Langkah mudah kempen beli barangan melayu

CG Sponsors




miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,291
Reaction score
1,304
Points
191
aku renovate rumah.. panggil kontraktor melayu .. sikit kerja mintak duit.. buat kerja sikit mintak duit.. last2 aku cancel.. panggil sorang la member melayu ( dia lone ranger je.. buat kerja semua sorang diri ).. setel semua masalah aku.. runtuh tembok.. pasang tile.. penaik tembok.. haha..

wiring aku panggil indonesia.. nama agus.. mmg betul2 bagus si agus tu.. buat wiring buat culculation.. dia bg pilihan samada brg sendiri atau dia beli.. aku suh dia beli ( nak test agus ni.. ) so lepas beli dia bagi resit belian.. so aku bayar la berapa dia beli ikut resit ( aku tau of course dia dah mark up kat resit.. tp attitude kerja tu betul ) ..

so sampai siap wiring satu rumah.. 2 3 hari lepas tu.. aku panggil dia suh tebuk2 dinding gantung frame2 ( ada la dlm 15-20 gak lubang dia tebuk tu.. ) aku tanya berapa.. dia cakap takyah la.. takkan tebuk lubang nak kena bayaq.. haha.. aku gelak ngan dia sampai malam.. :)) :)) :)) :))

tp number phone dia aku dah hilang.. rindu pulak kat agus tu.. dia cerita mcmana dia kena halau kat medan.. kat sana dia buat wiring gak.. tp silap masuk kawasan... so otai wiring kawasan tu halau dia keluaq.. sampai mcm tu sekali.. dia frust kat sana.. so dia migrate mai mesia..

dia cakap org mesia ni kaya2.. dan byk kawan2 dia buat wiring tp markup kaw2 punya harga.. si agus tu tak sampai hati nak buat.. sbb dia pun tau susah cari duit.. so dia akan cuba kurangkan kos utk owner rumah.. byk la aku ngan si agus tu bincang pasai wiring dan realiti hidup dia dulu dan sekarang.. dan bagus si agus ni.. time azan.. tinggal kerja.. pergi solat dulu.. habeh tu.. mai sambung kerja dan dia cerita camna dia syukur kat allah sbb ada satu ketika.. bini nak bersalin.. duit satu sen pun takdak.. nak hantaq spital p bersalin mahal.. last2 tgh bermuram durja tu.. dia dpt call drpd kontraktor perumahan urgent job.. kena setel before due date.. sub kontraktor tak sempat siapkan.. so dpt job tu.. dia habiskan on time.. dpt payment sebelum wife bersalin.. dia sujud syukur terus lepas tu..


so conclusion dia satu je.. kontaktor melayu ke.. cina ke.. bangla ke.. pakistan ke.. semua based on attitude kerja je.. kalau kerja ada attitude bagus.. mmg boleh survive la..
 
Last edited:
Sponsored Post

zeman

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
5,491
Reaction score
32
Points
70
aku renovate rumah.. panggil kontraktor melayu .. sikit kerja mintak duit.. buat kerja sikit mintak duit.. last2 aku cancel.. panggil sorang la member melayu ( dia lone ranger je.. buat kerja semua sorang diri ).. setel semua masalah aku.. runtuh tembok.. pasang tile.. penaik tembok.. haha..

wiring aku panggil indonesia.. nama agus.. mmg betul2 bagus si agus tu.. buat wiring buat culculation.. dia bg pilihan samada brg sendiri atau dia beli.. aku suh dia beli ( nak test agus ni.. ) so lepas beli dia bagi resit belian.. so aku bayar la berapa dia beli ikut resit ( aku tau of course dia dah mark up kat resit.. tp attitude kerja tu betul ) ..

so sampai siap wiring satu rumah.. 2 3 hari lepas tu.. aku panggil dia suh tebuk2 dinding gantung frame2 ( ada la dlm 15-20 gak lubang dia tebuk tu.. ) aku tanya berapa.. dia cakap takyah la.. takkan tebuk lubang nak kena bayaq.. haha.. aku gelak ngan dia sampai malam.. :)) :)) :)) :))

tp number phone dia aku dah hilang.. rindu pulak kat agus tu..
aaa betul tu bro...melayu ni keje sket mintak duit..keje sket mintak duit....huhuu jemm
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
bagi pelanggan yg ingin berhutang pulak :

1. datang kedai , nak berhutang x salah, yg salahnya bila reti berhutang, tp x reti nk bayar.. yg x bleh tahan, dah la utang x bayar, pas2 siap komplen pulak 2..:mad::mad::mad:
2. kalo nk berhutang pun beragak la.. hutang utk mana2 benda yg penting sudah la, utk bahan2 asas sudah la.. jgn la beli paper pun hutang, rokok pun hutang, air tin pun hutang.. mana x lingkup peniaga melayu..
3. lagi 1, hutang 2 pun agak2 la, jgn la sampai 400-500 hutang baru nk bayar.. kami sebagai peniaga kecil2an ni sgt2 sengsara nk rolling barang.. duit sangkut kt hutang org jer.. bila kita x kasi hutang, abis dijaja cerita sekampung.. bila dah kasi, cmni pulak perangainya..

masalah bagi peniaga2 dlm kawasan kampung ni cuma hutang pelanggan jer biasanya.. masalah lain pun ada jugak mcm budak2 yg kaki rembat barang, duit, rokok 2 biasa la..
takyah kasi hutang. setle cite
 

wanlan

Active+ Member
Joined
Aug 17, 2007
Messages
3,294
Reaction score
4
Points
25
aaa betul tu bro...melayu ni keje sket mintak duit..keje sket mintak duit....huhuu jemm
xsalah klu dia minta sbb modal ciput...nk rolling itu ini :)
 

mie_amour

Active Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
1,809
Reaction score
36
Points
30
Aku da banned satu kdai muslim sbb jual ais pd hrga mlampau..pniaga apa mcm tu..aku beli ais kdai cina n india baru brp sen..die jua, smpai 1.20..gila..stakat ni tyr mmg aku bli kdai mlayu wpun die mahal sket tp die jjur..petrol pn..
 

tokmudin

Legendary Member
Joined
Aug 18, 2010
Messages
11,745
Reaction score
367
Points
131
slow2 kayuh ..peniaga melayu sendiri pun kena banyak belajar cara2 berniaga ari peniaga cina ..strategi, kaedah, disiplin ..
 

underscore

Legendary Member
Joined
Sep 20, 2008
Messages
11,379
Reaction score
4,210
Points
196
Satu lagi nak beli tanah dgn melayu jgn lah minta murah sangat.

Banyak tanah Melayu jual kat Cina
 

mrd

Active+ Member
Joined
Aug 14, 2011
Messages
3,024
Reaction score
129
Points
33
Langkah mudah 1 (kenderaan)

1. Isi minyak petrol di stesen minyak melayu.(tanya dulu baru isi). Berapa banyak duit kita habis dengan petrol sebulan??? Contohnya rm200 dan jumlah kenderaan melayu 5 juta adalah bersamaan dengan rm 1billlion!!
2. Gunakan pusat servis melayu. (taukenya senang dikenal pasti).jika dalam sebulan 1 juta pelanggan melayu menggunakan khidmat ini dengan kos rm 200,maka jumlah pusingan modal pengusaha melayu adalah rm 200 juta.
3. Pergi ke pusat tayar melayu .(tak pernah lagi tengok pekerja melayu di kedai tayar cina). Setiap daerah paling kurang satu pusat servis tayar melayu telah beropersi berbanding dengan puluhan pesaingnya. Jika jumlah kenderaan melayu sebanyak 300 ribu sebulan dan kita berbelanja rm 400, jumlahnya adalah rm 120 juta.
4. Gunakan pusat eksesori kereta melayu. (taukenya senang dikenalpasti) sudah bercambah kedai melayu sebegini memberi pesaing kepada cina. Jika 100 ribu kenderaan melayu dan berbelanja rm 500 adalah bersamaan dengan rm 50 juta.
5. Gunakan pusat insuran dan insurankan kenderaan anda kepada melayu. Jika kenderaan melayu sebanyak 400 ribu tamat jangka hayat insuran purata sebanyak rm 500, jumlahnya adalah sebanyak rm 200 juta.
6. Pergi ke bengkel motosikal melayu.jika jumlah motosikal melayu sebanyak 2 juta mengeluarkan wang sebulan sebanyak rm 50, jumlahnya adalah rm 100 juta.
7. Beli kenderaan di pusat jualan melayu. Jika tidak wujud ditempat anda beli kepada salesman melayu.
8. Beli kenderaan tempatan seperti proton,perodua, naza dan inokom.
9. Beli motosikal secara tunai.elakkan berhutang kerana jika membeli secara tunai harga termasuk roadtax dan insuran adalah rm 4100 tetapi jika hutang selama 3 tahun menjadi rm 6000 lebih. Jangan tertipu dengan duit muka yang rendah. Banyak jumlah tersembunyi yang perlu anda bayar.

Langkah mudah 2 (perumahan)

1. Beli kepada pemaju melayu.jumlah pemaju melayu kian bertambah dan utamakan melayu.
2. Gunakan kontraktor melayu untuk ubahsuai rumah. Sebutharga melayu 20 % lebih rendah daripada cina. Jika ambil cina , pekerjanya pun indonesia dan melayu juga. Jika sebutharga melayu rm50 ribu, cina rm 60-70 ribu. Ingat kualiti lebih baik dengan ambil kontaktor cina?? Auta yang lebih..pasang tile ok tapi lepas 2 tahun nak lekang sebab simen di lantai kurang..penuh dengan pasir..penggunaan besi pun dia tak ikut..beli yang kecil dan murah..
3. Beli di kedai hardware melayu. Jumlahnya kini masih kurang tapi telah wujud kedai –kedai kecil yang menjual kayu, simen, pasir,bata, batu dan perkakas pembinaan lain. Sokong mereka sebab mereka berani dan berjiwa kental!!!

4. Gunakan kedai cermin tingkap melayu. Kedai-kedai begini telah bercambah, hanya kita yang wajib menyokongnya.
5. Pergi ke kedai besi melayu. Nak buat awning,buat pagar, buat grill tingkap dan lain-lain, begitu banyak kedai besi melayu.(hasil produk dari mara dan bekas pekerja cina). Harganya lebih rendah dari cina. Sokonglah mereka!
6. Gunakan perkhidmatan servis aircond dan pemasangan aircond baru melayu. Bercambah-cambah perkhidmatan aircond ini memberi persaingan yang hebat kepada cina. Contoh upah servis aircond melayu rm 120,cina pulak rm 200. Upah pemasangan baru melayu rm 150, cina rm 200. Begitu juga harga aircond baru sama jenis 1.5 hp, harga melayu rm 1100 dan upah pasang rm 200 sebab jarak hose dan pipe.cina rm 1500 dan dia beri diskaun pemasangan menjadi rm100 atau percuma sekalipun. Total harga melayu rm 1300 dan cina rm rm 1500-rm 1600. Kalau anda jenis atau golongan ‘tak pe’ akan jadi rm 1700!!
7. Gunakan khidmat pendawaian melayu. Telah banyak perkhidmatan bertauliah melayu…sokong mereka!

8. Gunakan perkhimatan lanskap melayu.
9. Meriahkan kedai lampu melayu. Kedai-kedai sebegini telah banyak wujud di pekan dan bandar di malaysia. Dulu jarang kita tengok. Bantu mereka!

10. Beli di kedai perabot melayu. Sudah banyak dan anda berhak memilih tentunya dikedai melayu.

Langkah mudah 3(pertaniian)

1. Beli racun , baja dan kelengkapan pertanian lain di premis melayu. Banyak keluaran racun dan baja dimana milik pnb dan lembaga tabung haji seperti ccm(cap kepala ayam)dan baja-baja syarikat melayu yang semakin bercambah. Lihat dalam mudah.com dan lawan web.
2. Jual hasil pertanian kepada melayu. Contohnya pusat pembelian kelapa sawit. Ada 10 pusat pembelian sawit cina dan hanya 3 milik melayu (2 koperasi dan 1 persendirian) di kawasan 99.99 % melayu. Hasil ladang terus ke kilang. Pekebun kecil jual kepada pusat-pusat ini. Hairan bin ajaib…bagaimana sikap melayu boleh memilih pusat pengumpulan cina sedangkan mereka sering berbicara tentang penipuan dan ubahsuai mesin penimbang???
3. Jual hasil getah kepada melayu. Ubah sikap suka berhutang yang mengikat mereka dan terpaksa menjual kepada cina. Dengan berbekal duit dan kedai buruk, semua hasil getah habis melayu dikumpul…menampilkan ciri-ciri orang susah..tapi rumahnya di pekan tersergam indah dengan kereta alphard di depan rumah .. Dengan keuntungan jualan getah itu, bisnes lain berkembang seperti hardware dan jualan racun dan baja di pekan..
4. Jangan tertipu dengan penampilan. Peniaga-peniaga cina di kampung-kampung melayu pandai bermuka-muka. Jika ada kenduri ,mereka pergi. Jika ada kematian mereka sedekah. Sungguh manis di depan…tapi mereka inilah yang mengikat mangsa-mangsa orang kampung dengan hutang dan terpaksa menjual hasil sawit dan getah kepada mereka tanpa mempertikaikan berapa harga. Bila dibandingkan dengan harga pemborong melayu, mereka telah tertipu…mungkin bunga yang dikenakan dengan menurunkan harga . Peniaga-peniaga cina ini mempunyai barisan broker-broker melayu untuk membeli tanah-tanah orang melayu. Sungguh banyak tanah orang kampung sudah dijual dan ditanam sawit! Nampak macam susah-dan itulah yang sering diutarakan, tapi dah setaraf jutawan dengan aset-aset yang dimiliki..begitu juga pekedai runcit cina di kampung melayu-seluar pendek dan bersinglet, kadang-kadang tak berbaju dan berkasut. Tunjuk muka kesian bila kita tawar menawar sebab tak untung. Cuba kita ikut ke bank setiap malam, dia akan cash deposit dengan jumlah gaji sebulan gurubesar. Semuanya duit melayu `tak pe’. Jangan tertipu dengan penampilan..

Langkah mudah 4 (perikanan)

1. Para nelayan perlu jual sendiri dari hasil titik peluh mereka. Pemborong cina di jeti-jeti nelayan melayu memang kaki sembelih. Contohnya ikan kembung rm 2.50 dia beli kat nelayan melayu…kita beli depan mata nelayan melayu rm 4.00. Tanpa kepanasan dan kesejukan, cina tu dapat rm 1.50 sekilo bersih….nak beli kat melayu tak boleh sebab hasil tangkapan dia, cina tu borong habis tiap-tiap hari.. Dia berhutang petrol dan pembelian pukat.. Perlu buat persatuan dan jangan bagi cina buat menyibuk dalam persatuan..
Langkah mudah 5 (keperluan makanan)

1. Inilah langkah yang paling berkesan, cepat dan yang amat dahsyat untuk melihat hasilnya. Purata perbelanjaan dapur orang melayu seisi rumah adalah rm 500 sebulan dan anggaran mudah kuasa beli melayu adalah 5 juta sahaja. Jumlahnya adalah rm 2.5 billion..
2. Apa yang anda makan hari ni?? Nasi…pastikan beras faiza..ada banyak beras melayu lagi…tak menonjol lagi..lepas ni kita boleh nampak..goreng ikan pakai minyak apa??? Pastikan saji (felda) dan aliff (sime darby)..
3. Minum kopi hang tuah dan banyak lagi kopi melayu…gunakan susu pekat manis saji…ini adalah sebahagian kecil dari keperluan kita…jadikan dari hujung rambut kehujung kaki dan perut kita, guna dan makan produk muslim..
4. Banyaknya produk muslim kat pasaran tapi cina dah boikot untuk memasarkannya..rujuk blog ppim, produk muslim,gap, produk mukmin dan banyak lagi….mencari dan terus mencari..kalau anda mempunyai kedai terus hubungi kilang atau pengedarnya….jutaan melayu sedang menanti produk muslim di pasaran!!!

5. Buat konsortium pemborong melayu. Buat agen disetiap negeri dan lantik pemborong… gunakan persatuan peniaga melayu yang selama ini tak menguntungkan sangat bangsa melayu…masih dok cover cina bila berlaku diluah melayu nazak, ditelan mati cina….asyik dok luah walaupun sayang…

langkah mudah 6 ( perang saraf)

1. Gerak gempur kepada keluarga dan saudara terdekat..nyatakan pendirian bukan berdasarkan parti…inilah jihad ekonomi!! Katakan `no’ pada kedai cina…tanamkan penyesalan jika terpaksa juga membeli satu barang yang sangat perlu dikedai cina… walaupun harganya 20 sen!!!!!sedar! Anda dan saya perlu sedar..setiap sen yang dibelanjakan akan menghancurkan bisnes melayu!!
2. Gunakan konsep mlm. Setiap seorang tarbiah 5 orang….tidak kira dari tidak tahu abc atau aliff baa taa..itu dah di kira seorang!!
3. Gunakan kuasa beli anda dikedai cina…tanya produk melayu yang tiada dan tidak berkompromi. Tiada produk melayu jangan beli. Akhirnya jika sudah 10 orang sehari bertanya tentang benda sama, tauke cina terpaksa mengambil juga produk melayu dari pemborong cina atau melayu..mereka takut dan tertekan jika pelaburan ratusan ribu hancur dek produk melayu yang seribu dua tu…itulah kejayaan pertama kempen ini!!!!
4. Gunakan kuasa beli anda di kedai melayu atau india….di kedai melayu yang perlu ditekankan..sebab di sinilah semuanya akan bermula… disinilah semua produk melayu akan di pasarkan….apa guna kedai melayu laris dan laku dari produk bukan melayu..melayu hanya dapat untung runcit sahaja…amaran dan teguran perlu dibuat setiap kali kekedai tersebut. Ubah corak pesanan kepada pemborong…produk melayu diutamakan…tiada alternatif baru bawa masuk kedai…jangan tipu pembeli melayu…ramai lebih tahu dari anda!!!!
5. Kempen kena bermula dari janin dalam kandungan lagi…beri ibu makanan dari produk melayu..dalam buaian lagi catatkan dalam minda mereka yang masih merah ini hanya ada produk melayu yang boleh digunapakai!!!jika didapati budak-budak terbeli dikedai cina walau rm1, teguran keras amat diperlukan.. Jika tidak dewasa kelak mereka akan berbelanja rm 100 pulak dan seterusnya sebahagian besar gaji mereka di laburkan kekedai cina..pelaburan yang sia-sia dan memudaratkan!
6. Semai,tanam dan baja sikap pentingkan produk melayu bagi anak-anak sekolah. Walaupun kantin melayu,tegur dan pulau jika masih menjual produk cina. Contohnya tidak menggunakan miinyak masak aliff/saji dan susu pekat saji. Bangkitkan isu yang paling mudah untuk cari kesalahan..dan tidak membebankan. Hanya ucapan/teguran/saranan selama 5 saat….sambil senyum ada makna!!!akan sedar makcik kantin ni bila selalu di soal…
7.. Bila anda membeli pisang goreng..sambil menunggu tanya minyak jenama apa yang digunakan?? Jika bukan saji/aliff tetap beli rm 3.00 tetapi buat lawak jika makcik guna minyak aliff/saji saya beli rm 3.00 lagi sebab makcik menyokong produk melayu!!

8. Iklan! Iklan!iklan! Peniaga melayu jangan kedekut membayar untuk iklan… ! Kami sedang menanti..masukkan label produk muslim….jangan takut…kami sedang menunggu…!!!!

9. Perang saraf tahap 3 adalah rangkaian penggunaan semua saluran mediacetak dan elektronik, semua laman sosial, pengedaran risalah di rumah, premis melayu dan masjid tentang jihad ekonomi islam dan sokongan padu yang telah terbukti dan kini ke fasa seterusnya untuk menjadikan ia satu gaya hidup baru umat melayu islam dibumi malaysia!!!

Kesan-kesan

1. Pusingan modal perniagaan melayu amat besar….diulangi…amat besar!!!

Anggaran rm 4-5 billlion sebulan. Setahun jadi lebih kurang rm 50 billion. Itulah kuasa beli kita!!! Nisbah peniaga melayu berbanding jumlah keseluruhan melayu/bumiputrata adalah kecil…berapa ribu bangsa melayu akan jadi jutawan setiap tahun????
2. Bisnes-bisnes baru wujud…peniaga-peniaga baru akan tumbuh seperti cendawan lepas hujan…fenomena ini pasti dapat dilihat setahun sahaja selepas gerak gempa ini melanda melayu…sokongan 100%...kami nak peniaga sediakan perkhidmatan/ barangan sahaja…anda buat ..kami sokong..
3. Bisnes-bisnes cina akan dipenuhi lubang yang ditutup selama ini…ekonomi mereka sudah goyang.pusingan modal makin berkurangan…kos tetap masih sama dan makin bertambah dengan menambahkan iklan-iklan. Keuntungan makin susut.yang ada modal banyak dapat bertahan..berapa lama mereka dapat bertahan jika graf keuntungan makin jatuh.. Peniaga melayu yang dah kaya mula menyusup masuk kedalam bisnes yang bermodal tinggi dengan mendirikan kilang baru atau membeli kilang –kilang cina yang sudah muflis. Pemilik kilang bertukar tangan…kini pekerja islam tidak risau lagi kerana di larang bersembahyang jumaat…

4. Menawarkan peluang pekerjaan kepada muda mudi melayu dari jawatan atasan hingga bawahan..guna tenaga penuh kaum melayu dapat diicapai..
5. Orang cina tidak berani membuka kedai-kedai dikawasan melayu lagi..yang sedia ada sudah nyawa-nyawa ikan…sudah berkira-kira untuk berpindah.. Mereka kini tertumpu dikawasan sebangsa mereka sahaja. Dengan penawaran bisnes yang bertambah dan kuasa beli yang sama, keuntungan mula menurun hingga ramai yang sekadar cukup makan..pada masa itu mereka sudah goyah dan bercakaran sesama mereka untuk berebut tempat berniaga di kawasan yang padat..ramai orang kaya mereka berpindah ke singapura, australia, new zealand. Kanada dan usa kerana malaysia bukan syurga dunia mereka lagi….
6. Bertambahnya jumlah jutawan dan dermawan melayu… puz juga makin makmur!! Wujud banyak yayasan –yayasan baru…semuanya untuk memakmurkan islam dan melayu…pusat-pusat tahfiz dan asrama-asrama sekolah pondok amat selesa dengan sumbangan ramai dermawan..
masalah utama majoriti org2 melayu...bila dh kaya, dia xnak kayakan masyarakat/komuniti melayu...tp dia akan jadi kedekut baghil dan menjadi sombong dan bongkak....kemudian bermula la episod tmbh bini dan beli kereta baru...
 

ooz

Active+ Member
Joined
May 24, 2008
Messages
2,762
Reaction score
282
Points
41
masalah utama majoriti org2 melayu...bila dh kaya, dia xnak kayakan masyarakat/komuniti melayu...tp dia akan jadi kedekut baghil dan menjadi sombong dan bongkak....kemudian bermula la episod tmbh bini dan beli kereta baru...
yep, macam den tekan kat thread lain..
mewarisi empayar, tapi lembab expand, joli sana foya sini, sekadar maintain lifestyle..bantuan/support dari gomen untuk bina empayar perap untuk kegunaan keturunan sendiri aja..

dah kaya pulak, terus relax, tak bina empayar yang lebih kukuh untuk orang sekeliling dia (staff2) bina hidup lebih selesa..
tu orang kata penting isu keberkatan dan keikhlasan kot..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register