BTC USD 58,276.7 Gold USD 1,783.37
Time now: Jun 1, 12:00 AM

1305

Super Active Member
Messages
9,731
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
136
Points
73
Assalamualaikum...

Bila belek-belek thread kat CG ni, rasanya ramai gak org Jawa. Jadi, untuk memeriahkan lagi thread-thread yang ada, apa kata tolong tambahkan post kat thread ni.

Maklumat yang mungkin boleh dikongsi bersama forumers CG yang lain berkaitan kaum Jawa di Malaysia ni dari segi suku kaum, dialek, daerah, adat yang rasanya best, dan tambah jer la sendiri apa yang patut.

Aku mulakan dengan diri aku :

Suku kaum : Ponorogo- bahasakan diri dgn 'aku', engkau/kau = kue, dia + dhe'(susah tul nak eja)- ni bahasa kasar dia, kalau yang halus dipanggil Jawa Boso (ni dah nak pupus dah)
Daerah : Sabak Bernam (Kg Batu 37 Darat) - satu kampung ni majoriti Jawa.
Adat yang best : 1)Kawin : Kejubus - dulu 4-5 hari sblm majlis bermula dah start kejubus. Buat khemah, cari buluh, angkat pinggan mangkuk, buat tempat cuci pinggan mangkuk, buat tempat memasak, cari daun pisang, dan banyak lagi..
2)Raya : Bara'an. Ni pun sama.. dulu 2 hari full, satu rumah dekat 15-20 minit, sekarang kalau ikut kata mak aku "mcm org mintak api nak masak" ~ kira sekejap sangat, baru nak duduk dah bangun balik.. hahahahahah.

yang lain nanti aku tambah..
 
Sponsored Post

badrush

Super Active Member
Messages
5,520
Joined
Sep 4, 2008
Messages
5,520
Reaction score
19
Points
65
dah ada ar thread jawa...

try cek sblm buka thread dulu

aku pn jawa gk.tu pasal aku bleh tau thread berupa jawa dah ada...
 

1305

Super Active Member
Messages
9,731
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
136
Points
73
dah ada ar thread jawa...

try cek sblm buka thread dulu

aku pn jawa gk.tu pasal aku bleh tau thread berupa jawa dah ada...

alamak.. yer ker bro..

tak per la...
TQVM
 

badrush

Super Active Member
Messages
5,520
Joined
Sep 4, 2008
Messages
5,520
Reaction score
19
Points
65
bagus....

orang camni aku nak..

ko penyiasat yg bagus..

ko jawa mana???
 

mattop

Legendary Member
Messages
12,396
Paid Membership
Joined
Mar 20, 2007
Messages
12,396
Reaction score
10
Points
115
welcome bro... :D
 

tawkeyestate

Active Member
Messages
1,642
Joined
Jul 6, 2007
Messages
1,642
Reaction score
7
Points
25
Assalamualaikum...

Bila belek-belek thread kat CG ni, rasanya ramai gak org Jawa. Jadi, untuk memeriahkan lagi thread-thread yang ada, apa kata tolong tambahkan post kat thread ni.

Maklumat yang mungkin boleh dikongsi bersama forumers CG yang lain berkaitan kaum Jawa di Malaysia ni dari segi suku kaum, dialek, daerah, adat yang rasanya best, dan tambah jer la sendiri apa yang patut.

Aku mulakan dengan diri aku :

Suku kaum : Ponorogo- bahasakan diri dgn 'aku', engkau/kau = kue, dia + dhe'(susah tul nak eja)- ni bahasa kasar dia, kalau yang halus dipanggil Jawa Boso (ni dah nak pupus dah)
Daerah : Sabak Bernam (Kg Batu 37 Darat) - satu kampung ni majoriti Jawa.
Adat yang best : 1)Kawin : Kejubus - dulu 4-5 hari sblm majlis bermula dah start kejubus. Buat khemah, cari buluh, angkat pinggan mangkuk, buat tempat cuci pinggan mangkuk, buat tempat memasak, cari daun pisang, dan banyak lagi..
2)Raya : Bara'an. Ni pun sama.. dulu 2 hari full, satu rumah dekat 15-20 minit, sekarang kalau ikut kata mak aku "mcm org mintak api nak masak" ~ kira sekejap sangat, baru nak duduk dah bangun balik.. hahahahahah.

yang lain nanti aku tambah..

aku pun rasanya geng ni gak tapi sejak kerja kat sabah ni, mcm2 aku jadi - bugis, sulu, murut, tidung, etc...:))
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register