Kidnap Marriage in Kyrgzstan

CG Sponsors




abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
salam.. skali lagi.. hari tu saya ada share
Indonesia's Transsexual Muslims

kali ni plak share cara tradisi perkahwinan masyarakat Kyrgzstan,,

saya tgk la mcm mn adat tradisi ni dan sampai masa utk bernikah... mereka menyebut Allah syariat dan nikah minit ke 26.20 agak terkejut juga la... n masyarakat sana pun masih bertudung

n saya google la.. Islam in Kyrgyzstan lebih 80% rakyat beragama Islam..

tp amalan ni dah ditegahkan pun sampai ada bunuh diri dan sebagainya..

OK itu saja... nak share aper yang saya tgk kat Youtube...selamat menonton:)paid:)paid:)paid:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

fadli1982

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Dec 6, 2008
Messages
21,597
Reaction score
249
Points
128
teruknya adat sana
 

luqalief

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2011
Messages
6,277
Reaction score
30
Points
70
Bende nie pernah masok tv dulu
Dan aku pernah tanye kat member kyrgztan aku, mmg betol ade

Bile tnye student pompuan kyrgiztan, dorg mmg tak setuju dengn sume nie
Tp bile tanye student lelaki kyrgiztan, ade yg teros melenting
Dorg tau kite tak suke budaye larikan anak dare org
So bile aku tanye, bg dorg aku nak hine budaye dorg

Tp bukan sume yg setuju
Even ade sorg student lelaki kyrgiztan tu terang2 die bantah
Coz akak die kene bawak kawen lari
Disebabkan tk kenal, rupenye lelaki tu kaki pukol
Akak die meninggal kene belasah even baru kawen bpe minggu
Die pon pernah bergadoh dulu coz ade org nk bawak lari awek die
Nsb baik sempat selamatkan
Last2 dapat selamatkan pmpuan tu n dorg berdue kawen then study same2 kat mesia coz nk lari dr pergadohan tu
Bukan bende senang nk reject or selamatkan pmpuan yg kene bwk lari
Akan ade dendam coz rase tercabar gagal bwk balik pengantin
 

fadli1982

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Dec 6, 2008
Messages
21,597
Reaction score
249
Points
128
air dia org minum tu air apa?
 

abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
Bende nie pernah masok tv dulu
Dan aku pernah tanye kat member kyrgztan aku, mmg betol ade

Bile tnye student pompuan kyrgiztan, dorg mmg tak setuju dengn sume nie
Tp bile tanye student lelaki kyrgiztan, ade yg teros melenting
Dorg tau kite tak suke budaye larikan anak dare org
So bile aku tanye, bg dorg aku nak hine budaye dorg

Tp bukan sume yg setuju
Even ade sorg student lelaki kyrgiztan tu terang2 die bantah
Coz akak die kene bawak kawen lari
Disebabkan tk kenal, rupenye lelaki tu kaki pukol
Akak die meninggal kene belasah even baru kawen bpe minggu
Die pon pernah bergadoh dulu coz ade org nk bawak lari awek die
Nsb baik sempat selamatkan
Last2 dapat selamatkan pmpuan tu n dorg berdue kawen then study same2 kat mesia coz nk lari dr pergadohan tu
Bukan bende senang nk reject or selamatkan pmpuan yg kene bwk lari
Akan ade dendam coz rase tercabar gagal bwk balik pengantin
ooo.. maknanya skrg ni adat ini masih ada dipraktikkan...:D:D tak der undang2 ker menghukum penculikan...
 

coq_kodok

Active Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
1,128
Reaction score
22
Points
25
mcm ngan indon yg kat lambok tu jer pun adat nih..........
 

liverpool

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Mar 5, 2009
Messages
9,679
Reaction score
260
Points
91
Kalau gini kawen nya sah ke dlm islam tanpa wali yg sah,,
 

luqalief

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2011
Messages
6,277
Reaction score
30
Points
70
ooo.. maknanya skrg ni adat ini masih ada dipraktikkan...:D:D tak der undang2 ker menghukum penculikan...
Same cam sesetengah kawasan di india
Ade kalenye disebabkan adat n budaye
Ungdang2 kg lebih berkuase dr undg2 negare
Kes2 cmtu akan dipandang ringan je
Tapi selalunye rele atau tak, pasti akan setuju
Kalau tak setuju malu ngn org kg
Tu yg bile ade jugak yg membantah, pasti ade yg terase
 

AureLia

Super Active Member
Joined
Nov 9, 2008
Messages
7,706
Reaction score
314
Points
81
Pernikahan tanpa wali yg sah dan tanpa kerelaan dari pihak pengantin perempuan adalah pernikahan yg tidak sah dari segi syarak.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register