K'jaan Pahang takkan tunduk bantahan skim sahkan tanah haram dusun durian

CG Sponsors
zari83

Active Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
2,304
Reaction score
588
Points
71
katanya tak byr cukai tanah sbb tanah haram
Mungkin kerajaan negri tak dpt
Tp ada insider yg peroleh keuntungan

Sampai singapore pun ada royal durian
kalau penerokaan ni tak mendatangkan manfaat buat tuan punya tanah, buat apa nk dipertahankan lg.. saman dan rampas semula.. kalau nk diberi lesen penggunaan sila la byr segala tunggakan hasil yg culas byr dari thn 1960 tu..
 
Sponsored Post

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,199
Reaction score
1,540
Points
151
kalau penerokaan ni tak mendatangkan manfaat buat tuan punya tanah, buat apa nk dipertahankan lg.. saman dan rampas semula.. kalau nk diberi lesen penggunaan sila la byr segala tunggakan hasil yg culas byr dari thn 1960 tu..
Tak bole buat apa2
Tanah haram tu cina pegang skrang
 

lats840

Active Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,097
Reaction score
234
Points
43
Ermmmm....
Kebun sape?? Melayu ke....
Kalo melayu, lama dah settle....
 

mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
48,047
Reaction score
3,951
Points
201
Pengusaha Musang King tiada locus standi fail permohonan

KUANTAN: Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu 110 penanam durian Musang King di Raub tidak mempunyai locus standi (hak di sisi undang-undang) untuk memfailkan permohonan mendapatkan kebenaran semakan kehakiman terhadap keputusan kerajaan negeri Pahang supaya mereka mengosongkan kebun.

Peguam Kanan Pesekutuan, Noor Fadzila Ishak yang mewakili enam responden yang dinamakan dalam permohonan itu, berkata penanam terbabit tidak diberi sebarang hak atau lesen pendudukan sementara (TOL) mahupun mempunyai hak milik terhadap tanah yang diusahakan dengan tanaman tersebut.

Justeru, Noor Fadzila berkata, menjadikan status mereka sebagai penceroboh atau setinggan.

Beliau berkata, pemohon juga tersilap apabila memfailkan permohonan bagi mendapatkan kebenaran semakan kehakiman terhadap notis yang dikeluarkan pentadbir tanah.

"Pemohon seharusnya memfailkan notis rayuan kerana notis bukanlah suatu yang disyaratkan undang-undang untuk dikeluarkan tetapi sebagai makluman kepada pemohon atau orang yang terlibat apabila ada kesalahan dilakukan yang mana dalam kes ini berlaku pencerobohan terhadap tanah kerajaan.

"Kerajaan negeri mengeluarkan notis yang memberikan peluang lebih kurang sebulan untuk pemohon mengosongkan tanah walaupun sebagai pemilik, mereka boleh terus masuk dan membuat execution," hujahnya di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Zainal Azman Ab Aziz.

Noor Fadzila berkata, jika pemohon terkesan dengan notis penggosongan itu mengikut Seksyen 418 Kanun Tanah Negara 1965, mereka boleh memfailkan rayuan terhadap keputusan pentadbir tanah Raub dalam tempoh tiga bulan daripada tarikh notis diserahkan kepada mereka.

Sehubungan itu, beliau berkata, mahkamah tidak perlu memberikan kebenaran kepada pemohon kerana permohonan itu tidak mempunyai asas, sia-sia dan menyalahguna proses mahkamah.

Sementara itu, Peguam, Siew Choon Jern berkata, status pemohon sebagai setinggan perlu dihujahkan semasa perbicaraan penuh dan bukannya pada peringkat permohonan kebenaran yang sedang berlangsung.

"Pada peringkat ini, kami sudah menunjukkan beberapa merit supaya mahkamah dapat memberi kebenaran tersebut kerana memberikan kebenaran tidak bermakna anak guam kami telah menang. Kami perlu mengemukakan segala alasan kami untuk pertimbangan hakim," katanya.

Zainal Azman menetapkan 9 Disember ini untuk keputusan terhadap permohonan itu dan membenarkan perintah penggantungan terhadap notis penggosongan yang sepatutnya berakhir hari ini, disambung sehingga tarikh sama.

Siew juga memaklumkan mahkamah bahawa salah seorang pemohon daripada 111 penanam kumpulan pertama yang memfailkan permohonan itu telah memutuskan untuk tidak meneruskan permohonan tersebut.

Penanam durian terbabit memfailkan permohonan itu dengan menamakan enam responden iaitu Pentadbir Tanah Daerah Raub, Pengarah Perhutanan Pahang, pihak berkuasa negeri, kerajaan negeri Pahang, Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Pahang (PKPP) dan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd.

Selain untuk menyemak arahan pengosongan tanah di bawah Kanun Tanah Negara 1965 dan Akta Perhutanan Negara 1984, pemohon juga mahu mendapatkan kebenaran semakan kehakiman terhadap keputusan kerajaan negeri yang didakwa memberikan pajakan dan hak penggunaan tanah kebun seluas kira-kira 2,167 hektar (5,357 ekar) kepada syarikat Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd.

Pemohon juga mahu menyemak keputusan pemberian subpajakan tanah terlibat kepada mereka dan kewajipan mandatori untuk menjual durian itu kepada satu-satu entiti yang dicalonkan oleh Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd. – BERNAMA
 
Sponsored Post
Top
Log in Register