BTC USD 63,056.6 Gold USD 1,745.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

"Kuarantin Pun Ada Dua Darjat", Muhyiddin fail saman fitnah terhadap Puad Zarkashi

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
294,073
Reaction score
12,468
Points
2,376
Muhyiddin fail saman fitnah terhadap Puad Zarkashi

Tuntutan Tan Sri Muhyiddin dibuat susulan kenyataan Datuk Mohd Puad dalam laman Facebook beliau pada 9 Februari lepas yang bertajuk "Kuarantin Pun Ada Dua Darjat". - Gambar fail​


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin mengemukakan tuntutan saman fitnah terhadap Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Puad Zarkashi, menuntut ganti rugi dan permohonan maaf daripada beliau.

Tuntutan itu dibuat susulan kenyataan Mohd Puad dalam laman Facebook beliau pada 9 Februari lepas yang bertajuk “Kuarantin Pun Ada Dua Darjat”.

Bersama tuntutan tersebut, Muhyiddin juga mengemukakan permohonan ex-parte untuk injunksi sementara bagi menghentikan Mohd Puad daripada memuat naik status di Facebook beliau yang didakwa memfitnah atau status yang hampir sama.


Menurut laporan Malay Mail, salah seorang peguam Muhyiddin, Rosli Dahlan berkata, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Seri Mohd Firuz Jaffril meluluskan perintah sementara tersebut.

“Alasan permohonan telah dipenuhi dan afidavit menunjukkan semua fakta.

“Mahkamah berpuas hati bahawa defendan (Mohd Puad) harus dikekang hingga akhir sidang inter-parte,” kata Rosli ketika menjelaskan alasan mengapa Mahkamah Tinggi memberikan perintah sementara terhadap Mohd Puad.

Peguam lain yang mewakili Muhyiddin di mahkamah yang mendengar perbicaraan sementara itu melalui permohonan ex-parte adalah Datuk DP Naban dan Louis Liaw.

Menurut peguam Muhyiddin, tuntutan tersebut mengatakan bahawa catatan Facebook dan kandungan Mohd Puad tidak benar dan tidak berasas.

Dalam tuntutan saman fitnah terhadap Puad, Muhyiddin meminta ganti rugi dalam bentuk ganti rugi umum, ganti rugi teladan dan ganti rugi bertambah dengan jumlah yang akan dinilai dan ditentukan oleh pengadilan.

Muhyiddin juga meminta perintah untuk menahan Mohd Puad atau rakan-rakannya atau wakilnya daripada menerbitkan, menyiarkan, berkongsi catatan Facebook.

Perdana Menteri juga meminta perintah pengadilan agar Mohd Puad segera, jelas dan kekal membuat permintaan maaf secara umum di halaman Facebook “DrPuad Zarkashi”.


 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
1614648589235.png


Muhyiddin dapat perintah larangan sementara terhadap Puad
Hidir Reduan Abdul Rashid
Diterbitkan 1 Mar 2021, 6:27 pm

Dikemaskini 1 Mar 2021, 7:05 pm



Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan injunksi sementara oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang menghalang ahli Majlis Tertinggi Umno, Mohd Puad Zarkashi daripada menerusi catatannya di Facebook.

Sebelum ini, Mohd Puad menerima surat tuntutan daripada peguam Muhyiddin supya dia memohon maaf dan memadam posting di media sosial yang mendakwa layanan berbeza kepada rakyat berhubung prosedur operasi standard dalam pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam menangani penularan Covid-19.

Catatan FB itu dimuat naik pada 9 Februari.

Peguam perdana menteri Rosli Dahlan memberitahu Malaysiakini bahawa hakim Mohd Firuz Jaffril hari ini membenarkan permohonan ex-parte plaintif bagi menghalang Mohd Puad daripada menerbitkan, menyiarkan, berkongsi, menerbitkan semula atau menyiarkan semula dan/atau berkongsi semula dalam apa cara sekalipun satu hantaran Facebook bertajuk "Kuarantin pun ada dua darjat".

Peguam itu menjelaskan bahawa saman fitnah utama telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur awal hari ini.

“Writ saman difailkan pagi ini dengan sijil perakuan segera untuk mendengar notis permohonan bagi injunksi sementara.

"Hakim Mahkamah Tinggi membenarkan injuksi sementara itu sementara menunggu perbicaraan inter-parte (antara pihak) yang ditetapkan pada 12 Mac,” kata Rosli.

Turut hadir adalah peguam DP Naban dan Louis Liaw, yang juga mewakili Muhyiddin.

Dalam notis permohonan ex-parte difailkan bersama dengan writ saman hari ini, Muhyiddin memohon perintah injunksi bagi menghalang Mohd Puad selaku defendan atau ejennya, wakilnya atau sesiapa sahaja daripada menerbitkan, menyiarkan dan berkongsi semula hantaran membabitkan kenyataan fitnah berhubung perkara itu menerusi akaun Facebook milik Mohd Puad.

Muhyiddin memfailkan permohonan atas alasan penghantaran yang dibuat oleh Mohd Puad adalah palsu, memfitnah dan telah menyebabkan reputasi dan nama baik perdana menteri itu di Malaysia dan peringkat antarabangsa terjejas.

"Saman telah difailkan (hari ini) dan dibenarkan (oleh hakim Firuz)," kata Rosli, sambil menambahkan bahawa perintah larangan itu diberikan setelah pendengaran permohonan injunksi awal hari ini.
Peguam itu menjelaskan bahawa perintah injunksi terhadap Mohd Puad akan berkuat kuasa hari ini sehingga 12 Mac, apabila mahkamah akan membicarakan permohonan injunksi Muhyiddin.



Sementara itu, Bernama melaporkan Muhyiddin memfailkan permohonan atas alasan penghantaran yang dibuat oleh Mohd Puad adalah palsu, memfitnah dan telah menyebabkan reputasi dan nama baik perdana menteri itu di Malaysia dan peringkat antarabangsa terjejas.

Katanya, permohonan itu perlu dibuat secara ex-parte kerana jika notis diberikan kepada defendan terdapat risiko bahawa defendan akan mensensasikan permohonan berkenaan menyebabkan pembaca akan berkongsi lanjutan hantaran tersebut.

Muhyiddin yang memfailkan writ saman dan penyataan tuntutannya menerusi Tetuan Rosli Dahlan Saravana Partnership, atas kapasiti peribadinya hari ini mendakwa pada 9 Feb lepas, Mohd Puad telah menerbitkan suatu hantaran di laman Facebooknya di bawah nama "DrPuad Zarkashi" bertajuk 'Kuarantin pun ada dua darjat?'.

Dalam saman itu Muhyiddin yang merupakan plaintif mendakwa hantaran itu boleh diakses oleh pengguna internet di seluruh dunia dan telah menerima lebih daripada 1,200 reaksi, 215 komen serta 182 perkongsian.

Muhyiddin mendakwa hantaran itu merujuk kepada "PM" iaitu singkatan kepada prime minister atau perdana menteri selain mendakwa hantaran itu mengandungi penyataan yang jelas sekali tidak benar, tidak wajar, tidak berasas dan jahat terhadap plaintif serta telah memfitnahnya.

Muhyiddin mendakwa perkataan fitnah itu membawa maksud bahawa plaintif dan rombongan enggan dikuarantin selama 10 hari setelah mereka pulang dari lawatan rasmi ke Jakarta, Indonesia.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
Saya juga akur akan perintah perintah injunksi ex parte mahkamah dan saya sedang dalam proses mendapatkan nasihat peguam, kata ahli MT Umno itu.

1614833671088.png


Puad sahkan terima notis saman Muhyiddin
Diterbitkan 4 Mar 2021, 12:13 pm

Dikemaskini 12:23 pm



Ahli Majlis Tertinggi Umno, Mohd Puad Zarkashi mengesahkan bahawa dia telah menerima notis saman daripada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.
"Semalam saya telah mengambil maklum bahawa saya telah disaman oleh perdana menteri.

"Selain itu, terdapat satu perintah injunksi ex parte (perintah larangan sementara) terhadap saya yang telah diberikan oleh mahkamah.

"Saya akur akan perintah tersebut dan saya sedang dalam proses mendapatkan nasihat guaman saya," katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Mohd Puad sebelum ini menerima surat tuntutan daripada peguam Muhyiddin berhubung tindakan saman sebanyak RM10 juta terhadapnya.

Surat tuntutan itu menuntut permohonan maaf daripada pemimpin akar umbi Umno itu dan mendesaknya memadam posting di media sosial yang mendakwa layanan berbeza k atas rakyat berhubung prosedur operasi standard dalam pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan Covid-19.

Catatan FB itu dimuat naik pada 9 Februari.

Bagaimanapun, bekas ketua pengarahJabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) itu enggan memohon maaf dan memilih untuk ke mahkamah.
"Saya percaya kepada sistem kehakiman negara dan saya akan membela diri di hadapan mahkamah," katanya.

Dia juga menambah bahawa sebagai menghormati mahkamah, dirinya tidak akan mengeluarkan apa apa kenyataan lanjut berkenaan dengan saman untuk diadili.

Untuk rekod, pada 1 Mac, peguam perdana menteri Rosli Dahlan memberitahu Malaysiakini bahawa hakim Mohd Firuz Jaffril telah membenarkan permohonan ex-parte plaintif bagi menghalang Mohd Puad daripada menerbitkan, menyiarkan, berkongsi, menerbitkan semula atau menyiarkan semula dan/atau berkongsi semula dalam apa cara sekalipun satu hantaran Facebook bertajuk "Kuarantin pun ada dua darjat".

Peguam itu menjelaskan bahawa saman fitnah utama telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur juga pada 1 Mac.

 

stonz

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Sep 18, 2008
Messages
4,797
Reaction score
206
Points
43
yela2..saman la...
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
Puad padam catatan Facebook selepas terima saman Muhyiddin

March 5, 2021 2:25 PM

mohd-puad-zarkashi-bernama-221118-1.jpg

Mohd Puad Zarkashi berdepan tuntutan RM10 juta daripada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin atas dakwaan memfitnah beliau. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno Mohd Puad Zakarshi memadam catatan Facebooknya pada 9 Feb selepas saman fitnah dikemukakan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin terhadapnya.
“Ya, ia dipadam semalam,” kata Puad kepada FMT.

Ini berikutan Mahkamah Tinggi mengurniakan Muhyiddin perintah injunksi interim untuk menghalang Puad daripada membuat kenyataan berhubung sebuah catatan berunsur fitnah pada 1 Mac.
Mahkamah juga menetapkan 12 Mac untuk perbicaraan inter partes bagi perintah injuksi tersebut.



Pada 16 Feb, Muhyiddin mengirim notis undang-undang kepada Puad yang menuntut permintaan maaf secara terbuka dan bayaran pampasan sebanyak RM10 juta kerana didakwa memfitnah beliau.
Antara lain, beliau menuntut Puad memadam catatan 9 Feb di laman Facebooknya dengan nama “Dr Mohd Puad Zarkashi” yang berkaitan dengan kuarantin Covid-19.

Pejabat Perdana Menteri menafikan dakwaan Puad bahawa arahan kuarantin tiga hari diwartakan untuk menteri-menteri yang kembali daripada lawatan rasmi ke luar negara semata-mata kerana perdana menteri tidak mahu dikuarantin setelah kembali daripada lawatan rasminya ke Indonesia.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
aii En Puad, mengapa lak padam
lawan tetap lawan
bukan ke En Puad mengaku yg catatan En Puad kat FB tu benar, semuanya benar, takde yg tak benar melainkan benar belaka.
takkan En Puad buat fitnah pulak kan
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,869
Reaction score
2,143
Points
201
Sapa ada print post fb dia tepek kat sini
Kita tgk puak2 munapig melayu ni
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,429
Reaction score
12,443
Points
1,906
Sapa ada print post fb dia tepek kat sini
Kita tgk puak2 munapig melayu ni

boleh ke nak letak ss dia kat thread ni sebab dia dah padam dia punya
rasanya saya ada c&p posting dia semasa dia publish tu
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,869
Reaction score
2,143
Points
201
boleh ke nak letak ss dia kat thread ni sebab dia dah padam dia punya
rasanya saya ada c&p posting dia semasa dia publish tu

kalau ada lg, tepek trus
Baru kita tau ada jg org islam yg munapiq
mende2 mcm ni tak perlu cover2 hehe
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register