Kisah pahit dunia forex aku.

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17436
USD / JPY
104.515
GBP / USD
1.27977
USD / CHF
0.91611
USD / CAD
1.32883
EUR / JPY
122.739
AUD / USD
0.72096

CG Sponsors




Status
Not open for further replies.

Syaffieq25

Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
1,221
Reaction score
22
Points
25
Tujuan aku buka thread nie bukan la apa, cuma nk share pengalaman pahit bermain forex selama dua tahun.

Pada 2 tahun lepas (2006), aku mula mengenali forex. dengan ilmu yang sedikit, aku mula gopoh membuka real acc dgn FXCM. mula-mula aku deposit USD$300. dalam satu malam sahaja, cik marginah dtg menegur aku. aku tak putus asa, aku deposit lagi USD$200. dan sekali lg, cik marginah dtg untuk sekadar menyapa aku. tup2 aku hilang kesemua wang deposit.

aku mula patah semangat dgn forex. tp takpe..aku berusaha untuk belajar. aku mula rajin buka thread yang berkaitan forex kat carigld nie.

setelah 2 tahun aku belajar forex, aku mula yakin untuk trade dgn real acc. aku mula deposit USD$200 kedalam acc FXCM aku.

pada 10 nov aku deposit kedalam real acc aku. dan sehingga 15 nov aku sudah mendapat sebanyak USD$470. dengan teknik scalper yang aku gunakan, aku mula yakin dgn forex.

Lagi cerah disangka sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengah hari. pada mlm semalam, iaitu 19 nov cik marginah datang kembali kepada aku. pair gbp/jpy yang aku mainkan telah mengundang cik marginah. teknik scalper telah memakan diri. aku telah kerugian kesemua wang deposit termasuk untung yang aku dpt.

pagi ni (20 nov), aku bgn pg takde semangat. aku dh mula hilang semangat dgn forex. aku kena cari, apa lg kelemahan aku dlm forex nie. adik aku kata, aku terlalu emosi semasa main forex.

terima kasih kerana sudi mendengar luahan aku. harap, kawan2 yang memorex, dapat ambil ikhtibar dalam kisah forex aku nie..

#:-S:(#:-S
 
Sponsored Post

Kurma

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
4,219
Reaction score
95
Points
30
Tujuan aku buka thread nie bukan la apa, cuma nk share pengalaman pahit bermain forex selama dua tahun.

Pada 2 tahun lepas (2006), aku mula mengenali forex. dengan ilmu yang sedikit, aku mula gopoh membuka real acc dgn FXCM. mula-mula aku deposit USD$300. dalam satu malam sahaja, cik marginah dtg menegur aku. aku tak putus asa, aku deposit lagi USD$200. dan sekali lg, cik marginah dtg untuk sekadar menyapa aku. tup2 aku hilang kesemua wang deposit.

aku mula patah semangat dgn forex. tp takpe..aku berusaha untuk belajar. aku mula rajin buka thread yang berkaitan forex kat carigld nie.

setelah 2 tahun aku belajar forex, aku mula yakin untuk trade dgn real acc. aku mula deposit USD$200 kedalam acc FXCM aku.

pada 10 nov aku deposit kedalam real acc aku. dan sehingga 15 nov aku sudah mendapat sebanyak USD$470. dengan teknik scalper yang aku gunakan, aku mula yakin dgn forex.

Lagi cerah disangka sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengah hari. pada mlm semalam, iaitu 19 nov cik marginah datang kembali kepada aku. pair gbp/jpy yang aku mainkan telah mengundang cik marginah. teknik scalper telah memakan diri. aku telah kerugian kesemua wang deposit termasuk untung yang aku dpt.

pagi ni (20 nov), aku bgn pg takde semangat. aku dh mula hilang semangat dgn forex. aku kena cari, apa lg kelemahan aku dlm forex nie. adik aku kata, aku terlalu emosi semasa main forex.

terima kasih kerana sudi mendengar luahan aku. harap, kawan2 yang memorex, dapat ambil ikhtibar dalam kisah forex aku nie..

#:-S:(#:-S
Teknik scalper....kongsi2 kat sini bro....:):):)
 

Lynn_81

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2008
Messages
3,599
Reaction score
18
Points
25
Em...be strong ok...mintalah tunjuk ajar dari otai2 CG nie...mungkin leh tolong kot...tp manusia nie memang ader turun naik dier...so..don't give up...maybe you can try other then forex..
 

miXxer

Legendary Member
Joined
Nov 12, 2007
Messages
13,252
Reaction score
63
Points
120
Biasakan letak SL dlm setiap post yg dibuka.. biar rugi sket.. jgn lingkup trus..
 

bedul

Active Member
Joined
Nov 7, 2008
Messages
1,525
Reaction score
21
Points
25
Tujuan aku buka thread nie bukan la apa, cuma nk share pengalaman pahit bermain forex selama dua tahun.

Pada 2 tahun lepas (2006), aku mula mengenali forex. dengan ilmu yang sedikit, aku mula gopoh membuka real acc dgn FXCM. mula-mula aku deposit USD$300. dalam satu malam sahaja, cik marginah dtg menegur aku. aku tak putus asa, aku deposit lagi USD$200. dan sekali lg, cik marginah dtg untuk sekadar menyapa aku. tup2 aku hilang kesemua wang deposit.

aku mula patah semangat dgn forex. tp takpe..aku berusaha untuk belajar. aku mula rajin buka thread yang berkaitan forex kat carigld nie.

setelah 2 tahun aku belajar forex, aku mula yakin untuk trade dgn real acc. aku mula deposit USD$200 kedalam acc FXCM aku.

pada 10 nov aku deposit kedalam real acc aku. dan sehingga 15 nov aku sudah mendapat sebanyak USD$470. dengan teknik scalper yang aku gunakan, aku mula yakin dgn forex.

Lagi cerah disangka sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengah hari. pada mlm semalam, iaitu 19 nov cik marginah datang kembali kepada aku. pair gbp/jpy yang aku mainkan telah mengundang cik marginah. teknik scalper telah memakan diri. aku telah kerugian kesemua wang deposit termasuk untung yang aku dpt.

pagi ni (20 nov), aku bgn pg takde semangat. aku dh mula hilang semangat dgn forex. aku kena cari, apa lg kelemahan aku dlm forex nie. adik aku kata, aku terlalu emosi semasa main forex.

terima kasih kerana sudi mendengar luahan aku. harap, kawan2 yang memorex, dapat ambil ikhtibar dalam kisah forex aku nie..

#:-S:(#:-S
kata david teo "hilang hpone maciam kita hilang sedikit kehidupan...hilang cinta selupa maciam hilang sepaluh kehidupan..tapi aaa kalu hilang semangat itu selupa maciam kita sulah takde semangat utk hidup aaa.."......lupikirrr lah sendirii [pinjam ayat nabil skit]...:D:D jgn mareee
 

nizamac79

InstaForex Official, Introducing Broker
Platinum Member
Joined
Jul 31, 2007
Messages
4,605
Reaction score
56
Points
30
Tujuan aku buka thread nie bukan la apa, cuma nk share pengalaman pahit bermain forex selama dua tahun.

Pada 2 tahun lepas (2006), aku mula mengenali forex. dengan ilmu yang sedikit, aku mula gopoh membuka real acc dgn FXCM. mula-mula aku deposit USD$300. dalam satu malam sahaja, cik marginah dtg menegur aku. aku tak putus asa, aku deposit lagi USD$200. dan sekali lg, cik marginah dtg untuk sekadar menyapa aku. tup2 aku hilang kesemua wang deposit.

aku mula patah semangat dgn forex. tp takpe..aku berusaha untuk belajar. aku mula rajin buka thread yang berkaitan forex kat carigld nie.

setelah 2 tahun aku belajar forex, aku mula yakin untuk trade dgn real acc. aku mula deposit USD$200 kedalam acc FXCM aku.

pada 10 nov aku deposit kedalam real acc aku. dan sehingga 15 nov aku sudah mendapat sebanyak USD$470. dengan teknik scalper yang aku gunakan, aku mula yakin dgn forex.

Lagi cerah disangka sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengah hari. pada mlm semalam, iaitu 19 nov cik marginah datang kembali kepada aku. pair gbp/jpy yang aku mainkan telah mengundang cik marginah. teknik scalper telah memakan diri. aku telah kerugian kesemua wang deposit termasuk untung yang aku dpt.

pagi ni (20 nov), aku bgn pg takde semangat. aku dh mula hilang semangat dgn forex. aku kena cari, apa lg kelemahan aku dlm forex nie. adik aku kata, aku terlalu emosi semasa main forex.

terima kasih kerana sudi mendengar luahan aku. harap, kawan2 yang memorex, dapat ambil ikhtibar dalam kisah forex aku nie..

#:-S:(#:-S
aku pun dah lalui apa yg kau lalui .... stlh bljr dan blaja lagi kini aku tahu yang paling2 penting dalam fx adalah MM .... satu lagi ....
cut loss juga penting dalam fx ... kite semua dah maklum yang bukan semua trade yg kite masuk itu adalah betul .... ramai trader termasuk aku dulu, bila dah masuk posisi yang salah masih mengharapkan graf reverse mangikut pos yang kita masuk .... nak cut sayng .... ye la bila kite cut dia ikut pulak pos yang kite amik ,.... siap kena tp pulak tu ...

tp biarkan ... kite cut kalau kita tgk indi @ prediction kite graf dah berubah arah .... memang kita rasa **** H bila graf tu raverse mangikut pos asal kita .... tp dng cut loss ini kita akan jadi BIJAK bila graf terus against kita ...



aku memang pegang kata2 charles dow


"The public, as a whole, buys at the wrong time and sells at the wrong time. The average operator, when he sees two or three points profit, takes it; but, if a stock goes against him two or three points, he holds on waiting for the price to recover, with oftentimes, the result of seeing a loss of two or three points run into a loss of ten points." ~Charles Dow


trade fx bukan sekadar mencari untung .... trade fx jugak mencari jalan bagaimana utk survive dan juga bagaimana utk settle problem.


ini sekadar pandangan dari aku ... trader yang masih mencari ilmu :D
 

mylaiwan8

Active Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
1,154
Reaction score
6
Points
25
mylaiwan8, irfan, pagiygglpkinisdhtrg, tilambujang, bedul, wazri75, kelana abadi, nizamac79, sureheboh.com
guru besar pun tertarik dgn tajuk ni
 

cino

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
1,607
Reaction score
15
Points
25
Tujuan aku buka thread nie bukan la apa, cuma nk share pengalaman pahit bermain forex selama dua tahun.

Pada 2 tahun lepas (2006), aku mula mengenali forex. dengan ilmu yang sedikit, aku mula gopoh membuka real acc dgn FXCM. mula-mula aku deposit USD$300. dalam satu malam sahaja, cik marginah dtg menegur aku. aku tak putus asa, aku deposit lagi USD$200. dan sekali lg, cik marginah dtg untuk sekadar menyapa aku. tup2 aku hilang kesemua wang deposit.

aku mula patah semangat dgn forex. tp takpe..aku berusaha untuk belajar. aku mula rajin buka thread yang berkaitan forex kat carigld nie.

setelah 2 tahun aku belajar forex, aku mula yakin untuk trade dgn real acc. aku mula deposit USD$200 kedalam acc FXCM aku.

pada 10 nov aku deposit kedalam real acc aku. dan sehingga 15 nov aku sudah mendapat sebanyak USD$470. dengan teknik scalper yang aku gunakan, aku mula yakin dgn forex.

Lagi cerah disangka sampai ke petang, rupa2nya hujan ditengah hari. pada mlm semalam, iaitu 19 nov cik marginah datang kembali kepada aku. pair gbp/jpy yang aku mainkan telah mengundang cik marginah. teknik scalper telah memakan diri. aku telah kerugian kesemua wang deposit termasuk untung yang aku dpt.

pagi ni (20 nov), aku bgn pg takde semangat. aku dh mula hilang semangat dgn forex. aku kena cari, apa lg kelemahan aku dlm forex nie. adik aku kata, aku terlalu emosi semasa main forex.

terima kasih kerana sudi mendengar luahan aku. harap, kawan2 yang memorex, dapat ambil ikhtibar dalam kisah forex aku nie..

#:-S:(#:-S
kisah yang mesti di jadikan iktibar pada semua newbie..
aku yakin, semangat ko akan dtg balik..mood ko hilang kejap je tu..
jap gi ade le tu..
 

pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
405
Points
41
Jgn putus asa tuan tanah. Anda akan melalui beberapa tahap sblm anda sucsess.

1) Tahap mencari ilmu
2) Tahap dah jumpa cara enter market yang sejiwa dgn kita
3) Tahap menguruskan MM
4) Tahap melatih emosi
5) Tahap melatih displin
6) Tahap konsisten
7) Tahap gandakan duit

Hehe...aku baru tahap 1 :)paid <----poyo, baru tahap 1 nak nasihat orang. :eek:
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post
Top
Log in Register