BTC USD 17,096.1 Gold USD 1,798.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

langkah-langkah untuk menjadi kontraktor elektrik

syahmifx

Fun Poster
Messages
135
Joined
Aug 24, 2010
Messages
135
Reaction score
1
Points
15
salam warga cg..
buat mase nie saya dalam proses untuk habiskan study saya dalam degree elektrikal eng..so, saya pikir2 lps hbs je study saya sy nk bukk satu syarikat elektrikal...pe langkah2 y perlu saya ambil atau ade tuk jd kontraktor elektrikal...mne lah tau lps hbs study leh bukk satu syarikat n just dapat projek kecik je dlu..harap otai2 kontraktor dalm cg nie dpt share ilmu...
 
Sponsored Post

eijai

Fun Poster
Messages
641
Joined
Dec 7, 2009
Messages
641
Reaction score
7
Points
15
aku pon berminat nak jadi kontraktor elektrik...skang ni tengah amik course wiremen kat kl ni....ade sape2 tak yang jadik contractor elektrik yang boleh bagi tips kat sini
 

azlalchedin

Banned
Messages
2,436
Joined
Apr 2, 2006
Messages
2,436
Reaction score
228
Points
33
1. Daftar dgn SSM
kos anggaran :
RM 100.00 = enterprise
RM 2000.00 ++ = sdn. bhd

2. Daftar dgn JBE (kena ada wireman 3 fasa + endos @ tengok 'bidang' u nak ambil)
kos anggaran :
Beli peralatan pengujian dsb = RM 2000.00
Jika sewa lesen wireman = RM500.00 ++ 1 bulan (dibayar setiap bulan)

3. Daftar dgn EPF & Socso
kos anggaran :
Caruman EPF & Socso = RM 1000.00 ++ utk 3 bulan bagi 2 org pekerja (wireman)

4. Daftar dgn PKK @ apply taraf bumi
kos anggaran :
RM 500.00

5. Daftar dgn CIDB
kos anggaran :
RM 500.00

6. Daftar dgn TNB, Telekom, Indah water dsb .....

*********************
Banyak modal .... yea tak ?
Cara paling mudah .... guna dulu syarikat org lain ...
kemudian pelan2 setup sendiri punya ...
 

Dagang2u

Fun Poster
Messages
897
Joined
Dec 2, 2010
Messages
897
Reaction score
0
Points
15
salam warga cg..
buat mase nie saya dalam proses untuk habiskan study saya dalam degree elektrikal eng..so, saya pikir2 lps hbs je study saya sy nk bukk satu syarikat elektrikal...pe langkah2 y perlu saya ambil atau ade tuk jd kontraktor elektrikal...mne lah tau lps hbs study leh bukk satu syarikat n just dapat projek kecik je dlu..harap otai2 kontraktor dalm cg nie dpt share ilmu...

Belajar bagi habis dulu yer TT, keje cari pengalaman dulu dengan berlambak2 kontraktor elektrik yang ada...lepas tu pikirlah nak buka company tu mcm mana....:)cgrock
 

aiman27

Active+ Member
Messages
4,608
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
bagus gak thread ini.. tp sblm nak jd kontraktor sndri kerja dulu dgn org lpstu amik sub dulu. kemudian baru aku cadangkan buka company sendiri...
 

arejepth

Freshie
Messages
7
Joined
Jan 14, 2011
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Bagi saya apa yang diatas tu memang perlu... walaubagaimanapun modal kene ada, at least 5k-10k for first time running... jalan je projek dulu and slow slow setup seperti JBE, cidb dll..belajar buat projek kecik kecik. perbetulkan kesilapan. pas tu try improve dari semasa ke semasa..
 

usahOne

Super Active Member
Messages
7,192
Joined
Jan 16, 2007
Messages
7,192
Reaction score
11
Points
65
salam warga cg..
buat mase nie saya dalam proses untuk habiskan study saya dalam degree elektrikal eng..so, saya pikir2 lps hbs je study saya sy nk bukk satu syarikat elektrikal...pe langkah2 y perlu saya ambil atau ade tuk jd kontraktor elektrikal...mne lah tau lps hbs study leh bukk satu syarikat n just dapat projek kecik je dlu..harap otai2 kontraktor dalm cg nie dpt share ilmu...

bro skrg ni lesen PKK dr E ke A telah dibekukan..kontraktor baru tidak boleh apply kecuali dgn CIDB shj...klu nak cari job kerajaan perlu ada lesen dr PKK dan bergantung pd nilai job tersebut..klu F bawah 250k...sampapi skrg kerajaan xbagi apa2 perkembangan terbru...
 

AsrulFadzli

Freshie
Messages
1
Joined
Nov 19, 2022
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
bagus gak thread ini.. tp sblm nak jd kontraktor sndri kerja dulu dgn org lpstu amik sub dulu. kemudian baru aku cadangkan buka company sendiri...
tulah kan bgus thread yg macam ni skurang kurangnya aku tahu lebih sedikit ilmu macam mana nak buka perniagaan sub kontaktor elektrik ni..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register