BTC USD 57,175.0 Gold USD 1,779.73
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kos nk byr kpd valuer??

nzuera81

Freshie
Messages
35
Joined
Nov 13, 2009
Messages
35
Reaction score
0
Points
6
nk tnya pd yg arif ttg perkara ini. sy dh wat housing loan ngan cimb. dh approved pon..tp smlm ader company jurunilai call n mintak salinan snp utk wat report kpd bank.. sy bg..then td dia call balik n mintak sy byr rm500++ utk kos nilai tu...terkejut gaks.. sbb sy mmg x tau pasal semua2 ni.. so, persoalannya kos ni mmg sy yg perlu tanggung ker? sbb sy x tau pulak kena pkai valuer.. sy just submit loan jer.. mmg wajib ker proses ni??
 
Sponsored Post

av6

Freshie
Messages
35
Joined
Nov 19, 2009
Messages
35
Reaction score
0
Points
6
sy pun dh sign agreement dgn cimb 2-3 hr lepas.
mmg cmtu la prosedurnya.

sy tanya knp approve loan dulu br valuer nilai...
banker tu kata prosedur baru..sbb klo nilai dulu, kita kena byr kt valuer tu..pastu in case bank x approve loan, rugi la kita sbb dh byr kt valuer..

sy tanya anggaran kos utk valuer..dia kata utk loan below 200K, +-RM500..
so nmpk logik la cerita awak di atas tu..
 

pijoe

Legendary Member
Messages
13,525
Paid Membership
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,525
Reaction score
1,387
Points
231
deleted
 
Last edited:

ipannapi

Fun Poster
Messages
701
Joined
Oct 13, 2008
Messages
701
Reaction score
3
Points
15
tak bleyh ke kite value sendiri harga rumah tu?
huhu..
 

spark8685

Fun Poster
Messages
128
Joined
Oct 18, 2007
Messages
128
Reaction score
7
Points
15
sbb perlukan valuer adalah untuk dapatkan market value untuk sesuatu property tu...loan bank plak depand pada 90% dari market value..
cth: market value 100K, loan cuma 90K jaa..
bayaran untuk valuation report selalunya depent pada pakage yg kita amik masa apply loan..klu kita byr sendiri maybe interest% bank rendah daripada interest rate klu kita nakkan bank cover.
 

ahmadazam

Fun Poster
Messages
195
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
betulll.. kos valuer dah naik dlm 2 bulan nie... biasa klu bawah 200k dlm 450 +- ... minggu nie aku amik umah lelong 29k kena 570... adakah patut????
 

ichizen98

Fun Poster
Messages
589
Joined
Nov 1, 2009
Messages
589
Reaction score
6
Points
15
nk tnya pd yg arif ttg perkara ini. sy dh wat housing loan ngan cimb. dh approved pon..tp smlm ader company jurunilai call n mintak salinan snp utk wat report kpd bank.. sy bg..then td dia call balik n mintak sy byr rm500++ utk kos nilai tu...terkejut gaks.. sbb sy mmg x tau pasal semua2 ni.. so, persoalannya kos ni mmg sy yg perlu tanggung ker? sbb sy x tau pulak kena pkai valuer.. sy just submit loan jer.. mmg wajib ker proses ni??

mmg wajib skang kena byr valuer:)) kos tu mmg buyer kena tanggung hmm ....terima jer la:))
 

abahmu

Legendary Member
Messages
17,952
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
126
Points
123
ada sesetengah bank cover kos valuation..mcm bsn rasanya diaorg cover..bank islam pun lebih kurang mcm tu jgk
 

T2T

Super Active Member
Messages
6,927
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
nk tnya pd yg arif ttg perkara ini. sy dh wat housing loan ngan cimb. dh approved pon..tp smlm ader company jurunilai call n mintak salinan snp utk wat report kpd bank.. sy bg..then td dia call balik n mintak sy byr rm500++ utk kos nilai tu...terkejut gaks.. sbb sy mmg x tau pasal semua2 ni.. so, persoalannya kos ni mmg sy yg perlu tanggung ker? sbb sy x tau pulak kena pkai valuer.. sy just submit loan jer.. mmg wajib ker proses ni??
kalau beli rumah subsale, lelong, dan dah siap, memang kena ada valuer, kecuali rumah under construction, bank akan ikut harga pemaju. cuba cek dalam LO tu, adakah jumlah pinjaman tu termasuk jumlah legal fees? jika ya, pakej nzuera81 tu NZEC/NFMC (rasanya dah takde pakej FMC untuk bank tu), kalau tak, tentu officer tu offer pakej ZEC. :)

kos valuer sebenarnya termasuk dalam kos2 yang kita tak nampak, sebab tu dulu bank ada pakej FMC/ZEC atau NFMC/NZEC. skang kebanyakkan bank dah takde pakej FMC/ZEC, sebab tu valuer kena bayar sendiri.

ada juga bank yang memberi tawaran kos-kos dmasukkan ke dalam loan. contoh loan 100K, kos-kos lain 2K, jadi loan dah naik ke 102K. TETAPI! kos untuk valuation mmg tidak di masukkkan sekali kedalam loan. suka atau tak, kos valuation tu peminjam kena tanggung, mengikut pengalaman saya berurusan dengan CIMB & RHB.

kos valuation tidak akan dikenakan jika peminjam mengambil pakej ZEC/FMC. rasanya sekarang dah tak banyak bank yang offer pakej ni.

kenapa value lepas sign letter offer?
sebab bila bank dah appoint valuer pergi site, dah tentu valuer akan mintak kos2 urusan daripada bank, sekiranya permohonan gagal? bank dah rugi. selalunya, valuer ni akan bagi estimate market value kepada bank semasa permohonan pinjaman dilakukan.
 
Last edited:

ujangdesa

Freshie
Messages
14
Joined
Nov 24, 2009
Messages
14
Reaction score
0
Points
3
so bagaimana pula sekiranya saya sendiri bawa valuer pergi ke bank untuk buat pinjaman..senang cerita valuer tu kawan kita..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register