Kongres Maruah Melayu 6 Oktober 2019

Recommended Brokers


Luke

Active+ Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
3,711
Reaction score
148
Points
33
Melayu pun ketinggalan la..yg ko tgk batu2 tinggi2 cantik tu apsal..kenapa ko tak tgk kedaifan yg berlaku..ibunegara memang la nmpk kemajuan..Tp kita jgn fokus hal tu..fokus kehidupan manusia tu..kita sama2 masih lagi kais pg makan pagi..sebab tu cth kenaikan gaji tu yg nk dibuat dulu2 hal betul..skrg rm1100..sapa nk jawab..tgk skrg ni..kita semua kene bangkit..jgn ingat org sabah je susah..yg sini pun sama je..
Cuba cek statistik Sabah kemiskinan nombor 1. Sarawak pun top 2 juga. Separuh pengeluaran petroleum dan gas hasil dari Sabah Sarawak. Ni semua berlaku masa pemerintahan Melayu Islam. Dan juga pemerintahan bumiputera Islam utk Sabah Sarawak.
 
Sponsored Post

tokey99

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
4,534
Reaction score
846
Points
71
Cuba cek statistik Sabah kemiskinan nombor 1. Sarawak pun top 2 juga. Separuh pengeluaran petroleum dan gas hasil dari Sabah Sarawak. Ni semua berlaku masa pemerintahan Melayu Islam. Dan juga pemerintahan bumiputera Islam utk Sabah Sarawak.
Org dh xnak amik dh sejarah..sebab hal tu dh lepas..kita cerita yg skrg ni..kalau tgk statistik ni..tahun sekian2 Kelantan lah Terengganu lah semua ada miskin no 1 ni..
 

tokey99

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
4,534
Reaction score
846
Points
71
Sebab tu lah kene perbetulkan kembali..tu nasib baik lah semua duk dlm mlaysia..kalau tak..pakai rupiah la..huhuhu..lagi susah..jgn pula kita khayalkan kita akan kaya..cuba kita fikir kalau kita miskin..duit pulak rupiah..lagi la..
 

tm_40

Fun Poster
Joined
Oct 18, 2007
Messages
412
Reaction score
15
Points
15
bila orang Melayu mempertahankan hak yang termaktub dalam perlembagaan dipanggil asobiyah..yang kaum lain minta bukan2 dipanggil apa plk.Lojik la kalau orang Melayu Islam mempertahankan apa yang selama ini memang hak kita takkanla nak biar saja orang persoalkan hak yang sememangnya dah ternyata ada dalam perlembagaan.
 

Luke

Active+ Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
3,711
Reaction score
148
Points
33
Org dh xnak amik dh sejarah..sebab hal tu dh lepas..kita cerita yg skrg ni..kalau tgk statistik ni..tahun sekian2 Kelantan lah Terengganu lah semua ada miskin no 1 ni..
Semua tu negeri pengeluar minyak dan gas. Statistik termiskin, kemudahan jalan tak cukup baik. Keretapi laju tak ada. Yg penting kita kena bersyukur masih dipimpin Melayu Islam. Alhamdulillah.
 

Luke

Active+ Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
3,711
Reaction score
148
Points
33
Sebab tu lah kene perbetulkan kembali..tu nasib baik lah semua duk dlm mlaysia..kalau tak..pakai rupiah la..huhuhu..lagi susah..jgn pula kita khayalkan kita akan kaya..cuba kita fikir kalau kita miskin..duit pulak rupiah..lagi la..
Kalau dapat pakai dollar mcm Brunei mcmna pulak?
 

stonecold88

Active+ Member
Joined
May 31, 2009
Messages
3,883
Reaction score
665
Points
71
Awas, propaganda jahat dari Boo Su-Lyn!

TELAH tular satu video yang dimuat naik oleh seorang individu berbangsa Cina, menggunakan nama akaun Facebook Boo Su-Lyn pada malam semalam, jam 8 malam 8 Oktober 2019.

Video tersebut menyentuh Kongres Maruah Melayu sebagai ‘pelanggaran etika’ kepada bukan Melayu di Malaysia.

Secara bebas dan jelas, Su-Lyn mempertikaikan lima kluster Revolusi Maruah Melayu yang diserahkan kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Su-Lyn juga secara terbuka menyelar ucapan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir yang menyebut mengenai ‘orang asing’ di Kongres Maruah Melayu.

Lebih perit, Su-Lyn menggunakan perkataan kesat kepada penganjur majlis iaitu ‘What the fuck man’ bagi menggambarkan amarah kepada anjuran program tersebut.

Nampaknya Su-Lyn tidak memahami beberapa perkara tentang apa yang beliau sebut. Saya anggap Su-Lyn warganegara yang ‘rebel’ yang membuka mulut tanpa ‘intelligent’ dan tidak merujuk sebarang buku untuk menyebar propaganda mengarut.

Jelas apa yang disebut Su-Lyn adalah SALAH kerana Kongres Maruah Melayu bukan program rasis, sebaliknya satu kelaziman yang diadakan oleh semua bangsa dan etnik di seluruh dunia. Kongres Hakka Sedunia juga wujud dan dijalankan hampir setiap tahun. Adakah kongres hakka sesuatu yang rasis?

Salah satu kluster yang dibentangkan di Kongres Maruah Melayu mengenai penghapuskan sekolah vernakular ada benarnya. Berapa ramai orang Cina sendiri tidak fasih berbahasa Melayu dan buta Sejarah Malaysia sendiri kerana mereka tidak berasimilasi dengan orang Melayu dan tidak bersekolah di sekolah kebangsaan? Sangat ramai. Malah beberapa pemimpin DAP berlidah keras dan tidak fasih berbahasa Melayu kerana mereka dididik di sekolah vernakular!

Su-Lyn juga buta sejarah kerana mempertikaikan gelaran ‘orang asing’ yang disebut Tun Mahathir di kongres orang Melayu. Semenanjung adalah milik orang Melayu dan ini adalah fakta sejarah yang tidak boleh dipadam. Penjajahan British membawa masuk ‘orang asing’ dan akan dikembalikan ke tanah mereka semula apabila tugasan mereka selesai. Tetapi ia tidak jadi kenyataan kerana ‘orang asing’ gembira berada di negara kita dan ingin berada di sini.

Su-Lyn patut menelaah lebih banyak buku termasuk tulisan Tunku Abdul Rahman Putra dalam The Straits Times Annual 1957 juga menyebut ‘all aliens who have been resident for 10 years can become citizens by the Merdeka Constitution’.

Prof Emeritus Dr Shad Saleem Faruqi dalam buku beliau bertajuk Document of Destiny: The Constitution of the Federation of Malaysia pun menyebut ‘As a result of the social contract between the various races, millions of MIGRANTS to British Malaya were bestowed with citizenship by the Merdeka Constitution.’

Kerana kasih sayang orang Melayu, rasa kasih kami sebagai orang Melayu, kami terima dengan hati terbuka, malah jadikan anda dan semua (Cina, India) sebagai satu saudara yang sangat orang Melayu sayangi.

Tidakkah Su-Lyn perlu merasa bersyukur?

Su-Lyn patut berhenti menyebar propaganda jahat untuk merosakkan hati orang bukan Melayu dan orang Melayu di negara ini.

Kontrak sosial harus difahami dan muafakat harus dibingkai dengan rasa hormat, bukan mengecilkan orang Melayu yang telah beri segalanya pada kamu.

Perpaduan Ummah dan Muafakat Nasional yang ditubuhkan adalah pembingkaian kepada satu hati dan jiwa antara orang Melayu, Cina dan India dalam menghadapi beberapa ancaman perpecahan baharu di Malaysia.

Lihat sendiri betapa tinggi kasih perpaduan yang tersemai disini dengan jiwa yang terbuka dan positif, bukan jiwa kiasu yang menutup ruang hati kamu kerana mahu ‘menjadi pemberontak kaum’.

Saya mohon kepada Su-Lyn masih tidak terlambat untuk berpatah balik kepada perpaduan sebenar.

Saya juga menyeru kepada orang-orang Melayu agar menolak segala dakyah dan propaganda yang dimainkan oleh falsafah dan ilmu yang salah, demi Perpaduan Ummah, nasionalis- moderate yang lebih baik!

DIRA ABU ZAHAR
Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia
 

teapear

Active Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
1,569
Reaction score
52
Points
40
Cina takkan beli produk melayu. INI FAKTA
ye ker...rasis sangat pernyataan kau ni bro.. ada je cina makan kedai melayu kalau sedap..

pandangan aku mostly cina akan tengok quality dan service.. bukan issue bangsa sangat... mungkin ada cina yg pilih ikut bangsa tu ada, tapi minoriti..

produk melayu sebenarnya kalah di persipsi.. tapi kalau owner product dapat buang persipsi negetif... pasti akan maju..

melayu ramai x boleh bisnes bukan sebab masalah boikot, tapi skill bisness tu yg lemah dan kurang inovatif..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register