Kubur ahli astronomi Denmark digali

CG Sponsors




voda

Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 23, 2010
Messages
2,322
Reaction score
83
Points
35

BATU marmar yang menutupi kubur Tycho Brahe diangkat di gereja Church of Our Lady di tengah Prague semalam.

PRAGUE, Republik Czech - Sepasukan saintis dari Denmark dan Republik Czech semalam menggali semula kubur seorang ahli astronomi Denmark yang terkenal pada kurun ke-16 dalam usaha mencari punca kematian misterinya.

Ahli astronomi itu, mendiang Tycho Brahe yang dilahirkan pada tahun 1546, telah disemadikan di gereja Church of Our Lady berhampiran Old Town Square di Prague sejak kematiannya pada tahun 1601.

Tokoh itu berada di Prague atas jemputan Maharaja Rom, Rudolph II selepas beliau meninggalkan balai cerapnya di Pulau Hven kerana bercanggah pendapat dengan raja Denmark.

Pemerhatian planet-planet dan bintang yang tepat oleh Brahe telah membantu bidang ilmu astronomi moden. Selama ini, kematiannya dikatakan akibat jangkitan pundi kencing.

Namun, ujian-ujian yang dijalankan pada tahun 1996 di Sweden dan Denmark berdasarkan sampel misai serta rambutnya yang diperolehi sewaktu proses penggalian semula kuburnya pada tahun 1901 mendapati wujud tahap kandungan merkuri yang tinggi.

Keadaan itu menimbulkan teori bahawa beliau diracun dan dibunuh.

Seorang profesor arkeologi zaman pertengahan dari Universiti Aarhus Denmark, Jens Vellev menyatakan sebagai seorang ahli sains, Brahe sangat penting kepada dunia.
 
Sponsored Post

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,685
Reaction score
494
Points
131
kalau betul beliau dibunuh xkan la nak cari pembunuhnye,cerita dah berzaman pun
 

anuarul

CG Top Poster Club
Joined
Jan 9, 2009
Messages
26,151
Reaction score
104
Points
133
hahahaaa...ape nak ditegak kan laie ni...
 

zamans98

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
4,338
Reaction score
75
Points
30

BATU marmar yang menutupi kubur Tycho Brahe diangkat di gereja Church of Our Lady di tengah Prague semalam.

PRAGUE, Republik Czech - Sepasukan saintis dari Denmark dan Republik Czech semalam menggali semula kubur seorang ahli astronomi Denmark yang terkenal pada kurun ke-16 dalam usaha mencari punca kematian misterinya.

Ahli astronomi itu, mendiang Tycho Brahe yang dilahirkan pada tahun 1546, telah disemadikan di gereja Church of Our Lady berhampiran Old Town Square di Prague sejak kematiannya pada tahun 1601.

Tokoh itu berada di Prague atas jemputan Maharaja Rom, Rudolph II selepas beliau meninggalkan balai cerapnya di Pulau Hven kerana bercanggah pendapat dengan raja Denmark.

Pemerhatian planet-planet dan bintang yang tepat oleh Brahe telah membantu bidang ilmu astronomi moden. Selama ini, kematiannya dikatakan akibat jangkitan pundi kencing.

Namun, ujian-ujian yang dijalankan pada tahun 1996 di Sweden dan Denmark berdasarkan sampel misai serta rambutnya yang diperolehi sewaktu proses penggalian semula kuburnya pada tahun 1901 mendapati wujud tahap kandungan merkuri yang tinggi.

Keadaan itu menimbulkan teori bahawa beliau diracun dan dibunuh.

Seorang profesor arkeologi zaman pertengahan dari Universiti Aarhus Denmark, Jens Vellev menyatakan sebagai seorang ahli sains, Brahe sangat penting kepada dunia.
Citer b0doh. Ahli-astronomi Islam dah tau pasal planer2x, graviti sebelum mangkuk ni di lahir kan.

Satu puak kat Afrika pun lebih pandai dari beruk ni.

Waste of time, space and energy je nak citer panjang.
 

S.Y.E.D

Banned
Joined
Jun 6, 2008
Messages
18,685
Reaction score
588
Points
161
dah mamposs pon xkan nk gali lagi.. suka la mayat tu naik balik atas dunia nih. hahahahaahaha
 

arjan

Fun Poster
Joined
May 14, 2010
Messages
570
Reaction score
11
Points
15
mcm2 diaorg ni yg sudah ilang arah, moga diberi hidayah kpd kita dan juga diaorg.



.
 

hysesear

Fun Poster
Joined
Jun 2, 2008
Messages
540
Reaction score
4
Points
15
x de mende lain nak kaji, kalau tau dibunuh pun nak pegi gali kubur org yg bunuh tu ke, amik manyat pembunuh utk digantung???? macam-2 je, dunia...dunia.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register