Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia Berhad (KoPPIM) (W-5-1153)

CG Sponsors




stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله

MALAKAT GROCER PALING KE DEPAN


151260973_485866646153590_1926085278387854188_o.jpg


SEJAK Malakat Mall dibuka pada Mac 2020 terdapat banyak jenama yang membuka premisnya di mall itu.
Di antaranya ialah kedai beg Himawari, kedai kasut Jojo Shoes, kedai serbaneka 2358, kedai perabot Bentoq,
kedai sukan Tahan Sports, kedai pakaian TGM, Rahsia, Byserra, Tenun, kedai DIY Malaya, kedai alatulis Conteng dan kedai buku Iqraread.

Daripada kesemua jenama-jenama yang ada, pasaraya runcit Malakat Grocer adalah bisnes yang paling menyerlah sambutan dan keuntungannya.
Pada bulan Ogos 2020 sebuah cawangannya dibuka di Putra Perdana, Puchong dan terkini dua lagi premisnya dibuka di Taman Kosas dan Hospital Ampang.
Sambutan orang kita terhadap produk BMF yang menjadi barangan utama di Malakat Grocer adalah di antara penyebab mengapa kedai runcit itu kekal bertahan bagaikan kalis pandemik.
Malakat Grocer juga memberi nafas kepada lebih 2,000 pembekal produk BMF. Tanpa sokongan anda, sukar Malakat Grocer hendak sampai ke tahap ini.
KoPPIM pula merupakan rakan strategik kepada Malakat Grocer.

Dan KoPPIM berada di kedudukan itu kerana sokongan ahli-ahlinya yang membeli syer koperasi ini hingga ia mampu bersedia menjadi sumber kewangan kepada Malakat Grocer.
Sertai KoPPIM dan anda dapat membantu diri kita juga untuk membina ekosistem ekonomi kita sendiri.
Insya-ALLAH pada tahun ini 100 lagi Malakat Grocer akan dibuka di merata pelosok tanahair. Mari kita menyumbang dengan penuh bersemangat!


✅DAFTAR SEKARANG & BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505

 
Sponsored Post

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله


149818584_485615536178701_3465153635836301672_o.jpg


PELUANG USAHAWAN ZAKIRIN MALAKAT GROCER
Transkripsi Coch Fadzil Hashim, 17.2.2021


Kita dah berbincang, secara spontan saya katakan ada ruang dan peluang untuk para usahawan sepertimana yang saya tawarkan dalam program pembangunan usahawan TeaAmo.
Sekarang kita tawarkan kepada tuan puan satu peluang yang rare, insya-ALLAH.
Hari ini kita berada dalam PKP yang disambung. Kita fikir apa yang kita patut buat dalam ekonomi yang tidak menentu.
Saya ada berbincang dengan beberapa pihak. Maklumbalas yang saya perolehi ialah apa bisnes nak buat?
Ada dua sahaja. Shutdown beberapa segmen dan fokus kepada beberapa segmen yang boleh pergi. Dalam keadaan PKP lanjutan yang berlaku sekarang ini, ada dua bisnes yang boleh dibuat sekarang ini.

DUA BISNES YANG MASIH BERPOTENSI SEKARANG
Pertama, stesen minyak. Suka tak suka kita kena isi minyak. Habis minyak kena isi minyak. Terlibatlah dalam bisnes stesen minyak atau bisnes yang ada di stesen minyak.
Kedua, bisnes kedai runcit. Bisnes kedai runcit pertama kami dah buat enam tahun yang lalu. Baru-baru ini saya dah crack the code(menemui jalan). Kita cuba pelbagai ramuan dan formula, Kita buat adjustment dan yang terbaru ini kami telah crack the code.
Kita belajar kehebatan 99 Speedmart yang punyai lebih 1,000 cawangan. Pada tahun 2018 jualan mereka ialah RM3.4 bilion. Ustaz Ebit Liew pun buat seperti 99 Speedmart secara meluas. Kami pun telah mulakan Malakat Grocer pada bulan 8 tahun lepas.
Ia gabungan konsep Family Mart, 99 Speedmat dan Kedai Acheh. Konsep itu okey tetapi ia belum cantik. Yang terbaru , kita baru selesai pengambilalihan dua kedai runcit di Ampang. Saya belajar banyak daripada situ.

10 MALAKAT GROCER DALAM MASA TIGA BULAN
Itulah model yang akan dikembangkan dalam Malakat Grocer iaitu memfokuskan kepada barangan segar.
70 % pengisian Malakat Grocer akan memfokus kepada barang segar dan memulakan sebagai pembekal barangan utama.
Kita dah selesaikan masalah itu. Hari ini saya nak ajak tuan puan menyertai versi terbaharu Malakat Grocer yang lebih dekat dengan Malakat Grocer Ampang.
Dalam 3 bulan akan datang kita akan buka 10 premis lagi.
Insya-ALLAH kita sedang perincikan perbincangan dengan satu syarikat stesen minyak antarabangsa yang
secara prinsipnya tawarkan kita 20 lokasi untuk kita buka Malakat Express + grocery dalam stesen minyak mereka.

BARANGAN RUNCIT DI STESEN MINYAK
Grocer akan dibuat di dalam stesen minyak dan yang ini saya rasa satu peluang yang sangat-sangat rare.
Prasarana KL LRT stesen pun dah nak buat konsep di mana orang nak balik kerja akan order online. Bila mereka sampai stesen, mereka pick-up barangan untuk masak.
Yang itu pun kita sedang sediakan penyediaan di peringkat akhir. Tapi, Coach Fadzil bukan buat seorang aje. Saya ada team. Walaupun saya boleh buat sendiri, tapi saya nak kongsi peluang.

JUALAN MALAKAT GROCER RM200,000 SEBULAN
Sejak dilancarkan pada bulan Ogos tahun lalu, Malakat Grocer Putra Perdana mendapat jualan RM200,000 sebulan atau RM5,000 sehari.
Kita juga ada kiosk minuman TeaAmo dan makanan Redhot dan dengan pendapatan yang disatukan membawa pulangan yang agak tinggi buat grocer.
Kalau grocer biasa, macam 99 Speedmart, marginnya ialah 15 % sedangkan bagi Malakat Grocer ia lebih tinggi kerana kita fokus 70 % barangan segar, penghantaran dan servis menyiang dan memotong ayam serta penghantaran gas memasak.
Kami buat semua itu. Ini servis yang mereka tak buat tetapi kita buat, servis mereka buat dan kita pun buat. Ini peluang yang saya nak kongsikan kepada semua. Untuk yang kita akan buat, kita akan buat walk-in chiller.

70 % MENJUAL BARANGAN SEGAR
Bila kita perbaiki dengan 70 % barangan segar, kami yakin jualananya boleh mencecah RM15 hingga RM20 ribu.
Kita ada ikan, frozen produk sejuk beku yang banyak. Harga ayam kita special iaitu RM9.99 seekor. Kita jual pada harga subsidi sebagai satu cara kurangkan sikit belanja pelanggan.
Di Malakat Grocer kita nanti produk BMF akan menjadi prioriti. Yang kerja dengan kita semua orang kita yang kita tawarkan peluang kerja dalam sistem kita. Malakat Grocer tak perlu orang lama yang jalankan. Biar anak-anak muda yang jalankan.
Perkara yang paling mahal ialah capital expenditure. Set up sahaja ialah RM350 ribu. Model terkini kita ialah RM500 ribu untuk satu kedai. Model kita bukan francais tetapi perkongsian.
Sama-sama untung, Kalau rugi biar saya sahaja tanggung sebab saya ada sumber lain untuk gunakan.

PROGRAM USAHAWAN ZAKIRIN
Kita nak tawarkan program usahawan zakirin dan digital marketeer. Kerja tuan senang aje. Doa banyak-banyak pada ALLAH dan buat digital marketing dengan cara like, copy, paste dan share. Kita perlukan doa yang banyak. Anak buah kita ramai.
Tadi saya ada perbincangan dengan sebuah rangkaian logistik penghantaran yang mempunyai 24,000 pekerja. Mereka jadi pengusaha menghantar pembelian dalam talian di Malakat Grocer.
Beli sama kita jual sama kita untuk kita bantu melalui belanja kita sendiri. Dalam perjuangan ekosistem malakat dengan tawaran yang sangat-sangat terhad, kita akan buka tempat untuk ramai yang mohon,
Minimum modal yang diperlukan sebagai rakan niaga, kalau rugi saya pulang balik duit. Perinciannya tanya coach-coach yang sedang menanti panggilan anda. Sila daftar minat, nanti mereka akan call. Tempat sangat-sangat terhad.

100 MALAKAT GROCER PADA TAHUN INI
Pada tahun ini, kita tawar dan rancang, 100 Malakat Grocer dibuka samada langsung atau secara ambilalih.
Jika ada yang mungkin ada modal nak buka sendiri dan ada RM500 ribu bersama bajet untuk operational expenditure kita alu-alukan Cuma kita perlukan masa untuk busness turn around.
Buat hari ini tawaran zakirin dengan cara membaca doa. Tak susah buat sambil berniaga di tempat lain. Work from home pun tak apa. Di masa PKP ini ramai duduk rumah dan orang makan lebih banyak juga. Ambil peluang tolong share. Ajak kawan-kawan yang lain. Setiap rakan kongsi akan memiliki mengikut outlet. Kita bukan buat secara combine sebab kita bukan buat skim pelaburan.
Rakaniaga usahasama bersama saya dan kita akan buat dengan rakan-rakan di seluruh negara. Kini fokusnya adalah di Lembah Klang. Tolong like dan share.
Assalamualaikum. Saya Coach Fadzil yang sanggup berjuang untuk anda demi ALLAH dan rasul bagi mengembalikan kuasa. Semoga ALLAH jaga kita.
........................
DALAM tempoh PKP, bisnes peruncitan adalah di antara bisnes yang masih bernafas. Kata Coach Fadzil, 100 Malakat Grocer akan dibuka pada ini. Sebahagian daripadanya akan dibuka di stesen minyak antarabangsa.
Inilah ‘pengiktirafan’ yang Malakat Grocer dapat kerana daya majunya telah diteliti oleh syarikat minyak international itu. Bagaimana dengan anda masih ragu lagi dengan apa yang kita boleh lakukan? Jom kita jadi ahli KoPPIM!
KoPPIM adalah rakan strategik Malakat Grocer. Sila klik pautan ini untuk meninjau apa matlamat dan manfaat menjadi ahli KoPPIM. Kemudian, anda juga boleh terus mendaftar. Anda dipersilakan...

✅DAFTAR SEKARANG & BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
DI SINI BERMULA KEBANGKITAN EKONOMI ISLAM


104542583_300401141366809_7634817308241311315_o.jpg



EKONOMI kita dah ke laut. Sebab, selama ini pun pihak pemerintah gagal membina ekonomi orang Melayu.
Dalam berusaha meningkatkan ekonomi melalui Dasar Ekonomi Baru iaitu menyusun masyarakat dan membasmi kemiskinan,
kedua-duanya tak tercapai. Tahun 2020 berlalu macam itu aje.

Dasar ekonomi yang dilaksanakan menjadikan banyak agensi-agensi kerajaan membuka sayap perniagaan
mereka hingga menjadi pesaing kepada usahawan Melayu sendiri.
Usahawan Melayu dilatih tetapi kemudian terbiar menjalankan bisnes tanpa prasarana pasaran untuk mereka.

Rasuah diketahui sudah membudaya sejak dulu lagi. Kalau nak bisnes,
kena hulur kepada pengkhianat dari peringkat atas sampailah ke peringkat bawahan.
Ini kenyataan dan bukan bertujuan untuk seronok membelasah pemerintah dan penjawat awam.

Walau apa pun masalah, membina ekonomi Melayu tak selesai. Bila kita tengok keadaan pemimpin politik Melayu sekarang, rasanya lambat lagi mereka nak bantu kita secara menyeluruh. Justeru itu, kita kena bina ekonomi kita sendiri. Kita jaga kita dan memohon ALLAH jaga kita juga.
Tak ramai di antara kita yang berduit. Tapi kalau masing-masing kumpul duit seorang sedikit, lama-lama duit yang sedikit itu boleh membukit. Kalau tuk nenek kita sanggup serah gelang dan rantai untuk hantar pemimpin kita ke London menuntut kemerdekaan, kita hari ini mesti sanggup keluarkan duit, bukan untuk beri begitu sahaja, tetapi sebagai cara untuk mendapatkan syer.

Syer apa? Syer KoPPIM. KoPPIM adalah di antara koperasi pengguna yang wujud untuk kumpulkan duit sedikit yang kita ada sebagai modal bisnes
. Sedikit-sedikit pun, kita dah ada Malakat Mall, ada Malakat Grocer dan lebih 40 jenama premis produk dan perkhidmatan Melayu.
Yang belum menyokong harus tampil menyokong. Mulakan dengan RM100 aje. Sekarang ini pun dah lebih 23,000 orang menjadi ahli KoPPIM. Sebahagian besar daripada ahli-ahlinya memberi sedikit-sedikit dahulu sekadar termampu. Tak mengapa sebab inilah perjuangan!

Sokonglah KoPPIM. Lagi cepat kita jadi ahli, lagi cepat KoPPIM berkembang dan membina ekonomi orang kita.
Sertai KoPPIM sekarang. Pejam mata dan hulurkan sumbangan anda untuk mendapatkan syer. Insya-ALLAH, berbaloi ~ untuk ekonomi dan agama kita.

✅DAFTAR SEKARANG & BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله

149625501_483974369676151_6701370158742103614_n (1).jpg


✅DAFTAR SEKARANG & BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505

Apa yang anda harus lakukan?
SPEND . UNITE . FUND
SPEND - Membeli Dari Peniaga sesama Muslim (BMF)
UNITE - Bersatu Bersama menjadi ahli KoPPIM
FUND - Melabur Secara Bulanan RM100 Di Dalam KoPPIM
In shaa Allah Dividen 8% Hingga 15% Akan Diberikan Buat Pemegang Syer.

INFO LANJUT LAYARI :
https://www.facebook.com/koppim.com.my/
https://www.koppim.com.my
HOTLINE : +6016-2829075
Tel : +603 84081878
[email protected]


MASIH MENGANGGUR ?? JOM MINING
BITCOIN DGN CRYPTO BROWSER
AYUH BINA EKOSISTEM EKONOMI ISLAM &
BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله


Program Usahawan Zakirin Malakat Grocer!

Klik -->>
PERMOHONAN USAHAWAN MALAKAT GROCER

✅DAFTAR SEKARANG & BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505

Apa yang anda harus lakukan?
SPEND . UNITE . FUND
SPEND - Membeli Dari Peniaga sesama Muslim (BMF)
UNITE - Bersatu Bersama menjadi ahli KoPPIM
FUND - Melabur Secara Bulanan RM100 Di Dalam KoPPIM
In shaa Allah Dividen 8% Hingga 15% Akan Diberikan Buat Pemegang Syer.

INFO LANJUT LAYARI :
https://www.facebook.com/koppim.com.my/
https://www.koppim.com.my
HOTLINE : +6016-2829075
Tel : +603 84081878
[email protected]
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله

149625501_483974369676151_6701370158742103614_n (1).jpg


✅DAFTAR SEKARANG & BERSAMA PERJUANGAN KoPPIM
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505

Apa yang anda harus lakukan?
SPEND . UNITE . FUND
SPEND - Membeli Dari Peniaga sesama Muslim (BMF)
UNITE - Bersatu Bersama menjadi ahli KoPPIM
FUND - Melabur Secara Bulanan RM100 Di Dalam KoPPIM
In shaa Allah Dividen 8% Hingga 15% Akan Diberikan Buat Pemegang Syer.

INFO LANJUT LAYARI :
https://www.facebook.com/koppim.com.my/
https://www.koppim.com.my
HOTLINE : +6016-2829075
Tel : +603 84081878
[email protected]
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله


151586085_487470785993176_3235990886933112073_n.jpg



152627367_487470802659841_2488978033522623518_n.jpg


152741203_487470795993175_137774511156732464_n.jpg


150843058_487470842659837_4412788837226876289_o.jpg



DAH LEBIH 60 TAHUN KITA GAGAL,
TAKKAN TAK NAK BERUBAH LAGI?


Alternatif sudah ada, tinggal sokong sahaja, tiada lagi alasan untuk tidak menyokong.
Lebih dari 60 tahun kita telah gagal untuk menyediakan satu platfrom untuk menyatukan semua produk-produk Muslim untuk berada di bawah satu bumbung.
Tetapi kini Alhamdulillah, melalui Malakat Grocer di Cyberjaya, Putra Perdana, Puchong; Taman Kosas dan di Hospital Ampang mempunyai lebih daripada 80% barangan Muslim di dalam satu premis.
Sekarang ialah masanya untuk kita pengguna-pengguna Muslim menzahirkan sokongan dengan membeli segala barangan keperluan rumah di Malakat Grocer. Sekarang, alternatif kepada produk-produk antarabangsa dah ada.

Usahawan-usahawan kita telah pun berusaha menghasilkan produk-produk tempatan menggantikan produk-produk antarabangsa. Jadi apa lagi alasan kita untuk tidak menyokong?
Bila kita berniat membeli untuk menyokong dan memperkasakan produk Muslim, Insya-ALLAH kita akan dapat lebih sekadar barangan keperluan.
Bukan senang untuk usahawan-usahawan kita membangunkan sesuatu produk. Mereka menghadapi pelbagai cabaran bermula dari modal permulaan, proses R&D, proses penghasilan produk, cabaran pekerja, kapasiti pengeluaran, cabaran bahan mentah, kos bahan mentah yang tinggi, cabaran pengedaran, cabaran pemasaran, kos pemasaran dan macam-macam lagi.
Tapi walaupun dengan segala cabaran yang mereka hadapi, perjuangan untuk menghasilkan produk alternatif yang 100% dihasilkan oleh Muslim tetap diteruskan atas rasa tanggungjawab mereka kepada Ummah.

Namun, bayangkan apa perasaan mereka setelah produk yang siap tidak mahu disokong oleh orang kita sendiri dengan 1001 alasan? Produk mahal lah, low kualiti lah, tak biasa guna produk tempatan lah, dah serasi dengan produk luar lah dan pelbagai lagi.

Adil ke untuk mereka? Bolehkah mereka maju jika kita pengguna-pengguna Islam terus menerus memberi alasan untuk tidak menyokong?
Dulu, nak dapat produk Muslim punyalah susah. Hanya ada masa pameran-pameran halal atau ekspo-ekspo.
Tapi sekarang di Malakat Grocer kita dah berjaya mempunyai lebih dari 80% produk Muslim dibawah satu bumbung.

Jihad itu bukan dari peperangan saja, tapi jihad itu termasuk dari segi penguasaan ekonomi.
Jika kita sendiri pengguna-pengguna Islam tidak mahu bersatu dan memperkasakan ekonomi orang Islam, siapa lagi yang kita nak harapkan?

Bagi anda yang belum berkesempatan datang ke Malakat Grocer kerana jauh di negeri lain,
hulurkan sokongan anda dengan menyertai Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia; KoPPIM.
Mulai hanya dengan RM100 untuk satu syer, anda telah bertindak untuk meningkatkan ekonomi Islam. Klik pautan ini untuk menyertai.

anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505

Apa yang anda harus lakukan?
SPEND . UNITE . FUND
SPEND - Membeli Dari Peniaga sesama Muslim (BMF)
UNITE - Bersatu Bersama menjadi ahli KoPPIM
FUND - Melabur Secara Bulanan RM100 Di Dalam KoPPIM
In shaa Allah Dividen 8% Hingga 15% Akan Diberikan Buat Pemegang Syer.

INFO LANJUT LAYARI :
https://www.facebook.com/koppim.com.my/
https://www.koppim.com.my
HOTLINE : +6016-2829075
Tel : +603 84081878
[email protected]



 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله

151596689_488141615926093_4695090424003240340_n.jpg


ALHAMDULILAH.
Semakin ramai yang bersama-sama dengan KoPPIM untuk memperjuangkan kebangkitan ekonomi umat Islam.
Semakin ramai yang menjadi ahli KoPPIM. Anda pula bagaimana? Bila lagi ingin bersama kami?
Ayuh kita bersama membina ekosistem ekonomi Islam yang baharu untuk mengubah nasib bangsa dan agama kita.

“Sesungguhnya ALLAH tidak akan mengubah keadaan suatu kaum,
sebelum kaum itu sendiri mengubah apa yang ada pada diri mereka.” (Ar-Rad 13:11)


Jom daftar sebagai ahli KoPPIM. Layari:
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله

149625501_483974369676151_6701370158742103614_n (1) (1).jpg


Ayuh kita bersama membina ekosistem ekonomi Islam yang baharu untuk mengubah nasib bangsa dan agama kita.

“Sesungguhnya ALLAH tidak akan mengubah keadaan suatu kaum,
sebelum kaum itu sendiri mengubah apa yang ada pada diri mereka.” (Ar-Rad 13:11)

Jom daftar sebagai ahli KoPPIM. Layari:

anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505
 

stealthmovic

Active Member
Joined
Oct 16, 2011
Messages
1,828
Reaction score
33
Points
40
السلام عليكم ورحمة الله

BILA NAK BERUBAH USAH SORANG-SORANG


151324043_488805995859655_5607571793402913586_n.jpg


KITA inginkan perubahan. Kita ingin berubah dengan meninggalkan sistem ekonomi berasaskan RIBA yang membeban dan membawa kerosakan.
Kita juga mahu masyarakat Muslim jadi kuasa ekonomi di negara yang bermajoriti Muslim ini. Namun setiap keinginan hanya akan berlaku dengan tindakan.
Kita akui bahawa kita tak boleh lakukan emua ini sendirian. Oleh sebab itu kita kena beramai-ramai memperjuangkannya.
Hanya dengan cara beramai-ramai kita boleh bangkit dan wujudkan sistem ekonomi Islam yang kita impikan.

Ayuh kita bersama membina Ekosistem Ekonomi Islam yang baharu yang akan mengubah nasib agama & bangsa Kita!

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum, sebelum kaum itu sendiri mengubah apa yang ada pada diri mereka” (Ar-Ra’d 13: 11).
Jom daftar sebagai Ahli dalam Koperasi Pembanguan Pengguna Islam Malaysia (KoPPIM) layari:
anggota.koppim.com.my/affiliate?u=14505
 
Sponsored Post
Top
Log in Register