K'jaan Pahang takkan tunduk bantahan skim sahkan tanah haram dusun durian

CG Sponsors




Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,741
Reaction score
1,561
Points
101
org Islam tahu benda tu haram.. nak mkn juga ker

seller kene declare.. tulih la situ
"ini durian dari raub yg ditanam atas tanah cerobohan kerajaan"
komfem ore isle x beli bohku.

tokey tu cuba jujur sikit...
jangan nipu je keje nyee
 
Last edited:
Sponsored Post

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,200
Reaction score
1,540
Points
151
Ceroboh tu no 1
Kalau tak buat rumah haram
Dia tanam mende haram
1600426590913.jpeg

ini lah bangsa ku
Bangsa melayu
Yg beragama islam
Mkn nak yg halal huhu
 

مايكل سكوتفيلد

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
21,034
Reaction score
1,425
Points
201
PEMBONGKARAN TANAH HARAM PAHANG 5 (AKHIR)

Oleh KHAIDIR AHMAD
(Wartawan Tua)

Kira-kira dua jam perjalanan 4X4 meredah hutan simpan tertiary yang sudah, sedang dan bakal ditanam dengan Musang King haram, kami akhirnya sampai ke tapak Projek Musang King haram Mr C yang dianggarkan seluas 1,000 ekar.

Benarlah seperti yang ditawarkan oleh Mr C kepada bakal pelaburnya... kawasan yang begitu cantik dengan pilihan bukit, lembah, sungai, jeram dan air terjun.

Walaupun menempuhi perjalanan yang memenatkan, saya lihat pelabur jutawan tua yang menyertai rombongan lawatan ini begitu teruja untuk segera memiliki lot tanah kebun haram masing-masing.

Mereka sanggup menawarkan harga tinggi bukan sahaja untuk membeli lot haram di kawasan tepi anak sungai yang berjeram, tetapi turut bersedia membayar ratusan ribu ringgit kepada kontraktor yang sanggup membangunkan ladang Musang King haram impian masing-masing.

Selepas menyemak kordinat lokasi GPS Gamin yang saya bawa bersama, barulah saya tahu kawasan berkenaan letaknya di Hutan Simpan belakang Janda Baik dalam Daerah Bentong.

Rupa-rupanya mereka sedang “mengepung” kawasan tanah Rizab Melayu Janda Baik yang tersepit dengan tanah haram halia dan sayur di Bukit Tinggi.

Dalam perjalanan pulang, saya bertanya kepada pasangan pelabur yang menumpang kenderaan saya, mengapa mereka tidak membeli sahaja tanah halal atau tanah bergeran memandangkan mereka kaya dan mampu membelinya.

Lagipun tanah haram banyak riisiko terutama dirampas oleh Pihak Berkuasa Negeri dan lokasinya pula sangat jauh ke dalam hutan.

"Ini tempat masih nature, cantik dan sejuk... kalau beli tanah yang ada geran semua sudah developed dan tidak nature lagi.

"Itu risk kita boleh kawtim la... Sana Raub semua dia orang buat macam ni sudah puluh-puluh tahun... mana dia orang (Kerajaan Negeri) ambik balik.... Sooner or later nanti mesti boleh dapat geran juga."

Selepas keluar dari lokasi tanah haram dan semua pelabur pulang, saya tanya Mr C:

"Banyak berani you ambik wang dan convince investors... Kalau nanti Kerajaan Negeri ambik balik ini kawasan macam mana? Dia orang mesti mau ambik balik dia orang punya investment?"

"Haiya boss.. You tak nampak dari mula kita masuk tadi semua pun tanah haram... Itu kebun getah, sawit dan Musang King... sudah lama keluar hasil... Mana ada kacau, semua sudah kawtim maa!"

"Lagi kalau sudah keluar hasil... Kita colect RM10,000 satu ekar, kalau satu ribu ekar sudah RM10 juta... Sini area ada berapa ribu ekar? Ini wang collection kita kasi sama Tuanku mesti boleh kawtim dapat geran maa!"

Apabila saya jawab:

"Baru punya Tuanku tak macam dulu punya Tuanku ada orang boleh guna nama itu Tuanku... Sekarang punya tak boleh... Saya banyak kenal sama ini baru punya Tuanku!"

Mr C terus terdiam dan saya cepat-cepat meminta diri untuk pulang kerana waktu itu sudah jam 4 petang dan saya belum lagi solat Zohor.

Selepas solat di Masjid Karak, airmata saya menitis dalam doa saya meminta supaya Allah hentikan segera segala bentuk penyelewengan, rasuah dan salahguna kuasa yang menyebabkan tanah airku daripada terus tergadai kepada bangsa lain.

Di manakah nanti anak cucu bangsaku boleh menumpang apabila semua tanah-tanah hutan Kerajaan Melayu ini habis dibolot oleh kaum pendatang?

Akhir kalam, saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah memberi sokongan terhadap pembongkaran ini sama ada dalam bentuk like, share dan menyalurkan maklumat tambahan.

Ini adalah usaha kita bersama demi menyelamatkan khazanah Negeri Tanah Melayu yang sepatutnya diwariskan kepada anak cucu kita di kemudian hari tetapi telah disamun oleh kaum pendatang dengan dibantu oleh penguasa Melayu!!!

Mari kita terus bersama berjuang menghentikan pengkhianatan kepada bangsa kita ini.

 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,835
Reaction score
1,878
Points
206
Lepas-ni-jangan-beli-musang-king-Amik-jer-freesebab-durian-musang-king-tu-pun-milk-rakyat-Raky...jpg


Kalau mcm tu boleh la kite p ambik musang King tu. Kite kan miskin
 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
2,008
Reaction score
236
Points
38
ini kisah bener ye..
kawan aku tebang pokok kat hutan tepi kampung, dalam 2 batang baru.. kira nk teroka la..tak sampai 3 jam dah sampai geng pej hutan.. memang cekap depa ni :p
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,200
Reaction score
1,540
Points
151
Kita kene tolong pekebun melayu
Mereka susah payah tanam durian
Elok sket drp tanam ketum

Sbb tu MCA sanggup tubuhkan jawatankuasa utk bantu pekebun kita :ROFLMAO:
 
Sponsored Post
Top
Log in Register