BTC USD 35,875.5 Gold USD 1,839.38
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Viral Kos "Haji" dijangka meningkat lebih 50 peratus

anbusan

Super Active Member
Messages
8,461
Joined
Jan 22, 2006
Messages
8,461
Reaction score
332
Points
91
register je ada da pasang niat ok la tu.
aku dlm 100 tahun lagi, masa tu dah murah dah mungkin dlm 5k je hehe
 
Sponsored Post

frommers

Fun Poster
Messages
415
Joined
Apr 6, 2014
Messages
415
Reaction score
167
Points
23
Mungkin new tax ni sebab kerajaan sana nak kena handle jika kena kuarantin sebab covid, atau apa2 prosedur jika kena covid. Sesapa nak travel tu pastikan ambik insurans la. Insurans naik, kos travel pun naik. Covid punye pasal.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1
Mungkin new tax ni sebab kerajaan sana nak kena handle jika kena kuarantin sebab covid, atau apa2 prosedur jika kena covid. Sesapa nak travel tu pastikan ambik insurans la. Insurans naik, kos travel pun naik. Covid punye pasal.
Tax pak arab naikkan dr 5> 15%
Tp kos haji naik drp 13k > 30k

hotel mekah madinah TH pajak utk beberapa tahun

mungkin TH taknak kluarkan subsidi lg
Sbb maklum la reserve pun da makin sket 😂
Jd dia kene kurangkan kuota & caj jemaah 30k trus hehe
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1

Kos haji tak patut naik​

UMRAH-MUKA-2-scaled.jpg
KOS menunaikan umrah dijangka mengalami kenaikan antara RM8,000 hingga RM9,000 sepanjang pasca Covid-19. - GAMBAR KEMENTERIAN HAJI DAN UMRAH ARAB SAUDI/AFP
  • Oleh AHMAD FADHLULLAH ADNAN
  • 28 November 2021, 8:08 am

PETALING JAYA: Kos mengerjakan ibadah haji tidak sepatutnya dinaikkan meskipun kerajaan Arab Saudi memperkenalkan peningkatan Cukai Nilai Tambah (VAT). Bercakap kepada Mingguan Malaysia, Presiden Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji (Papuh), Datuk Seri Razali Mohd. Sham berkata, pihaknya tidak menafikan peningkatan kos mengerjakan ibadah itu susulan pengenalan VAT, namun itu bukan hak Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) untuk menaikkan kos
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1
Buat badal haji je la yeob
Murahhh abis tu hehe
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,438
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,438
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Naik 50 peratus

IMG_20211129_183947_616.jpg
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1

Belum tahu kos tunai haji, kiraan masih dilakukan​

Kuota dibuat berdasarkan keadaan semasa di Makkah​

zuhayati12 hours ago
idris.jpg

KUALA LUMPUR, 1 Jamadilawal 1443H, Isnin – Jumlah kuota musim haji 1443H/2022M dan harga bagi mengerjakan ibadah itu akan diumumkan awal tahun depan.

Menteri Di jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad berkata, penetapan harga berkenaan belum ditentukan lagi kerana masih terdapat pengiraan kos yang sedang dilakukan.

“Mesyuarat menentukan peningkatan kuota diadakan pada awal tahun hadapan dan penentuan keputusan akan dibuat berdasarkan keadaan semasa di Makkah.



“Seperti yang diumumkan oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) iaitu harga meningkat sebanyak 41 peratus, namun kos bayaran (menunaikan) haji akan dibentangkan dalam Kabinet,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, kos dijangka meningkat kepada lebih RM30,000 berbanding RM23,000 sebelum ini susulan peningkatan VAT.

Sebahagian besar peningkatan kos berkait rapat dengan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 yang perlu dipatuhi termasuk penjarakan fizikal seperti had kapasiti bilik hotel dan bas.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register