BTC USD 35,763.7 Gold USD 1,876.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Krisis Ekonomi Global: Beli Sekarang atau Tunggu dan Lihat?

ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
Salam forumer,

aku bukak thread ni untuk discuss tentang keadaan ekonomi semasa yg sedang bergelora dan adakah masa yang sesuai untuk membeli hartanah ketika ini?

Kalau tgk kat US dan Europe, banyak bank/insurance company yg mengalami risiko bankrap, dan sektor kewangan termasuk hartanah mendapat kesan langsung...

Tapi kat Malaysia aku tgk masih belum terkesan lagi...sektor hartanah terus berkembang walaupun agak perlahan. Tu pun sbb org berhati-hati...takut BLR naik...kalau tgk property launch, ble katakan byk juga unit yg terjual! rami tul org kaya kat malaysia ni ye..

ape pendapat korang, kot ada yg plan nak beli rumah sekarang atau ade yg tunggu dan lihat sehingga ekonomi stabil balik? :)cgrock
 
Sponsored Post

DirectorAhmadNisfu

Fun Poster
Joined
Aug 31, 2008
Messages
414
Reaction score
11
Points
15
kalau takut BLR naik ambil la islamic loan. tak perlu bimbang soal turun naik BLR.

lagi satu kalau bab jualan sentiasa sold-out tu mungkin itu salah satu strategi pemasaran pemaju nak tarik perhatian bakal-bakal pembeli
 

ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
kalau takut BLR naik ambil la islamic loan. tak perlu bimbang soal turun naik BLR.

lagi satu kalau bab jualan sentiasa sold-out tu mungkin itu salah satu strategi pemasaran pemaju nak tarik perhatian bakal-bakal pembeli

Yep, Islamic loan ada capped(maximum) BLR...so, kalau naik tinggi pon ter'sekat' kat situ je...tula indahnya sistem kewangan Islam :)cgrock

yg tu pasal loan, dari segi value lak camna la ek...thn 1997/1998 dulu market value rumah jatuh merudum > 50%...org ade cash je beli rumah di tmpat yg strategik...

bagi yg ade cash yg byk, time recession adalah dinanti nanti sbb ble beli property pada harga super duper bargain :)cgrock

harap-harap Malaysia dapat bertahan dari krisis ekonomi dunia... #:-S
 

fendyx

Active Member
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,345
Reaction score
20
Points
25
aku rasa sistem kewangan m'sia dah blaja dr kegawatan ekonomi 97/98...
hutang jangka panjang x byk pastu pembiayaan kredit dipantau oleh BNM...
 

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
yg penting skrg nie.... niat bli umah ape????

klu niat untuk kediaman n seterusnya untuk waris...
bli aje... jgn tgu sebab hg umah makin lama makin naik...

bro... lu kena ingat makin lama lu tgu makin kurang tanah kat malaysia....
 

kintaroame

Junior Member
Joined
May 18, 2008
Messages
85
Reaction score
8
Points
11
yg penting skrg nie.... niat bli umah ape????

klu niat untuk kediaman n seterusnya untuk waris...
bli aje... jgn tgu sebab hg umah makin lama makin naik...

bro... lu kena ingat makin lama lu tgu makin kurang tanah kat malaysia....

Betul tu..harga rumah makin mahal..tp kalau tahun depan harga rumah turun kejap rugi la kalau tak beli. Aku plan nk beli rumah untuk investment..Bro, ko real estate agent ke? Bg la pandangan sket pasal harga rumah 2009..
 

smesul

Fun Poster
Joined
Mar 30, 2006
Messages
472
Reaction score
0
Points
10
hehehehh..up balik.topik nih..

klu beli umah skang nih ok ke tak ok??
 

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
ok pd pandangan aku....

dari sudut pemaju...

diaorang akan terus buat rumah2 yang mahal mcm double story, condo, banglo dll. klu dia buat single story pun rumah mesti kecik mcm 18*65 sebab kos barang binaan naik 30-100%. maknanya pemaju akan buat rumah yg boleh dapat margin tinggi....

dari sudut pembali...

ramai yg ragu2 nak bli umah sebab skrg nie pendapatan bersih dah berkurang akibat kenaikan harga minyak... selain2 klu kita tya member2 keje kat kilang.. ada yg o.t dah xde n mcm2 lg lah.. jadi mereka x brani nak bli umah n prefer utk sewa sahaja... 2009 peratus orang nak bli adalah kecil berbanding untuk menyewa.. permintaan utk rumah sewa pasti kau2 thn depan..

dari sudut bank....

klu ikut cak najib..... bank kat malaysia masih kukuh.... tp klu nak ikut bank kat malaysia pun ada goyang gak sbb skrg nie kurang orang nak pinjam n umah lelong pun byk... klu ikut pengalaman aku kt tgk suku ke-4 tahun nie... bank2 kat malaysia tgh brlawan2 nak cari klien n tawarkan intrest yg rendah.. klu x silap saya dlm thn nie intrest dari 5.75 turun smpai 5 peratus...

dari sudut agent...

akan berlaku kekerangan klien untuk bli umah n pertambahan orang yg nak sewa umah... so income utk tahun dpn kurangla..

kesimpulan...

sape2 yg ade byk duit n nak invest utk umah blh bli umah flat atau apartment byk2 utk disewakn... sebab tahun dpn org byk nak sewa umah... so dlm mind set depa umah yg sewa murah adalah umah flat n apartment saja...
klu nak murah lg umah stenggan la..

ok kot takat 2... malas nak taip... klu sembang kat mamak senang sket..
 

ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
kalau tanya waktu sesuai beli umah, aku rasa ANYTIME...kalau jumpa mana yg OK sekarang, beli la sekarang...kalau tunggu recession, time tu org yg ada CASH je ble beli...nak buat loan? interest sure mencanak naik...mmg umah murah tapi BLR mau 8%-10% :D

aku ade berkenan condo kat KL...masalah xdapat view dalam lagi...tenant+owner lak outstation sampai awal bln 12..so, tangguh dulu...ade rezeki aku dapatla bulan 12 nanti...sambil2 usha umah lain kot ade yg OK
 

kintaroame

Junior Member
Joined
May 18, 2008
Messages
85
Reaction score
8
Points
11
kalau tanya waktu sesuai beli umah, aku rasa ANYTIME...kalau jumpa mana yg OK sekarang, beli la sekarang...kalau tunggu recession, time tu org yg ada CASH je ble beli...nak buat loan? interest sure mencanak naik...mmg umah murah tapi BLR mau 8%-10% :D

aku ade berkenan condo kat KL...masalah xdapat view dalam lagi...tenant+owner lak outstation sampai awal bln 12..so, tangguh dulu...ade rezeki aku dapatla bulan 12 nanti...sambil2 usha umah lain kot ade yg OK

aku tunggu gawat sbb aku ada cash..he he. dapat bayar deposit tinggi2 ok la kot..leh dpt rumah harga murah 2-3 bijik.:eek: so, harap tahun depan ada sale rumah ler.:))
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register