rakyat biasa jer,...klu polis xder hal punyer...
:(scam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register