Laporan polis dibuat dakwaan 'menteri ingkar kuarantin'

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,928
Reaction score
11,101
Points
1,906
Kalau dalam istilah CMM suratcara tak teratur atau kes memang unfit, mcm mana kompuan dikeluarkan... atau digagahkan juga pasal tahu Sang Menteri akan bayar:D


Atau tetiba chipsmore...


Ya perkara2 berkaitan VIP ni biasa pegawai tak semborono nak putuskan tindakan sendiri... mesti refer ke pegawai atasan..


Tapi apa yg paling mustahak dalam kes nie pada sy, bukan dia kena ke tak... semua tahu dan boleh jangka... xkena tu jangkaan, dan kena tindakan itu suatu yg pelik..


Yang utama ini la sebenar mereka... nak kata vodo, dah jadi menteri... bila ada jawatan mula berasa aku kebal, aku vip... kalau dia kena tangkap di pasaraya atau kenduri lain situasi... Ini dah tahu ko tu termasuk dalam golongan wajib kuarantin, ko pegi juga majlis rasmi... *****

Sembang pejuang penegak hukum... tapi diri sendiri xdak disiplin patuh undang2
En. Sponge, appreciate your opinion, thanks :)

saya sebenarnya honestly speaking mahukan ust Khairuddin ni dibawa ke mahkamah, sebab membandingkan kes kes yg dipanggil ke Mahkamah, nampak mcm kes ust Khairuddin ni layak utk dipanggil ke Mahkamah (disclaimer/saya letak caveat kat statement saya: saya sebut ni belum melihat suratcara suratcara dia seperti kertas siasatan polis dsb dlm fail AG)

kita tengok bagaimana Mahkamah handle kes ni, dengan mengambilkira Ust Khairuddin dah pun dikenakan kompaun,
mcmana Mahkamah balance kan dengan plea ust Khairuddin utk kembalikan gajinya beberapa bulan pada kerajaan,
jadi mcmana justifikasi Mahkamah dlm menentukan hukuman pada Ust Khairuddin dan
bagaimana alasan penghakiman Mahkamah.


tu peringkat pertama.

masuk peringkat kedua, AG bagitau bahawa ada lacking borang B yg tak diberi oleh pegawai KKM
kesalahan diletakkan pada subordinate




namun secara keseluruhan, tolak tepi peraturan peraturan yg perlu diikuti yg mana klu tak ikut, boleh menyebabkan tindakan undang undang tak dilaksanakan ke atas org tu
kita sebut atas kesedaran diri sendiri.
bukan bersifat selfish, perlu ambilkira kesusahan pihak lain yg terpaksa melalui swab test, melepasi ujian saringan dan kuarantin, dan juga pengorbanan frontliners yg kena jalankan tugas terhadap kontak rapat yg tak buat kuarantin

pastu lagi perlu ambik kira, yg rakyat marhaen kena keluarkan duit beribu dan melalui hukuman penjara jika tak mampu bayar
jika rakyat marhaen hanya dikenakan amaran lisan saja, jadi kita takde kisah atau peduli mana jika pak Menteri tak berkuarantin setelah ujian saringan pertama kata negatif

pak menteri sepatutnya klu boleh jangan langsung melakukan perbuatan perbuatan yg boleh datangkan prejudis seperti ni
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,928
Reaction score
11,101
Points
1,906
Soalan Untuk AG Melayu Isle, kenapa nak kena beri borang 14(b) kontak rapat dan bukan 14(a) kuaratin rumah?

Betul la orang putih kata "There are three types of lies – lies, damn lies, and statistics"

Meh saya tolong jawap, kalau bagi borang 14(a) nanti akan terbongkar segala rahsia sebab borang 14(a) sebut kena pakai gelang kuarantin. Dan takiri selamba berjalan at least 11 tempat tanpa pakai gelang kuarantin. Lagi satu kalau langgar borang bawah 14(a); kena siasat di bawah akta 342 Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit, yang mana no 24 boleh buat takiri hilang kerusi parlimen.

Lagipun kalau masuk mahkamah nanti sure akan terbongkar punya; dia pergi sana buat apa, dia pergi dengan siapa, berapa lama dia ada kat sana, berapa billion trade deal yang di bawa balik ke Malaysia.

Jadi Tuan hendak tipu siapa sebenarnya?

View attachment 300759
View attachment 300760

View attachment 300761

pandangan Mohd Mukhlis Mohd Sharif tu adalah berdasarkan pengamatan dia sorang atau berdasarkan kelayakan dia sebagai pengamal perubatan (doktor, pegawai KKM), atau pengamal undang undang?
 

Luke

Super Active Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
5,217
Reaction score
608
Points
121
pandangan Mohd Mukhlis Mohd Sharif tu adalah berdasarkan pengamatan dia sorang atau berdasarkan kelayakan dia sebagai pengamal perubatan (doktor, pegawai KKM), atau pengamal undang undang?
Cek Mek fokus pada soalan dia. Dia tanya soalan sebagai seorang rakyat yg bukan sebagai sebahagian drpd kerajaan memerintah. Lebih kurang macam soalan Dr Kamarul. Yg lagi hebat soalan Dr Kamarul wlpun sebagai orang PAS dia pun tanya soalan berkaitan projek2 yg mana dia boleh dpt maklumat drpd kerajaan yg memerintah. Itu pelik sedikit.
 

Luke

Super Active Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
5,217
Reaction score
608
Points
121
Akhirnya, yang ‘ditegur’ dan ‘diingatkan’ adalah para jentera kesihatan barisan hadapan.

Menteri tidak pula diingatkan agar meminta kepada petugas kesihatan gelang pink atau borang yang berkaitan kuarantin wajib walau Menteri bertanggungjawab buat keputusan eksekutif negara dalam Kabinet secara kolektif.

Maka, sebab petugas kesihatan rakyat biasa bukan Menteri, merekalah yang ‘salah’ dan ditegur.

Cuma, borang 14b yang menjadi punca Menteri Perladangan dan Komoditi dari PAS itu gagal serta tidak didakwa Pejabat Peguam negara; adalah borang kuarantin bagi orang yang kontak rapat dengan pesakit positif covid-19. Bukan yang balik dari luar negara yang diwajibkan secara automatik kuarantin wajib.

Atau saya silap baca tajuk borang?


...............
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,928
Reaction score
11,101
Points
1,906
Cek Mek fokus pada soalan dia. Dia tanya soalan sebagai seorang rakyat yg bukan sebagai sebahagian drpd kerajaan memerintah. Lebih kurang macam soalan Dr Kamarul. Yg lagi hebat soalan Dr Kamarul wlpun sebagai orang PAS dia pun tanya soalan berkaitan projek2 yg mana dia boleh dpt maklumat drpd kerajaan yg memerintah. Itu pelik sedikit.

bukan apa tn Luke, saya tanya mcm tu sebab dia siap belek peruntukan undang undang tu, taknak la ada silap interpretasi pulak. atau buat interpretasi sendiri. pastu lawan statement AG lak yg dah belek segala suratcara dlm fail ust khairuddin kat AGC

sebab at least klu interpretasi pengamal undang undang atau pengamal perubatan (diorang dah fasih dengan undang undang, boleh kita jenguk pendapat dia, kot kot ada justifikasi sesuai utk perbetulkan keputusan AG.
bukan apa, saya malas nak baca semula peruntukan undang undang tu sebab nak pastikan yg dia betul betul memahami apa yg dia sebut atau sampai tahap counter balik hujah org yg buat intrepretasi sendiri :D


oh tn Luke, berkenaan Dr Kamarul tu, dia lecturer undang undang + figure dlm politik jugak, saya pandang jugak lah opinion dia
jadi dia kena bertanggungjawab pada opinion dia, sebab klu dia silap dia kena minta maaf, dan ada kemungkinan disaman.
seperti ada dlm beberapa keadaan dia dah buat silap pemerhatian dan keluarkan silap kenyataan. dia kena minta maaf
 

Luke

Super Active Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
5,217
Reaction score
608
Points
121
bukan apa tn Luke, saya tanya mcm tu sebab dia siap belek peruntukan undang undang tu, taknak la ada silap interpretasi pulak. atau buat interpretasi sendiri. pastu lawan statement AG lak yg dah belek segala suratcara dlm fail ust khairuddin kat AGC

sebab at least klu interpretasi pengamal undang undang atau pengamal perubatan (diorang dah fasih dengan undang undang, boleh kita jenguk pendapat dia, kot kot ada justifikasi sesuai utk perbetulkan keputusan AG.
bukan apa, saya malas nak baca semula peruntukan undang undang tu sebab nak pastikan yg dia betul betul memahami apa yg dia sebut atau sampai tahap counter balik hujah org yg buat intrepretasi sendiri :D


oh tn Luke, berkenaan Dr Kamarul tu, dia lecturer undang undang + figure dlm politik jugak, saya pandang jugak lah opinion dia
jadi dia kena bertanggungjawab pada opinion dia, sebab klu dia silap dia kena minta maaf, dan ada kemungkinan disaman.
seperti ada dlm beberapa keadaan dia dah buat silap pemerhatian dan keluarkan silap kenyataan. dia kena minta maaf
Itu saya puji. Dia silap, dia betulkan dia minta maaf.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,928
Reaction score
11,101
Points
1,906
Rescind ‘No Further Action’ on Khairuddin’s case, Najib tells govt

October 22, 2020 12:50 PM

najib-razak-fmt-161219-1.jpg

Najib Razak says many consider the decision on Mohd Khairuddin Aman Razali’s failure to undergo quarantine as unfair and a double standard.

PETALING JAYA: Former prime minister Najib Razak has called on the government to bring a minister to court for flouting Covid-19 SOPs after police said no further action (NFA) would be taken against him for not undergoing home quarantine upon returning from Turkey in July.

The Attorney-General’s Chambers (AGC) and Bukit Aman CID chief Huzir Mohamed yesterday said the decision not to take further action against Plantation Industries and Commodities Minister Mohd Khairuddin Aman Razali was because he had not been issued the form to undergo quarantine upon returning to the country.

“As I have suggested before, the Perikatan Nasional (PN) government should rescind the NFA and continue its charges against the PAS minister as many consider it to be unfair and a double standard.

“Don’t gift Pakatan Harapan with free political modal. Let the judge decide,” said Najib in a Facebook post today.

He was responding to a news report in which DAP veteran Lim Kit Siang tied Umno president Ahmad Zahid Hamidi’s move to reaffirm his party’s support for PN with the decision not to prosecute Khairuddin.

Najib also said the classification of NFA on cases during PH government’s time in power should be reviewed.

“The PN government should also rescind the NFA during PH’s time and continue with the court charges for Bank Negara Malaysia’s RM33 billion foreign exchange scandal and the (alleged) embezzlement of RM1.5 billion of Air Sabah funds by Shafie Apdal.

“That’s only fair. The NFAs for these three cases should be rescinded,” he said.


Yesterday, the AGC said Khairuddin was not issued a home surveillance order by the health ministry officer at the airport.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,928
Reaction score
11,101
Points
1,906
pakJib, kita tak main persepsi politik kat sini.
hanya kerana Lim Kit Siang sebut opinion dia, jadi kita kena ikut game dia.



pakJib rasa AG sekarang bertindak semberono je ke, bertindak atas sentimen politik dan kaum?
pakJib tau ke mcmana AG buat kerja, sampaikan pakJib pulak nak perbetulkan AG?

pakJib bimbang dengan org PH, AG takde bimbang langsung pun dengan orang politik fikir apa..
dia ada justifikasi sendiri dlm keputusan dia



Tommy Thomas dulu ada org PH sendiri minta dia perbetulkan keputusan dia? takde kan
 
Last edited:

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,928
Reaction score
11,101
Points
1,906
1603343094568.png


Kit Siang kaitkan penegasan sokongan Zahid pada PN dengan kes Khairuddin
Diterbitkan Hari ini 11:18 am


Veteran DAP Lim Kit Siang mengaitkan penegasan semula sokongan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi terhadap Perikatan Nasional dengan tiada tindakan lanjut yang dikenakan ke atas Menteri Perladangan Perusahaan dan Komoditi Khairuddin Aman Razali selepas ingkar kuarantin kendiri wajib Covid-19.

Lim percaya itu bukanlah kebetulan, sebaliknya katanya, Umno telah mendapati yang mereka kini tidak mempunyai sokongan penuh daripada PAS.

“Mungkin pimpinan Umno telah mendapati yang mereka tidak akan mendapat sokongan daripada PAS dalam Game of Thrones ini ...

“... dan jika perkara ini berlaku, mereka tidak boleh menjangka sokongan PAS mahupun blok Parlimen Umno untuk bersatu teguh menyokong apa-apa sahaja keputusan Zahid dan (bekas perdana menteri) Najib Razak secara membuta tuli.

“Ataupun, adakah plot, subplot, dan tindak balas yang rumit ini hanya akan bertambah besar dan rumit?” soal Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, Umno berkata sedang mempertimbangkan menarik diri daripada PN, di tengah-tengah ketegangan dengan Bersatu dan spekulasi bahawa ahli Parlimen Umno menyokong presiden PKR Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri baru.

Bagaimanapun, Zahid semalam mengumumkan “gencatan politik” dan berkata partinya itu akan mendukung kerajaan PN dalam memberi fokus kepada agenda membantu rakyat dan negara.

ecfcad370b6cff11dc7b24d4e2627d56.jpg


Semalam juga, polis mengumumkan yang Jabatan Peguam Negara (AGC) telah memutuskan tiada tindakan lanjut (NFA) ke atas Khairuddin atas pelanggaran kuarantinnnya.

Menurut AGC, ini memandangkan Khairuddin tidak diserahkan borang yang mengandungi perintah pemerhatian atau pengawasan selepas dikatakan pulang dari lawatan kerja ke Turki pada 7 Julai.
PAS merupakan sekutu Umno dalam Muafakat Nasional (MN), yang dalam rancangan untuk didaftarkan secara rasmi.

Bagaimanapun, di kala Umno mahu menarik diri daripada PN, PAS pula kekal menyokong kerjasama itu.

“Pendirian PAS tetap sama iaitu perkukuhkan Muafakat Nasional dan pertahankan PN,” kata timbalan presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man minggu lepas.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register