Kisah sebenar di sebalik PROTON

CG Sponsors




aid3106

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2005
Messages
501
Reaction score
12
Points
15
*sy dah search tp xjumpa lg psl ni..klau dah ade mod tlg delete..:D

[Sumber asal dari forum MKMU.net]
Assalamualaikum,
Yang ni saya kena jawab la sebab banyak sangat misinformation. Biasanya information yang berpindah dari satu mulut ke satu mulut yang lain akan berubah menjadi sensasi. Itu lah masyarakat kita. Kita bukan mendapat firsthand info tapi berdasarkan cerita yang telah ditokok tambah. Ini dia cerita dari orang dalam yang duduk ditengah-tengah R&D PROTON.

“Saya ada kenalan dari kastam boleh confirmkan perkara ni.. member saya kerja kastam kat kelang dan beliau sendiri yang maklumkan yg salah satu tugas dia adalah buat checking penerimaan barangan proton untuk di pasangkan di negara ni. Satu kontena enjin je.. manakala kontena lain adalah pintu, body dan sebagainya. sama lah dengan kereta lain juga.”

Kalau kita lalu kat kawasan glenmarie tu, akan ternampak lah satu tanda… Kilang Enjin Proton. Tanda tu tak duduk kat situ untuk suka suka je. Kalau kita jengok kat dalam…. Boleh nampak besi cair yang dituang kedalam acuan untuk membuat enjin block. Memang proton ada mengimpot enjin tapi dari kelas 1.2 dan 2 liter. 1.2liter untuk Savvy (enjin Renault) dan 2.0liter untuk Perdana. Tapi untuk enjin 1.3, 1.5, 1.6 proton buat sendiri. Untuk pintu pulak… hanya kereta-kereta Perdana sahaja yang proton beli pintu dari Mitsubishi. For your information, Untuk membuat pintu sahaja memerlukan dekat 20 acuan. Bayangkan lah 4 pintu. Modal itu shaja sudah hampir RM50 juta. So untuk kereta yang volume kecil, kita beli dari luar. Untuk kereta Isawara, Wira, Waja, Gen2, Savvy… 100% body dibuat di Malaysia.

“Bayangkan dah 20 tahun menanti kereta Malaysia yang sebenarnya tak keluar-keluar lagi. Bagi yang berkemampuan sudah tentu tak mahu menggunakan injin kenderaan berteknologi 70an, 80an dan 90an yang diubahsuai. Sudah tentu ramai nak teknologi terkini dan sebenarnya milik kita. Secara umumnya proton masih belum ada enjin sendiri lagi.. jadi adalah sukar hendak dikatakan kalau ianya adalah kereta Malaysia yang sebenarnya. Pengeluaran kenderaan adalah berdasarkan injinnya barulah boleh dikatakan ianya kenderaan negara sebenarnya.”

Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita gunakan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar. Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri.. selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.

p/s: panjang lagi sebenarnya...sambungan de kt blog di bwh..:)

diambil dr blog ni
 
Sponsored Post

coffeen

Active Member
Joined
Feb 9, 2007
Messages
2,420
Reaction score
78
Points
30
aku nak tahu kenapa proton letakkan harga tak munasabah di dalam negara sendiri sedangkan di negara luar harga kereta proton lebih murah...? tolong jelas kan sikit...? mungkin aku tak tahu apa2 sebab aku tinggal di UAE...? banyak gak wira kat sini dgn harga kereta baru paling tak masuk akal.... :-?:-?
 

building

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2007
Messages
9,831
Reaction score
57
Points
70
aku nak tahu kenapa proton letakkan harga tak munasabah di dalam negara sendiri sedangkan di negara luar harga kereta proton lebih murah...? tolong jelas kan sikit...? mungkin aku tak tahu apa2 sebab aku tinggal di UAE...? banyak gak wira kat sini dgn harga kereta baru paling tak masuk akal.... :-?:-?
build baru je balik dari Dubai smlm, mata mmg rambang tgk keter2 kat sana tapi takde plak tgk keter Proton kat sana.

Bukan proton jual lagi murah kat UAE eh? Tp left hand drive kan? :-?
 

elmyda

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2007
Messages
9,552
Reaction score
157
Points
73
yup.. rakyat sendiri di ketuk, org luar jual murah2 smpai separuh harga..

jika kita eksport pisang ke jepun msti la harga pisang kt malaysia lebih murah dr di jepun..

ini mcm jd duit rakyat sendiri diperah utk cover kos kereta yg dijual di luar negara.

mcm kita pulak yg subsidi org luar.
 

coffeen

Active Member
Joined
Feb 9, 2007
Messages
2,420
Reaction score
78
Points
30
build baru je balik dari Dubai smlm, mata mmg rambang tgk keter2 kat sana tapi takde plak tgk keter Proton kat sana.

Bukan proton jual lagi murah kat UAE eh? Tp left hand drive kan? :-?
ye mamang banyak proton wira kat sana... kalau awak selalu singgah ke bur dubai atau area2 al-karama awak boleh nampak... tapi price dia lagi murah... saya pernah check dulu dan pernah terbaca dlm 7days news paper pasal promotion wira kat sana... mmg murah..
 
Last edited:

elmyda

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2007
Messages
9,552
Reaction score
157
Points
73
harga gen2 di saudi dlm rm30k shj bila convert rm, waja dlm rm36k.

apa komen anda..
 

ilhamic

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2009
Messages
7,370
Reaction score
52
Points
70
fuh..pnjg tul, dari sumber asal..huhu
 

oldskoolrocka

Legendary Member
Joined
Apr 14, 2008
Messages
18,293
Reaction score
510
Points
161
yg tulis tu perah otak cmne nk bg alasan slmtkn n prthnkn proton..

yg psti proton sbnrnya gagal..

dpt jual kt rkyt pon sbb kete import dikenakn cukai xmsuk akal..
proton murah brbanding kete import dri mhl dri segi kualitinya..
 

nuex

Active+ Member
Joined
Feb 23, 2008
Messages
4,039
Reaction score
33
Points
30
ni bukan astrok ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register