Layakkah suami amik insurans setelah disahkan kanser

CG Sponsors




pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,046
Reaction score
1,043
Points
221
insuran adalah perlindungan.
kalau 3-3 org sakit.. semua org pun insuran perlu cover.

tau tak ape maksud 'TAKAFUL' yg sebenar.

Nawaitu masukTakaful sendiri adalah untuk membantu

tak perlu buat andaian sendiri atau cerita rekaan spt babu.

Ape pun hujah tuan saya terima.. tapi takde kematangan isi kandung dia.
dan hujah tuan masih tidak membuktikan apa yg saya katakan itu salah.

Fahami maksud Takaful,
boleh search google, search youtube, ulasan2 dari ustad2 yg ternama pun ada.
harap ilmu dapat menerangkan lagi.. bahawasanya konsep Takaful digunakan
oleh pihak insuran dengan salah.
takaful pada awalnya bukan untuk cover sakit tuan... untuk cover perniagaan.... dunia moden guna takaful sebagai perlindungan kesihatan. sebab tu makna sebenar takaful apa yg tuan faham.

saya faham maksud tuan... saya guna konsep sebegitu untuk dalam perubatan bukan dalam perniagaan.

salah silap saya harap tuan maafkan.
 
Sponsored Post

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
3,940
Reaction score
1,049
Points
101
takaful pada awalnya bukan untuk cover sakit tuan... untuk cover perniagaan.... dunia moden guna takaful sebagai perlindungan kesihatan. sebab tu makna sebenar takaful apa yg tuan faham.

saya faham maksud tuan... saya guna konsep sebegitu untuk dalam perubatan bukan dalam perniagaan.

salah silap saya harap tuan maafkan.
betul tu. tapi pengunaan takaful dalam perniagaan ke insuran sama je konsep dia bila dah guna terma Takaful.

Niat kita masuk Takaful adalah kerana ingin menyumbang dalam tabung yg akan membantu org lain.
Tapi org yg sepatutnya susah yg perlu dapat bantuan .. hanya mampu melopong mulut kerana polisi syarikat tak izinkan mereka.

dan lagi pun thread ini cerita tentang Insuran, dan dalam post tuan sebelum ni tuan sebut Takaful Insuran.
rasanya tak releven tiba2 cerita pasal perniagaan dan lain2. :) Tapi takpe.. kita berforum ni tuka pendapat.
dan kongsi sikit2 apa yg patut utk semua org.

so berbalik pada tajuk thread.
Org yg susah mcm Tuan Thread ni tidak ada jalan untuk mendapat bantuan dari pihak insuran kerana faktor untung rugi.
dan kita sebagai penyumbang Tabung yg sihat ni tak mampu buat pahala dengan bantuan tabung kepada yg sakit.
 
Last edited:

smithmagge

Super Active Member
Joined
Apr 10, 2010
Messages
6,626
Reaction score
188
Points
73
sedihnya ...moga bertabah la TT...

aku banyak dengar cerita2 mcm ni...ramai yg ckp menyesal tak ambil insuran awal2...
disebabkan cerita-cerita mcm ni lah akhirnya aku sendiri ambil insuran+medical card... baru je 4 bulan lepas..
Beza dgn saya....saya terminate semua insuran..yg ada skrg cuma under company...kenapa? Bila terjadi sesuatu bila nak claim mcm lahanat...last g hospital kerajaaan..so what the point for me to buy ins....nk apply gL berjanggut...org tgh sakit lg kena melanguk dpn pintu....sorry la bad experience dgn insuran...

.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,317
Reaction score
2,049
Points
141
Beza dgn saya....saya terminate semua insuran..yg ada skrg cuma under company...kenapa? Bila terjadi sesuatu bila nak claim mcm lahanat...last g hospital kerajaaan..so what the point for me to buy ins....nk apply gL berjanggut...org tgh sakit lg kena melanguk dpn pintu....sorry la bad experience dgn insuran...

.
Ouhhh...ye ke...insuran apa tu boss? Boleh share?
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
12,834
Reaction score
2,456
Points
236
jiran saya amik AIA medical card, rasa coverage RM100k setahun .. tiba2 aritu dia ada sakit orang pompuan la, doktor cakap kena bedah, saya bwk dia pergi apply (sbb dia kurang fasih English ngan isi form semua) .. bgtau awal2 yang dia akan kena admit kat KPJ .. pegawai tu ckp xperlu risau, terus daftar masuk tunjuk kad medical cukup .. ada sedikit macam bayaran sana-sini dalam RM500 tu je kita cover sendiri, tapi bawak resit asal boleh claim balik RM500 tu ..

KPJ liase direct dengan AIA untuk semua urusan ..

bagus jugak pelan AIA medical card ni ..
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register