Info Kisah Kejatuhan & Kebangkitan Semula NOKIA

CG Sponsors




Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
18,010
Reaction score
3,252
Points
236
Sekitar penghujung tahun 1990an dan awal tahun 2000an, Nokia adalah sebuah jenama telefon bimbit yang sangat gah dalam kalangan pengguna. Sebut sahaja Nokia 3310, 3650, 7610 (Daun), N97 dan N-Gage, pasti ramai yang berasa nostalgia. Nokia hari ini hanya tinggal sejarah, yang akan terus dikenang dalam hari kebanyakan daripada kita.



Dalam masa kurang daripada satu dekad, Nokia jenama keluaran Finland muncul sebagai jaguh dalam revolusi telefon bimbit dunia. Syarikat ini berkembang dengan pantas untuk menjadi salah sebuah jenama paling dikenali dan berharga di dunia.

Ketika di kemuncak kejayaannya, Nokia memiliki perkongsian pasaran dunia yang sangat besar, melebihi 40 peratus.Perjalanannya untuk menjadi juara berlalu dengan mudah, begitu juga ketika kejatuhannya, apabila menjual perniagaan telefon bimbitnya kepada Microsoft pada tahun 2013.


Kejayaan Awal Nokia Yang Sangat Pantas



Dengan kepimpinan yang muda dan bertenaga, kejayaan awal Nokia adalah hasil daripada pilihan pihak pengurusan syarikat yang mempunyai visi yang jelas dan berani dalam memanfaatkan teknologi sedia ada Nokia, pada ketika digitalisasi rangkaian telekom sedang berkembang pesat di seluruh Eropah.

Namun begitu, ketika pertengahan tahun 1990an, Nokia telah mengalami masalah rantaian bekalan, yang hampir-hampir menyebabkan kejatuhannya. Sebagai tindak balas, sistem dan proses yang lebih disiplin telah diwajibkan, menjadikan Nokia sangat efisyen dalam meningkatkan pengeluaran dan jualan, melebihi pencabarnya.

Antara tahun 1996 hingga 2000, jumlah pekerja di Nokia Mobile Phones (NMP) meningkat sebanyak 150 peratus kepada 27353, dengan peningkatan pendapatan kasar sehingga 503 peratus. Perkembangan pantas ini hadir dengan kos yang tersendiri. Kos tersebut adalah dalam bentuk tekanan kepada pengurus di pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D), yang mengalami kesukaran untuk melakukan inovasi dalam masa yang singkat.


Terlalu Selesa Dengan Kedudukan



Mengetuai pasaran telefon bimbit selama hampir lebih satu dekad, Nokia tidak mempunyai pelan yang kukuh untuk masa depan, seperti berpuas hati dengan produk sedia ada. Ketika Apple melancarkan iPhone pada Januari 2007, sebuah telefon 'sentuhan' pertama, Nokia masih berbangga dengan produk siri-E nya.

Pada saat tersebut, definisi telefon pintar telah mengalami sebuah perubahan yang sangat besar, yang sangat tidak dijangka oleh ramai pihak, termasuklah Nokia sendiri. Kejayaan awal iPhone tidak memberi apa-apa impak mendalam kepada Nokia, namun lama kelamaan, Nokia mula terkesan. Dengan kehadiran pesaing lain seperti Samsung, Nokia masih gagal menyesuaikan diri untuk memahami kehendak pengguna.

Kejatuhan Nokia berlaku tanpa mereka sendiri sedari, dan dengan sangat pantas. Menurut nombor-nombor yang dikeluarkan oleh syarikat penganalisis, Gartner, perkongsian pasaran telefon pintar oleh Nokia pada tahun 2007 adalah sangat dominan, iaitu pada kadar 49.4 peratus. Tahun berikutnya, ianya berkurangan kepada 43.7 peratus, dan terus menurun tahun demi tahun, kepada 41.1 peratus, dan 34.2 peratus. Sehingga awal tahun 2013, jumlah itu berada pada kadar 3 peratus sahaja.


Percubaan Bangun Semula Dari Kejatuhannya



Ramai yang berpendapat bahawa kejatuhan Nokia pada awalnya adalah disebabkan oleh Symbian, sistem operasi jenama tersebut. Mereka seolah-olah 'terlupa' tentang kepentingan perisian (software), dan memberikan fokus kepada hardware semata-mata. Tidak seperti Nokia, Apple memilih untuk menambahbaik kedua-duanya, dan hasilnya, mereka kekal dominan sehingga ke hari ini.

Nokia sangat bergantung kepada Symbian sehinggalah mereka diambil alih oleh Microsoft. Namun perpindahan sistem operasi kepada Windows dilihat agak terlambat, kerana Apple dan Samsung sudahpun mendominasikan sistem perisian pada ketika itu.

Ketika mana Samsung melakukan pembaharuan terhadap produk telefon pintarnya tahun demi tahun, telefon Nokia-Window yang dilancarkan pada tahun 2011 ketinggalan dari segi teknologi asas untuk meningkatkan jualannya. Siri Nokia Lumia dilancarkan dengan penuh gah, namun tidak berjaya menarik hati para pengguna.

Antara sebabnya termasuklah rekaannya, yang mungkin dilihat kurang menarik, jika dibandingkan dengan telefon keluaran Samsung mahupun Apple. Jika fizikal luaran tidak diambil kira, teknologi telefon Nokia masih terkebelakang, daripada pelbagai segi.


Apa Yang Kita Boleh Pelajari Daripada Kisah Nokia



Kejatuhan Nokia dalam dunia telefon pintar tidak boleh diterangkan hanya dengan satu jawapan yang mudah. Pengurusan syarikat yang lemah, struktur organisasi yang tidak berfungsi, birokrasi, persaingan dalaman, gagal melakukan inovasi mengikut trend, dan lain-lain adalah antara penyebab utama kejatuhan Nokia.

Melihat daripada perspektif luaran, kejatuhan Nokia adalah disebabkan oleh kegagalan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan semasa, kekurangan penggunaan teknologi baharu yang lebih canggih dan inovasi yang tidak fokus serta sia-sia. Pengajarannya, untuk terus relevan dalam pasaran, sesebuah syarikat perlu menyesuaikan diri dengan perubahan trend semasa.


Nokia Hari Ini & Kaitannya dengan HMD Global



HMD Global ditubuhkan di Espoo, Finland, tempat kelahiran Nokia - pada tahun 2016 dengan matlamat untuk menghidupkan semula jenama telefon ini. Bagi mencapai cita-citanya itu, HMD menggaji bekas pekerja Nokia di bawah bumbungnya.

Startup ini sebenarnya dimiliki oleh sebuah dana persendirian yang dikenali sebagai SMart Connect LP, yang berdaftar di Luxemburg, di bawah pimpinan bekas eksekutif Nokia iaitu Jean-Francoise Baril.

Dengan barisan pimpinan eksekutif yang mantap sejak 2 tahun lalu, HMD memberi tumpuan secara eksklusif kepada kebangkitan semula jenama ini. Sejak penyertaan HMD, Nokia berjaya mengambil tempat dalam pasaran telefon harga pertengahan. Syarikat ini turut mula mengeluarkan model baharu bagi bersaing dengan jenama lain di pasaran, contohnya seperti Nokia 8 Sirroco, namun produk ini masih belum berjaya menarik perhatian umum.



HMD juga memperkenalkan semula beberapa telefon Nokia dengan reka bentuk klasiknya, seperti model ikonik 3310, lengkap dengan permainan popularnya iaitu Snake. Setahun kemudian, HMD menghidupkan semula Nokia 8810, model yang lebih dikenali sebagai telefon pisang.

Walaupun syarikat ini mempunyai permulaan yang baik, perjalanannya masih sukar. Pada tahun 2017, Arto Nummela, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) nya yang asal telah meninggalkan HMD. HMD yakin mereka mampu menerajui jenama Nokia dengan pimpinan sedia ada.

Semoga HMD berjaya menaikkan semula jenama Nokia ini ke persada dunia.



Rujukan;
 
Last edited:
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,066
Reaction score
11,191
Points
2,376
Handphone Nokia pertama beli dalam tahun 2003
Nokia 2100
Tak sempat pakai lama
Kena rembat

Lepas tu pakai pulak Nokia NGage dan NGage QD
Tu la model terakhir Nokia yang pernah pakai
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
18,010
Reaction score
3,252
Points
236
fone pertama saya Nokia 7610? 6710 lupa model .. macam botol air tu, beli kat Sungei Wang Plaza gaji pertama tahun 1998, kedua NEC Primero (ETACS), time tu xder kad SIM pakai ESN daftar line ..

banyak la dah guna sampai Motorola ahbeng, hampir 500 telefon saya pernah pakai .. saya masih ada telefon Nokia biasa (kalau2 keluar jauh bawak spare)

Nokia is Legend !
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,066
Reaction score
11,191
Points
2,376
fone pertama saya Nokia 7610? 6710 lupa model .. macam botol air tu, beli kat Sungei Wang Plaza gaji pertama tahun 1998, kedua NEC Primero (ETACS), time tu xder kad SIM pakai ESN daftar line ..

banyak la dah guna sampai Motorola ahbeng, hampir 500 telefon saya pernah pakai .. saya masih ada telefon Nokia biasa (kalau2 keluar jauh bawak spare)

Nokia is Legend !
So far Nokia jugak paling lasak
Yang latest baru teringat
Beli kat Midvalley
RM99
Model apa tak ingat
Yang penting ada fungsi radio
Jimat bateri nya
2 hari baru habis bila pakai tak henti
 

fuhrer_69

Active Member
Joined
Sep 18, 2013
Messages
1,837
Reaction score
145
Points
43
nokia ni dapat yg made in finland , dia punya bangga masa tu. tuhan je tau.
 
Last edited:

rsat

Fun Poster
Joined
Aug 4, 2011
Messages
955
Reaction score
97
Points
30
Saya first pakai nokia butterfly..lepas tu tukar selera sony ericson T230..lepas tu sony ericsson lagi T610...lepas tu sony ericsson K800i..lepas tu LG KS360..lepas tu Nokia 3230..etc..
 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,177
Reaction score
388
Points
86
aku..
motorolla (018 mobikom)
motorolla startec (017 adam)
motorolla startec V ( celccom)
nokia pisang
panasonic ( 1st mp3 ringtone)
sony ericson k850i
nokia n80
nokia communicator
nokia n95
sony ericson p800
sony ericson p900
....
..
.
lupa dah...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,066
Reaction score
11,191
Points
2,376
nokia ni dapat yg made in finland , dia punya bangga masa tu. tuhan je tau.
Masa tu siap cek lagi
Tekan apa ntah kod nya
Kalai dapat yg Finland kira rare la
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
277,066
Reaction score
11,191
Points
2,376
Saya first pakai nokia butterfly..lepas tu tukar selera sony ericson T230..lepas tu sony ericsson lagi T610...lepas tu sony ericsson K800i..lepas tu LG KS360..lepas tu Nokia 3230..etc..
Butterfly antara model canggih masa tu sebab ada Infra Merah
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,438
Reaction score
228
Points
78
Aku pakai Nokia n97 mini masuk kelas bangga gila terasa kaya namampus haha walaupun kedana
Padahal function takde mende sangat
Lag pun boleh tahan tapi zaman tu dah kira advanced la

BTW, pics tak load line aku slow ke mmg gambar tu rosak
 
Sponsored Post
Top
Log in Register