KLIA alami gangguan sistem

Recommended Brokers


Latest Threads

michael scotfield

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
19,007
Reaction score
897
Points
161
Khazanah jual pegangan, lapangan terbang Malaysia diurus syarikat asing?

KLIA
Sekiranya MAHB sah dijual kepada Vincci & Gatwick Aiports, akan datang lapangan terbang seluruh negara termasuk KLIA dan KLIA2 bukan lagi aset nasional. - UTUSAN ONLINE
Mohamad Athir Ismail
17 September 2019 10:36 AM
775
KUALA LUMPUR 17 Sept. - Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dilaporkan berada dalam proses akhir penjualan pegangannya dalam Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB) kepada sebuah syarikat pengurusan lapangan terbang di London iaitu Vinci & Gatwick Airports.

AB. AZIZ KAPRAWI


AB. AZIZ KAPRAWI
Jika rundingan tersebut benar berlaku dan diteruskan, MAHB dikatakan tidak lagi mengawal dan mengurus lapangan terbang seluruh negara sebaliknya akan dilakukan oleh syarikat asing.
Sekiranya ini benar ini adalah pengkhianatan kepada negara dan bangsa terutama sekali bumiputera.

Menurut bekas Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab. Aziz Kaprawi, beliau terkejut dengan pendedahan penganalisis politik Badrul Hisham Shaharin apabila Khazanah memutuskan untuk menjual aset bertaraf nasional itu.
“Nampaknya ada muslihat dan konspirasi beberapa pihak dalam kerajaan dan Khazanah dan dipengaruhi oleh satu pihak swasta yang ingin melihat sebuah institusi bumiputera yang agak berjaya dan terkenal seluruh dunia hancur ranap,” katanya dalam satu kenyataan dalam Facebook miliknya hari ini.
Tambah beliau, MAHB pernah menerpa beberapa kejayaan dalam pengendalian lapangan terbang termasuklah pemilikan lapangan terbang kedua terbesar di Turki iaitu Sabiha Gochken Istanbul dan berjaya meraih keuntungan sebelum cukai RM700 juta pada 2018.
“MAHB juga diberi kepercayaan untuk mengendali fasiliti di lapangan terbang antarabangsa Hamad, Doha salah satu lapangan terbang antarabangsa terbaik dunia.
“MAHB sebagai satu syarikat yang berjaya patut diberi galakan untuk mencebur diri di persada antarabangsa kerana banyak negara di Timur Tengah dan Afrika berminat untuk belajar dari Malaysia untuk mengendali lapangan terbang dengan berjaya dan menguntungkan.” tegasnya.
WAN AZIZAH WAN ISMAIL


BADRUL HISHAM SHAHARIN
Semalam, Badrul atau che’Gu Bard dalam status Facebook miliknya mendakwa, Khazanah menolak cadangan awal yang dikemukakan oleh ADP Incorporated untuk mengekalkan kerajaan Malaysia sebagai pemegang saham utama MAHB.
“Kami dimaklumkan dari sumber maklumat yang diperoleh, bahawa MAHB akan terlelong kepada GATWICK – London yang tidak mempunyai rekod kecemerlangan dalam pengurusan.
“Kita tahu mesyuarat diadakan dan cadangan dibuat untuk ADP melabur dalam MAHB dengan menetapkan kerajaan Malaysia sebagai pemegang utama saham dan perjalanan masih ditentukan oleh pihak berkuasa kerajaan. Ini berlaku pada sekitar bulan Mei 2019,” katanya.
Tambah bekas Ketua Cabang PKR Rembau itu, penjualan MAHB kepada syarikat luar menyebabkan keuntungan dan urusan pintu masuk negara dikawal oleh pihak asing. - UTUSAN ONLINE
Info MAHB:
- MAHB pengendali lapangan terbang ke-4 terbesar di dunia.
- Pulangan saham MAHB 2004 hingga 2017 adalah 17.3% setahun:
Telekom Malaysia: 15.2%
IHH: 14.9%
Tenaga Nasional Berhad: 9.9&
Axiata: 2.7%
UEM: 9.3%
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register