laptop kuar screen biru

CG Sponsors




manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
Salam.

1. sy ada install game dilaptop sy bila nak tekan save button game tu kat screen, laptop sy terus kuar screen biru. kat situ tulis off sbb file idlmdev05.DLL tak install properly. :-?:-?byk kali dah jd camtu. :(:)((


2. kemudian sy guna disk defragment utk tgk keluasan C: yg tinggal jd bila sy guna kuar alert tak blh perform disk defrag sbb C: sy besar dia hanya 12% shj yg tinggal. So sy dah deleted sume fail2 yg sy tak guna tp masih juga dlm lingkungan 12% juga. ~X(so sape2 blh bantu sy?

Terima kasih.
 
Sponsored Post

asrul07

Active+ Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
3,055
Reaction score
3
Points
25
pandangan dr yg x pandai sgt:
dah try install game tu kat computer/laptop lain? saje nak check comp or cd game yg prob
 

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
sy takde pc lain. slalu guna laptop ni je...
 

+kOoL+

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,425
Reaction score
68
Points
120
kalo ak penyelesaian mudah dia format.. :)).. tapi tunggu la t otai2 masuk terangkan..
 

znlftr

Active+ Member
Joined
Dec 13, 2006
Messages
3,278
Reaction score
2
Points
25
ko install cd game @ cd blue? :D:D

jangan marah....
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
Salam.

1. sy ada install game dilaptop sy bila nak tekan save button game tu kat screen, laptop sy terus kuar screen biru. kat situ tulis off sbb file idlmdev05.DLL tak install properly. :-?:-?byk kali dah jd camtu. :(:)((
kemungkinannya byk antaranya ialah:
games tak compatible ngan GC ko
ada hardware corrupt cthnya seperto mobo or ram
driver hardware tak complete install
dan bla bla bla

kalu bleh aku tahu games apa ko install tu?



2. kemudian sy guna disk defragment utk tgk keluasan C: yg tinggal jd bila sy guna kuar alert tak blh perform disk defrag sbb C: sy besar dia hanya 12% shj yg tinggal. So sy dah deleted sume fail2 yg sy tak guna tp masih juga dlm lingkungan 12% juga. ~X(so sape2 blh bantu sy?
klau ko delete secara biasa(bukan uninstall) maknanya file2 masih kat dalam recycle bin(yakni masih dalam C drive) jadi memang menampakkan 12% lagi tinggal free C drive, cuba ko empty recycle bin dulu
 

ulam

CG Top Poster Club
Joined
Apr 30, 2008
Messages
22,373
Reaction score
59
Points
120
Salah satu faktor, sampai skrg aku x mau install dalam laptop banyak game.. :-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register