BTC USD 27,169.2 Gold USD 1,948.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kos haji naik: Pas syor kerajaan benar pengeluaran Akaun 2 KWSP

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
40,231
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
40,231
Reaction score
5,211
Points
481
Awards
1
Kos haji naik: Pas syor kerajaan benar pengeluaran Akaun 2 KWSP

Rahimah Abdullah
Mac 30, 2023 06:23 MYT

Kos haji naik: Pas syor kerajaan benar pengeluaran Akaun 2 KWSP
Menurut Khairil Nizam, Pas juga mahu kerajaan mempertimbangkan bantuan kepada golongan T20 yang turut terkesan dengan kos sara hidup. - Fail/Sinar Harian

KUALA LUMPUR : Pas mencadangkan agar kerajaan membenarkan pengeluaran Akaun 2 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang melebihi RM3,000 kepada pencarum yang layak bagi menampung kenaikan kos haji pada ketika ini.

Ketua Penerangan Pas Pusat yang juga Ahli Parlimen Jerantut, Khairil Nizam Khirudin berkata, cadangan itu telah dikemukakan kepada Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) untuk pertimbangan.

"Pas menyedari akan faktor-faktor luar kawal dan luar bidang kuasa Lembaga Tabung Haji (LTH) yang menyebabkan kenaikan kos mengerjakan rukun Islam kelima pada tahun ini yang dijangka lebih dari RM31,000 berbanding tahun lepas iaitu sebanyak RM28,632.


"Pas juga menyedari bahawa kerajaan akan menanggung penuh kenaikan kos haji bagi golongan B40, manakala golongan M40 perlu membayar tambahan RM3,000 sementara golongan T20 pula perlu melunaskan sendiri bayaran penuh kenaikan kos haji ini.

"Oleh yang demikian, melalui sesi soal jawab di Dewan Rakyat kelmarin, Pas telah mengemukakan beberapa cadangan yang boleh dipertimbangkan oleh Kementerian Agama untuk mengurangkan bebanan kenaikan ini kepada bakal Dhuyufurrahman," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Selain itu, Pas mahu Kerajaan mempertimbangkan bantuan kepada golongan T20 yang turut terkesan dengan kos sara hidup.

"Kerajaan tidak menggunakan kaedah pukul rata kepada golongan T20. Kerajaan dicadangkan untuk mempertimbangkan bantuan kepada golongan ini juga berdasarkan kepada faktor-faktor berkait seperti bebanan kewangan, lokaliti dan kos sara hidup.," ujar beliau.

Justeru, Pas berharap Menteri Agama, Datuk Mohd Nai'im Mokhtar mengambil maklum cadangan yang diberikan dan dibincangkan di peringkat kementerian bersama dengan pemegang-pemegang taruh yang terbabit.

#KWSP #akaun 2 #Khairil Nizam Khirudin #kos haji naik
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
40,231
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
40,231
Reaction score
5,211
Points
481
Awards
1
Pendekkan tempoh haji naikkan kos

April 6, 2023

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Dato’ Setia Dr Mohd Na’im Mokhtar, berkata cadangan memendekkan tempoh mengerjakan haji, terutama bagi jemaah muassasah tidak dapat membantu mengurangkan kos ibadat berkenaan.

Sebaliknya, katanya tindakan itu akan menyebabkan kenaikan kos kerana jemaah haji menginap di Makkah dan Madinah ketika waktu kemuncak haji.


Menurutnya, tempoh jemaah haji berada di tanah suci adalah antara antara 40 hingga 45 hari bagi pakej jemaah haji muassasah yang dikendalikan oleh Lembaga Tabung Haji (TH).

Katanya, tempoh itu mengambil kira jadual penerbangan sewa khas yang diluluskan oleh pihak berkuasa Arab Saudi.

“Secara amnya dengan memendekkan tempoh pakej muassasah, ini bermakna jemaah haji yang akan ke Arab Saudi akan mula menginap di Makkah dan Madinah pada waktu puncak.

“Ketika itu, harga tiket penerbangan dan sewaan bangunan amat tinggi,” katanya menjawab soalan tambahan Datuk Mohd Hisamudin Yahaya pada sesi pertanyaan bagi jawab lisan di Dewan Negara, hari ini.

Dr Mohd Na’im berkata, TH berusaha mengawal kenaikan kos dengan perjanjian kontrak jangka panjang yang dimeterai dengan beberapa pihak di Arab Saudi membabitkan penerbangan, penginapan, sajian makanan dan pelbagai perkhidmatan lain.

Katanya, dengan cara itu harga dapat ditetapkan untuk satu tempoh masa dan tidak dinaikkan setiap tahun. – HARAKAHDAILY 6/4/2023
 
Sponsored Post

Top
Log in Register