Langkah mudah kempen beli barangan melayu

CG Sponsors




jku8505

Active+ Member
Joined
Sep 11, 2009
Messages
2,672
Reaction score
17
Points
25
yang ini aku setuju.

jadi customer hanya kerana penjual itu fit kriteria tertentu yang tak ada kena mengena dengan bisnes, hanya kasi ruang kat peniaga tak berkualiti.




tolak servis melayu sebab tak percaya melayu, cina pun tak semua reti buat kerja.
tolak servis cina sebab nak tolong melayu, melayu pun ramai yang kerja tak semenggah.

give credit where it's due. nilai orang yang nak buat kerja berdasarkan kualiti kerja.
x cuba x tahu...
semua mind set ingat cine nie kerja lebih berkualiti... padahal ade yg teruk
nampak jer melayu bzns... otak dah set melayu keje x betul...

cuba dulu baru menilai...
 
Sponsored Post

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
x cuba x tahu...
semua mind set ingat cine nie kerja lebih berkualiti... padahal ade yg teruk
nampak jer melayu bzns... otak dah set melayu keje x betul...

cuba dulu baru menilai...
aku sendiri pernah jadi mangsa senario yang kau kasi tu.

tak nak melayu punya pasal orang ambil cina, last-last cina tu pun buat tak semenggah.

maka sebab tu pendirian aku penilaian harus objektif.



kalau cina naik, biar cina yang berkualiti.

kalau melayu naik, melayu yang berkualiti.
 

smithmagge

Super Active Member
Joined
Apr 10, 2010
Messages
6,635
Reaction score
189
Points
73
x cuba x tahu...
semua mind set ingat cine nie kerja lebih berkualiti... padahal ade yg teruk
nampak jer melayu bzns... otak dah set melayu keje x betul...

cuba dulu baru menilai...
Pendapat bro ni saya setuju...kerja takde la kualiti mana pakoknya yang lebih...tambah2 kalau mekanik kereta motor..
 

miezanq

Active Member
Joined
Dec 27, 2011
Messages
1,023
Reaction score
9
Points
30
senang cerita tak payah kasi hutang.

kecuali kalau memang tahu orang tu susah.
kawasan kampung bro.. bukan semua org ada duit dlm tgn.. yg ada tggu duit sawit, tggu duit anak kirim, tggu laki balik outstation.. x dibagi kesian pulak bro nti.. ye la, sama2 manusia kn.. kita pun kadang2 fikir jugak org punya masalah.. tp last2, kita yg pening kepala..:)):)):))
 

sanz

Super Active Member
Joined
Jul 30, 2008
Messages
5,911
Reaction score
481
Points
81
cube ko tanya cina... berapa kerat yg nak datang kedai melayu selain kedai makan...
jgn cakap yg TT nie rasis jer... kaum lagi satu lagi rasis...
try la meniaga dalam kelompok cine... berapa kerat nak support ko
tu la bro. yang heran tu aku lagi ramai client cina n india berbanding melayu. dulu kerja dengan company cina dia pulak ramai client melayu.

pernah sembang dengan member lama aku la. dia ni cina. member sejak sekolah lagi. dia kata lagi senang buat bisnes dengan melayu.

senang kata la.. kita ni ada racist.. dia pun ada racist.. racist ni lumrah manusia.. even dulu kat US pun orang putih racist dengan org itam. sekarang ni dah ok.

tapi kat sini point aku adalah sebagai pengguna kualiti dan harga tu yang penting. sebab client aku yang bukan sebangsa ada cakap macamtu kat aku. dia tak amik servis bangsa diorang tapi amik bangsa lain.
 
Last edited:

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,284
Reaction score
367
Points
131
Kalau nak laksanakan kita kena byk bersabar,mesti pengusaha melayu sebok nak melayan pelanggannya sbb terlalu ramai jadi servis agak lambat la skit sbb ade que.
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
151,302
Reaction score
20,826
Points
1,661
kena racist..klo tak sampai bila kita nak kena tipu dgn procuk cina yg nama produk guna nama melayu siap tulisan jawi lagi..

produk dgn tulisan jawi confirm bangsa die sendiri xkan beli punya, sama mcm produk dgn tulisan cina melayu mesti xnak beli

ada ke melayu kuakan produk pstu tepek tulisan cina?
 

LIGAN

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2011
Messages
789
Reaction score
49
Points
20
Nk tolong melayu dlm berniaga..tapi malayu isley susah nak byr hutang..so mcm ne nk tolong...huhu
jgn banyak alasan bro...nie salah satu cabang jihad untuk membantu org islam/melayu sebab org melayu bayar zakat bro....think positive ok...:)cgrock
 

v2world

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2013
Messages
522
Reaction score
0
Points
10
idea yang bagus..
utamakan melayu dahulu..
 

mnizam79

Fun Poster
Joined
Aug 28, 2012
Messages
387
Reaction score
64
Points
20
Memang cuba support orang kita berniaga. Selagi boleh support, kita support.

Tapi kepada usahawan Melayu, tolonglah perbaiki customer services. Bukan semua, tapi aku selalu berdepan dgn masalah ini.

Pengalaman sendiri;

1. Ingin beli perabot rumah, setealh survey banyak kedai, try pi satu kedai Melayu ni. Cadangnya nak beli kat situ walaupun harganya lebih kurang 20% lebih dari kedai2 perabot milik bangsa lain. Ingat nak support Melayu.

Kebetulan aku sampai kedai tu, waktu tengah hari. Masa aku sampai, semua pekerja termasuk majikan kedai tu tgh lunch kat depan kedai. Tuan kedai tu jemput aku tgk2 dulu perabot nak beli sementara diaorg lunch. Oklah, xpe. Aku pun usyar la perabot yang aku nak beli. Bila dah jumpa, aku panggil la diaorg. "Sekejap ya Bang. Makan kejap", balas diaorg. Oklah. Aku tunggu dekat 1/2 jam diaorg lunch sambil berborak dan hisap rokok. Sampai aku tawar hati dah nak beli. Last2, aku blah aje. Tolonglah, kalau nak berniaga buat cara nak niaga.

Cuba pergi kedai Cina, diaorg biasanya akan tinggalkan makan tu, layan kita dulu. Aku xdela cakap diaorg ni bagus. Byk gak yang auta dan servis teruk gak. Tapi disebabkan kedai diaorg ni banyak, kita banyak pilihan nak pi kedai yang mana.

2. Aku pilih kontraktor Melayu buat kerja2 minor renovation rumah baru aku. Mulanya cadang nak amik kontraktor Cina (kawan aku). Tapi quotation mahal sikit dlm 10% - 30% tgk kepada item yang aku nak buat. Jadi aku lantik la kontraktor Melayu ni sebab harga dia murah sikit dan aku tgk hasil kerja dia pun ok.

Untuk permulaan ni, aku cuma buat plaster ceiling dan grill sahaja dulu. Apa yang aku bengang ni, grill rumah aku. Aku dah inform, apa2 hal sebelum pasang, call aku sehari awal. Boleh aku tgk dulu sebelum pasang. Ni, call pun tidak, tau2 dah pasang. Kalau ok dan betul takpe. Ni dahlah design salah. Pastu x seragam pulak. Lain tingkap lain design. Giler apa. Grill untuk sliding door lagi hampeh. Jauh lagi besar dari sliding door kaca. Ada 3 panel, tapi design x seragam. (2 panel sama, tapi satu lagi boleh lain). Main tangkap muat aje. Aku reject suruh diaorg buka balik, buat baru.

Apa yang aku bertambah bengang, sekali lagi diaorg buat hal, pasang x bgtahu aku. Nasib baik grill tingkap dah betul. Tapi Sliding door punya grill masih bermasalah. Terlebih besar dan 3 panel x sama design. Aku reject lagi sekali.

Bukan apa aku luahkan kat sini, berniagalah dengan jujur. Dalam hal ni, aku masih belum rugi lagi dari segi kewangan, sebab aku byr on progress dan hasil kerja diarog. Tapi aku rugi masa aku. Malah lebih penting, kontraktor tu sendiri dah rugi dari segi kewangan dan masa diaorg. Produk reject.

Aku akui, memang ramai kontraktor Melayu yang ok. Kawan2 aku yang Melayu pun ada yang tip top gak. Tapi diaorg duduk jauh dari rumah aku dan pada aku, x berbaloi utk diaorg buat minor renovation rumah aku.

Moralnya, apa yang kita buat, kenalah jujur dan amanah. Apatah lagi, berniaga ni amat digalakkan dalam Islam. Perbaiki servis kita, berikan perkhidmatan yang tip top. Muhasabah utk diri sendiri juga.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register