Kopi termahal di dunia....

CG Sponsors




hisham27

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
3,035
Reaction score
11
Points
25
Tahukah anda apakah kopi yg termahal di dunia?

Cappucino? Expresso? Mocha?
What? Kopi Janda? Tu yg mahal bukan kopinya.. tapi jandanya. Kah kah kah...

Biasa kita minum kopi.. kopi yg diproses dari biji kopi asli. Tapi berlainan dengan kopi ini. Nama pun paling mahal, mesti la ada spesel nya.. Hehe.

Pernah dengar nama Kopi Luwak? Kopi Luwak ialah kopi paling mahal di dunia.

Kenapa mahal? Sebab ia ada ingredient tambahan.. diproses dan diadun secukup rasa, bukan dalam periuk belanga, tapi dalam perut haiwan.. Haa, jangan terkejut beb. Sebab tu la mahal.. Hehe.



Kopi Luwak keluaran Thailand berjenama 'Doi Chaang'.



Kopi Luwak keluaran Filipina berjenama 'Alamid'.




Eh.. menatang ape ni? Apa kaitan dengan kopi lak ni?


Haa.. menatang ni la yg buat kopi ni sedap. Menatang ni la yg telah menaiktaraf status kopi ni jadi the most expensive coffee in this world!

Cane jadi gitu pulak? Haa.. relek.. follow story kat bawah ni...



Menatang ni namanya Civet. Lebih kurang macam musang la, badan bintik2.. membiak area Asia, Afrika dan Eropah.




Petani di Jawa Timur memetik biji kopi sebagai makanan Civet.




Hanya biji kopi yg elok dan terpilih je dijadikan makanan Civet.. demi menghasilkan kopi yg berkualiti tinggi.. Errkkk..






Civet diberi makan biji kopi terpilih. Masa proses penghadaman, enzim Civet akan bercampur dengan biji kopi ni. Bila najis keluar, ia akan menghasilkan biji kopi yg unik dan tasty.. Gulp!




Najis Civet dipungut untuk diproses.



Haha.. amacam, ada macam wafer cereal tak? Kah kah kah...








Proses pembersihan dan pemilihan biji kopi Civet yg terbaik untuk dikisar menjadi serbuk kopi.






Inilah hasilnya... Kopi Termahal di Dunia!! Wahaha..



Kalau dah ada sila angkat sepanduk :)
Source
 
Sponsored Post

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,772
Reaction score
1,836
Points
206
penah dgr
tp sedap ke?
 

ivy_aku

Super Active Member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
7,088
Reaction score
20
Points
65
yuckkks... x lalu nk telan... :-SS
 

FaRid^sp

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2009
Messages
5,745
Reaction score
13
Points
65
ingatkan kopi uptrend je yg paling mahal..
 

geniusneuro

Banned
Joined
Nov 1, 2008
Messages
19,775
Reaction score
7
Points
115
huhu, rase penah ade da ni...

n oernah dgr, x berminat nak rase... nanti geli bile terbayang prosesnye :D
 

lilbee

Active+ Member
Joined
Nov 13, 2009
Messages
4,801
Reaction score
10
Points
25
minum mende ni same la cam minum t**k yg diproses aku rasa..

yg pelik tu la yg mahal..

bulehla bagi aku try..

tapi jgn bgtau dulu la..

sedap cemana pun xkan ku minum..
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,209
Reaction score
1,116
Points
201
UUWEEKKK... Seb bek aku bukan penagih kopi tegar...huhuh
 
Sponsored Post
Top
Log in Register