Kursus Pelaburan Emas (SpotGold & Public Gold) @ KLGoldShop.2ya.com

CG Sponsors




akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
FastMarkets penganalisis William Adams adalah sedikit yakin dengan emas tahun ini, katanya dalam ramalan tahunan beliau, kerana pelbagai risiko geopolitik dan dolar yang ke-dilanjutkan.

Harga emas akan purata $ 1,252 setiap auns pada tahun 2015 antara yang tinggi $ 1292 dan yang rendah $ 1,172, katanya. Logam kuning kali terakhir sekitar paras tertinggi empat bulan di $ 1,276.20 / 1,277.10.

"Pemandu dalam pasaran emas yang mempunyai lebih daripada dua tahun yang lalu beralih dari minat pelabur institusi untuk permintaan fizikal dari fabrikasi dan pelabur di bar dan syiling," kata Adams. "Dalam tempoh ini, keyakinan dalam sistem kewangan telah dipulihkan manakala permintaan yang lebih selamat telah jatuh. Dengan pasaran ekuiti menetapkan semua masa naik, kos lepas memegang emas telah meningkat. "

Namun, terdapat pertumbuhan organik dalam permintaan runcit di China, katanya ketika pasaran ekuiti mungkin berjuang atau betul dan perlu kuantitatif mengurangkan permintaan bahan api Eropah untuk bar kecil dan duit syiling.

"Selain itu, kami merasakan harga emas akan mendapat manfaat daripada pengunduran / penyatuan dalam dolar, yang mungkin telah berjalan mendahului dirinya diberikan bahawa Rizab Persekutuan nampaknya tidak tergesa-gesa untuk menaikkan kadar, yang tidak menghairankan memandangkan prospek pertumbuhan global yang lemah, "katanya.

Adams melihat perak, yang merupakan perdagangan terakhir pada $ 17,66 setiap auns, dengan purata $ 17,63 tahun ini antara yang tinggi $ 18,80 dan yang rendah $ 15,71.

Perak telah kembali ke julat yang telah dilaksanakan dalam 2006-2010 sebelum perhimpunan curam yang bermula pada tahun 2010-an, yang berlari-lari ke paras tertinggi berhampiran $ 50.

"Banyak spekulasi yang berlebihan telah itu telah dicuci daripada pasaran perak, kita rasa, yang bermakna ia perlu berdagang asas-asas yang lebih, dengan bunyi yang datang dari kegoyahan pada akhir dana spektrum," katanya.

Industri-pengguna akhir yang tidak tergesa-gesa untuk mengisi kembali dengan prospek ekonomi yang lemah tetapi, dengan pelaburan dalam industri solar-kuasa meningkat dan mungkin agak tidak boleh berubah kepada pertumbuhan ekonomi, Adams menjangka minat pelabur untuk terus komited - ini perlu membenarkan harga perak mengikuti emas yang lebih tinggi.

Dalam PGMs, platinum diunjurkan kepada purata $ 1282, dengan tinggi $ 1407 dan yang rendah sebanyak $ 1,193 - ia kali terakhir pada $ 1259/1269.

Platinum telah baru-baru ini telah diniagakan pada pariti untuk emas, Adams berkata, tetapi terdapat potensi peningkatan dalam kegunaan industri penting bekas platinum yang diberikan dan juga penggunaan barang kemas dan jangkaan defisit bekalan sekali lagi tahun ini

"Cina permintaan runcit / pelaburan untuk logam akan berjaya apabila platinum adalah perdagangan berhampiran dengan harga emas. Pasaran kereta yang perlahan di Eropah dan kerugian platinum yang berterusan daripada bahagian pasaran dalam autocatalysts diesel adalah negatif tetapi kita biasanya berasa asas yakin akan menggesa penstokan semula sekali kegawatan semasa dalam pasaran komoditi yang lebih luas mendap ke bawah, "katanya.

Palladium akan purata $ 860 tahun ini, beliau meramalkan, berdagang dalam julat $ 768-990.

Dengan pasaran yang dijangka mengalami defisit bekalan lain, Adams berkata beliau tidak akan terkejut jika berterusan minat pelabur bersaing dengan permintaan industri. Sesungguhnya, jika pasaran menyimpulkan bahawa trend menurun dalam emas adalah lebih, keyakinan dalam logam berharga per se boleh juga melihat minat pelabur dalam palladium mengetatkan asas lagi.

Adams tempat kedua dalam ramalan emas untuk 2014 di tahunan kajian logam berharga yang LBMA ini pada tahun 2014.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas

Bila harga emas jatuh, tak ramai yang beli emas sebab takut harga emas turun lagi. Mereka akan wait and see. Bila harga emas naik, ramailah yang kelam kabut beli emas sebab takut harga emas naik lagi. Itulah yang saya perhati. Kalau tanya dealer emas otai yang lain pun, saya yakin, mereka pun setuju tentang ‘perangai’ pembeli-pembeli emas ni. Lebih ramai yang beli bila harga naik memuncak berbanding harga turun rendah.

Beli Masa Harga Emas Tak Begitu ‘Seksi’

Lepas nak dekat setahun perhati turun naik harga emas, saya nampak antara masa yang agak baik untuk tambahkan lagi simpanan emas fizikal ialah masa harga ‘statik’. Naik tak, turun pun tak. Sebabnya, bila trend macam ni, harga emas akan melonjak pada bila-bila masa.

Saya pernah beli 3 keping gold bar 20 gram dengan harga RM3,150 daripada customer yang nak tolak balik. Masa tu, harga emas tak begitu ‘seksi’. Tak ramai yang berminat. Nak tolak harga diskaun 6% pun tak ada orang nak beli. Masa tu, ramai orang jual terus pada Public Gold sebab tak dapat buyer. Tapi dua minggu lepas tu, harga emas terus melonjak ke RM3,400! Saya untung 8% dalam masa dua minggu sahaja!
Cara Mengukur Potensi Kenaikan Harga
Saya nak kongsikan cara mudah nak tengok potensi kenaikan harga emas iaitu cuba cek berapa harga tertinggi ia pernah capai. Katakanlah harga gold bar Public Gold 20g pernah cecah RM4,000, tapi harga sekarang ialah RM3,700. Maksudnya, kalau beli pada harga RM3,700, anda akan untung RM300 (4,000 – 3,700)! Sebabnya, perangai harga emas ialah bila ia cecah ke puncak tertinggi, ia akan turun sekejap sebelum mendaki balik ke puncak tertinggi yang baru.
Kalau harga semasa RM3,700, ia akan naik balik kepada RM4,000 nanti. Cuma waktunya yang kita perlu tunggu. Mungkin sebulan dua. Mungkin 3, 4 bulan dan mungkin juga 8 atau 9 bulan seperti tahun 2008! Lagi jauh beza harga semasa dengan harga tertinggi yang ia pernah capai, maksudnya lagi tinggi potensinya akan naik balik.
Jangan Tunggu Harga Paling Rendah
Fenomena ni berlaku sebab bila harga emas memuncak, ramai penyimpan lama akan jual untuk dapat untung. So, harga emas akan turun sekejap sebelum naik ke puncak baru. Bila harga emas turun, orang akan beli balik dan harga emas makin naik, naik, dan naik. Maksudnya, turun dan naik tu fenomena biasa. Jangan risau. Memang mustahil harga naik tapi tak turun-turun. Yang naik, mesti akan turun cumanya, trend harga emas lebih banyak menaik daripada turun sejak tahun 2001 lagi. Saya percaya, trend ni akan berterusan sehingga 10 tahun lagi berdasarkan sejarah emas 1960 – 1980 (20 tahun).
So, kalau nak tambahkan lagi simpanan emas, jangan tunggu harga emas paling rendah. Agak-agak dah rendah dari harga yang pernah capai sebelum ni, beli jer. Jangan tunggu-tunggu sebab tak siapa tahu “how low is low”. Ramai kawan saya yang tunggu harga paling rendah baru nak beli tapi akhirnya terpaksa beli pada harga yang lebih tinggi! Itulah yang saya perhati.
4 Faktor Tak Rugi Simpan Emas

Walauapapun, saya berpegang kepada 4 perkara iaitu:

Harga emas akan naik dalam jangka panjang. Harga turun naik dalam jangka pendek tu adalah biasa. Tak lojik kalau harga naik tapi tak turun-turun.
Emas adalah duit sebenar. Daripada simpan kertas (duit ‘palsu’), lebih baik simpan emas (duit sebenar).
Harga barang naik, harga emas turut sama naik. Orang simpan emas, akan selamat dari inflasi sebab emas mengekalkan kuasa belinya.
Harga emas tak akan jatuh lingkup macam saham. Belum pernah ada dalam sejarah orang bangkrap sebab simpan emas, tapi terlalu banyak sejarah orang bangkrap sebab simpan duit kertas. So, yang mana lebih ‘secure’ sebenarnya?
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Tukarkan Untung ASB Anda Kepada Dinar Emas

Sering kali kita melihat rakan-rakan dan saudara-mara kelam kabut dan tidak sabar menunggu datangnya tarikh keramat iaitu pembahagian keuntungan ASB.
Menyimpan dan melabur itu bagus tetapi sering kali dividen ASB tersebut tersasar dan dibazirkan pada benda yang tidak penting dan merugikan.
Amat jarang daripada kita menggunakan duit tersebut untuk menambahkan pendapatan dan mengandakan keuntungan. Ramai daripada kita terjerat dengan keinginan dan nafsu tanpa berfikir tentang matlamat kewangan jangka masa panjang. Di sini saya ingin memberikan anda 2 pilihan, 2 keadaan di mana kita biasa melenyapkan dividen ASB begitu saja.
Satu cara akan merugikan anda dimana keuntungan dan bonus dibelanjakan tanpa disandarkan kepada apa-apa dan satu lagi cara yang akan menambahkan kekayaan dalam jangka masa panjang (aset).
Cara pertama.
Belanjakan berapa sahaja yang anda mahu keuntungan ASB anda tanpa ada apa-apa sandaran dan berbaki. Percaya atau tidak anda akan merasakan nikmat yang tidak terhingga selepas memiliki barang idaman anda itu..tetapi seminggu kemudian perasaan menyesal akan mula menguasai anda. Dalam sesetengah kes, barang baru pakai seminggu dah nak jual balik (biasanya barangan elektronik) alasannya sebab bosan.
Ruginya memang nyata disitu, setiap barang 2nd hand akan jatuh harga sehingga 50% walaupun barang tersebut baru. Kejatuhan yang begitu banyak semestinya membawa kerugian kepada pembeli pertama. Kejatuhan sebegitu disebabkan barang tersebut telah diistiharkan barang terpakai walaupun baru digunakan satu hari. Bolehkah anda semua bayangkan senario di bawah,
si Amin menerima dividen ASB beliau sebanyak Rm3000. Rm2500 telah digunakan oleh Amin untuk membeli model iphone terbaru beserta dengan pakej-pakej manarik yang ditawarkan. Setelah beberapa hari menggunakan telefon terbaru tersebut Amin merasa menyesal dan bosan. Amin bercadang untuk menjual semula telefon tersebut separuh dari harga asal. Amin kini menyesal tak sudah atas keputusan yang diambilnya tersebut.
Jika anda perasan Amin telah melakukan perbelanjaan tanpa strategi atau lebih senang dipanggil perbelanjaan hangus. Ruginya disini adalah Amin membelanjakan keuntungan ASB beliau sekelip mata sedangkan tempoh untuk melabur mengambil masa setahun sebelum menerima keuntungan dan bonus.
Cara Kedua
Hasil daripada keuntungan dividen dan Bonus ASB tahunan anda belikan emas. Emas tersebut anda boleh simpan untuk perlaburan dan kecemasan. Anda tidak akan kerugian apa-apa disini.
Sekiranya anda terdesak sangat inginkan sesuatu contohnya seperti keinginan Amin untuk memiliki iphone tadi apa yang anda boleh lakukan adalah pajakkan emas anda tadi di Ar-rahnu.
Hasil daripada pajakkan anda tersebut bolehlah digunakan untuk membeli telefon iphone anda tadi. Jangan silap saya sebenarnya bukan mengajar anda untuk melakukan pajakan tetapi saya inginkan anda membuat perbandingan berikut :-

  1. Dapat duit keuntungan ASB berlanjakan terus dan hangus..
  2. Dapat duit keuntungan ASB beli emas, pajakan emas tersebut di Ar-rahnu dan beli telefon kegemaran anda. Cukup masa tebus balik emas anda dengan secepatnya.
Perbelanjaan yang disandarkan biasanya lebih berkat dan mengurangkan kerugian dalam jangka masa panjang. Maksudnya segala duit yang kita belanjakan kalau disandarkan tak akan hilang begitu saja kerana ada sandaran yang dibuat. Dalam kes ini Kita sandarkan emas sebagai alat untuk mendapatkan cash (duit).
Lumrah manusia memang sayang akan emas, pengalaman saya sendiri, saya susah nak tidur lena selagi emas yang saya pajakan tidak ditebus balik..akhirnya paling lama boleh saya tunggu untuk tebus balik emas yang saya pajak adalah sebulan ke dua bulan sahaja. Lagi cepat anda tebus lagi sedikit upah simpan yang perlu anda bayar.
Jika anda ulangi kaedah di atas..makin lama nilai emas anda makin bertambah secara tidak langsung anda akan bertambah kaya denga emas.


Kesimpulan
Jika anda sayang akan duit untung daripada dividen dan bonus ASB anda saya sarankan agar anda tukarkan duit tersebut kepada emas. Emas merupakan aset kekal sama seperti rumah dan tanah. Emas adalah terhad dan mahal. Beli emas bermaksud anda menabung untung keuntungan dan perlaburan.










.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim.....

Untuk entry kali ni saya rasa terpanggil nak menulis tentang isu-isu biasa yg timbul dalam jual beli emas ni. Lately ada diantara customer saya yang bercakap tentang promosi emas WAH CHAN, dan tak kurang juga yg bertanya tentang sesetengah kedai yg mempamerkan harga yang murah. Tak dapat di nafikan, saya sendiri selaku pelabur, pembeli dan penjual sudah pasti akan cuba mendapatkan harga terbaik di pasaran supaya pembelian, pelaburan dan perniagaan saya adalah berbaloi-baloi. Tapi nasihat saya sebelum tu survey dan pastikan anda membuat pembelian yang bijak. Okey saya ada story nak share dan ini mmg experience saya sendiri...jom baca :).



PROMOSI EMAS WAH CHAN

Sempena nak raya ni agak menarik juga promosi yang WAH CHAN buat. Sampai kan ibu saya sendiri juga tertarik nak pergi ke outlet WAH CHAN.Sebelum saya terlibat dgn bisnes emas ni, saya dulu pun memang regular customer WAH CHAN. Tapi sejak dah celik emas ni, saya tak lagi beli kat dorang. Walaupun saya sendiri penjual emas, tapi saya tak kan push2 org beli dgn saya..pilihan di tangan pembeli. Untuk memuaskan hati ibu..pada hari Sabtu (28/7/2012) saya sendiri bawa ibu ke outlet WAH CHAN dan bertanya tentang promosi yang di war war kan..ape dia promosi tu?

1) Tukar beli emas lama 100% tanpa susut nilai dgn nilai belian 165++. Menarikkan? siapa taknak...offer takde susut nilai, dapat beli brg pd harga RM 168 segram. Tapi offer ini adalah untuk pembelian barangan berlian sahaja..hahhaha..ibu saya terpercaya dgn iklan menarik ni. Tapi kalau nak trade in emas lama dan beli emas 916 @ 999 susut nilai adalah 20% dan harga jualan sekarang adalah RM 185/g (harga yg ditetapkan fgjam). Now ni, as @ Nov 2012 harga pasaran adalah RM 195/grm

2) Promosi Tanpa Kos Upah. Yang ni pun menarik..takde kos upah tukang emas. Ye lah harga kos upah je dah cecah ratus & kdg2 boleh cecah harga segram emas. Tapi promosi ini hanya jika anda beli barangan 20 gram ke atas, yang mana jika item pertama anda beli berat 20 grm, item kedua dan seterusnya tidak dikenakan kos upah. Kalu budget anda mmg banyak..boleh la beli item 20 grm dulu which cost about RM3700 ( 185 X 20), tu tak termasuk kos upah lagi

3) Promosi trade-in susut nilai 15% . Yang ni pun menarik..sebab kebanyakan kedai susut nilai brg trade adalah 20%~25%. Tapi rupa-rupanya bila saya tanya 15% tu hanya untuk 5 grm pertama sahaja, grm seterusnya susutnilai macam biasa.

4) Promosi beli satu percuma satu. Yang ni lagi la menarik..sape tak nak emas percuma. Tapi promosi ni adalah untuk cincin zirconia( Cincin yang ada batu @ permata). Biasanya cincin yang ada batu permata ni adalah emas 750, sbb emas 916 tak cukup kuat untuk ikat batu pada cincin. Ada juga 916 yg ada batu..tapi tak byk, dan tak boleh la nak guna lasak2, nanti tercabut batu tu. Promosi beli satu percuma satu ni, anda boleh beli mana2 cincin zirconia dan dapat la percuma satu cincin 916 belah rotan. Siapa2 yang nak bertunang @ nak kahwin sesuai la guna promosi ni. Tapi harga cincin zirconia ni, tak dikira berdasarkan berat..harganya dah dikira tetap berdasarkan satu item dan harus anda tahu, harga yang kita bayar termasuk harga batu, tapi nanti bila kita nak trade in @ nak jual batu tu dah tak dikira,emas saja yg dikira..dah rugi...kecuali lah batu tu adalah batu permata @ berlian. Cincin yang ada batu ni pun Arrahnu tak terima. Kalau nak pajak, kena cabut dulu batu tu.

Apa yang bestnya..hari tu, saya sekadar bertanya kalau saya trade in brg 100g berapa gram brg baru yang saya boleh dapat. Jawapan yang Sales person tu bagi ialah : >< 80 g, tu blm termasuk kos upah lagi.
So..soalan saya: Sikitnye..20 grm ilang. Brp susutnilai u kira?
Salesman : lebih kurang 18% saja (dlm hati saya..kalu 18% aku boleh
dapat 82 grm)
Saya: Ya ka..1 grm brapa u kira?
Salesman: Aiyoo u tak tau kira punya (Dlm hati saya.ish..igt aku **** ke)
Saya: Kalau saya nak tukar dgn cash tak mau tukar dgn brg, macam
mana kira
Salesman: Angkat cash susut nilai 30% boleh angkat RM 12950 ( Ayooo
murahnya dorang amik,sdgkan kalu saya jual pd pembeli lebur
saya bleh dpt harga RM 14500)

Strory kat atas ni sekadar pengalaman saya sendiri je..sila kunjungi outlet berhampiran anda untuk lebih kepastian. Dan sila betulkan mana2 pernyataan saya yang salah supaya kita boleh sama2 share.. ;)


KEDAI-KEDAI EMAS LAIN YANG TAKDE BRAND

Kedai-kedai yang takde brand ni macam kedai emas persendirian, yang turun temurun atau online mcm saya.
Contoh mcm Kedai Emas Jelita, Poh Chan Tukang Emas, Kedai Emas Arunamari..dan byk lagi la..kedai2 macam ni kadang2 ada yang jual murah 2~5 ringgit dari market. Kos upah juga agak murah berbanding Wah Chan, Poh Kong, Tomei sbb kedai2 macam ni takde nama besar macam Poh Kong. Promosi pun tak boleh la nak buat macam kedai2 Emas besar dan ternama. Tapi anda harus cek juga,takut2 bukan emas 916. Mcm ibu saya, sblm ni kbyakan emas yg beliau beli di tanda dgn cop tulisan cina, yang mana jatuh jadi emas pound.
(Gred emas ikut mutu :- 999, 916, 835,pound, 750). So careful ye. Anda boleh cek cop emas ni pd cangkuk rantai, bahagian dlm cincin atau gelang.


KEDAI EMAS ONLINE

Macam kedai emas online saya, tapi saya prefer cover kawasan klang valley. Senang saya boleh jumpa customer, dan customer boleh cek, cuba dan tgk sendiri barang tu.Kalau berkenan baru deal untuk beli. Maybe ada kedai online yang offer harga lagi murah dari saya. Tapi tgk juga lokasi,kalau jauh dan pakai pos sahaja... buatnye item yang anda beli tu masa tgk gambar cantik, tapi bila brg dah sampai..rasa mcm tak cantik plak di tangan @ leher..kan ke tak best tu. Selain itu sebab harga emas pun mahal sekarang, anda juga boleh bayar ansuran dgn saya. Harga tetap sama dgn harga waktu anda booking dgn saya. Cuma barang saya akan serah pada anda lepas anda habis bayar la. Kalau anda berminat boleh contact saya utk sebarang pertanyaan. Saya berblog pun bukan sekadar utk bisnes saya je, tapi saya juga nak share knowledge dan bantu apa2 yg patut dgn anda. Sambil bisnes sambil buat kebajikan..boleh gitu ! Tapi kalau ada customer outstation yang berminat dan percaya dgn saya, saya alu-alukan. COD dgn pembelian 3000 ke atas kalau luar Klang Valley.

KESIMPULAN

1) Kalau nak beli emas pastikan anda dapat harga yang di jual di bawah harga FGJAM(refer web www.fgjam.org). Baru lah pembelian yang bijak dan berbaloi

2) Cek kos upah barang..sepadan ke dgn design. Kalau anda rajin survey, anda akan jumpa design yang sama tapi kos upah berbeza. So amik kos upah yg terendah.

3) Kalau trade in brg, pastikan anda tau value barang lama anda. Jgn angguk je bila org kasi harga.
4) Pendapat saya, kalau pembelian yang berbaloi tentulah yang murah dari harga pasaran..saya tak kira la emas tu saya beli dari kedai yg takde brand ke asalkan kita tau mutu brg yang dibeli (916 / 999). Sebab emas Wah chan ke, Poh Kong ke, online ke, emas kedai saya ke...ianya tetap emas..dan bila saya pajak atau jual semula ia tetap di terima. Cuma bezanya adalah nilai sewaktu kita beli..samada nilai yg berbaloi @ tak..
So apapun yang kita nak buat atau beli yang penting mesti ada info dan skit knowledge, baru lah menang membeli menang memakai :) .Before end, check out mcm mana anda boleh dapat barang berharga RM1,875 dengan semurah RM 9.90 je,info lanjut boleh Tengok Sini ye..ok babai..
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Selamat Sejahtera kepada anda semua, artikel kali ini saya bawakn teknik pelaburan emas melalui pinjaman peribadi. Mungkin ada diantara anda mempersoalkan cara ini. Membuat pinjaman untuk beli emas seolah-olah rugi kena bayar "interest" bank. Sebenarnya jawapan ikhlas dari pengalaman saya sendiri yang telah melabur emas sejak 2010, tiada yang rugi sekiranya anda membuat pinjaman membeli emas, malah ia memberi pendapatan pasif kepada anda. Pinjaman kewangan untuk menjana keuntungan diri anda sendiri tidak mungkin merugikan anda.

Ini adalah dari pengalaman saya sendiri, membuat pinjaman membeli emas dan menggabungkan teknik pelaburan emas. Saya akan jelaskan teknik ini kepada anda sebagai perbandingan berdasarkan 2 teknik pelaburan emas, iaitu teknik beli dan simpan dan teknik Projek Semai Emas (PROSES) yang saya praktikkan hingga kini.


1. TEKNIK BELI EMAS DAN SIMPAN
Teknik beli emas dan simpan adalah teknik yang biasa dipraktikkan oleh pelabur emas kerana ia mudah dan tidak memerlukan pengetahuan dalam analisa pasaran emas. Teknik ini tiada risiko dan menghasilkan keuntungan 20-30% setahun. Setiap kali mempunyai lebihan duit anda membeli emas sikit demi sikit, saya ingin mengajukan 1 persoalan kepada anda, adakah anda pernah menyesal dan memikirkan risiko kerugian yang dihadapi apabila anda berhutang untuk membeli sesuatu yang susut nilai dan menjadi liabiliti kepada anda seperti kereta, TV, sofa, peti ais dan seumpamanya? saya yakin anda pasti ada jawapanya.

Tetapi mengapa apabila anda membuat pinjaman peribadi untuk digunakan sebagai pelaburan terutamanya didalam pelaburan emas, anda rasakan rugi ? Bukankah ini menjadikan pemahaman anda tentang pengurusan kewangan sudah terbalik. Malah pelaburan emas telah mencatat rekod keuntungan 12 tahun berturut dengan kadar keuntungan 20% keatas setiap tahun.

Saya berikan contoh yang saya ambil dari pengalaman saya sendiri, anda membuat pinjaman RM 100,000 daripada bank di Malaysia dan kesemuanya anda gunakan untuk membeli emas bagi tujuan pelaburan. "Interest" yang dikenakan oleh bank sekitar 4.8% setahun untuk 15-20 tahun. Kita ambil purata kenaikan emas untuk setahun sekitar 25%, dari pengiraan mudah dengan hanya selama 4 tahun sahaja anda telah menggandakan wang RM 100k anda tadi. Dengan hasil dari pelaburan emas itu anda dah boleh jualkan sebahagiannya dan bayar semula pinjaman RM 100k yang anda gunakan sebagai modal tadi.

Kini anda telah memiliki sejumlah emas bernilai RM 100k dan mampu membayar pinjaman peribadi anda dalam tempoh 4 tahun. Tolak interest bank 4.8% x 4 selama 4 tahun = RM19,200, dari nilai tersebut anda memperoleh RM80,800 secara PERCUMA DALAM MASA 4 TAHUN. Dan ini hanyalah hasil dari pelaburan emas teknik beli emas dan simpan semata-mata.

Jika kenaikan emas 33% setahun anda akan memperoleh RM85,600 hasil keuntungan pelaburan emas anda dalam MASA 3 TAHUN.

Bagaimanapula sebaliknya, jika keuntungan pelaburan emas 5% sahaja, Logik akal anda memberitahu JANGAN JUAL, tunggu sehingga harga emas naik kembali kerana harga emas pasti naik. Buktinya adalah emas telah mencatat kenaikan harga 20% keatas selama 12 tahun berturut-turut.

Sekiranya kadar kenaikan harga emas agak perlahan sekalipun ataupun istilahnya ‘Worst Case Scenario’, diambil purata kenaikannya hanya sekitar 15% setahun, anda hanya memerlukan tempoh masa selama 7 tahun untuk menggandakan nilainya.

Saya berikan perbandingan kepada anda. Jika anda membuat pinjaman ASB sebanyak RM 100k selama 20 tahun, jumlah bayaran bulanannya adalah lebih kurang sama dengan jumlah bayaran untuk pinjaman peribadi sebanyak RM 100k bagi tempoh 20 tahun.

Persoalan saya untuk anda, bolehkah pelaburan di ASB menggandakan modal asal anda dalam tempoh masa 4 hingga 7 tahun? Jika anda menggunakan dividen tahunan untuk bayaran bulanan pada tahun-tahun berikutnya, bermakna anda hanya akan mendapat RM 100k selepas tempoh matang selama 20 tahun itu.

Dengan menggunakan logik fikiran anda adakah anda mendapat keuntungan sewajarnya? Anda hanya memerlukan logik yang mudah untuk menjawab persoalan diatas.

JAWAPANNYA : TIDAK WAJAR, KERANA DALAM TEMPOH 20 TAHUN TERSEBUT, SUSUT NILAI WANG KITA DAN KENAIKAN HARGA BARANG ADALAH SANGAT TINGGI. Nilai RM100k yang kita dapat selepas 20 tahun itu adakah tetap sama nilainya? Anda sendiri mengalami perubahan susut nilai matawang ketika ini dan anda pasti ada jawapan untuk persoalan saya tadi.



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Emas berjangka di divisi COMEX New York Mercantile Exchange berakhir naik tajam pada Kamis (Jumat (20/3/2015) pagi WIB), setelah Federal Reserve AS mengambil sikap hati-hati terhadap kenaikan suku bunga dalam pertemuan bulanannya.

Kontrak emas yang paling aktif untuk pengiriman April melonjak 17,7 dolar AS, atau 1,54 persen, menjadi menetap di 1.169,00 dolar AS per ounce.

Emas naik karena bank sentral AS mengambil sikap hati-hati, menunjukkan bahwa inflasi tidak di posisi yang mereka harapkan, tetapi juga mencatat bahwa ekspektasi inflasi jangka panjang tetap stabil.

The Fed menghapus kata "bersabar" dari pernyataannya, menunjukkan bahwa suku bunga bisa naik pada awal Juni, namun demikian ini dihalangi oleh pernyataan dari The Fed yang mengatakan bahwa pertumbuhan kegiatan ekonomi melambat selama bulan-bulan musim dingin, sebagian mencerminkan kondisi cuaca buruk.

Logam mulia menemukan dukungan tambahan ketika laporan dari Fed Cabang Philadelphia menunjukkan indeks kondisi umum jatuh ke 5,0 pada Maret setelah mencapai 5,2 pada Februari.

Sebuah laporan yang sedikit lebih baik dari perkiraan dari Departemen Tenaga Kerja AS memberikan tekanan pada emas karena klaim pengangguran naik hanya 1.000 selama pekan yang berakhir 14 Maret menjadi 291.000, tetapi analis mencatat bahwa setiap momentum kenaikan telah diperlemah oleh pernyataan prospek The Fed.

Perak untuk pengiriman Mei naik 57,30 sen, atau 3,69 persen, menjadi ditutup pada 16,114 dolar AS per ounce. Platinum untuk pengiriman April naik 27 dolar AS, atau 2,47 persen, menjadi ditutup pada 1.119,60 dolar AS per ounce. (Antara)





.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
10 cara menggandakan keuntungan

Banyak terpapar diblog, akhbar membicarakan berganda-ganda keuntungan dengan melabur atau membeli emas, adakah benar emas menguntungkan? Bagi saya YES, emas memang menguntungkan, pengalaman saya menjalankan urusan jual beli emas dan pada masa yang sama, emas yang saya beli saya anggap sebagai pelaburan agak menguntungkan,

Bagaimanapun kadang-kadang emas yang dibeli terpaksa dijual pada harga rendah kerana indeks emas jatuh, kadang-kadang pula saya mendapat keuntungan dengan menjual emas yang dibeli ketika indeks rendah pada harga yang tinggi. Begitulah sebenarnya permainan emas.

Ada juga visitor yang bertanya bagaimana boleh mereka menjana pendapatan bulanan daripada pelaburan emas, saya sebenarnya tidak pasti anda bagaimana anda boleh menjana pendapatan dengan hanya membeli dan berharap harga emas naik setiap bulan untuk overlap, mungkin ada caranya tetapi fokus saya tidak disitu, tidak kepada pelaburan.

Dengan mengharapkan kepada pelaburan sahaja, saya rasa sukar untuk menjana pendapatan setiap bulan kerana harga emas ada pasang surutnya, contohnya awal tahun 2011, harga emas dari Januari hingga Mac dalam posisi menurun, bagaimana boleh menjana pendapatan? tetapi dari segi jualan, saya rasa bulan Januari hingga Mac 2011 adalah rekod terbaik saya menjual emas hampir 1kg setiap hari kerana banyak permintaan lebih-lebih lagi di kawasan desa.

Saya menulis artikel ini untuk berkongsi sedikit cara kepada pelabur emas sebelum anda meneruskan pembelian emas dan cara-cara ini mungkin dapat membantu menggandakan keuntungan anda.

1. Harga/Masa : faktor ini mungkin faktor utama dalam jual beli emas, memilih masa yang sesuai untuk membeli emas pada harga yang rendah contohnya ketika indeks emas jatuh mendadak adalah cara terbaik, tetapi sebagai pelabur yang menganggap masa itu sendiri emas, setiap jam setiap minit, peniagaan mesti mendapat keuntungan, menunggu harga emas jatuh kadang-kadang seperti menunggu kucing bertanduk, apabila sekadar menunggu, masa sendiri terbuang dan duit mungkin dibelanjakan.. Jujurnya, tiada siapa pun yang tahu bila harga emas naik atau turun, tiada siapa yang dapat mengawal harga emas walau Amerika sekalipun.

2. Jenis emas (barang kemas/ gold bar) , pendapat saya, pelabur harus mengikut trend emas semasa, contohnya pada 2010 ramai pelabur membeli emas jongkong seperti pamp suisse, lady fortuna, dinar kelantan didalam portfolio pelaburan mereka, kerana nilainya ketika itu tinggi, dan sangat mudah untuk dijual, manakala pada 2011 pula, trend emas pergi kearah gelang tangan padu samada pasir atau gajah, mengikut trend semasa lebih penting dari anda memandai membeli produk dari kedai yang tidak mudah untuk dijual seperti bunga raya, kijang, atau etc. Kualiti emas mungkin sama tetapi jika permintaan untuk suatu item yang menjadi trend pembelian, ramai pembeli atau pelabur boleh membeli pada harga lebih tinggi dari harga jualan.

3. Meningkatkan modal pelaburan: keuntungan emas semestinya berdasarkan berapa gram emas ditangan pelabur, bukan disebabkan design cantik, ataupun nilai sentimental emas kepada anda. Jika saya mempunyai kemampuan dan kelayakan untuk membuat pinjaman modal dari mana-mana institusi seperti Agrobank, Bank Rakyat, Felda dengan interest yang rendah dibawah 4% setahun, saya pasti akan membuat pinjaman. Ini kerana kenaikan harga emas sejak bertahun-tahun lalu hampir 30-40% jauh lebih tinggi dari interest pinjaman.

4. Mengurangkan pinjaman ar-rahnu: Bagi mereka yang menggunakan platform Ar-Rahnu untuk pelaburan, cuba membayar sedikit demi sedikit ansuran kepada Bank setiap bulan untuk merendahkan caj bulanan dari 0.75% sehingga 0.50% sahaja, pelabur juga boleh mengurangkan pinjaman mereka beransur-ansur dari 70% kepada 50%, 40% mengikut kemampuan. Sehingga akhirnya emas tersebut menjadi milik anda sepenuhnya.
5. Menjual kepada kawan: Jangan menunggu harga emas naik baru hendak menjual, selepas membeli, cuba tanya kawan-kawan anda samada mereka berminat dengan pelaburan emas? mengikut pengalaman saya, ramai yang sangat berminat dengan emas, cuma mereka tidak tahu cara, dimana dan masa untuk mencari tapak pelaburan. Saya tidak menjalankan kajian tetapi saya sangat jarang berjumpa dengan mereka yang sangat benci dengan emas, dan rumah yang tidak terisi walau sedikit pun dengan emas. Adakah anda tahu, anda boleh menjana keuntungan dari pelaburan juga dengan merefer pelanggan kepada kami.

6. Kenali emas dan memperbanyakkan pengetahuan berkenaan emas. Apabila sudah melabur dan apa langkah seterusnya? saya cadangkan anda mengenali perniagaan emas itu sendiri, emas tidak terhad kepada jongkong atau emas 999 sahaja, ada pelbagai lagi cabang emas yang menguntungkan seperti emas 916, 750 , emas dan permata. Dengan mempelajari banyak cabang emas, mungkin anda boleh menjalankan perniagaan /carigali kecilan emas pada masa akan datang. Aktiviti carigali emas kini menjadi trend di Amerika dimana ramai yang membawa keluarga keluar bercuti sambil mengorek emas, tidak mungkin trend ini akan berjangkit kepada negara kita suatu masa akan datang.

7. Pelaburan Baru/Produk Baru, pendapat saya, anda tidak perlu hanya mengikut satu produk sahaja dalam pelaburan anda seperti kesetiaan melampau peminat public gold membeli emas mereka sahaja, banyak lagi pelaburan emas baru yang bakal muncul pada 2012 ini, contohnya Dinar Pahang, Emas Rakyat, 1Gram GCP, emas padu 916 dan juga akaun simpanan beberapa bank utama.
-8 hingga 10 akan ditambah pada masa akan datang-


Snippet: Seperti dinyatakan didalam Al-Quran, akan tiba suatu masa datangnya Dajal atau (Fitnah) maka dunia akan ditimpa bencana atau peperangan, dimana anda jika ia terjadi dizaman kita? jika saya menjadi Doktor, saya mungkin boleh mencari makan dengan merawat pesakit, jika saya menjadi pekebun, saya boleh makan dengan tanaman saya tanam jika tidak diracun. Tetapi jika saya kontraktor kelas A, jaguh internet, pakar kewangan, cikgu, mungkin ketika itu tiada kerja saya boleh lakukan kecuali urusniaga emas yang tetap akan berjalan. Saya pengarah syarikat? saya pengurus kanan jabatan kerajaan? tetapi jika berlaku perang saya bukan sapa-sapa :)





.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi hutang berbaki walaupun satu sen. Dan kami suami isteri kekal sebagai orang yang bebas hutang hingga ke saat saya menulis artikel ni.

Ada juga kawan yang mintak saya kongsikan cara untuk bebas hutang, tapi saya bukanlah orang layak untuk ajar cara bebas hutang. Cuma sekadar berkongsi tu, insyaAllah. Langkah pertama, saya boleh cadangkan sahabat semua baca buku Petunjuk Jalan Kekayaan, tulisan Chef Li. Buku tu banyak bagi motivasi dan membuatkan saya insaf untuk jauhkan diri dari hutang. Lepas menyelami betapa susah hatinya Chef Li masa dikelilingi hutang, saya sendiri pun rasa fobia dengan hutang.
4 Prinsip Asas Urus Kewangan

Bila dah betul-betul ada kesedaran dan semangat bebas dari segala hutang, mungkin sahabat semua boleh pakai PRINSIP KEWANGAN yang saya amalkan ni.

Prinsip #1: Beli secara tunai.

Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.

Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.

Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan “bergaya” dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.

Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual jer dulu. Downgrade life style yang berlebihan buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.

Antara perkara yang boleh dipertimbangkan:

(a) Jual barang yang bukan keperluan
(b) Hentikan tabiat merokok (banyak boleh jimat tu!)
(c) Hentikan langganan Astro (atau tukar pakej lebih murah)
(d) Masak sendiri, makan di rumah dan bawa bekal ke pejabat
(e) Pindah rumah yang lebih kecil atau sewa yang lebih murah

Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.

Sikit tak apa, asalkan simpan. Saya dulu pun mula menyimpan RM20 jer sebulan. Buat potongan gaji ke akaun Tabung Haji (bukan tunggu duit lebih hujung bulan). Setiap kali naik gaji, saya akan tambah potongan gaji ke Tabung Haji. Kalau tak mampu simpan RM20 sebulan, simpan la RM2 sehari, masuk dalam tabung khas. Nanti hujung bulan masukkan RM2 sehari (RM60 sebulan) tu ke akaun bank. Yang penting mesti menyimpan.

Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.

Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim ‘bisnes’. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.

Second income penting sebagai ‘backup’ income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.

Itu jer lah rahsianya. Cari sampai hujung dunia sekalipun, inilah rahsianya. Beza antara orang berjaya dengan orang biasa-biasa ialah mereka TAKE ACTION!
Orang Bujang, Suami Isteri Bekerja, Lebih Mudah

Kalau orang macam saya boleh menyimpan dan bebas dari segala hutang, saya rasa orang bujang sepatutnya lagi senang nak bebas hutang. Betul tak? Susu pampers anak-anak tak kena beli, duit hantar anak sekolah pun tak ada, pakaian anak-anak yang mahal-mahal tu pun tak perlu risau. Cuma fikir diri sendiri dan kebajikan mak ayah jer…

Kalau orang macam saya yang isteri tak bekerja pun boleh, orang yang dua-dua suami isteri bekerja sepatutnya lagi lah mudah untuk bebas hutang! Betul tak? Hidup ni satu pilihan…

Ok, sampailah masanya untuk saya dedahkan strategi yang saya pakai untuk bebas hutang dalam masa 4 tahun.
7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang

Ini prinsip-prinsip yang saya gunakan untuk langsaikan semua hutang dalam masa singkat:

Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.

Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.

Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.

Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% – 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.

Hutang ‘berkat’ seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai “good debt” iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk fahami topik ni.

Strategi #3: Buka Dana “Full-settlement Hutang”.

Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!

Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!

Strategi #4: Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.

Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.

Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!

Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!

Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.

Read more: http://www.mohdzulkifli.com/2011/08/7-strategi-saya-bebas-dari-hutang.html#ixzz3WhgPRC9r
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,072
Reaction score
3
Points
35
Harga emas diramal pulih pada tahun 2015 selepas slaid dua tahun sebagai permulaan jangkaan kitaran kadar penjanaan Rizab Persekutuan menghilangkan risiko acara utama daripada pasaran, perundingan Logam Fokus berkata dalam satu laporan pada hari Selasa. Prospek yang lebih baik untuk jualan emas di Asia, jualan lebih rendah daripada pelabur Barat, dan tempat percutian dalam bekalan lombong daripada rekod tertinggi akan memainkan ke dalam pasaran yang stabil tahun ini, katanya.

Harapan untuk kadar faedah yang lebih tinggi, yang akan meningkatkan kos lepas memegang emas bukan berhasil samping menyokong dolar, telah ketua faktor yang menolak emas tempat yang lebih rendah setakat ini tahun ini.

"Kami tetap berhati-hati emas dalam tempoh terdekat," kata syarikat itu pada tahun 2015 laporan Fokus Emas itu. "Hujung kitaran beruang bagaimanapun mungkin berada dalam penglihatan. Kaunter-intuitif, kita melihat ini sebagai mungkin datang tidak lama selepas Fed mula menaikkan kadar faedah."

"Ini berdasarkan kepada jangkaan kami bahawa kenaikan ini akan menjadi perlahan dan sederhana, meninggalkan kadar sebenar dalam wilayah negatif untuk masa akan datang."

Syarikat itu menjangka harga emas pulih tahun ini pada $ 1,080 auns, paling lemah mereka sejak Februari 2010, dan kepada purata $ 1190 auns pada tahun yang penuh.

Setelah ketidaktentuan yang menyelubungi masa potensi kenaikan kadar diselesaikan, emas dijangka meningkat, katanya.

"Dari 2016 dan seterusnya, terdapat beberapa calon yang munasabah menunggu di sayap untuk menyediakan pencucuh untuk pasaran lembu emas yang baru," kata laporan itu.

"Ia termasuk perkembangan berpotensi emas yang mesra hutang, inflasi, pertukaran asing, pasaran komoditi dan ekuiti dan skop untuk persekitaran yang jauh lebih jahat untuk hubungan antarabangsa untuk membangunkan dalam tempoh beberapa tahun akan datang."

Permintaan untuk emas barang kemas, duit syiling dan bar jatuh tahun lepas kerana harga emas menurun 2 peratus, kata laporan itu, selepas kemerosotan 28 peratus pada tahun sebelumnya mendorong permintaan bagi emas fizikal dengan ketara lebih tinggi.

Penggunaan Barang Kemas jatuh 9 peratus pada tahun 2014, manakala pelaburan fizikal - sebahagian besarnya dalam syiling emas dan bar - susut 41 peratus, dengan para pengguna utama China dan India yang bertanggungjawab untuk lebih daripada separuh daripada kerugian.

Tahun ini Logam Fokus menjangka penggunaan barang kemas meningkat 3 peratus, manakala ia melihat belian oleh bank-bank pusat yang berterusan, walaupun pada kadar yang lebih rendah sedikit.

Pengeluaran lombong emas, yang meningkat 2 peratus pada tahun lalu sebanyak 3,133 tan, dijangka merosot sebanyak yang sangat kecil 14 tan. Bekalan emas kitar semula dilihat lebih mantap selepas berhampiran drop 6 peratus tahun ini.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register