BTC USD 42,412.8 Gold USD 1,778.73
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 KKM Kini Mencari Sukarelawan Untuk Kajian Vaksin Covid-19

Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,149
Reaction score
2,780
Points
201
Beri kami status ‘divaksin’ di MySejahtera, kata subjek ujian klinikal

Predeep NambiarJuly 28, 2021 10:07 PM

Mereka yang mendaftar untuk ujian berkenaan disuntik sama ada vaksin virus tak teraktif atau plasebo.
GEORGE TOWN: Kira-kira 3,000 orang yang menyertai ujian klinikal bagi vaksin keluaran China merayu kerajaan mengiktiraf mereka dengan status ‘divaksin’ dalam aplikasi MySejahtera.

Kumpulan itu telah sukarela terlibat dalam Fasa 3 ujian klinikal itu Januari lalu, bagi vaksin yang dibangunkan Institute of Medical Biologi Chinese Academy of Medical Sciences (IMBCAMS).

Ujian klinikal itu dilaksanakan di lapan hospital kerajaan di negara ini. Vaksin IMBCAMS antara tujuh suntikan diluluskan untuk kegunaan di China.

Seorang peserta Bryan Lai, 37, berkata dalam pada kerajaan kini mempertimbangkan untuk membenarkan mereka yang divaksin sepenuhnya untuk ‘dine-in’ di restoran, mereka yang terlibat dengan ujian klinikal itu masih dalam keadaan samar.

Katanya, mereka yang terlibat telah diberikan suntikan sama ada virus tak teraktif sebenar atau plasebo, dan dimaklumkan kajian akan berakhir tahun depan.

“Kami telah menulis kepada jabatan kerajaan yang relevan, namun belum mendapat maklum balas berhubung status kami.

“Sepatutnya kami boleh meneruskan kehidupan seperti biasa, kerana menjadi sebahagian daripada ujian klinikal, tidak kiralah menerima plasebo atau dos sebenar.

“Tanpa status rasmi dinyatakan dalam aplikasi itu, kedudukan kami masih samar,” katanya kepada FMT.

Lai berkata, segelintir yang mengambil bahagian dalam ujian itu adalah pekerja kilang, tetapi terpaksa menarik diri separuh jalan disebabkan majikan memerlukan mereka divaksin penuh untuk membolehkan mereka bekerja.

Bulan lalu, Kementerian Kesihatan mengumumkan satu lagi ujian klinikal vaksin Covid-19 keluaran Shenzhen Kangtai Biological Products Co, dengan 3,000 dewasa berusia 18 tahun ke atas terlibat dalam kajian itu bagi tempoh 15 hingga 19 bulan akan datang.
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,235
Reaction score
5,978
Points
321
Beri kami status ‘divaksin’ di MySejahtera, kata subjek ujian klinikal

Predeep NambiarJuly 28, 2021 10:07 PM

Mereka yang mendaftar untuk ujian berkenaan disuntik sama ada vaksin virus tak teraktif atau plasebo.
GEORGE TOWN: Kira-kira 3,000 orang yang menyertai ujian klinikal bagi vaksin keluaran China merayu kerajaan mengiktiraf mereka dengan status ‘divaksin’ dalam aplikasi MySejahtera.

Kumpulan itu telah sukarela terlibat dalam Fasa 3 ujian klinikal itu Januari lalu, bagi vaksin yang dibangunkan Institute of Medical Biologi Chinese Academy of Medical Sciences (IMBCAMS).

Ujian klinikal itu dilaksanakan di lapan hospital kerajaan di negara ini. Vaksin IMBCAMS antara tujuh suntikan diluluskan untuk kegunaan di China.

Seorang peserta Bryan Lai, 37, berkata dalam pada kerajaan kini mempertimbangkan untuk membenarkan mereka yang divaksin sepenuhnya untuk ‘dine-in’ di restoran, mereka yang terlibat dengan ujian klinikal itu masih dalam keadaan samar.

Katanya, mereka yang terlibat telah diberikan suntikan sama ada virus tak teraktif sebenar atau plasebo, dan dimaklumkan kajian akan berakhir tahun depan.

“Kami telah menulis kepada jabatan kerajaan yang relevan, namun belum mendapat maklum balas berhubung status kami.

“Sepatutnya kami boleh meneruskan kehidupan seperti biasa, kerana menjadi sebahagian daripada ujian klinikal, tidak kiralah menerima plasebo atau dos sebenar.

“Tanpa status rasmi dinyatakan dalam aplikasi itu, kedudukan kami masih samar,” katanya kepada FMT.

Lai berkata, segelintir yang mengambil bahagian dalam ujian itu adalah pekerja kilang, tetapi terpaksa menarik diri separuh jalan disebabkan majikan memerlukan mereka divaksin penuh untuk membolehkan mereka bekerja.

Bulan lalu, Kementerian Kesihatan mengumumkan satu lagi ujian klinikal vaksin Covid-19 keluaran Shenzhen Kangtai Biological Products Co, dengan 3,000 dewasa berusia 18 tahun ke atas terlibat dalam kajian itu bagi tempoh 15 hingga 19 bulan akan datang.

Kesian geng ni..
Tak pasal2 kena tunggu dlu..

Nak ambil vaksin pun x boleh..

Ntah2 dpt placebo..
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
tunggula, mesti KKM ada rekod sape dapat yang benar dan sape dapat yang dummy .. :)
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,421
Reaction score
4,153
Points
236
Kena tunggu kajian siap.. (15-19 bulan)
Takleh exclude spe dpt placebo..

Nnt x dikira kajian..

masa signup jadi sukarelawan mesti ada "surat aku sumpah / perjanjian" .. kena tunggu habis jadual yang ditetapkan, dah jadi tikus makmal tu kena berkorban ..

:D
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,235
Reaction score
5,978
Points
321
masa signup jadi sukarelawan mesti ada "surat aku sumpah / perjanjian" .. kena tunggu habis jadual yang ditetapkan, dah jadi tikus makmal tu kena berkorban ..

:D

Ye boss..

Mereka da sign..

Ala penerima vaksin skrng pun sama je..

Dh sign surat.. Bertanggungjawab terhadap risiko..
Xde jaminan..
Memahami bahawa mungkin menimbulkan kesan sampingan..

Klo jdi apa2.. Boss xleh complaint2 bising2 dkt KKM..


IMG_20210728_221040.jpg
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,115
Reaction score
2,388
Points
201
Naya Pak karim mcm nie, ingat dh settle rupanya xiktiraf lg kt my sejahtera
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,008
Reaction score
1,722
Points
596
Jadi macam tikus makmal plak

Tapi kalau leh tawar duit best rasa rasa pi serah diri
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,149
Reaction score
2,780
Points
201
Ermmm panggil tikus2 mai sini ada makanan

Politikus pun bagus gak 😂
031-A8-EA1-A859-4-B09-A31-A-B36-DA98-B6-A7-F.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register