Land Banking / Perbankan hartanah sejauh mana pengetahuan kita tentang konsep ini??

CG Sponsors




fullmetalpanic

Junior Member
Joined
Dec 12, 2010
Messages
71
Reaction score
1
Points
11
kalau nak memulakan hartanah, baik baca buku azizi ali pasal pelaburan hartanah. Modal besar, kena fikir masak2 dulu sebelum terjun dalam pelaburan ini. Paling penting ilmu tentang investment....sebiji dua baca buku tak cukup lagi....tu tak masuk pengalaman lagi. Buat masa ni saya mmg ada angan-angan nak bergiat....tp tunggu modal dan ilmu cukup skit. Mulakan dengan pelaburan yang murah dan kecil dulu, bila dah berjaya baru upgrade
 
Sponsored Post

ais_kepal

Freshie
Joined
Dec 11, 2007
Messages
37
Reaction score
0
Points
6
salam,

Ayah saya pernah buat, Kalo nak buat benda nih kene tau detail, sbb secara amnya nampak senang "the devil are in the detail" benda2 kecik yg boleh buat rugi. Pastu kene tau jugak procedure dan process yg terlibat, sbb tak salah saya lain negeri proses dia lain sikit.

lepas tu kene ingat bila kelulusan tukar status dah dapat kita diberi masa tertentu (tak ingat berapa lama) untuk bayar premium, jumlahnya ikut saiz tanah, kalo tak bayar status takkan tukar.

Lepas semua selesai, kalo nak naikkan lagi nilai tanah sblm dijual, boleh lah mula start tambun tanah dan buat jalan asas (batu gravel) untuk kenderaan berat masuk.

kalo tanah tu ada bukit2 lagi bagus, sbb sebelum kita jual tanah kepada developer, kita jual dulu isi tanah merah, kadang ni pun boleh untung banyak. pastu bila tiba masanya dan kene harganya boleh kita jual tanah tu.

Buat ni kene banyak sabar, terutamanya nak handle birokrasi, sbb macam kat terengganu, proses permohonan tukar status dekat pejabat tanah, lepas tu diorang akan proceed ke mesyuarat negeri di KT, masa ni kita tak tau berapa lama utk lepas.
 

NurussalamAziz

Active Member
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,769
Reaction score
103
Points
38
mula dengan kos yang kecik2 dulu, kalau silap step pun tak teruk jatuhnya. Kalau trus main amaun besar, untuk sabut timbul.. Lebih baik kenal selok belok dari tembak membabi buta.
 

azhan_zamiri

Legendary Member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
16,035
Reaction score
2
Points
115
tt macam mana kita nak join di org?ada dia buka saham / pelaburan yg kita boleh join / maksud tt kita beli tanah n tukar status n jual pada pemaju?klo gitu yg btl2 ada modal je boleh bt,klo blh dipecahkan dlm bentuk saham mgkn ramai yg blh join tapi klo nak beli tanah sebidang n tukar status lps 2 tggu pulak nak jual ermmm mybe xramai yg blh bt.idea tt 2 bagus untuk org yg ada modal n berkemampuan cari modal
 
Sponsored Post
Top
Log in Register