BTC USD 61,362.0 Gold USD 2,317.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Korang rasa pening tak bila hadap PC monitor lama2?

rijal2009

Marked as Scammer, (until issue resolved)
Messages
9,169
Joined
Jul 8, 2009
Messages
9,169
Reaction score
286
Points
81
Salam, aku dok pening kepala ni dah lama...laptop aku adik aku pinjam so aku guna pc, apabila aku hadap PC lama2 kepala aku jadi pening, lagi teruk kalau aku hari2 hadap PC...aku sudah set low bright yg amat...tapi masih terasa pening ni..

kalau guna laptop tak rasa pening lak..adakah korang rasa apa macam aku rasa? atau aku sorang saja yang rasa begini..
 
Sponsored Post

teman x pening kalo tgk skrin lama2...

teman pening kalo tengok skrin yg tunjuk jumlah floating forex yg tinggi... yg nih xyah lama.. sekejap tgk pon dah berpinar..

sick-smileys-emoticons7.gif
 
kesan sampingan drp screen monitor crt lebih kuat drpd lcd,..kerana crt menggunakan pancaran drp elektron gun dan mengandungi radiasi yg tinggi berbanding dgn screen lcd,...akibatnya rasa pening/berpusing2,...kadang kala boleh mengakibatkan muntah...:)),...tekanan pada mata akan meningkat, kadang2 mata berdenyut2,....kesan sampingan ini akan mengambil masa yg lama utk hilang,..kadang2 akan berulang kembali,....
....pastikan anda tidak merenung screen dlm jangka masa yg lama,....amalkan makan buah2an dan sayuran hijau,....


.....sedikit tip drp apa yg aku alami....akibat memorex,..:))
 
bekam kepala. tu je la nasihat aku.. dulu masuk keje ngadap pc kol 8 pagi kol 4 ptg baru terasa brdenyut2.. pas 2 bulan kol 10 pg dah denyut dah.. camne nak wat keje.. at last member aku suggest bekam. mula2 cuak tp pastu redha je mengingatkan bekam ni sunnah nabi. pas buat sekali je terus elok sampai skang.. alhamdulillah.. :)
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register