Konvensyen khas PBB petanda PRN Sarawak semakin hampir

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
Dalam analoginya, Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak menyifatkan konvensyen tersebut sebagai "ulang kaji" sebelum menghadapi "peperiksaan"
#AWANInews
#AWANI745

Konvensyen khas PBB petanda PRN Sarawak semakin hampir
Bernama
September 26, 2020 16:00 MYT
Konvensyen khas PBB petanda PRN Sarawak semakin hampir

Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak menyifatkan konvensyen tersebut sebagai "ulang kaji" sebelum menghadapi "peperiksaan". - Foto Astro AWANI

BETONG: Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) meneruskan siri konvensyen khasnya, kali ini di Betong, menguatkan lagi sangkaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 semakin hampir.
Perhimpunan kedua itu yang menyusuli konvensyen di Miri pada 5 Sept lalu, dihadiri 654 perwakilan daripada 14 cawangan di zon Betong yang mendengar suntikan semangat daripada Presiden parti Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sebagai persiapan menghadapi PRN ke-12.


Dalam analoginya, Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak menyifatkan konvensyen tersebut sebagai "ulang kaji" sebelum menghadapi "peperiksaan".
"Selalunya bila ada exam (peperiksaan), anak murid mesti bersedia buat revision (ulang kaji). Jadi kita hari ini (sedang) melakukan revision dan saya yakin kita akan lulus dengan cemerlang," katanya semasa berucap di konvensyen itu.

Untuk rekod, PBB akan menghadapi PRN ke-12 dengan gabungan baharu - Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang turut disertai tiga lagi parti iaitu Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP).
PBB bertindak keluar daripada Barisan Nasional selepas Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu. Untuk rekod, penggal Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-11 akan tamat pada Julai 2021.

Sementara itu, Abang Johari yang juga Pengerusi GPS menggesa perwakilan, amnya rakyat Sarawak, untuk tidak meletakkan nasib negeri tersebut di tangan pihak lain.
"Biarlah masa depan Sarawak ditentukan oleh orang Sarawak sendiri," katanya yang disambut tepukan gemuruh perwakilan.

Selain itu, beliau memberi bayangan ada "habuan" bakal menanti rakyat Sarawak yang akan diumumkan apabila GPS diberi mandat pada PRN ke-12.
"Ada yang lebih (baik) lagi daripada cukai lima peratus yang kita kutip daripada Petronas. Biarlah saya simpan dulu, kelak menang saya umumkan," katanya yang turut meluahkan keyakinan kerajaan yang dipimpinnya ketika ini mempunyai hala tuju yang jelas untuk memajukan lagi Sarawak.

Konvensyen itu diisi dengan pembentangan beberapa tajuk menarik, antaranya "Perkongsian Strategik: Pembangunan Infrastruktur" oleh Menteri Muda Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Datuk Julaihi Narawi diikuti "Projek Utiliti: Bekalan Elektrik dan Bekalan Air Bersih di Luar Bandar" oleh Menteri Utiliti Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom.
Selepas Betong, konvesyen PBB dijadualkan di dua lagi lokasi, iaitu Sibu dan Kuching.

Timbalan Ketua Menteri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk Konvensyen Parti PBB dan Pengerusi Jawatankuasa Khas Parti PBB Zon Betong Datuk Amar Douglas Uggah turut hadir.
Dalam pada itu, Abang Johari berkata kerajaan Sarawak dalam proses mengambil alih beberapa kawasan pertanian di Betong yang ketika ini di bawah Tabung Haji Plantation.

"Proses rundingan sedang berlangsung. Sudah memasuki fasa menetapkan harga pembeliannya dan dalam masa terdekat ini akan diambil oleh kerajaan kita (Sarawak)," katanya.
Menurutnya menjadi hasrat kerajaan Sarawak untuk membangunkan kawasan Betong itu sebagai hab pertanian, justeru beberapa inisiatif berimpak tinggi perlu diambil bagi mencipta peluang pekerjaan dan keusahawanan khususnya dalam perniagaan berasaskan pertanian.


 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
PRN Sarawak bila-bila masa dari sekarang, kata KM

3 October 2020

MGF01032020_KEDIAMAN-MUHYIDDIN-YASSIN_43-681x454.jpg

Abang Johari Abang Openg

KUALA LUMPUR- Ketua Menteri Sarawak, Datuk Abang Johari Abang Openg memberi gambaran pilihan raya negeri (PRN) akan diadakan bila-bila masa sahaja dari sekarang meskipun kes Covid-19 di Malaysia menunjukkan peningkatan saban hari.

Menurut laporan Malay Mail, kenyataan tersebut merupakan petunjuk paling jelas Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang juga Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) mahu mempertahankan mandat yang dipegang mereka.


“Saya ingin menyampaikan mesej ini bahawa dram akan dibunyikan. Kayu dan dram juga telah bersedia.
“Apabila dram diketuk pada bila-bila masa dari sekarang, kita mesti berusaha bersungguh-sungguh untuk mempertahankan PBB dan GPS dalam pilihan raya tersebut,” katanya dalam konvensyen mini khas PBB di Sibu, Sarawak hari ini.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan bila akan menasihatkan Gabenor Sarawak, Tun Abdul Taib Mahmud untuk membubarkan dewan undangan negeri.
Mandat GPS ketika ini akan tamat pada Jun depan.- MalaysiaGazette

 

ViperX

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,459
Reaction score
525
Points
71
nak naikkn kes covid lg ke?
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
PRN Sarawak: Saya harap dia tidak serius – Dzulkefly

4 October 2020

MGF20022020_PROGRAM-KESIHATAN-MENTAL-UM09-681x452.jpg

Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad

KUALA LUMPUR – Ahli politik perlu bertindak dengan bertanggungjawab dan tindakan yang diambil sepatutnya mengurangkan malapetaka dalam membuat keputusan untuk mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak.

Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, ia penting lebih-lebih lagi ketika penularan Covid-19 menghampiri gelombang ketiga dengan bilangan kes aktif kembali semula kepada empat digit seperti yang dialami pada April hingga Jun lalu.


“Saya harap dia (Ketua Menteri Sarawak, Datuk Abang Johari Abang Openg) tidak serius atau kenyataannya disalah erti,” katanya menerusi akaun Twitter.
Semalam, Abang Johari memberi gambaran PRN akan diadakan bila-bila masa sahaja dari sekarang meskipun kes Covid-19 di Malaysia menunjukkan peningkatan sejak kebelakangan ini.

Menurut laporan Malay Mail, kenyataan tersebut merupakan petunjuk paling jelas Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang juga Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) itu mahu mempertahankan mandat yang dipegang mereka. – MalaysiaGazette

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
Kenyataan Abang Johari sekadar bayangan – Penganalisis

4 October 2020

MGF01032020_KEDIAMAN-MUHYIDDIN-YASSIN_43-681x454.jpg

Abang Johari Abang Openg


KUALA LUMPUR – Walaupun Datuk Abang Johari Abang Openg membayangkan akan mengadakan Pilihan Raya Negeri Sarawak pada bila-bila masa sahaja, namun kenyataan itu diyakini sekadar bayangan sahaja.

Ini kerana, selaku ketua pentadbir yang bertanggungjawab kepada rakyat Sarawak selama ini, Abang Johari sudah pastinya tidak akan memperjudikan keselamatan dan kebajikan rakyat negeri itu.


Felo Kanan Majlis Profesor Negara, Prof. Dr. Jeniri Amir yakin apa yang dinyatakan oleh Ketua Menteri Sarawak itu sekadar satu bayangan sahaja tetapi mungkin bukan dalam tempoh singkat ini.

Jeneri-Amir.jpg

Dr Jeniri Amir

“Maksud pada bila-bila masa itu mungkin dalam tempoh tiga bulan, enam bulan. Saya yakin Abang Johari juga memantau kebimbangan rakyat Sarawak tentang penularan Covid-19.

“Beliau juga pastinya tidak mahu memberi risiko kepada Sarawak memandangkan kes jangkitan pandemik ini adalah isu negara yang menjadi tumpuan sekarang,” katanya kepada MalaysiaGazette.
Semalam, Abang Johari memberi gambaran pilihan raya negeri itu akan diadakan bila-bila masa sahaja dari sekarang meskipun kes Covid-19 di Malaysia menunjukkan peningkatan saban hari.

“Saya ingin menyampaikan mesej ini bahawa dram akan dibunyikan. Kayu dan dram juga telah bersedia.
“Apabila dram diketuk pada bila-bila masa dari sekarang, kita mesti berusaha bersungguh-sungguh untuk mempertahankan PBB dan GPS dalam pilihan raya tersebut,” katanya dalam konvensyen mini khas PBB di Sibu, Sarawak.

Mengulas lanjut, Jeniri berpendapat, walaupun memang sepatutnya Sarawak mengadakan pilihan raya tetapi Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang juga Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak perlu dalam keadaan tergopoh-gapah seperti Sabah.

Jelasnya, landskap politik di kedua-dua negeri ini ternyata berbeza kerana Parti Warisan Sabah dalam keadaan yang tidak stabil.
Sedangkan GPS pula teguh dan mempunyai majoriti dua per tiga.

“GPS tidak perlu berasa goyah berdasarkan prestasi cemerlang Abang Johari yang mengutamakan rakyat dalam pelbagai aspek, selain pembangunan negeri – sama ada di bandar dan luar bandar,” ujar beliau. – MalaysiaGazette


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
Betapa hipokritnya pemimpin PH.

Masa Shafie bubar DUN Sabah pada akhir bulan Julai, kes Covid-19 di sana sudah naik semula dengan wujudnya penularan tempatan dan adalah lebih tinggi berbanding masa sekarang id Sarawak.

(Sejak dua minggu lepas, Sarawak cuma rekodkan 3 kes Covid - kesemuanya kes import. Tiada penularan tempatan)

Masa DUN Sabah dibubarkan, PH sokong penuh.

Tapi bila Sarawak kata mereka perlu buat pilihanraya negeri dalam masa terdekat, orang PH mengamuk.

Sarawak tak kata pun nak buat sekarang.

Untuk rekod, DUN Sarawak akan dibubar secara automatik pada 7 Jun 2021 setelah genap 5 tahun selepas PRN 2016 pada bulan Mei 2016.

Orang PH mengamuk kerana ketiga-tiga parti mereka - iaitu PKR, Amanah dan DAP ada di Sarawak. UMNO, MCA, MIC serta PPBM tiada kat sana.

Jika Sarawak buat PRN sekarang maka PH bimbang mereka akan kalah teruk selepas kegagalan 22 bulan mereka dan pemimpin PH dari semenanjung Malaysia dan Sabah mungkin akan mengalami masalah untuk berkempen di Sarawak memandangkan jumlah kes Covid di luar Sarawak lebih tinggi.

(Rasanya mereka bimbang Kit Siang tak berpeluang pakai baju cantik berwarna-warni untuk berkempen di Sarawak seperti apa dia buat di Sabah bulan lepas)

Yang mereka fikir menguntungkan mereka, PH sokong penuh. Kata ini demokrasi dan mandat rakyat walaupun DUN Sabah tak perlu pun dibubarkan sehingga tahun 2023.
Boleh serah kuasa di Sabah sahaja sebagaimana PH rampas kuasa pada tahun 2018 selepas beberapa ADUN BN Sabah melompat.

Tapi mereka kata mereka sanggup mati daripada serah kembali kuasa. Lalu DUN Sabah dibubarkan dengan sokongan penuh PH. Akhirnya kalah juga dan kuasa diserahkan kembali.

Bila tak menguntungkan mereka, PH kata ini malapetaka walaupun PRN Sarawak adalah mandatori mengikut perlembagaan mereka sebab tempoh 5 tahun sudah nak selesai.

1601867501111.png 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
Ini kerana ramai yang tidak berpeluang melaksanakan hak mengundinya, menurut kumpulan advokasi Rise of Social Efforts (Rose).

1601870392286.png


Covid-19: Tak bertangggungjawab jika PRN S'wak tahun ini - NGO
Diterbitkan 4 Oct 2020, 10:33 pm

Dikemaskini 4 Oct 2020, 10:36 pm


Satu keputusan yang tidak bertanggungjawab jika pilihan raya negeri (PRN) Sarawak diadakan tahun ini, ketika negara sedang berhadapan peningkatan kes Covid-19.
Ini kerana, kata sebuah NGO prodemokrasi akan menyebabkan ramai yang tidak berpeluang melaksanakan hak mengundi.

Menurut kumpulan advokasi dari Sarawak, Rise of Social Efforts (Rose) PRN Sabah baru-baru ini menunjukkan peratusan keluar mengundi yang rendah.
PRN Sabah yang berakhir pada 26 September menyaksikan jumlah keluar mengundi sebanyak 66.28 peratus, iaitu menurun dari 77.53 peratus sewaktu PRU 2018.

“Jika pilihan raya negeri diadakan tidak lama lagi atau sebelum gelombang ketiga (Covid-19) melanda, rakyat tidak akan merasa selamat untuk keluar mengundi atau bagi mereka yang menetap dan bekerja di Semenanjung, Sabah atau di luar negara, pulang ke untuk mengundi.

"Pilihan raya dalam waktu terdekat juga akan menyekat golongan muda yang bekerja atau belajar di Semenanjung untuk mengundi. Ini sekiranya reformasi undi pos tidak dilaksanakan dengan segera oleh Suruhanjaya Pilihan Raya bagi membolehkan mereka mengundi di tempat mereka tinggal," kata Presidennya, Ann Teo pada satu kenyataan.

Mandat baru berakhir Jun 2021
Malaysia terus mencatat kes rekod tertinggi harian Covid-19 selama tiga hari berturut-turut, dengan jumlah jangkitan baru sebanyak 293 kes. Semalam 317 kes baru direkod, manakala kelmarin 287 kes baru yang menjadikan rekod kes harian tertinggi sejak wabak melanda negara.

Pertambahan kes baru dikesan mulai naik mendadak pada 1 Oktober apabila terdapat 260 kes baru, kes harian kedua tertinggi sejak 4 Jun lalu yang mencatatkan 277 kes.
“Oleh itu, ketika negara sedang dilanda wabak ini, ia sangat tidak bertanggungjawab mengadakan PRN Sarawak sekarang atau sebelum berakhir tahun ini, sekiranya ia dapat dihindari.
"Kerajaan negeri yang berkuasa masih mempunyai waktu sehingga Jun 2021 untuk mendapatkan mandat baru.
“Lebih baik sekiranya memastikan negara dapat melandaikan keluk (Covid-19) terlebih dahulu sebelum mengadakan pilihan raya negeri," kata Teo.

Terdahulu, Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Abang Johari Openg membayangkan bahawa negeri Sarawak bakal mengadakan pilihan raya negeri “bila-bila masa dari sekarang.”


f5c74b969b2a06ab245a603ce9901b69.jpeg
Abang Johari yang juga merupakan ketua menteri negeri itu memberitahu perwakilan partinya setelah melengkapkan tiga pusingan bagi konvensyen PBB.

Dalam pada itu, Teo turut mendesak supaya SPR untuk menyegerakan proses reformasi undi pos bagi rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak yang bekerja di Semenanjung.
Teo berkata rakyat Malaysia dari Sabah dan Sarawak yang berkerja luar menghadapi banyak cabaran ketika pilihan raya, apatah lagi ketika wabak Covid-19 sedang melanda.

"Selain dari kos perjalanan yang tinggi dan memakan masa yang lama, (pada waktu ini) sebarang perjalanan akan merisikokan keselamatan dan kesihatan bagi pengundi yang pulang ke Sarawak untuk mengundi.

"Pencegahan atau penghalang lain adalah kemungkinan menjalani tempoh kuarantin selepas pulang,” katanya.

 

qubs

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2010
Messages
9,425
Reaction score
174
Points
73
nk test power atau dh nmpk jln kemenangan :LOL:
 
  • Like
Reactions: fms

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,446
Reaction score
302
Points
131
nk test power atau dh nmpk jln kemenangan :LOL:
munkin juga dan nak hapuskan pengaruh BN (UMNO) dekat Sarawak..
jadi mereka ade hak utk sertai mane2 parti di Semenanjung utk bentuk kerajaan sesuka hati mereka..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,404
Reaction score
10,779
Points
1,896
Ambil iktibar Covid-19 di Sabah, kata doktor ketika Sarawak pertimbang PRN

October 11, 2020 1:45 PM

PRK-KIMANIS-SABAH-UNDI-FMT-011.jpg

Sabah mencatatkan peningkatan kes Covid-19 selepas pilihan raya negeri (PRN) diadakan baru-baru ini.

KUCHING: Seorang pakar perubatan menggesa pihak berkuasa dan ahli politik Sarawak mengambil pengajaran dari peningkatan kes Covid-19 selepas pilihan raya negeri (PRN) Sabah, ketika berikutan mereka mempertimbangkan PRN Sarawak.

Dr Kuljit Singh, seorang pakar telinga, hidung dan tekak (ENT), berkata keutamaan sekarang adalah melandaikan lekuk jangkitan Covid-19.

PRN Sabah disalahkan atas peningkatan kes baru-baru ini dan Kuljit berkata amat penting Sarawak mengambil iktibar dari apa yang berlaku kepada negeri pertama yang mengadakan pilihan raya ketika pandemik.
Penggal Dewan Undangan Negeri akan berakhir pada Jun tahun depan, di mana pilihan raya perlu diadakan selepas itu.

Jelasnya, Sarawak perlu menjadi “negeri zon hijau” Covid-19, di mana tiada kes baru dilaporkan selama 2 minggu.

“Pematuhan kepada SOP, saringan ketat untuk semua kedatangan ke negeri itu, dan keperluan kuarantin pasca pilihan raya juga penting. Melalui gambar pilihan raya di Sabah, kita boleh nampak orang ramai, termasuk pemimpin, gagal patuhi SOP, seperti menjaga jarak fizikal dan mengelakkan berkumpul.”

Sementara itu, Presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Dr Subramaniam Muniandy meminta tempoh berkempen lebih pendek dan meningkatkan jumlah pusat undi untuk mengawal orang ramai dengan lebih baik.

Katanya, usaha pengawasan Covid-19 perlu dipertingkatkan menjelang pilihan raya.


Subramaniam berkata perlu mengurangkan dahulu jumlah keseluruhan kes Covid-19 di seluruh negara sebelum mempertimbangkan untuk mengadakan pilihan raya negeri yang lain.

“Dari sudut pandang perubatan, pilihan raya boleh menggandakan atau malah menambahkan risiko jangkitan Covid-19 kerana akan ada pertambahan pergerakan orang dan kumpulan di seluruh negeri dan acara melibatkan kumpulan yang besar,” katanya, sambil menambah sekarang bukan masa yang tepat untuk mengadakan pilihan raya.

Ketua Menteri Abang Johari Openg sebelum ini berkata pilihan raya negeri boleh diadakan “bila-bila masa sahaja dari sekarang” kerana mandat Gabungan Parti Sarawak akan berakhir pada Jun.

Beberapa parti pembangkang, termasuk DAP dan PKR, membantah kerana situasi Covid-19, tetapi seorang peguam yang berpihak kepada kerajaan negeri berkata perkara itu tidak dapat dielakkan.

Tidak mahu dinamakan, peguam itu berkata satu-satunya cara pilihan raya boleh ditangguhkan adalah perlembagaan Sarawak dipinda atau sekiranya Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat.

Sementara itu, Pengerusi Bersih Sarawak, Ann Teo, memberitahu FMT ia suatu keputusan semborono sekiranya pilihan raya diadakan sekarang susulan peningkatan kes Covid-19.

Tambah beliau, kebimbangan terhadap penyebaran virus akan memberi kesan kepada jumlah pengundi yang keluar mengundi di Sarawak, sama seperti yang berlaku di Sabah.

“Selain itu, turut dibimbangi lebih 200,000 pengundi Sarawak yang tinggal di luar negeri tak akan pulang untuk membuang undi mereka berikutan isu kuarantin dan kos perbelanjaan.

“Jadi, kerajaan negeri perlu pertimbangkan semua faktor itu sebelum mengadakan pilihan raya.”


 
Sponsored Post
Top
Log in Register