Landasan bengkok akibat cuaca panas punca tergelincir

CG Sponsors




eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
GURUN 15 Feb. – Landasan mengembang dan tidak sejajar akibat cuaca panas terik menjadi punca 28 gerabak kereta api barang tergelincir di Kilometer 58.75 berdekatan Stesen Kampung Guar, Guar Chempedak, dekat, sini, semalam.

Presiden Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Dr. Aminuddin Adnan berkata, siasatan awal di tempat kejadian mendapati rel besi landasan mengembang dan bengkok akibat cuaca panas.

Kerja-kerja baik pulih dijangka siap petang ini dan jadual perkhidmatan kereta api penumpang dan barang akan kembali beropreasi seperti biasa, katanya kepada pemberita ketika meninjau kerja baik pulih landasan dan mengangkat gerabak yang terbalik dekat sini hari ini.

Dalam kejadian jam 4.48 petang semalam, kereta api tersebut membawa muatan barang berasaskan getah dan sedang dalam perjalanan dari Padang Besar ke Butterworth. – Bernama
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Besi kualiti apa yang depa guna sampai boleh bengkok sebab cuaca panas :-?:-?:-?:-?
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
seb baik bukan gerabak penumpang.....
 

ahbond

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2005
Messages
4,367
Reaction score
66
Points
30
Ke...ader "kutu" songlap kualiti besi rel nie....hahaha..nak untung lebih kot...maklumlah banyak nak cover...hahahaa
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Ke...ader "kutu" songlap kualiti besi rel nie....hahaha..nak untung lebih kot...maklumlah banyak nak cover...hahahaa
Kuatnya gigi 'kutu' tu sampai besi pun boleh dikerkah :-?#:-S:))
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
Besi kualiti apa yang depa guna sampai boleh bengkok sebab cuaca panas :-?:-?:-?:-?
mana2 besi pun akan mengembang apabila panas....:">:">:">

sebenarnya besi tuh bengkok kerana bertemu dengan rel yang bersebelahan yang turut juga mengembang....

jarak anatara rel memainkan peranan penting....

selama nih tak bengkok sebab time besi mengembang still cukup ruang untuk mengembang...

nih kes terlampau panas, so tiada ruang yang cukup untuk mengembang sampai berlaga dengan rel bersebelahan yang menyebabkab bengkok......
 

mangkaq

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2008
Messages
8,834
Reaction score
71
Points
75
Cuaca agaknya lebih panas berbanding hari2 laen...tak pnah agaknya mengembang sebegitu rupa!!
 

adissa7

Fun Poster
Joined
Aug 29, 2006
Messages
117
Reaction score
4
Points
15
mmg sekarang ni terasa sangat panasnya. tak leh tahan lepak kat luar lelama. ni baru panas dunia je... isk isk isk
 
Sponsored Post
Top
Log in Register