kwsp 11% or 8%

CG Sponsors




tabor

Fun Poster
Joined
Jul 28, 2008
Messages
564
Reaction score
2
Points
15
Credits
0
salam..

saye ade mendapat email yang cukup simple smlm..

just remind untuk kite buat simpanan epf sama ada 11% atau 8%

hmm yang musykilnye ntah btol ntah tidak..

kataknlah bulan2 total salary RM4k
so epf kalo 11% = RM440

balance = RM3560.. so pcb kene bayar brape agak??

kalo 8% = RM320
untung laa dalam RM120
balance RM3680.. so brape plak PCB kene bayar..

aku tak brape paham sangat.. kalo ade yang terer bab nih bleh share2 kat cni..

:)
 
Sponsored Post

Sepatu Buruk

Fun Poster
Joined
Apr 4, 2008
Messages
117
Reaction score
0
Points
10
Credits
0
PCB baseb on taxable income. Taxable income lak maximum tolak EPF RM 500.

Contoh;
Gross + allowance = 4000
EPF 8% = 320 (maximum boleh tolak RM 500 sebulan)
Taxable income = 3680 <--- tax akan based on samada single, married wife working no kids, married wife working with kids(1,2,3,etc), married wife not working no kid, married wife working with kids.

Untuk contoh di atas, katalah wife working with 2 kids(kids dikira bawah tanggungan suami, maka tax untuk wife dikira sebagai single)

Tax = RM73 rujuk page 2, band RM 3651 - RM 3700
SCOS0 = appro RM 20

Net income = RM 3587 (lebih kurang)


Jadual berkala PCB
http://www.hasil.org.my/melayu/pdf/Jadual_PCB2004bm.pdf
 

ichiban

Active+ Member
Joined
Jun 21, 2007
Messages
2,782
Reaction score
0
Points
20
Credits
0
aku nyer company semua tukar 8%...klu nak 11% gak kena isi borang epf apa entah...:(scam
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,112
Reaction score
239
Points
83
Credits
0
Ini aku copy dari email yg sampai box aku...

English Translation :



Assume monthly basic salary is RM4000.

- If your monthly EPF contribution is 11% ( RM440 ), taxable income = RM3560, income tax payable = RM77.

- If your monthly EPF contribution is 8% ( RM320 ), taxable income = RM3680, income tax payable = RM109.

Makna mcm dapat duit duit dari less EPF sebanyak RM140 klu pilih 8%, tapi tax naik plak kena bayar tambah RM32....so bersih dapat la RM108...

Ada 2 situasi rasanyer....klu sesapa yg salary + income rendah dan tak kena tax mmg dapat bersih la...
tapi yg salary + income tinggi dapat kureng sikit dan sumbang lagi duit lebih pada govt dgn pertambahan cukai...

macam govt ni buat serampang dua mata....pekerja gaji rendah akan sumbang 3% dlm belanja domestik...dan pekerja gaji tinggi akan sumabng melalui tax...
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Credits
0
salam..

saye ade mendapat email yang cukup simple smlm..

just remind untuk kite buat simpanan epf sama ada 11% atau 8%

hmm yang musykilnye ntah btol ntah tidak..

kataknlah bulan2 total salary RM4k
so epf kalo 11% = RM440

balance = RM3560.. so pcb kene bayar brape agak??

kalo 8% = RM320
untung laa dalam RM120
balance RM3680.. so brape plak PCB kene bayar..

aku tak brape paham sangat.. kalo ade yang terer bab nih bleh share2 kat cni..

:)

tak yah nak susahkan pala otak...pi pejabat KWSP isi borang nak tetapkan 11%

tak ada banyak beza pun tambahan bulanan dari potongan tu sedangkan kita yang buat pengurangan tu akan rugi jangka panjang...
 

tabor

Fun Poster
Joined
Jul 28, 2008
Messages
564
Reaction score
2
Points
15
Credits
0
Ini aku copy dari email yg sampai box aku...

English Translation :



Assume monthly basic salary is RM4000.

- If your monthly EPF contribution is 11% ( RM440 ), taxable income = RM3560, income tax payable = RM77.

- If your monthly EPF contribution is 8% ( RM320 ), taxable income = RM3680, income tax payable = RM109.

Makna mcm dapat duit duit dari less EPF sebanyak RM140 klu pilih 8%, tapi tax naik plak kena bayar tambah RM32....so bersih dapat la RM108...

Ada 2 situasi rasanyer....klu sesapa yg salary + income rendah dan tak kena tax mmg dapat bersih la...
tapi yg salary + income tinggi dapat kureng sikit dan sumbang lagi duit lebih pada govt dgn pertambahan cukai...

macam govt ni buat serampang dua mata....pekerja gaji rendah akan sumbang 3% dlm belanja domestik...dan pekerja gaji tinggi akan sumabng melalui tax...


kalo camni bro ramai gak sebenarnye orang mesia yang gaji lebih dari RM2500 sebulan..
free2 bagi wuit kat gorment..
walopun mende tu tax tapi cam sengaje nak tambah duit poket diorang jer..
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
Credits
0
Apa yang dapat disimpulkan di sini adalah seperti berikut:

Sekiranya kita pilih untuk contribute 8%, hasilnya nanti kita akan end up dgn mengkayakan "gomen" sebab kita bayar tax lebih. Jangan ingat EPF potong sikit kita boleh enjoy dgn duit hasil titik peluh kita. Yang untung "gomen" jugak. Pandai tol Jib. :mad:

Ada option lain selain dari kekal kepada 11%. Max kan contribution EPF kita kepada 15%. Hasilnya, walaupun kurang gaji kita dapat bulan2, tapi tax yg kita bayar pun kurang. kalau kena gaya, silap-silap langsung tak kena tax. Cukup umur 55 tahun, EPF yg akan dapat pun lebih banyak.

One more thing, naper "gomen" suh kita isi borang kepada individu yang nakkan EPF mereka kekal 11%? Sepatutnya individu yang nak kurangkan EPF contibution kepada 8% la yang patut isi borang? Sebabnya "gomen" tau, walaupun ramai antara kita yang tahu tentang perkara ni, tapi nak isi borang pastu nak submit ke EPF adalah satu bebanan bagi mereka. Ramai yg ambil mudah. Akhirnya ramai yang tak isi borang. Tak isi borang pulak hasilnya "gomen" jugak yang kaya.

Aku suka berfikir setiap apa yang "gomen" buat dengan alasan untuk membantu rakyat, mesti ada sesuatu disebalik "pembaharuan" tersebut. History tells the story. :-?

Bersama ini aku attach sekali Form untuk Mencarum Melebihi Kadar Berkanun.:)

JANGAN LUPA ISI BORANG DAN SUBMIT KE KWSP
Alang-alang dah pegi KWSP tu, cek sekali penama. Pastikan ada penama.
 
Last edited:

afahmi

Fun Poster
Joined
Feb 16, 2008
Messages
127
Reaction score
2
Points
15
Credits
0
korang,
aku tgh cari apa yg terbaik utk buat remaining 3% duit epf tu?
korang ada idea tak?
personally aku taknak guna 3% tu..aku still nak dpt gaji aku seprti aku di tolak 11% :

so ni plan aku utk 3% tu:
1) masukbalik epf jadi 11%
2)) potong direct masuk tabung haji..at least dividen ok lagi dr KWSP.. terdesak bley draw (nnt terguna pulakduit hari tua aku)
3) masuk UT sbb skrg unit UT tgh jatuh gila2v(susah nak withdraw)
4) ada idea lain tak yang lebey bernas?

cepat weh aku nak kena submit borang epf tu..tak tau sama ada nak buat 11% or follow mcm kat atas..

Thanks
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
Credits
0
bagi saper yg takot rugi ngan income tax...jgn risau.. terus gi tukar ke zakat.. abis cite.. mudah2an.. gaji kita lebih berkah.. amin..byr zakat x rugi apa2..dan paling penting..kita telah menunaikn kewajipan kita..
-berzakat lah.. utk kemajuan ummah--
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
Credits
0
masok ASB pon xde kena income tax maaa:p:p..lg untung dr EPF pe:))..jaminan masa depan di hari tua gak:)
moto EPF-simpanan hari tua anda>> hanya wayang:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register