BTC USD 69,708.7 Gold USD 2,421.07
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Info Kisah penternak ikan indon

a b c d e f

Super Active Member
gem
Messages
9,795
Joined
Oct 28, 2010
Messages
9,795
Reaction score
1,588
Points
151
EFishery, yang diasaskan oleh seorang bekas penduduk miskin dari Jakarta, menjadi syarikat unicorn Indonesia selepas menarik AS$200 juta dalam pusingan funding terbaru.
3ed17400-1cb0-11ee-87e7-13e5da09422e.jpg

Ketua Pegawai Eksekutif EFishery, Gibran Huzaifah

Gibran Huzaifah, 33, dibesarkan berhampiran kawasan setinggan di timur Jakarta, anak kepada mandur tapak pembinaan dan suri rumah. Ibunya yang tidak pernah tamat sekolah menengah mendesaknya untuk belajar. Dan dia cemerlang dari segi akademik, akhirnya mendaftar di Institut Teknologi Bandung, sebuah universiti elit tempatan yang terkenal dengan menghasilkan para jurutera. Tetapi apabila dia memasuki universiti, keadaan kewangan keluarganya berubah menjadi lebih teruk selepas bapanya kehilangan pekerjaan. Tanpa wang dari rumah atau kenalan di bandar baru, dia terpaksa mencari tempat perlindungan untuk tidur setiap malam. Kadang-kadang kampus, kadang-kadang masjid, katanya. Sekali, dia tidak makan selama tiga hari. Kemudian secara kebetulan, Huzaifah, seorang jurusan biologi, menghadiri kelas akuakultur. Dia menjadi tertarik dengan kuliah seorang profesor mengenai pembiakan ikan keli. Yakin bahawa akuakultur adalah masa depan - dan yang lebih penting, laluannya untuk melarikan diri dari kemiskinan - dia segera menyewa kolam untuk menternak ikan keli. Tiga tahun kemudian, pada 2012, beliau mengendalikan 76 kolam. Pada masa itu, beliau mengalami sendiri cabaran industri, seperti margin keuntungan yang kecil disebabkan oleh kos makanan yang besar dan harga ikan rendah yang diminta oleh orang tengah yang membeli hasil tangkapannya. Dengan bantuan daripada rakan yang mempunyai latar belakang teknologi, dia membina penyuap automatik prototaip menggunakan teknologi Internet-of-Things untuk menghapuskan masalah ikan yang terlebih atau kurang diberi makan. Kemudian pada tahun 2013, beliau melancarkan eFishery. Pendekatannya serampang dua mata: lakukan sesuatu yang anda faham dan jangan ikut orang ramai.

Kini, nilai syarikatnya mencecah AS$1.4 bilion selepas funding Siri D yang diketuai oleh 42XFund Abu Dhabi, lebih tiga kali ganda nilai sebelumnya sebanyak AS$410 juta pada 2022, menurut Gibran. Dana pencen negara Malaysia Kumpulan Wang Persaraan, ResponsAbility Investments AG dan 500 Global turut menyertai pusingan itu, bersama penyokong sedia ada termasuk Northstar Group, Temasek Holdings Pte dan SoftBank Group Corp.

Syarikat itu, yang memberi perkhidmatan kepada 70,000 penternak ikan dan udang di Indonesia, melepasi paras bilion dolar dalam setahun.

Efishery merancang untuk menggunakan dana itu untuk berkembang di Indonesia dan India sebelum meneruskan IPO di AS atau Indonesia dalam masa dua tahun, kata CEO itu dalam satu temu bual. "Kami ingin menjadi peneraju global dalam tempoh lima tahun akan datang dan melakukan IPO pada satu ketika," katanya. "Yang paling awal adalah pada 2025."

Sejak itu perniagaannya telah berkembang ke pasaran untuk penternak dan pembeli ikan dan udang. Ia juga bekerjasama dengan institusi kewangan untuk menyediakan pembiayaan kepada petani. Selepas pusingan pembiayaan terbaru, kepentingan Huzaifah dan pengasas bersamanya bernilai lebih AS$100 juta setiap satu. Tetapi Huzaifah berkata kehidupannya tidak banyak berubah. Namun, "rasanya bagus kerana saya tidak perlu risau tentang masalah kewangan yang saya hadapi semasa membesar," katanya. © 2023 Bloomberg L.P.
 
Sponsored Post

waduh kok banyak banget artikel indon ya....

kayak ginilah bagussss.. usaha nya sendiri
ga perlu ajak orang check in untuk dapatin uang.

teringat aku masa study, aku xde asrama, takde rumah sewa.
hanya tidur dibawah meja studio selama setahun (2 sem)
 
waduh kok banyak banget artikel indon ya....

kayak ginilah bagussss.. usaha nya sendiri
ga perlu ajak orang check in untuk dapatin uang.

teringat aku masa study, aku xde asrama, takde rumah sewa.
hanya tidur dibawah meja studio selama setahun (2 sem)
gomen bagi la dana .. kalau geng Musang King boleh dapat kelulusan tercucuk tanam .. kena ;la fair ..

MassCom ke ??





p/s . asal tak check in genting
 
gomen bagi la dana .. kalau geng Musang King boleh dapat kelulusan tercucuk tanam .. kena ;la fair ..

MassCom ke ??





p/s . asal tak check in genting

perikanan ni dipandang sepi je.
tapi aku rasa kalau org ada minat boleh je explore under kementerian.
Musang king boleh di export sbb tetiba China suka makan durian.

* architecture

p/s. tak suka genting.
 
perikanan ni dipandang sepi je.
tapi aku rasa kalau org ada minat boleh je explore under kementerian.
Musang king boleh di export sbb tetiba China suka makan durian.

* architecture

p/s. tak suka genting.
Aik... Kamulah satu2nya arkitek yang ada masa terluang.... dah tukar kerjaya ke?
 
waduh kok banyak banget artikel indon ya....

kayak ginilah bagussss.. usaha nya sendiri
ga perlu ajak orang check in untuk dapatin uang.

teringat aku masa study, aku xde asrama, takde rumah sewa.
hanya tidur dibawah meja studio selama setahun (2 sem)

Fakulti seni bina?
 
Fakulti seni bina?
FSPU, Uitm Shah Alam

masa final year mmg takmo sewa rumah pun. sbb busy .... tido pun jarang. so lelap bawah meja je lah...
masa tu takde pulak aku terpikir nak buat ladang ikan ke ladang durian ke...

lagi pun dulu2 manada kereta... kalau ada kereta aku rasa banyak dah benda aku buat. dah jadik kaya agak nye.
"Ladang Ikan Ruth"

pendek kata, nak survive masa belajar ni mmg banyak cara. cuma mau takmau je.

kalau cun , body letop boleh la carik sugar daddy
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register