Kursus FCPO RM69 Sahaja ?...Cara nak mula & Untung Konsisten !

CG Sponsors




akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Setiap kali saya tengah trading, bila orang tanya apa tu? Bila saya jawab Futures, ramai yang terpinga-pinga dan tak tahu tentang Futures. Terpaksa saya jawab,

“Alaa.. macam saham, tapi ini futures.”

“Alaa.. macam forex, tapi ini futures.”

Agak pelik, sebab ramai orang boleh tahu pasal saham dan forex, sehinggakan tunjuk chart sahaja mesti refer kepada Forex atau Saham. Tapi kenapa agaknya ya tak ramai yang tahu tentang futures market. Eksklusif sangatkah market ini untuk diberitahu kepada orang ramai?
Apa bezanya saham, forex, futures?

Secara asasnya, nature of trading masih sama. BUY dan SELL. Untung dan rugi. Sama. Apa yang membezakan adalah underlying asset iaitu aset pendasar yang wujud atau tak wujud disebalik pergerakan harga pada chart. Aset pendasar ini boleh berupa barang komoditi fizikal seperti minyak sawit mentah dan emas, atau pegangan saham sesebuah syarikat ataupun perdagangan interest rate.

Oh ya, soalan saya tadi. Kenapa ya Futures Market di Malaysia tak ramai yang tahu?
Sebab 1 – Tak Ada Sapa Bagitahu

Tapi, betul kan tak ada sapa nak bagitahu. Walaupun otai besar super trader pengalaman belas-belas tahun pun tak kan sudi nak tunjukkan anda benda basic ni. Benda paling asas untuk melangkah ke dunia trading futures commodity.

Tak ada sapa pun nak bagitahu anda, sebenarnya dah lama wujud futures market yang didagangkan secara sah di bawah Bursa Malaysia Derivative. Kalau tengok chart, ia dah ada di pasaran sejak tahun 1985 lagi. Pasaran international lagilah lama. Tapi informasi tu tak sampai kepada anda kan.

fcpo-1985

Mungkin di Malaysia kurang kesedaran akan kewujudan futures market ini. Nak harapkan marketing dari syarikat broker tempatan, mereka biasanya hanya mensasarkan golongan tertentu dan tak fokus kepada mass market. Biasanya syarikat broker ini hanya akan pasarkan produk futures market pada expo pelaburan atau event tertentu sahaja. Anda pernah pergi ke expo pelaburan? Tak pernah? Patutlah tak pernah tahu.

Ok lepas ni, rajin-rajin lah subscribe ke newsletter dari Bursa Malaysia, Bursastation, dan Shareinvestor untuk maklumat asas tentang futures market. Atau boleh saja walk in ke syarikat-syarikat investment seperti RHB Investment (dahulu OSK Investment), Kenanga Investment, Maybank Investment, Jupiter Investment dan sebagainya.

tiada-orang-bgtau

Oooo.. yang tu ke? Haa.. yang tu la.
Ingatkan itu macam bank biasa je. Ingatkan tu syarikat apa. Pernah nampak kan?



Sebab 2 – Risau Nak Ambil Tahu

Ok dah tahu mana nak dapat info, tapi kadang-kadang ada perasaan ragu-ragu. Perasaan yang satu macam bila nampak perkaraan “investment”. Dalam kepala dah fikir,

“Nak masuk dalam ni kena ada dress code tertentu ke?”

“Nak kena pakai smart2 ke?”

“Tapi nampak tadi, ada apek keluar pakai seluar pendek je. Apa dia buat dalam tu?”

Atau anda ada perasaan takut dan bimbang yang melampau. Yelah kan, kalau masuk investment bank, semua orang akan tengok kita dari atas sampai bawah, ataupun orang tak peduli langsung. Semua mata khusyuk tengok monitor pergerakan harga pasaran yang ntah apa-apa. Dah macam orang asing rasanya. Pastu curious, boleh masuk ke tempat ni?



Mindset! Adalah perkara biasa untuk masyarakat kita di Malaysia, bila dengar Bursa Malaysia terus ingat saham. Bila tengok candlestick ingatkan Forex. Bila kata tentang saham, Bursa Malaysia, secara automatik mentaliti dan mindset terus kepada eksklusiviti, ini untuk golongan tertentu sahaja.

Ya betul! anda tak silap. Secara umumnya, saham, forex, futures bukanlah instrument untuk semua orang. Tak semua orang sesuai untuk berjual beli di pasaran berisiko tinggi ini. Ia memerlukan modal hangus yang agak besar. Jadi nasihat dari saya, jika tak ada duit lebih yang boleh hangus, tak payah mengada-ngada nak trading di mana-mana instrument high risk ini.



belajar ilmu FCPO disini -> http://www.KLFX.blogspot.com




.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
*FCPO Dec 19*

Previous Close: 2141 -48

FCPO edged lower to more than 1 month low yesterday after Indonesia keep zero palm oil export levy until year end and pressured by bearish CPO production & demand outlook. Watch out for CPO Sept 1-25 export data.

Hourly chart break down below short term sideway and triggered double top bearish pattern, but be cautious as RSI in oversold.

*Classic Support & Resistance*
Resistance: 2200 2230
Support: 2080 2050

*Recommend Trading Plan for the day:*
1. Sell 2133, stop 2141, profit 2125/2117/2109


...dapatkan signal FCPO lebih lagi disini > http://www.KLFX.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
*FCPO Jan 20*

Previous Close: 2214 +10

FCPO pulled back from losses and settled above 2200 level yesterday. Dalian palm olein rose nearly 2% this morning, likely to boost FCPO prices.

Hourly chart testing rebound after island reversal chart pattern, may test to close gap around 2230 level.

*Classic Support & Resistance*
Resistance: 2260 2310
Support: 2170 2100

*Recommend Trading Plan for the day:*
1. Buy 2223, stop 2215, profit 2231/2239/2247
2. Look for sell signal below 2170


...dapatkan lebih signal FCPO disini -> http://www.KLFX.blogspot.com




.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Cara Nak Bersara Awal ! - Bhgn 1


Nampak simple dan semua orang boleh buat, itulah perkongsi daripada Tuan Norizan bin Sharif bagaimana cara untuk bersara awal pada usia 54 tahun dengan tenang. Beliau memang banyak berkongsi mengenai kehidupan dan gaya penulisan beliau sempoi dan mudah difahami.



Kini beliau menetap di Amerika Syarikat dan benarlah kata orang, “Jauh perjalanan luas pemandangan”.

Apa Maksud Pencen Umur 54 Dengan Tenang?
Ramai sahabat-sahabat tanya, “Betulkah dah pencen?” Ada juga yang buat komen, “Eh, muda lagi, baru umur 54 dah pencen?”

Dalam masyarakat kita, “pencen” bermaksud tunggu nak mati.

Duduk di rumah, jaga cucu. Atau, selepas solat Subuh join group surau di kedai mamak sambil buat analisis politik. Itu “pencen” dalam masyarakat kita.



Bagi saya, “pencen” membawa maksud kita bebas mengatur gaya hidup sendiri. We take control of our life. Kita buat keputusan apa yang kita mahu. Bukan boss. Bukan staf.



Ini berbeza dengan orang yang “terpaksa bekerja”. Mengapa mereka terpaksa bekerja? Nak bayar hutang. Hutang kahwin. Hutang beli handphone. Hutang tukar kereta baru. Hutang kad kredit. Ada komitmen kewangan yang tinggi untuk support gaya hidup tertentu – rumah besar, kereta besar, nak melancong ke luar negara, makan di tempat hebat. Semua lima bintang.



Dalam beberapa tulisan sebelum ini, saya sebutkan mengenai hidup tanpa ropol, saya berikan tips bagaimana untuk hidup tanpa hutang, saya sebutkan mengenai dunia freelance (digital nomad) dan saya terangkan mengenai bagaimana menguruskan kewangan peribadi. Sekiranya anda masih ingat, saya pernah menulis mengenai betapa di pejabat saya dulu, saya tak letak gambar keluarga, gantung ijazah di dinding atau letak barang-barang peribadi. Saya menulis ketika itu, saya tidak berhasrat untuk lama-lama di situ. Selesai tugas, saya pergi.





Sekiranya anda belum baca, boleh cari tulisan-tulisan itu di wall Facebook saya. Kesemua tulisan tersebut bertujuan mendidik kita untuk “pencen” awal. Saya tulis apa yang saya telah amalkan. Itu bukan ilmu buku teks. Itu pengalaman lelaki berusia 54 tahun dan isterinya yang pernah tidur beralas lengan dalam bilik stor di kedai di Taman Sri Gombak. Itu pengalaman lelaki yang pernah keluarkan anak dari tadika kerana tak mampu bayar yuran.





bersambung @ http://www.KLFX.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
MODAL FCPO BERAPA ?

Modal untuk memulakan urusniaga dalam FCPO juga disebut sebagai MARGIN. Margin ini ditetapkan oleh Bursa Malaysia Derivatives Berhad (BMDB) yang mengawal selia urusan Pasaran Hadapan Bursa Malaysia sendiri.

Margin ini boleh berubah naik dan turun mengikut kepada ketetapan oleh BMDB. Pernah 1 ketika, margin 1 lot ialah RM3,500, pernah juga margin 1 lot FCPO ialah RM7,000. Terkini margin ketika ini ditetapkan pada RM5,000 untuk 1 lot.

Modal minimum yang sesuai diperlukan untuk urusniaga FCPO 1 lot ialah RM6,000 (Margin RM5,000 + Buffer RM1,000). Tak sesuai kalau nak urusniaga dengan modal yang ngam-ngam sahaja.

...Kursus FCPO RM69 shj >> http://www.KLFX.blogspot.com


.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Export FCPO meningkat!

SGS report: M’sian palm oil product export for Dec 1 - 20 rose 6.9% to 879,491 MT from 822,620 MT shipped during Nov 1 - 20



....Kelas FCPO RM69 sahaja ! ->> http://www.KLFX.blogspot.com




.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
atas permintaan member yang diberi nama sepul (bukan nama sebenar) suruh update blog. rindu nak baca katanye..(aku ingatkan takde orang nak baca..haha)

maka entry ini adalah untuk kamu sedikit (sahaja) tips berkenaan intraday trading setup...dan juga untuk mereka yang sudi membaca..he.



aku layan intraday ni pun baru-baru juga. syok juge rupanya. sebelum ni layan swing overnight..



note: sebenarnya kaedah/teknik/sistem apa pun tak kisah..asal korang masyuk ok la tu. sebab mungkin korang tak setuju dengan cara aku tapi takpa. aku rasa most important sebenarnya is trading plan sebab tu walaupun orang masuk price mungkin sama tapi untung rugi masing-masing..



berbalik pelajaran arini:

kekadang orang terlupa, mungkin khusyuk sangat, berpinau mata tengok chart seperti ini: agak-agak nak kemana lah arini...yang pasti ke kanan..yang tak pasti...arggghhh.



pulak tu macam aku refer price time frame 1 minit....paling besar pun TF5 dan Daily untuk tengok candle. tapi aku tak pening sebab bukan setiap candle 1 minit tu yang aku usyar, tapi price movement.







untuk menjadi trader intraday, benda yang paling mustahak nak tahu sebenarnya adalah berapa price (harga) open kemudian jangkaan low,high dan close harini. tapi bukan lah bermaksud aku langsung tak tengok candle action..tak pakai indi. ade juga letak sebab...kena tahu juga apa orang lain pikir then kita boleh buat percaturan. tapi main action based on price..(pergh ayat aku..)



refer contengan di bawah apa yang korang paham???








1. ianya adalah berkenaan open price, low, high, close. tak kira lah time frame berapa hang buka TF15 ka..30 ka..1 hour ka..ianya tetap sama. sebab tu aku layan TF 1 minit (sebab takde saat..hehehe).

2. ianya melibatkan range..berapa dia naik arini. berapa dia turun harini..ini penting untuk hang take profit atau cut loss atau trailing (untuk yg layan intraday).

3. korang boleh bayangkan tak..dia open...turun sat pastu dia naik..20 point pastu hang wat dek je...pastu dia turun kat open price. hang pun melopong...dia jadi hammer/ hanging man ka harini dan lain-lain. kan dah sayang seribu kali sayang...(lain la hang plan untuk OV). esok entah gap ke mana agaknya...??

4. ianya bukan indi. sebab cer hang buka la semua time frame yang ade. semua indi tunjuk lain-lain. time frame besar kata buy..time frame kecik sell...



ok lah tu cukup kot hint2 tu.hee.



kita tengok chart pulak..(guna TF5..OSK ni masalahnya tak cukup candle kalau nak tunjuk TF1 minit). kalau TF1 minit besar sikit leh buka tengok chart..



ni contoh (chart) terbaru 26/2 khamis 27/2 jumaat hari lepas. nanti rujuk last statement akaun bulan ni..



masa ni (27/2/15) aku ade buy dalam hati 2,302 dan target 10 point ja. hit target..tapi kenapa 10 point ja.

banding semalam (26/2/15) aku entry 2,263..dan aku hold overnight (langgar pantang intraday).he. take profit (TP biasa) kurang-kurang kalau aku nak 20 point (RM500) dapat dah tu..high aritu 2,284. tapi terhold dan dapat RM925 (close 2300)..alhamdulillah. tu satu lot tu...



meh tengok chart 27/2/15 (refer), aku masuk price 2,302 masa tu price dah pergi at 30 point area daripada open price. banding 26/2/15 tu aku masuk bawah 10 point daripada open price. tu yang membezakan aku nak ambik banyak ke tidak time tu. (cer hang bayangkan candle yang aku lukis-lukis tu.) dia leh jadi ikut suka dia la haritu..tengok la nasib hang molek ka tidak harini..



dari segi money management and risk. kena juga pikir kalau masuk kat high 2302..andai hold esok open half price..turun 20 point lebih, sanggup tahan tadah tak..?? boleh je dia open low dan terus turun dan anda rugi besar atau gap down turun lagi sikit sat, lepas mu dah tak tahan, cut loss dia sambung naik..anda rugi. kalau nasib baik dia terus sambung naik la..he.

banding kalau masuk 2263 (entry 26/2/15....27/2/15 belum berlaku) kalau hold pun..aku ade buffer +14 point. kalau dia turun 20 point pun aku masih boleh cut loss 6 point +- tahan 14 point extra..just matematik.

ianya bukan sekadar setup entry..pandai tarik fibo..pandai guna ema..macd dll. iannya combination of trading plan..money management..and sistem..


27/2/2015 rujukan chart


26/2/2015 rujukan chart


hee.leh paham dah sikit-sikit kan...baca lagi dan hadam lagi...





then refer bawah:


statement ni layan 1 lot ja (kecuali yang RM1800). yang lain kekadang kena trailing re enter balik. kekadang cut lost..ade berkenan masuk balik..kekadang elok dah win tak cukup,masuk lagi loss pulak..kekadang nak balas dendam bertambah loss. hempeh betul emosi ni..hu. masih lagi belajar2 tarbiah diri..



then bila paham ni..sebenarnya takyah la nak masuk banyak-banyak kali. 3-5 point cabut. ponek...



buat sistem simple tak kisah lah macam mana. walaupun 10 point then kalau consistence tambah je la 2 ka..10 ka..100 ka..dapat la lagi banyak..tak gitu..



ok selamat beramal..

ni cakap tara sembang punya..(gurau). hasil intraday (takde la banyak pun. malu)..bulan ni dapat masuk 11 hari ja banyak coti banding bulan 1, 17 hari...kira ok la alhamdulillah dapat juga beli coki-coki kegemaran den...alhamdulillah.














note: lain padang lain belalang...bukan kerana sistem tu salah , yang ni betul...tapi yang penting.....(sambung ayat sendiri)..

lain-lain jurus simpan..he.

kat atas tu asasnya (penting)..yang lain-lain hal tu belajar la ye. then fine tune molek2...

wsalam...
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
Mohd Azuri Bin Zukainain (Matt) atau Tuan Penjejakx, merupakan Trader sepenuh masa FCPO, Crude Oil (US Oil), Brent Oil (UK Oil), Soybean Oil (SBO) dan produk Futures lain. Beliau telah berkenalan dengan Futures Market sejak tahun 2005 lagi.

Sebelum ini, beliau pernah berkhidmat sebagai seorang diplomat di Afrika di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sehingga awal tahun 2011. Walaupun berada di Afrika, beliau terus mengkaji dan trade market terutamanya FCPO selama beberapa tahun sebelum memutuskan untuk meletakkan jawatan dan kembali ke Malaysia pada 2011 kerana inginkan kebebasan.

Antara sebab beliau berani melepaskan jawatan dalam sektor awam ialah kerana mempunyai soft-skill iaitu trading dan mempunyai pengetahuan dalam Analisis Teknikal yang baik. Beliau menjadikan trading sebagai alternatif kepada kerja kerajaan yang disandang pada waktu itu.

Oleh kerana mempunyai banyak masa lapang sebagai pedagang sepenuh masa (full-time trader), beliau telah mengambil peperiksaan dibawah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan lulus Modul Futures dan Options pada tahun 2015. Sehingga sekarang, selain berdagang sepenuh masa, beliau juga adalah seorang Licensed Capital Market Services Representatives (CMSR), Maybank Investment Bank (MIB). Oleh itu, beliau sentiasa “dipaksa” untuk menghadiri kursus berkaitan lesen CMSR dan perlu tahu undang-undang terlibat.

Selain trading, beliau juga mengendalikan kelas perkongsian analisis teknikal yang pada mulanya diadakan secara kecil-kecilan. Sehingga sekarang, kelas tersebut telah berkembang dan pelbagai latar belakang pendidikan (teknikal, perubatan, ekonomi, kejuruteraan dan sains sosial) telah mengikuti kelas beliau.

Antara fakta menarik tentang beliau ialah:

Pengarang buku “Seni Peperangan FCPO” dan Candlestick Notebook
Pernah mengendalikan kelas di Centre of Entrepreneurship and SME Development (CESMED), di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai practitioner FCPO sejak tahun 2012
Adjunct Professor di Management Science University (MSU) sejak tahun 2015
Graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi, UKM serta Wealth Academy Trader (WATMY)
Pemegang lesen Capital Market Services Representatives dibawah Maybank Investment Bank (MIB)
Sering dijemput sebagai speaker undangan untuk sesi pembelajaran di bank, universiti dan di Bursa Malaysia
Speaker jemputan tentang Pasar Niaga Hadapan di SmartInvest Fair SIDC pada 14 Oktober 2018
Ini adalah adaptasi dari kisah sebenar beliau dalam Seni Peperangan FCPO. Jom kita selami kisah dan trading journey beliau.

Kisah Saya (Mohd Azuri Bin Zukainain atau Tuan Penjejakx)
Pada tahun 2007, saya telah ditugaskan ke Nairobi, Kenya sebagai seorang diplomat Malaysia selama hampir 3 tahun. Sebelum itu, saya merupakan Ketua Audit Dalam di Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Semasa di Afrika, saya banyak terlibat dengan pengeksport dan pengilang dari Malaysia serta pemilik-pemilik perniagaan di Kenya serta Negara-negara Afrika Timur, disebabkan skop kerja saya ialah dalam bidang pembangunan dan fasilitasi eksport Malaysia.

Sebagai seorang diplomat, saya mendapat kemudahan-kemudahan seperti elaun sara hidup luar negara, rumah kerajaan serta kenderaan pejabat. Saya juga mempunyai seorang pemandu, empat orang pengawal, seorang pembantu rumah serta tukang kebun. Saya juga mempunyai dua ekor anjing German Shepperd! Tetapi saya sedar semua itu adalah pinjaman sahaja dan saya akan kembali kepada keadaan biasa apabila tamat tempoh perkhidmatan nanti.

Seperti tuan-puan, saya juga impikan pendapatan tambahan untuk menampung kos hidup yang semakin meningkat serta mempunyai aset sebagai bekalan hari tua nanti. Tetapi sejak bertugas di bumi Afrika, keutamaan untuk hidup tenang tanpa terlalu memikirkan aspek keselamatan keluarga juga telah menyebabkan saya mempunyai push factor yang kuat untuk kembali trade dan melakukannya secara serius. Untuk makluman, saya telah mulai trade FCPO sejak di Malaysia lagi, tetapi tidak serius kerana pada masa itu saya masih berada dalam comfort zone.

Jika dilihat career path, saya mungkin akan dihantar pula ke Lagos, Nigeria atau Accra, Ghana. Yang pasti, saya akan berada di benua Afrika untuk jangka masa yang lama. Disebabkan keadaan persekitaran yang tidak begitu selamat serta kemudahan asas yang tidak sempurna, saya tidak pasti berapa lama saya boleh hidup dan menikmati kehidupan seperti orang lain.

Kisah Trading di Kenya
Jam menunjukkan pukul 5 pagi di Nairobi, Kenya. Rutin biasa berdagang FCPO terpaksa bangun dinihari disebabkan waktu Malaysia adalah 5 jam kehadapan. Disebabkan market bermula pada pukul 10.30 pagi di Malaysia dan persediaan harus dibuat pada pukul 10.00 pagi, maka setiap hari bekerja saya akan bangun awal, dengan ditemani bunyi unggas serta sesekali salakan anjing di luar rumah, saya gagahi diri untuk trade.

Walau bagaimanapun, selama dua (2) tahun pertama di Kenya, trade saya tidak konsisten dan saya banyak loss. Tetapi disebabkan tekanan tinggi untuk berjaya dalam trading, saya teruskan usaha dan berterusan mengkaji sebab-sebab saya loss. Saya sering menyalahkan talian internet yang selalu terputus semasa trading, yang membuatkan Pending Order saya sentiasa tidak mengena.

Tetapi apabila dikaji semula, masalah utama saya ialah EMOSI. Saya cenderung untuk catch the bandwagon apabila terlepas, yang kebiasaannya disebabkan talian terputus. Macam chicken and egg rite..atau bangau oh bangau…

Walaupun saya mengalami kerugian, saya tetap tidak berputus asa dan berterusan mengkaji dan belajar sama ada melalui buku-buku yang dibeli, blog, ulasan di website terpilih dan chatbox. Sama ada saya sedari atau tidak pada masa itu, komunikasi secara langsung melalui Yahoo Messenger dengan kawan-kawan di Malaysia seperti Pie Hartanah Lelong dan Putra78 serta Nasir di United Kingdom telah menaikkan semula semangat saya. Pendek kata, kami trade FCPO dan berkomunikasi secara langsung dari tiga (3) benua!

Sasaran saya pada masa tersebut memang agak tinggi. Kalau boleh saya tak mahu usik duit gaji dan mahu simpan semuanya. Manakala pendapatan melalui FCPO akan digunakan bagi tujuan pembayaran pinjaman perumahan saya.

Tetapi apa yang terjadi adalah sebaliknya. Disebabkan ilmu dan pengalaman yang tidak mencukupi, ketiadaan mentor, tiada rakan seperjuangan untuk sentiasa bersembang dan berbincang tentang market semasa sesi TT saban malam, ditambah pula dengan internet line yang sentiasa terputus, saya lebih banyak rugi dari membuat keuntungan melalui FCPO.

Pada masa itulah saya menyesal kerana ketika masih berpeluang berguru dan berjumpa seasoned traders di Malaysia, saya tidak gunakan dengan sebaik-baiknya peluang tersebut. Ini kerana saya merasakan esok masih ada dan suka bertangguh.

Seterusnya, hidup saya pada hari-hari mendatang bertukar menjadi misi untuk memperlengkapkan lagi ilmu demi menjadi trader yang lebih baik. Setiap detik dan masa semasa saya bercuti di Malaysia saya gunakan dengan sebaik-baiknya. Saya menghadiri kelas, berjumpa seasoned traders dan belajar bagaikan tiada esok lagi untuk dibazirkan.

Dipendekkan cerita, tempoh dua tahun seterusnya adalah fasa mendapat kembali pulangan yang dilaburkan. Namun kejayaan untuk menjadi trader yang berdisiplin bukanlah mudah. Telah banyak masa dan wang ringgit yang saya korbankan, namun saya amat berpuas hati kerana mempunyai kemahiran yang kalis resesi (proof recession). Jika saya menyelak-nyelak semula printed YM serta email dahulu, saya akan tersenyum sendiri melihatkan betapa naifnya saya pada masa tersebut.

Trading is a Business
Diringkaskan disini kenapa saya memilih FCPO sebagai perniagaan saya:

Produk yang patuh syariah
Produk ditawarkan dibawah Bursa Derivatives Malaysia, Bursa Malaysia, oleh itu pelaburan dijamin oleh kerajaan
Masa berdagang yang sesuai seperti pekerjaan pejabat. Sesi pagi bermula 10.30 pagi – 12.30 tengahari dan sesi petang, 2.30 pm – 6.00 pm
Ilmu Analisis Teknikal adalah kalis resessi (recession proof), walau dalam keadaan ekonomi gawat dan berlaku pembuangan pekerja, kita masih mampu memperolehi pendapatan melalui trading FCPO.
Kebanyakkan trader mempunyai impian untuk mendapat pendapatan yang konsisten dan seterusnya menjadi full time trader. Anda mahu bebas dari segi kewangan, mempunyai kebebasan masa, dapat keluar dari rat race serta mejadi boss sendiri.

Tetapi dalam realiti sebenar, berapa banyakkah pendapatan yang anda mampu perolehi dari trading? Ada yang mahukan pendapatan secara mingguan dan ada yang mahukan pendapatan secara bulanan.

Secara realitinya, market FCPO banyak dalam keadaan sideways serta banyak gap yang berlaku. Sedangkan dalam trading anda perlu market yang volatile dengan momentum yang baik bagi melakukan transaksi jual beli.

Baiklah, saya terangkan sedikit jumlah pendapatan sederhana yang mampu diperolehi dengan 1 lot market ;

1 tick pergerakan (komoditi di panggil ticks, forex pips dan saham poin) bersamaan RM25.00.

Oleh itu, target minimum ialah 10 ticks sehari atau 50 ticks seminggu

50 X RM25.00 = RM1,250.00

Sebulan = RM1,250.00 x 4 minggu = RM5,000.00 (gross)

Target di atas adalah target yang ideal dan boleh dicapai. Lebih-lebih lagi jika anda mengaplikasikan setups yang baik dengan disiplin yang tinggi. Untuk pengetahuan, ada pelajar saya, seorang guru Johor pernah mendapat RM12,000.00 sebulan dan beliau hanya trade pada sebelah petang!

Andaikan pula kepada yang sibuk bekerja, anda hanya sasarkan 50% dari target di atas,maknanya anda hanya perlu mendapat 25 ticks seminggu.

25 ticks X RM25.00 = RM625.00

Sebulan = RM2,500.00 satu lot (1 lot RM7,000.00).

Jumlahnya kelihatan sedikit, tapi inilah target biasa yang saya letakkan kepada students. Kerana apabila capai sahaja target, anggaplah lebihan tersebut sebagai bonus. Dengan mindset ini, anda akan cenderung membuat TP berbanding TS serta akan lebih disiplin untuk see money takes money berbanding berharap market akan bergerak dengan lebih jauh dan memberi pulangan lebih tinggi. Biasanya, pelajar saya berupaya mendapat 10-20 ticks sehari dengan 1 lot. Anda bolehlah mengikuti updates serta perbincangan mereka di grup FB: FCPO Real Trader.

Leverage
Dengan modal RM5,500 untuk pembukaan 1 lot, anda sebenarnya boleh trade sebanyak 2 lot!

Disebabkan Maintenance Margin yang biasa ialah RM2,000 sahaja, 2 lot trade akan menggunakan kos sebanyak RM4,000 sahaja. Jadi, jika anda sudah mampu mengekalkan disiplin dengan trade 1 lot, maka anda bolehlah pula trade 2 atau 3 lot, asalkan disiplin yang sama dikekalkan.

Jika anda mampu mendapat RM5,000 per 1 lot (dengan setups yang baik serta disiplin yang tinggi), maka dengan disiplin yang sama trade 3 lot anda akan mampu memperolehi pendapatan sebnayak RM15,000.00 tetapi dengan menggunakan jumlah modal yang sama.

Menarik bukan? Walau bagaimanapun, ia tidaklah semudah yang dijangka kerana akan melibatkan faktor emosi apabila anda melihat pergerakan turun-naik harga di dalam market. Sebab itulah Pengurusan Kewangan Dan Risiko serta Aspek Psikologi seorang trader amatlah penting untuk konsistensi.

Dalam pencarian ilmu berkenaan analisis teknikal dan belajar untuk memasuki pasaran, pastikan anda menguasai perkara-perkara berikut:

HWP -High Winning Probability
(Kemungkinan Kemenangan Yang Tinggi)
MRE – Minimum Risk Entry
(Kemasukan Risiko Rendah)
OPM – Optimum Profit Management
(Pengurusan Keuntungan Optimum)
TET – Trading Entry Tactical
(Taktikal Memasuki Dagangan)



....belajar asas & advance FCPO disini -> http://www.KLFX.blogspot.com





.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,080
Reaction score
3
Points
35
ALOR SETAR, June 16 -- The nation’s palm oil industry is expected to rebound on the back of increasing demand for crude palm oil (CPO) and refined palm oil from several countries, including Turkey.

Plantation Industries and Commodities Minister Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali said the ministry is confident that the country’s current palm oil supply is sufficient to meet the external demand.

“There has been an increase in demand (for palm oil) from several countries such India and Middle Eastern countries, including Turkey, due to the 100 per cent export duty exemption which is in force up to December this year.

“Currently, our CPO supply is less than one million tonnes, but we are confident that this is sufficient,” he said to reporters after his meeting with Kedah Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor here today.

The tax exemption was one of the measures under the Economic Recovery Plan (PENJANA), aimed at managing the country’s stock level and stabilising CPO price.

He added that in an effort to ensure sustainable supplies, the ministry is also encouraging the younger generation to get involved in the oil palm estates as there are still quite a lot of unharvested crops.

Mohd Khairuddin also said that the ministry will be meeting with trade partners from India to discuss on the country’s palm oil market in detail.

Meanwhile, Muhammad Sanusi said the Plantation Industries and Commodities Ministry is also planning to develop a community rubber estate and bamboo plantations in degraded areas, as well as expanding the nucleus farm for the production of kenaf seeds to boost the commodities industry in Kedah.

He said the matter was disclosed during the meeting, where the parties had discussed the issues and challenges faced by the country's commodities industry.

Muhammad Sanusi said the community rubber plantation development project is aimed at restructuring and centralising rubber production areas.

"The project’s concept is the development of state government-owned land jointly managed by LGM Properties Corporation, a corporation under the Malaysian Rubber Board (MRB) and a state government subsidiary company.

“All of MRB’s technology and expertise will be applied so that it will become the best model rubber plantation,” he said, adding that each project participant may earn up to RM2,000 per month.

Muhammad Sanusi said the bamboo plantation development project would involve 500-1,000 hectares (ha), to be implemented by state government subsidiary companies under the Malaysian Timber Industry Board’s Forest Plantation Development Programme.

"It is capable of generating a net income of RM36,000 per hectare if it is done well," he said.

Meanwhile, Muhammad Sanusi said the nucleus farm for the production of kenaf seeds would be expanded up to 300ha from the current more than 100ha.

He said the implementation of the project through the National Kenaf and Tobacco Board was expected to produce 90,000 kilogrammes of additional seeds, and provide close to 500 jobs for the locals.


...Kursus ASAS FCPO di Rumah ->> http://KLFX.blogspot.com




.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register